RECENZE: Premio 3010N - rychlý low-end

10. 4. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

Jedná se o typického představitele notebooků vše-v-jednom z nižší střední třídy. Premio je poměrně výkonný notebook, který poskytuje všechny základní funkce potřebné pro dnešního oběžného uživatele PC. Láká především poměrem cena/výkon+výbava. Ne vše je zcela ideální, ale své příznivce si jistě najde.

Premio 3010N - rychlý low-end

Známé tvrzení, že historie se opakuje se opět ukazuje jako pravdivé. Před několika lety se objevily na trhu "noname" sestavy PC. Kdo by se nadál, že se jednou objeví i "noname" notebooky. Objevují se již delší dobu a také na ČR trhu jsou stále častěji vidět. Podobně jako PC jsou i "noname" notebooky sestavovány z komponent OEM výrobců, kteří je dodávají mnoha odběratelům.

Design

Premio 3010N je na první pohled notebook s klasicky koncipovaným šasi z matného šedého materiálu s jemným nádechem modré (ale opravdu s velmi jemným). Spodní část notebooku je klasický tmavě šedý plast.

Na víku notebooku je stříbrný štítek s nápisem "premio" a ikonkou notebooku.

Na přední straně je umístěna disketová mechanika, vedle níž jsou diody stavu činnosti přístroje a reproduktory. Na levé straně se nachází DVD/CD-RW mechanika s 16ti rychlostním zápisem na CDR. Po otočení přístroje na záda zjistíme, že i přes to, že má mechanika zavření dveře, zůstává mezi krytem mechaniky a notebooku asi milimetrová mezera.

Na pravém boku jsou dva PCMCIA sloty typu II, audio vstup a výstup, PS/2 konektor a konektory pro 56k modem a 10/100 ethernet.

Zadní strana je, jak je zvykem, věnována barevně odlišeným konektorům VGA, LPT a sériového rozhraní. Najdeme zde také S-video výstup, FireWire rozhraní a 3x USB porty.

Spodní část notebooku je osazena klasicky - baterie, kryt přihrádky s pevným diskem, kryt slotu paměti a hlavně, kryt CPU, který lze odšroubovat a CPU vyměnit. Sice nevíme, jak je na to stavěný BIOS, ale pozdější výměna by mohla být možná.

Po otevření víka se objeví klasický vnitřek přístroje. Je zde touchpad, který má poněkud menší rozměry, velká tlačítka "myši" a tlačítko pro rolování textu.

Nad klávesnicí jsou tlačítka pro zapnutí přístroje, zapnutí WiFi síťového adaptéru a dvě programovatelné klávesy.

Klávesnice

Již na první pohled je zřejmé, že klávesnice nemá klasické rozmístění ovládacích prvků po vzoru velkých PC klávesnic. Tedy … dojde vám to hned po té, co se spustí Windows. Klávesu Windows a kontextovou klávesu byste hledali marně mezi tlačítky CTRL a ALT. Tyto klávesy jsou umístěny v pravém horním rohu. Sloupek kláves HOME, PG UP, PG DOWN a END, které jsou umístěné ještě za Enterem a backspacem není již tak neobvyklý a vyskytuje se u mnoha novějších notebooků. Osobně se mi toto umístění nezamlouvá, ale asi si na něj budeme muset stále více a více zvykat.

Klávesy mají příjemnou velikost. I zdvih je přijatelný a tvrdost stisku je tak akorát. Zkrátka víte, že píšete a víte hlavně, co píšete.

Potisk kláves je v češtině, ale na klávesách numerické klávesnice jsou modré potisky alternativních kláves na můj vkus moc velké a špatně se mi v nich orientovalo … uvítal bych, kdyby byl font tohoto potisku trochu menší.

Konfigurace

Notebook je vybaven procesorem Intel Pentium 4 M o rychlosti 1,7GHz (max. 2,2GHz), 20GB HDD, DVD/CDRW mechanika, 256 MB DDR SDRAM (max. 1GB), 56kB faxmodem, sdílená grafická karta s možností nastavení paměti v BIOSu na hodnoty 16, 32 nebo 64MB. Jako grafický adaptér je zde použit čip SiS 650, který nepatří také mezi špičku, ale na běžné použití je tak akorát. Multimedia a především 3D si bez cukání užijete spíše v nejnižším rozlišení 640x480. DVD video hraje bez trhání, ale s jemným rozmazáváním v rychlých akčních scénkách.

Baterie

V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook pracovat 2 hodiny a 48 minut. V praxi se jeho výdrž na jedno nabití pohybuje na úrovni průměru notebooků této kategorie. Baterie je LiIon s udanou kapacitou 3900 mAh a napětím 14,8V.

Závěrem

Tento notebook ocení především ti, kdož nehledají nádherný vzhled a dokonalou ergonomii, ale při tom jim postačí funkční a rychlé řešení mobilní kanceláře. Co si budeme říkat, na první pohled je to pracovní než reprezentační nástroj a z hlediska designu a ergonomie to opravdu není nic extra. Nicméně poskytuje plnou funkčnost a příjemný výkon, který se dnes cení. oporučené koncové ceny tohoto modelu v nižší výbavě v současnosti začínají na sumě 37.080,- Kč bez DPH. Testovaná konfigurace byla o něco dražší.

Klady: výkon, FireWire
Zápory: design, klávesnice

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1700
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: integrovaná 1.44MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SIS M650 - 16, 32 nebo 64MB DDR sdílená pamě RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: SiS 7012, sterero repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 322 x 272 x 35,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,95
  • Batrerie kapacita/výdrž: 3900 mAh / 2hod 48min
  • Cena: 40.610,- Kč (10.04.2003)
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse