RECENZE: SONY VAIO GRT796SP - japonské sumo pro Evropu

6. 11. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Do redakčního testu se nám dostal další produkt japonského giganta Sony. Kromě svého velice příjemného designu ohromuje extrémním výkonem, jakého nedosahují ani mnohé desktopy. Charakterizuje ho mobilní Pentium 4, obří displej s nadprůměrným rozlišením a jedna z nejrychlejších grafických karet na trhu. Grafici a hráči počítačových her by ale měli začít posilovat - za výkon zaplatíte hmotností.

SONY VAIO GRT796SP - japonské sumo pro Evropu

VAIO GRT má celkem mamutí rozměry - 357 x 300.3 x 47.4 a ani váha není zanedbatelná - 3,7 kg. Jak jsem na vlastní kůži poznal, notebook kvůli jeho váze nelze nosit v klasické brašně přes rameno. Raději jsem ho pak nosil na zádech, v batohu, což už bylo snesitelnější. Design notebooku je ve stylu Sony - originální a vyvedený. Vévodí stříbrná, klávesnice a vše nad ní (kromě vnějšího obalu víka) je černé. Optická mechanika, 2 x PCMCIA, FireWire a MemoryStick jsou umístěny na levé straně. Na pravé je pouze slot pro Kensingtonský zámek.

LCD displej má velikost 16,1" s rozlišením UXGA 1600x1200. Připojen je na grafickou kartu NVIDIA GeForce FX Go5600 s 3D akcelerátorem a 64 MB vlastní paměti. Díky tomu má toto VAIO obrovský grafický výkon a nezalekne se ani nejnáročnějších 3D aplikací. Díky hardwarovému dekodéru MPEG-2 nemá ani problémy s přehráváním videa z DVD nosiče.

Klávesnice má příjemně velké klávesy s relativně vysokým zdvihem. Veškeré textové funkce jsou po pravé straně a přes Fn, které je umístěno mezi Ctrl a Win klávesou napravo, se ovládá pouze jas, přepínání LCD/externí monitor, Scroll lock, Pause a Break. Pro ovládání hlasitosti jsou zde dvě chromovaná tlačítka pod touchpadem. Na přední straně uprostřed je ovládání Wi-Fi. Příjemnou funkcí je snížení rozlišení displeje pomocí tlačítka s ikonkou lupy vpravo nahoře, hned vedle tlačítka pro vypínání. Zde jsou také čtyři diody informující o stavu MemoryStick, Num lock, Scroll lock a Caps lock. Další čtyři diody jsou na hraně přední strany. Ty pro změnu informují o zapnutí, stavu jednotlivých baterií (druhou lze zasunout místo optické mechaniky) a práci pevného disku.

Notebook se dodává s procesorem Intel Pentium 4-M s taktovací frekvencí 2,5 GHz s cache pamětí 512 kB. Paměti RAM je k dispozici celkem úctyhodných 1 GB DDR SDRAM a více rozšiřitelná již není. Pevný disk má velikost 80 GB a je připojen přes Ultra ATA/100. Optická mechanika umí číst i zapisovat na CD-RW, DVD-RW i DVD+RW. Díky podpoře obou formátů zapisovatelných i přepisovatelných DVD se není třeba obávat, který z formátů v budoucnu zvítězí. Mezi rozhraními nechybí rozšiřující port pro replikátor, FireWire, 3 x USB2.0 porty, výstup monitoru, kompozitní videovýstup, LPT port, audiokonektory a MagicGate Memory Stick slot podporující i Memory Stick PRO.

Baterie má udávanou kapacitu 4000mAh a ve standardním* redakčním testu vydržela 1h a 47 min. Jak již bylo řečeno, do notebooku lze vložit i druhou baterii místo optické mechaniky (krytka je součástí balení). Výměna hlavní baterie není nijak složitá, je ale třeba mít pootevřené víko notebooku.

Notebook se dodává s operačním systémem Win XP Pro, dvěma recovery CD, software Adobe Photoshop Elements, Adobe Premiere 6.0 LE a WinDVD, jedním CD s bezpečnostní záplatou Win XP, telefonním kabelem, zdrojem, redukcí napájecího kabelu pro použití v USA a záslepkou slotu optické mechaniky pro použití druhé baterie. Bez DPH se testovaná konfigurace prodává za doporučenou maloobchodní cenu 98.350,-Kč s dvouletou záruční dobou. Varianty se střízlivějším vybavením a menším displejem jsou nabízeny v cenách od 53.270,- Kč bez DPH.

SONY VAIO GRT796SP je rozhodně pozoruhodný notebook. V době testování multimediálního výkonu téměř dvojnásobně překonal dosavadního vítěze. Díky své nadprůměrné váze se ale nehodí pro časté přenášení, což potvrzuje i malá výdrž baterií. Rozhodně ale má VAIO reprezentativní vzhled a dovoluje pracovat na plný výkon i při krátkém výpadku proudu. Hodí se tak nejvíce jako náhrada stolního počítače s příjemným designem a relativní nezávislostí na dodávce elektrického proudu. Můžete na něm hrát nejnovější hry, střihat video či upravovat digitální fotografie, ale zřejmě nikdy se nestane věrným přítelem na cesty. Je to první notebook, u kterého jsem musel přemýšlet, zda ho vezmu na cestu, či zda zůstane doma.

Klady: ohromující výkon, bohatá softwarová výbava
Zápory: váha a cena

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 2.5 GHz
  • RAM: 1GB
  • HDD (GB): 80
  • Disketová jednotka: příplatek (externí)
  • CD/DVD: DVD+-RW
  • LCD: TFT 16,1"
  • LCD rozlišení: 1600x1200
  • Video: nVIDIA GeForce FX Go5600, 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, wireless LAN
  • Zvuková karta: SiS 7012 Audio Device
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.000 mAh / 1 hod 47 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, MG/MS slot
  • Rozměry: 357 x 300.3 x 47.4
  • Hmotnost (kg): 3,7
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 98.350,- Kč bez DPH (06.11.2003)
Recenze

Diskuse