RECENZE: Toshiba Satellite A10 - tichý provoz s lowendem

9. 10. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Model A10 od Toshiby je notebook pro nenáročné uživatele vyžadující základní funkčnost za příznivou cenu. Již v základní konfiguraci nabízí Celeron s frekvencí 2 GHz. Kdo si rád na cestách pouští hudbu či video, ten u A10 ocení kvalitní reproduktory. I přes poměrně vysokou frekvenci procesoru pracuje chlazení notebooku téměř nehlučně.

Toshiba Satellite A10 - tichý provoz s lowendem

Notebook má rozměry 332 x 293 x 40 mm a ještě stále přijatelnou hmotnost 2,8 kg. Převážně černý notebook má modré víko a lemování pracovní plochy. Na první pohled rozhodně zaujmou reproduktory, které jsou vedle kloubů displeje. Víko je vyříznuto tak, aby reproduktory byly venku, i když je zavřené. Mřížka nad reproduktory dává pocit netradičně velkých rozměrů. Kvalita reproduktorů jim umožňuje hrát i při vyšších hlasitostech, aniž by byl zvuk nějak zkreslen v oblasti výšek či rušivými rezonancemi plastů. Jejich hlasitost se ovládá mechanicky, kolečkem na přední straně. Většina konektorů je umístěna na zadní straně, mimo telefonního (na pravé straně) a PCMCIA s audiokonektory na straně levé. Optická mechanika je napravo.

Displej má velikost 14,1" nebo 15" (u modelu S203) s rozlišením maximálně 1024x768. Připojen je na integrovanou grafickou kartu Intel 852GM se sdílenou pamětí 16-64 MB. Slabinou tohoto druhu grafických karet je to, že paměť využívaná grafickou kartou ubude v celkové paměti RAM. Celkově má grafická karta nízký výkon v náročnějších 3D aplikacích. Pokud potřebujete notebook používat k běžným kancelářský pracím (internet, databáze…), pak vám jeho výkon bohatě postačí.

Pracovní plocha notebooku je atypická a může někomu zvláště zpočátku dělat problémy. Nezvyklé rozmístění kláves je dáno kombinací britské (UK) a CZ klávesnice. Například středník není vedle jedničky, ale nachází se vedle mezerníku. Na jeho opačné straně je zase obrácené lomítko, klávesy Ins a Del a na místě Ctrl je Alt. Win klávesy jsou v pravém horním rohu, kde je většinou Del. Tlačítka pro pohyb v textu jsou ve sloupci na pravé straně. Tlačítko Fn je nalevo, mezi Ctrl a Alt. Popisy funkcí spustitelných přes klávesu Fn jsou natištěny málo kontrastně oproti jejich pozadí, což může být nepříjemné, zvláště při nedostatku světla. Kurzor myši se ovládá stříbrně lemovaným touchpadem. Indikační diody informující o stavu notebooku jsou na přední straně, a pokud chcete vidět, co indikují, je třeba se naklonit. Diody NumLock a ScrollLock jsou mezi funkčními klávesami a číslicemi. Zajímavé je umístění CapsLock diody, která je integrována přímo do klávesy, její aktivace je pak jasně viditelná.

Na výběr jsou dva Celerony s taktovací frekvencí 2 GHz a 2,2 GHz. I přes vysoké kmitočty těchto procesorů notebook nevykazoval téměř žádný provozní hluk a i u náročnějších aplikací byl velmi tichý. Paměti RAM je u obou konfigurací nainstalováno 256 MB. Pevný disk má velikost 30 GB či 40 GB. Optická mechanika umí u všech modelů číst DVD a CD, u modelu S203 i vypalovat CD. Notebook je vybaven dvěma USB 2.0 porty, S-video výstupem, síťovou kartou 10/100 a 56k modem. PCMCIA karta je 1x typu II. (Testovaný notebook měl konfiguraci: Celeron 2 GHz, 256MB RAM, 30GB pevný disk a DVD-ROM.)

Baterie měla udanou kapacitu 3.600 mAh a v našem standardním* redakčním testu vydržela dodávat energii slušné 2 hodiny a 48 minut.

K levnější variantě se momentálně v akci dodává brašna. Obě současné varianty pak mají shodně instalační CD, WinXP home a USB disketová mechanika. Doporučená maloobchodní cena začíná na 26.999,-Kč (testovaná konfigurace) a dražší konfigurace s rychlejším procesorem a vypalovačkou je nabízena za 32.780,- Kč. Záruka je 2 roky s možností rozšíření na 3 nebo 4.

Toshiba Satellite A10 je notebook pro nenáročné s trochu netradiční klávesnicí, který má vše, co je v základu potřeba pro práci v kanceláři nebo doma. Neoplývá vysokým grafickým výkonem, ale zato nabízí kvalitní zvuk při poslechu hudby nebo sledování filmů. Svou hmotností 2,8 kg je ještě poměrně dobře využitelný i pro častější přenášení. Pochválení zaslouží za tichý provoz, který nebývá u cenově příznivých notebooků s procesorem nad 2 GHz pravidlem.

Klady: kvalitní audio výstup, tichý provoz
Zápory: rozložení a Fn popisky klávesnice

Technická data

  • Instalovaný procesor: mobilní Celeron 2 GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB externí přes USB
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82852GM(E)/PM/855GM, dynamicky přidělovaná pamě až 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 3.600 mAh / 2 hod 48 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 332 x 293 x 33/40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 26.990,- Kč bez DPH (09.10.2003)
Recenze

Diskuse