RECENZE: SONY VAIO PCG-TR1MP - prcek s optickou mechanikou

21. 8. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Opět jako první jsme měli možnost otestovat tento rozhodně povedený notebook japonského výrobce SONY. Jak je u Sony zvykem, notebook má nejen netradiční design, ale i bohatou výbavu a zvláštností je i webová kamera. Je postavený na technologii Centrino a vzhledem k jeho miniaturním rozměrům se naskýtá otázka: "Jak se to tam všechno vešlo?"

SONY VAIO PCG-TR1MP - prcek s optickou mechanikou

Opět jako první jsme měli možnost otestovat tento rozhodně povedený notebook japonského výrobce SONY. Jak je u Sony zvykem, notebook má nejen netradiční design, ale i bohatou výbavu a zvláštností je i webová kamera. Je postavený na technologii Centrino a vzhledem k jeho miniaturním rozměrům se naskýtá otázka: "Jak se to tam všechno vešlo?"

VAIO má skutečně miniaturní rozměry - 270.4 x 34.7-36.5 x 188.4 mm a těm odpovídá i nízká váha - 1,41 kg. Notebook je stříbrný, na víku je leskle kovové logo VAIO a kousek pod ním nápis SONY. Jeho příjemný design dokresluje i zakrytí téměř všech konektorů. Výjimku tvoří pouze USB konektor, audio konektory, VGA výstup a slot pro MagicGate Memory Stick PRO, což je následovník starých Memory Sticků s vyšší kapacitou a větší přenosovou rychlostí.

LCD je řešeno novou technologií ONYX Black LCD, který má kontrastnější barvy, bohatší černou a je o poznání ostřejší než klasické LCD. Uhlopříčku má 10,6" při poměru stran 16:9, což zpříjemní nejen sledování filmů z DVD prostřednictvím vestavěné combo mechaniky CD-RW/DVD, ale i stříhání filmů na Adobe Premiere 6LE, který je předinstalován. Grafiku obstarává integrovaná karta Intel Extreme Graphics s dynamicky sdílenou pamětí, maximálně 64 MB. Maximální rozlišení LCD je 1280x768, maximální rozlišení externího monitoru dosahuje 1600x1200. Nad displejem je na otočném kloubu umístěná webová kamera, kterou lze otočit až o 180°, takže můžete snímat i to, co se děje nad notebookem či za notebookem.

Pracovní plocha má mléčně bílou barvu, pouze dvě tlačítka touchpadu jsou matně stříbrná. Tlačítka Fn zde nalezneme dvě, jedno umístěné klasicky nalevo mezi Ctrl a Win klávesou, druhé úplně napravo, nad pravou směrovou klávesou. Umístění toho druhého je důmyslné, neboť klávesy Pg Up, Pg Down, Home a End jsou umístěné právě na směrových klávesách a k jejich stisknutí stačí dva prsty. Klávesy Num Lock, Print Screen, Insert a Delete jsou napravo nahoře, po stisku Fn fungují jako Scroll Lock, Pause a Break. Příjemný je na klávesnici i relativně velký Enter. Trochu netradiční je numerická klávesnice, jelikož kromě čísel a symbolů je zde další Enter. Popisky numerické klávesnice jsou bohužel natištěny oranžově a na mléčně bílých klávesách jsou hůře čitelné. Pod touchpadem jsou indikační diody, které informují o zapnutí notebooku, stavu baterie, činnosti pevného disku, vložení Memory sticku a aktivování Bluetooth, či Wireless LAN (Wi-Fi). O kousek vedle je posuvný spínač, který slouží k aktivaci bezdrátových sítí wi-fi a Bluetooth. Na kloubu displeje jsou tři indikační diody, které svítí při zapnutém Caps Lock, Num Lock či Scroll Lock. Na pravé stravě displeje jsou další tlačítka, pro snížení rozlišení, ovládání hlasitosti a aktivování vestavěné webové kamery.

Notebook pohání procesor Intel Pentium M-ULV s frekvencí 900 MHz připojený na chipset 855 GM. Paměti RAM je k dispozici celkem 256 MB (něco ovšem "ukousne" grafická karta), rozšiřitelná je až na 1 GB. K tomu slouží dva sloty, z nichž je jeden plný. Pevný disk má celkovou kapacitu 30 GB. Combo mechanika CD-RW/DVD (CD čtení 24x, DVD čtení 8x, CD-R zápis 8x, CD-RW zápis 4x) je integrováná přímo v těle notebooku. Pro komunikaci se světem je Vaio vybaveno 56k modemem, 10/100 LAN a pro bezdrátovou komunikaci je k dispozici wi-fi a Bluetooth. PCMCIA má jeden slot (max. typ II), 2x je přítomný USB 2.0 konektor (jeden na levé straně, druhý na pravé) a FireWire. Nechybí ani VGA výstup a dva audio konektory. Vestavěná webová kamera má rozlišení 320x240 jak pro fotky, tak pro video. Frekvence snímání je 15 obrázků za vteřinu. Notebook během chodu nevykazoval žádný provozní hluk, a to ani v případě, kdy bylo jeho chlazení zapnuto na maximum. Je jen škoda, že návrháři nemysleli na možnost rozšiřujícího portu, ať už replikátoru či docku.

Baterie Li-Ion s udanou kapacitou 4300 mAh v našem standardním* redakčním testu vydržela dodávat energii 3h a 53min.

K notebooku dostanete 2x intalační CD se software MS WinXP CZ, MS Works, Adobe Premiere 6LE, Adobe Photoshop Elements 2.0, WinDVD, telefonní kabel a konvertor pro telefonní a síťový kabel pro použití v USA. Doporučená maloobchodní cena bez DPH je 81.960,- Kč.

VAIO PCG-TR1MP je rozhodně povedený notebook, a to nejen po stránce designu. Jeho miniaturní rozměry, váha a výdrž baterií z něj dělají společníka ideálního ke každodennímu použití kdekoliv. Nespornou výhodou je i integrovaná optická mechanika. Relativně vysoká cena a pěkný design z něj dělají reprezentativní mininotebook především pro top manažery a "fajnšmekry".

Klady: rozměry a hmotnost, kvalitní displej, integrovaná optická mechanika
Zápory: cena, není možnost port-replikátoru či dockování

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 900MHz ULV (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: příplatek (externí)
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 10,6" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1280x768
  • Video: Intel 855GM, sdílená 64MB RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, Wireless LAN, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 3 hod 53 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, MagicGate Memory Stick PRO
  • Rozměry: 270.4 x 34.7-36.5 x 188.4 mm
  • Hmotnost (kg): 1,4
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 81.950,- Kč bez DPH (21.08.2003)
Recenze

Diskuse