RECENZE: Premio 6010N - osobitý vzhled

28. 8. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Adam Nosek

Notebook Premio nabízí výhody technologie Centrino, tedy dlouhou výdrž na baterie společně s dobrým výkonem a bezdrátovou sítí. Výpočetní výkon je podpořen na poměry notebooků výkonnou grafikou od ATI s vlastní velkou VRAM. Další devizou notebooku je zajímavá cena a design, který má však i sporné stránky.

Premio 6010N - osobitý vzhled

Notebook Premio lze s rozměry 334 x 280 x 29,8 mm a váhou 2,45 kg zařadit do kategorie snadno přenositelných notebooků, které jsou vhodné i pro častější přenášení, je-li to třeba. Celkový design notebooku je dle mého subjektivního názoru opravdu povedený. Kombinace stříbrných a černých plastů je v rámci současných moderních trendů a velmi poutá pohledy všech okolo stojících, což zase ale nemusí být vždy žádoucí. Kryt displeje sice není vyztužen žádným speciálním odolným materiálem (magnesium, titan), přesto je však poměrně pevný a nějaký ten tlak snese. Dalším zajímavým designovým prvkem notebooku jsou všudypřítomné drážky, které dávají notebooku opravdu zajímavý vzhled. Kde však oko designéra zaplesá, pragmatik spíše pláče. Drážky totiž sice vypadají velmi působivě, ale bohužel se v nich usazuje veškerý prach a nečistoty. Notebook pak nevypadá zrovna dvakrát vábně. Problém je i s odstraněním těchto nečistot, které lze úspěšně vyčistit jen například kartáčkem.

Notebook je větší konstrukce a právě díky těmto větším rozměrům zbylo více místa na pracovní plochu, která je opravdu uživatelsky příjemná. Ruce si můžete pohodlně položit na tělo notebooku, takže ani po delší době práce s klávesnicí ruce nebolí. Integraci programovatelných tlačítek pro spouštění aplikací a aktivaci/deaktivaci WiFi sítě můžeme jen kvitovat s povděkem.

Notebook je osazen 15" displejem s rozlišením 1400 x 1050. Toto rozlišení považuji za optimální pro tak velký displej. Díky větším rozměrů notebooku zbylo dost místa také na klávesnici. Ta mi vyhovovala, zdvih a velikost kláves jsou pro delší práci dobré. Někomu by možná mohlo činit potíže umístění některých kláves ve svislé poloze na levé straně klávesnice (DEL, INS), nicméně zde se jedná hlavně o zvyk.

Pokud jsem se zmínil o velkém displeji, nemohu opomenout grafickou kartu, která má na starosti zobrazování. Byla by škoda svěřit tak velký displej do rukou integrované grafiky. U Premia se toho bát nemusíte, je totiž vybaven grafikou ATi Mobility RADEON 9000 spolu se 64MB video RAM. Volba této karty s tak velkou videopamětí je krok správným směrem, který umožňuje na notebooku provozovat i poměrně náročné 3D aplikace (Unreal II, Unreal Tournamet 2003, Quake Arena), které by byly jinak nemyslitelné. Intenzivní přehrávání DVD videa (Blade II, Matrix) prokázalo, že obraz je bez sebemenšího trhání. Možnost využít sledování obrazu například na televizi (S-VIDEO) je vzhledem k celkové výbavě asi samozřejmostí. Optická mechanika je typu combo DVD/CD-RW (8x/24x/24x/10x).

Srdcem testovaného notebooku bylo Pentium M tikající na 1,3 GHz. Pokud by vám takto taktovaný procesor nestačil, můžete zvolit verzi až s 1,7 GHz. K procesoru se data dostávají skrze 256 MB paměti RAM, což je nutný základ pro rozumnou práci v prostředí Windows XP, které jsou na Premiu nainstalovány. Pokud byste se rozhodli paměť rozšířit, je pro vás hranicí 1GB RAM. Pro ukládání dat je k dispozici disk o velikosti 40 GB s 4200 ot/s, což je v dnešní době lepší střední hodnota.

Co se týče vstupně výstupních portů, nabídka je skutečně rozsáhlá. K dispozici máte 4x USB 2.0, FireWire, SPDIF, RJ11 (modem), RJ45 (Ethernet 1Gbps), LPT, Microphone-in/Line-in,S-VIDEO out, VGA, FIR (až 4 Mbit/s) a port replikátor, který může notebook rozšířit ještě o další porty. Z výčtu portů je asi jasné, že jen málokteré zařízení k tomuto notebooku nepřipojíte. Ke spojení s okolním světem můžete využít bezdrátového WiFi a FIR, ethernet a modem. Další rozšíření je možné přes PCMCIA typu II.

Premio přináší příznivou zprávu pro majitele digitálních fotoaparátů, organizérů PDA a všechny, kteří často pracují s paměťovými kartami. Na čelní straně notebooku totiž najdete čtečku paměťových karet formátů Memory Stick, SmartMedia Card, MultiMedia Card a Secure Digital. K notebooku je také dodáván 64BM USB Flash disk a praktická plátěná brašna s mnoha úložnými prostory.

V našem standardním testu, s baterií o udané kapacitě 4400mAh vydrželo testované Premio 6010n pracovat velmi dobré 4hod a 36min.

Celkově se jedná o dobře přenosný notebook, který na první pohled zaujme netradičním designem. Procesor poskytuje dostatečný výkon pro kancelářské aplikace i náročnější multimedia. Za jistě nadstandardní výbavu lze považovat přítomnost čtečky karet a výkonné grafické kary RADEON 9000 64MB RAM, která jistí dobrý výkon v 3D multimediích. Aktuálně je k dispozici tento model za doporučenou koncovou cenu 47.600,- Kč bez DPH. Poskytována je dvouletá záruka v ČR.

Klady: cena / výkon
Zápory: vroubkování na pracovní ploše (zanášení nečistot)

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1300MHz (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: není
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Radeon 9000 se 64 MB RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wireless LAN
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller [B-1]
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítka
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 36 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, čtečka paměových karet
  • Rozměry: 334 x 280 x 29,8 mm
  • Hmotnost (kg): 2,45
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 47.600,- Kč bez DPH (28.08.2003)
Recenze

Diskuse