RECENZE: IBM ThinkPad T40 - tenký a lehký

3. 7. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Prvním zástupcem s technologií Centrino u IBM je model T40. Jedná se o představitele vyšší třídy, který vzhledově vychází z předchozího modelu T30. Pozornost na sebe upoutá hlavně malou tloušťkou a příznivou hmotností. Nabízí dobrou ergonomii především klávesnice a nekřiklavý solidní design, typický pro IBM.

IBM ThinkPad T40 - tenký a lehký

Celkový design přístroje se téměř neliší od ostatních notebooků IBM. Celý korpus je v černé barvě, navíc je vnější kryt vystužen titanem na ochranu proti mechanickému poškození. Rozměry přístroje 311 x 255 x 26 mm jsou podmíněny velikostí 14" displeje, ale na rozdíl od většiny notebooků se 14-kou je T40 výrazně užší. Tak malá výška je umožněna mimo jiné mimořádně tenkou mechanikou UltraBay Slim - pouhých 9,5 mm narozdíl od obvyklých 12,5 mm. Také hmotnost 2,05 kg je v této kategorii poměrně příznivá.

Víko s logem IBM v pravém rohu je v zavřené poloze zajištěno dvěma aretačními pojistkami, které se ale uvolňují jediným tlačítkem, což je změna, která oproti předchozím modelům usnadňuje otevírání. Skrývá se v něm 14" TFT displej s obvyklým rozlišením 1024 x 768 pixelů, pro náročnější zákazníky však existuje i verze s rozlišením 1400 x 1050. O grafiku se stará videokarta Mobility Radeon 7500 se 32 MB paměti, která představuje velice dobrou volbu pro středně náročné uživatele. Přehrávání filmů probíhalo k mé plné spokojenosti - bylo plynulé bez zadrhávání i v rychlých akčních scénách. Ani průměrná 3D multimédia nečinila tomuto zařízení potíže, ovšem při enormním zatížením už nelze čekat 100 % plynulý obraz. (Zde stojí za zmínku, že pro zájemce s nejvyššími nároky existuje high-end verze T40p, určená pro CAD apod. s ATI Mobility Fire GL 9000 se 64 MB RAM). Kvalita zvuku nezůstává pozadu za grafikou - stereoreproduktory v čelním panelu mají překvapivě dobrý výstup, snad lze vytknout jen to, že jsou těsně vedle sebe, a tím zhoršují stereoefekt.

Pracovní plocha notebooků IBM představuje samostatnou kapitolu a lze jí jen máloco vytknout. Klávesnice sestává z 88 kláves s českými i anglickými popisky a velice přesně kopíruje rozložení na běžné PC klávesnici. Klávesy F1 až F12 jsou děleny do skupin po čtyřech, vpravo jsou Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn v jednom bloku a vlevo od nich PrtSc, ScrLk a Pause opět beze změny oproti PC. Odlišnosti nacházíme až v případě chybějících Win-kláves (což je typické u notebooků IBM) a zase naopak: jsou zde zvláštní klávesy Forward a Back u kurzorových kláves, sloužící pro listování v MSIE. Funkční klávesa Fn je úplně vlevo dole a umožňuje přístup k dalším funkcím - např. zapnutí numerické klávesnice, úpravě jasu apod. Kombinací Fn + PgUp se zapíná malá žárovička v horní hraně víka, která dokáže ve tmě poskytnout dostatek světla pro základní orientaci v klávesnici. Dalších 5 tlačítek se nachází v liště nad klávesnicí. Jednak je zde tlačítko pro zapnutí přístroje, jednak 3 ovladače hlasitosti (zesílení, ztišení a Mute) a tlačítko Acces IBM, které spustí utilitu pro správu počítače (umožňuje kompletní konfiguraci systému, ale i recovery nebo zálohování). Samozřejmou součástí počítače jsou diody, které jsou zde umístěny v dolní hraně víka a slouží k signalizaci zapnutého notebooku, stavu baterie, spánkového režimu, aktivity disku, Num a CapsLock a také zapnuté bezdrátové sítě. Rozmáhajícím se trendem u vyšší třídy notebooků je implementace dvou polohovacích zařízení současně: TrackPointu i TouchPadu. Nejinak je tomu v případě T40, které má obě zařízení (IBM toto řešení nazývá souhrně UltraNav), navíc TrackPoint podporuje funkci Press-To-Select, tj. po poklepání se chová jako levé tlačítko myši. Samozřejmě jsou zde i dvě klasická "myšová" tlačítka se třetím rolovacím.

Největší předností T40 je vedle malých rozměrů implementace technologie Centrino a především pak procesoru Pentium M. Tato technologie, vyvinutá speciálně pro notebooky, umožňuje optimální využití práce procesoru, a tím snižuje nároky na elektrickou energii i na chlazení. V případě testovaného notebooku vydržela LiIon baterie s udávanou kapacitou 4400 mAH dodávat v našem standardním* redakčním testu energii po dobu 4 hodin plus ještě 5 minut navrch. Se sníženou spotřebou souvisí i nižší zahřívání přístroje - ventilátor sice běžel téměř neustále, ale pouze na nízké otáčky, a tak byl mimořádně tichý. Až při vyšších nárocích (např. přehrávání videa) zvýšil své otáčky a pak už byl docela slyšitelný, ne však rušivý. Samotný výkon testované sestavy - procesor mobile Pentium M s taktovací frekvencí 1,5 GHz a paměť 256 MB RAM (kterou lze na přání rozšířit až do 2 GB) - byl více než uspokojivý, tato sestava zvládala kancelářský i výpočetní software a internet bez jakýchkoliv problémů.

Pro ukládání dat byla testovaná konfigurace osazena HDD s kapacitou 40GB a combo mechanikou DVD/CD-RW. Optická mechanika je umístěna v zásuvce UltraBay (jak jsem již výše zmínil - pouhých 9,5 mm široké!) a je možné ji zaměnit za druhý HardDisk nebo druhou baterii. Disketovou mechaniku lze zakoupit externí, připojitelnou přes USB port.

Konektivita přístroje odpovídá standardům v běžné nabídce: T40 obsahuje LPT port, výstup na externí monitor, 2xPCMCIA, 2 audiokonetory (mikrofon a sluchátka), zásuvky integrovaného modemu a síťové karty s možností přenosové rychlosti až 1Gbps, S-video out a 2xUSB verze 2.0. Díky technologii Centrino je také součástí integrovaná bezdrátová WiFi síť standardu 802.11b.

Moje celkové hodnocení ThinkPadu T40 je veskrze pozitivní. Díky 14" displeji a vysokému výkonu je srovnatelný se stolním PC, přitom však malé rozměry a nízká hmotnost umožňují jeho snadnou mobilitu a může tak velice dobře posloužit jako mobilní kancelář kdekoliv v terénu. Doporučená koncová cena "ořezané" konfigurace s procesorem na 1.3GHz začíná pod 60tis Kč bez DPH. Cena testované konfigurace se však již pohybuje nad hladinou 90tis Kč bez DPH.

Klady: rozměry a hmotnost, klávesnice
Zápory: cena

Technická data

  • Testovaná konfigurace: IBM ThinkPad T40
  • Instalovaný procesor: Pentium M 1500
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi wireless
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]
  • Polohovací zařízení: TouchPad + TrackPoint
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 5 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 311x255x26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,05
  • Záruka: 3 roky ČR
  • Doporučená koncová cena: 92.950,- Kč bez DPH (03.07.2003)
Recenze

Diskuse