RECENZE: IBM ThinkPad G40 - desktop se slušnou výdrží

31. 7. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Notebook ThinkPad G40 firmy IBM představuje variantu desktopového zařízení s malými rozměry, které má mnohé přednosti PC, ale lze s ním v případě potřeby snadno manipulovat. Vybaven je desktopovým procesorem a s velkým displejem a vypalovačkou nabízí poměrně široké možnosti využití.

IBM ThinkPad G40 - desktop se slušnou výdrží

Design korpusu si zachovává většinu znaků charakteristických pro notebooky IBM - matně černá barva, logo IBM v pravém rohu víka a typické rozložení ovládacích prvků nenechají nikoho na pochybách. Na první pohled je také zřejmé, že G40 není určen pro časté přenášení, především jeho tloušťka je značná - v zadní části, kde se na bocích, vespod i navrchu nacházejí masivní výdechy ventilátoru, je přístroj nezvykle mohutný a vysoký a směrem dopředu se svažuje. Celkové rozměry jsou 329 x 282,5 X 37,1 - 50,9 mm a jeho hmotnost činí 3,6 kg, čímž se řadí mezi těžší přístroje dostupné na našem trhu.

Víko je v zavřené poloze zajištěno dvěma aretačními pojistkami, ale pohodlně se otevírá jediným tlačítkem. Skrývá velký 15" displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů, existuje však i varianta s úhlopříčkou 14,1". Grafika běží na chipsetu Intel i852 GM s dynamicky přidělovanou sdílenou pamětí až 64 MB RAM. Podle našich zkušeností toto řešení může způsobit potíže u aplikací běžících ve vlastním grafickém módu (týká se to především některých her a multimédií), jinak se ale grafika chovala dobře: přehrávání DVD videa bylo plynulé bez trhání obrazu, stejně tak i provoz nenáročných 3D multimédií byl uspokojivý. Zvuk však představuje slabší stránku G40 - má pouze jeden vestavěný mono reproduktor s dobrým výstupem, ale postrádá basy a samozřejmě stereoefekt.

Pracovní plocha odpovídá běžnému standardu IBM. V liště nad klávesnicí je obvyklých pět tlačítek pro spuštění notebooku, ovládání hlasitosti (zesílení, zeslabení, mute). Speciální je modré tlačítko Acces IBM, které před vstupem do operačního systému slouží pro spuštění několika užitečných programových pomůcek jako Obnovení tovární instalace Win XP, Obnova dat nebo Vstup do BIOSu. Další funkce modrého tlačítka se projeví v prostředí Windows, kde spouští detailně propracovanou utilitu pro správu počítače, jeho nastavení a upgrade. Samotná klávesnice se sestává z 88 kláves s českými i anglickými popisky. Rozložení speciálních kláves v šedé barvě kopíruje co nejvěrněji rozložení na PC - klávesy F1 až F12 jsou děleny do skupinek po čtyřech a Ins, Del, Home, End a PgUp, PgDn jsou v jednom bloku úplně vpravo nahoře. Navíc jsou u kurzorových kláves dvě tlačítka Forward a Back pro pohyb v MSIE. Funkční klávesa Fn, která v kombinaci s další klávesou slouží ke spouštění rozšiřujících funkcí (úprava jasu, přechod do spánkového režimu apod.) je v dolní řadě zcela vlevo. Standardní Win-klávesy bychom zde ovšem hledali marně, stejně jako u všech notebooků IBM.
Polohovacím zařízením je u G40 pouze TrackPoint se dvěma tlačítky myši a třetím rolovacím. Indikační diody se nacházejí ve víku pod displejem a slouží pro indikaci zapnutého notebooku, spánkového režimu, stavu dobíjení baterie, čtení disku, dále pro Caps a NumLock a indikaci bezdrátové sítě, pokud je v notebooku integrována.
Klávesnice má ovšem - dle mého názoru - jeden velký handicap. Kvůli otvoru pro sání vzduchu v zadní části pracovní plochy je celá klávesnice posunutá směrem dopředu, a tak zbývá pro opírání rukou menší plocha, než je u ostatních notebooků obvyklé. Při dlouhodobém psaní se to ukázalo jako poněkud nepohodlné.

Největší devízou notebooku G40 je jeho výpočetní výkon - v testované verzi je osazen desktopovým procesorem Pentium 4 s taktovací frekvencí 2,8 GHz. Pro skromnější uživatele má IBM v nabídce i levnější variantu s P4 2,4 GHz nebo s Celeronem 2 GHz. Velikost paměti DDR SDRAM je v základní sestavě 256 MB a lze ji zvýšit až do 1 GB. Pro ukládání dat měla testovaná konfigurace disk s kapacitou 20 GB, alternativně je možné osadit i 40 GB disk. Celkově se jedná o solidní konfiguraci, která zvládá běžný kancelářský software a Internet, ale i výpočetně náročnější software. Bohužel se přístroj dost zahřívá, obzvláště při vyšších nárocích (např. hraní her), ale ventilátor je velice tichý a vůbec neruší. Baterie s udávanou kapacitou 8800 mAh dodávala elektrickou energii po dobu 3 hodin a 15 minut, což je u přístroje s desktopovým procesorem vynikající hodnota.

V notebooku jsou integrovány obě obvyklé datové jednotky - optická combo mechanika CD-RW/DVD a disketová mechanika. Vybavení porty je skromné, ale postačující: výstup na externí monitor, paralelní port, konektor PS/2, zásuvky RJ-11 a RJ-45, 2 audio konektory, mimořádný počet 4xUSB verze 2.0 a 2 sloty PCMCIA. Pozitivem je integrovaná WiFi bezdrátová síť.

Na notebooku jsou instalovány Windows XP Professional CZ a dále užitečné utility pro správu počítače a recovery (např. funkce obnovy Disk-to-Disk, která umožňuje kdykoliv obnovit soubory a aplikace, které jsou na pevném disku v době dodání počítače). Součástí dodávky je AC adaptér větších rozměrů, telefonní kabel a česká příručka pro základní servis a odstraňování problémů.

Vzhledem k větší hmotnosti a značné tloušťce se G40 řadí mezi notebooky určené spíše pro práci doma nebo v kanceláři, které však lze v případě potřeby přemístit nebo snadno sklidit ze stolu. Notebook nabízí slušnou výdrž na baterie, ale ve své váhové kategorii bude pro uživatele podstatnější spíše výkon srovnatelný s PC a velký displej. Námi testovaná konfigurace se v současné době prodává za doporučenou koncovou cenu 41.800 Kč bez DPH.

Klady: výdrž baterie, tiché chlazení
Zápory: krátké opěrky pro ruce, mono repro

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2.8GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: interní 1,44MB
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel i852GM integrovaná, 64 MB videopamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi wireless
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC97 Audio Controler Controller [A-1]
  • Polohovací zařízení: TrackPoint
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 8800 mAh / 3 hod 15 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 2x audio
  • Rozměry: 329 x 282 x 37-51 mm
  • Hmotnost (kg): 3,6
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 41.800,- Kč bez DPH (31.07.2003)
Recenze

Diskuse