RECENZE: Premio 3510N - zajímavá volba

10. 7. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Přístroje nesoucí značku Premio zahrnují především levnější typy notebooků, ale v případě modelu 3510N se jedná o přístroj, který výkonem i celkovou dispozicí přesahuje svou cenovou kategorii. Testovaná sestava byla osazena desktopovým procesorem Pentium 4 a velkou pamětí 512 MB RAM, což jej spolu se zajímavou cenou konkurenčně přibližuje stolnímu PC.

Premio 3510N - zajímavá volba

Celý korpus notebooku je vyroben z plastu a svým hranatým tvarem s oblými rohy nedělá nijak oslnivý designerský dojem. Až díky kombinaci světle modré a šedé barvy působí přeci jen trochu přívětivěji a dá se říci, že i do jisté míry přátelsky. Rozměry 327 x 269 x 35,9 mm a hmotnost 3,2 kg patří k těm méně příznivým na trhu, ale Premio 3510N lze spíše chápat jako přenosný stolní počítač, než jako vysoce mobilní cestovní zařízení.

Ve víku notebooku je umístěn velký 15" TFT displej s velice dobrým rozlišením 1400 x 1050 pixelů. O provoz grafiky se stará osvědčený chip Mobility Radeon 7500 s vlastní 32 MB RAM, který už sice nepatří k těm nejvýkonnějším na trhu, ale stále svým výkonem převyšuje alternativní chipy se sdílenou operační pamětí. Radeon 7500 poskytuje dostatečnou kapacitu nejen pro provoz běžných aplikací a Internetu, ale problém mu nedělají ani středně náročná 3D multimédia. Při vysokém grafickém zatížení už je třeba počítat s nesouvislostí obrazu a také se zvyšují otáčky, a tím i hlasitost dvou jinak celkem tichých ventilátorů na spodní straně přístroje. Přehrávání DVD filmů nepůsobilo problémy, obraz byl bez cukání, pouze s mírným rozmazáváním v rychlejších scénách, které lze ovšem eliminovat přepnutím do nižšího rozlišení (např. 800x600).

Pracovní plocha pod displejem působí na první pohled velice prostým dojmem, ale je přehledně uspořádána. Těsně pod displejem je pětice velkých stříbrných tlačítek, z nichž jedno slouží pro zapínání notebooku a další 4 jsou přednastavitelná: 2 pevně výrobcem pro start webbrowseru a e-mailového klienta, další 2 si může uživatel definovat libovolně. Hned pod nimi jsou také tři diody pro indikaci Caps, Num a Scroll Lock. Další tři diody - zapnutý notebook, stav baterie a čtení z harddisku - nalezneme v přední hraně plochy. Samotná klávesnice sestává z 87 černých kláves s anglickými i českými popisky. Jejím velkým plusem je značná věrnost běžné PC klávesnici - speciální klávesy jako Ins, Del, Home a další včetně Pause jsou v téměř stejném uspořádání a na stejném místě jako u PC, tedy v pravém horním rohu. Další speciální funkce (numerická klávesnice, úprava jasu apod.) jsou přístupné klávesovou kombinací pomocí funkční klávesy Fn v levém rohu vedle klávesy Ctrl. Pod mezerníkem, přibližně uprostřed prostoru opěrky pro ruce, se nachází klasický TouchPad se dvěma tlačítky myši a jedním čtyřsměrným rolovacím. Mimo tlačítek a kláves, běžných u všech notebooků, má ještě Premio 3510 tzv. Audio DJ panel na levé straně čela notebooku. Obsahuje signalizační diodu a celkem 6 tlačítek, která slouží ke spuštění a ovládání přehrávače hudebních CD - a to i tehdy, je-li notebook vypnutý. Mimoto je v čele ještě tlačítko pro zapnutí resp. vypnutí bezdrátové LAN, které samozřejmě slouží jen tehdy, když je WiFi integrována.

Testovaná konfigurace notebooku Premio 3510N byla osazena desktopovým procesorem Pentium 4 s taktovací frekvencí 2,4 GHz, která spolu s 512 MB RAM bohatě postačovala pro všechny běžné kancelářské aplikace i přístup na Internet. Bohužel, použitý druh procesoru nepodporuje technologii SpeedStep, přesto z redakčního testu baterie vyšel notebook se ctí: baterie s udanou kapacitou 6300 mAh dodávala elektrickou energii po dobu 2 hodin a 19 minut. Ani zahřívání přístroje při běžném provozu nebylo enormní - 2 ventilátory na spodní straně přístroje běžely sice neustále, ale celkem tiše. Jak jsem již výše zmínil, jejich otáčky, a tím i hlasitost, se zvyšovali až při graficky náročnějších aplikacích, kdy stoupala také teplota přístroje v prostoru nad klávesnicí.

Pro ukládání dat je Premio 3510N vybaveno harddiskem s kapacitou 40 GB a dnes již téměř samozřejmou combo optickou mechanikou DVD a CD/RW v jednom, navíc umístěnou ve výměnném modulu. O konektivitu je postaráno bohatým přídělem portů - v notebooku je paralelní port, 3 x USB, 2 audiokonektory (pro externí mikrofon a sluchátka), zásuvky RJ-15 (modem) a RJ-45 (LAN), 1 x Firewire, 1 x PCMCIA, čtečky paměťových karet SD a MS, konektor PS/2, výstup pro TV-out a externí monitor, a také infračervený port IRDa.

Jak již bylo ozřejměno v úvodu, Premio 3510N rozhodně nepatří mezi reprezentativní typy notebooků. Jeho hlavní devizou jsou dobré výkonnostní parametry, velké rozlišení 15" displeje, a hlavně velmi konkurenční doporučená maloobchodní cena, která v době recenze u testované konfigurace činí 43.990,- Kč bez DPH. Pokud tedy uživatel přimhouří oči nad vyšší hmotností a celkovou výškou přístroje, dostává solidní náhradu stolního PC s možností přenášení na místa, kde jí bude zapotřebí.

Klady: nezávislé ovládání optické mechaniky, velké rozlišení displeje, cena
Zápory: hmotnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2400
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [B-0]
  • Polohovací zařízení: TouchPad + čtyřsměrné tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6300 mAh / 2 hod 19 min
  • Porty: 3x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-video out, 2x audio, čtečky paměových karet SD a MS
  • Rozměry: 327 x 269 x 35,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3,2
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 43.990,- Kč bez DPH (10.07.2003)
Recenze

Diskuse