RECENZE: SONY VAIO PCG-Z1RMP - stříbrný "sršáň"

11. 12. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Mobilní procesor i komunikace, výkon na cesty a dostatek paměťových kapacit. To vše nabízí lehký manažerský notebook s neotřelým designem stříbrné barvy nesoucí značku SONY. Škraloupy se na notebooku za cenu přesahující 60 tisíc hledají špatně, ale malé jsou i zde … ostatně, kdo je nemá?

SONY VAIO PCG-Z1RMP - stříbrný "sršáň"

Na podzim roku 2003 vstoupilo SONY na český trh i se svými notebooky VAIO, které dosud byly prodávány pouze prostřednictvím nezávislých distributorů. V nabídce má zatím pouze dva modely, a to PCG-GRZ896HP a námi recenzovaný PCG-Z1RMP, postavený na Centrinu a disponující 14" TFT displejem s výborným rozlišením, to vše v elegantním a lehkém dvoukilovém balení.

Design přístroje výrazně vybočuje z mainstreamu notebooků střední a vyšší kategorie. Tělo notebooku je vyrobeno z magnezia na ochranu proti mechanickému poškození, vnější i vnitřní plochy jsou v barvě stříbrné s velkým logem VAIO ve víku notebooku, klávesnice a oblast pod displejem jsou z černého plastu. Výrazným designérským prvkem jsou hluboké výřezy v bocích notebooku, kde je umístěna většina portů a při pohledu ze strany připomínají protáhlé písmeno Z. Celkově působí notebook dojmem značné lehkosti a tento dojem opravdu odpovídá realitě - Vaio Z1 váží pouhých 2,1 kg. A to přesto, že rozměry notebooku jsou plných 316 x 247,4 x 23,8-39 mm. Díky své velikosti obsahuje notebook displej s úhlopříčkou 14 palců s výborným rozlišením 1400 x 1050 pixelů. Displej je příjemně kontrastní, ale při pohledu z různých úhlů poněkud kolísá jeho jas.

Víko notebooku je zvláštní tím, že nemá aretační pojistku a v zavřené poloze jej drží jen tuhost kloubu, proto při otvírání a zavírání je potřeba užít větší síly. Pracovní plocha se směrem dopředu lehce svažuje, což zvyšuje pohodlí při práci, je-li notebook položen např. na stole. Klávesnice sestává z 84 kláves s mimořádně nízkým ponorem, ale píše se na ni celkem pohodlně. Klávesy mají vedle bílých anglických popisků i české popisky, ale ty jsou v nevýrazné hnědé barvě a na černém podkladu nejsou moc dobře čitelné. Uspořádání klávesnice se jako téměř u každého notebooku mírně odlišuje od běžné PC klávesnice: speciální klávesy NumLock, PrtScr, Ins a Del jsou na víceméně obvyklém místě v pravém horním rohu, ale silně jsem postrádal samostatné klávesy PgUp, PgDn, Home a End - ty jsou u VAIO Z1 přístupné pouze v kombinaci klávesy Fn a příslušné kurzorové. Klávesa Fn slouží i pro přístup k dalším funkcím - např. pro ovládání hlasitosti, jasu apod. - a je na notebooku hned dvakrát - jednou pod klávesou Enter, jednou v levém dolním rohu vedle Ctrl druhá zleva.
V široké liště nad klávesnicí jsou dva stereoreproduktory a v pravém horním rohu ovládací tlačítka a diody. Najdeme zde dvě tlačítka P1/P2, kterým může uživatel sám dodefinovat jejich funkci, přepínač pro ovládání bezdrátové sítě a 4 diody pro indikaci aktivity disku a zapnutí Caps, Num a Scroll Lock. V bočním výřezu pod nimi je tlačítko pro zapnutí notebooku a další tři diody, které signalizují stav dobití baterie a zapnutý modul bezdrátové sítě nebo Bluetooth. Aby výčet ovládacích prvků byl úplný, musím zmínit i Touchpad se dvěma tlačítky myši, umístěný pod klávesnicí. Je v téže stříbrné barvě jako okolní plocha, jen je v lehce lesklejším odstínu a není téměř vůbec zapuštěn pod její úroveň, čímž dodává ploše větší hladkost a celému notebooku dojem mnohem větší kompaktnosti.

Vlastní provoz notebooku je zajištěn technologií Centrino, tzn. obsahuje provázanou trojici komponent od Intelu: na chipsetu Intel 855 PM je osazen procesor Intel Pentium M s taktovací frekvencí 1,5 GHz a tato sestava je ještě doplněna modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 802.11b. V základní výbavě má notebook 512 MB operační paměti RAM, za příplatek ji lze rozšířit až do 1 GB. V této sestavě zvládalo Vaio Z1 běžný kancelářský software bez nejmenších obtíží, stejně tak i výpočetně náročnější aplikace. O grafiku se stará chip ATI Mobility Radeon se 16 MB DDR SDRAM paměti, který sice představuje skromnější řešení v oblasti multimédií, ale v prostředí Windows bohatě postačoval. Přehrávání DVD videa bylo plynulé bez rozmazávání obrazu a ani méně náročná 3D multimédia nečinila potíže, ovšem při vyšších nárocích na 3D již tato grafická karta nestačila. Pro ukládání, resp. čtení dat je Vaio Z1 vybaven pevným diskem o kapacitě 60 GB a optickou DVD/CD-RW mechanikou. Interní baterie s udávanou kapacitou 4400 mAh při našem standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu po dobu 3 hodin a 51 minut bez připojení k elektrické síti, což je u Centrina poněkud slabší hodnota, ale stále připouští - spolu s nízkou hmotností - dobrou míru mobility a kapacitu pro práci v terénu.

Vybavení porty sleduje nejnovější trendy a tak zde 'klasiku' jako třeba paralelní port, ba dokonce ani infračervený port nenalezneme. Vaio Z1 obsahuje 2 USB porty veze 2.0, i.Link (IEEE 1394), čtečku paměťových karet Memory Stick a dva audiokonektory ve výřezu v levém boku a vedle něj ještě slot pro jednu PCMCIA kartu, na zadní straně konektor sítě LAN a výstup na externí monitor (opatřené zavírací krytkou) a konektor modemu v pravém boku vedle tlačítka Power. Mimoto je notebook vybaven již výše zmiňovanou integrovanou bezdrátovou WiFi síťovou kartou a také modulem Bluetooth.

Součástí balení při nákupu je manuál, CD s recovery, dokumentací a dalším softwarem, telefonní kabel a AC adaptér. Na notebooku VAIO Z1 je předinstalován operační systém Windows XP Professional v české verzi. Velký důraz klade SONY také na širokou nabídku předinstalovaného aplikačního software, zejména pro komunikaci a pro editaci digitalního videa, fotografií a hudby. Přidaný aplikační software je jak od partnerských firem (Adobe Premiere 6.0 LE, Adobe Photoshop Elements, Microsoft Works 7.0.,...), tak přímo od Sony (Bluespace NE, DVgate, PictureGear Studio, Sonic Stage,...). a přináší uživateli poměrně zajímavou přidanou hodnotu. Výrobce na notebook poskytuje 2-letou záruku, kterou lze za příplatek rozšířit na 3 roky. Na českém trhu se v současné době prodává za doporučenou koncovou cenu 64.746 Kč bez DPH.

Celkově si Vaio Z1 získává body za působivý a neotřelý design, kvalitní zpracování a důraz na detail. Naproti tomu v mých očích ztrácí nepříliš komfortním ovládáním, především absencí některých kláves. Dokáže však splnit nároky uživatelů na lehký a mobilní notebook s vysokým výkonem a velkým displejem a současně bude svého majitele dobře a stylově reprezentovat.

Klady: design, displej s velkým rozlišením, image
Zápory: absence samostatných kláves Home, End, PgUp, PgDn

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1500 (Centrino)
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 16 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, Wireless LAN 802.11b, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 3 hod 51 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, MagicGate Memory Stick slot
  • Rozměry: 23,8 - 39 x 247,4 x 316 mm
  • Hmotnost (kg): 2,15
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 64.750,- Kč bez DPH (11.12.2003)
Recenze

Diskuse