RECENZE: Toshiba Satellite Pro M10 - multimédia se skvělým zvukem

24. 7. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

V současné době je už na trhu mnoho notebooků s technologií Centrino, ale model Satellite Pro M10 od Toshiby se řadí mezi představitele té nejvyšší třídy. S velice dobrou multimediální výbavou, vysokým rozlišením displeje a výkonným procesorem s technologií Centrino nezklame ani náročného uživatele. Ovšem, za tento komfort musí zaplatit patřičnou cenu.

Toshiba Satellite Pro M10 - multimédia se skvělým zvukem

Plastový korpus notebooku se designem blíží většině ostatních notebooků od Toshiby. Tradičně jsou v dolních rozích víka displeje dva výřezy pro reproduktory s krytem šedé barvy, ale jinak je celé tělo v barvě černé. Za pozornost stojí lesklá vrchní deska víka, která přístroji dodává efektnější vzhled. Jen je trochu znepokojující, že už při lehkém tlaku na víko se tato deska prohýbá. Rozměry korpusu 334 x 293 x 35,8/41,4 mm a hmotnost 3,3 kg patří k těm větším na trhu, ale jsou vyváženy jednak bohatou výbavou přístroje, jednak velikostí displeje, který má úhlopříčku 15" a jeho rozlišení 1600x1200 pixelů a kontrastní poměr 300:1 jsou mezi ostatními notebooky mimořádnou hodnotou. Grafika nezůstává za možnostmi displeje pozadu: notebook je osazen grafickou kartou s čipem NVIDIA GeForce4 420 Go s vlastní 32MB videopamětí, která při testování podávala solidní výsledky. DVD filmy přehrávala bez potíží, stejně tak i náročnější 3D multimédia byla i při maximálním rozlišení dostatečně plynulá. Pro ještě větší požitek z multimédií je notebook doplněn integrovanými stereo reproduktory Harman-Kardon s výborným výstupem - jedním z nejlepších, jaké jsem mohl doposud testovat.

Pracovní plocha vyniká jednoduchostí a přehledností. V horní části pod displejem je tlačítko Power a další tři volně definovatelná, která jsou výrobcem přednastavena pro start webbrowseru, konzole Toshiba a výstup na TV. Uživatel si je ovšem může přenastavit podle svých představ. Samotná klávesnice sestává z 86 kláves. Testovaný přístroj měl pouze anglické popisky, ale běžně prodávané přístroje jsou standardně distribuovány s českými klávesami. Horní řada speciálních kláves Esc, F1 - F12 spolu s Win-klávesami je od zbytku oddělena tenkou lištou, ve které jsou dvě diody pro indikaci Num a ScrollLock. Klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou ve sloupci vpravo, přepínací klávesa Fn, která slouží k přístupu ke speciálním funkcím, jako např. úprava jasu displeje nebo zapnutí numerické klávesnice, je v dolní řadě druhá zleva. Poněkud neobvyklé je umístění kláves Ins a Del v dolní řadě, ale vcelku si lze dle mého názoru na toto uspořádání rychle zvyknout. Ještě více neobvyklé je umístění Win kláves v pravém horním rohu. Pro větší pohodlí uživatele implementovala Toshiba do Satellite Pro M10 obě obvyklá polohovací zařízení - jak TrackPoint, tak i TouchPad. Ke každému z nich náleží dvě tlačítka myši, ale v případě TrackPointu jsou umístěna netypicky vertikálně nad sebou. Rolovací tlačítko chybí, místo něj jsou na spodní a pravé straně TouchPadu vymezeny proužky označené šipkami a tečkovanými čarami, které slouží právě pro posun dokumentů. Další vlastnosti TouchPadu lze zapnout nebo vypnout ve velice podrobné ovládací utilitě. V souvislosti s ovládacími prvky se patří zmínit o kolečku pro ovládání hlasitosti na levém boku a o indikačních diodách v čelním panelu, které jsou ovšem vidět jen při pohledu zepředu, takže při práci je třeba se trochu naklonit, abyste zjistili, které svítí a které ne. Aktivace WiFi a Bluetooth se provádí malým přepínačem v levém rohu čelního panelu.

Výkon přístroje je velice dobrý: Satellite Pro M10 je vybaven procesorem Intel Pentium-M s taktovací frekvencí 1600 MHz a pamětí 256 MB, kterou lze v případě potřeby zvýšit až na 2 GB. Tato sestava bohatě dostačuje nejen pro provoz běžného kancelářského software, ale i pro výpočetně náročnější aplikace. V základní výbavě je pevný disk s velkou úložnou kapacitou 60 GB a kombinovaná optická mechanika DVD/CD-RW. Ta je umístěna v zařízení SelectBay a lze ji tak i za provozu snadno zaměnit za jiné přídavné zařízení - druhý harddisk, druhou baterii nebo např. adaptér Toshiba Bridge Média se třemi sloty čteček paměťových karet. Pro disketovou mechaniku již v notebooku místo nezbylo, ale komu by chyběla, ten může použít externí FDD mechaniku, která je součástí dodávky a připojuje se přes USB port.

Implementace technologie Centrino se příznivě projevila i na provozu přístroje. Ventilátor sice běžel poměrně často, ale jeho tiché šumění bylo téměř neslyšitelné. Baterie s kapacitou 6600 mAh vydržela při našem redakčním testu dodávat elektrickou energii po dobu 4 hodin a 50 minut.

Vedle solidní hardwarové výbavy se patří zmínit i software, který Toshiba ke svým přístrojům dodává. Na notebooku Satellite Pro M10 je nainstalován operační systém Windows XP Professional CZ a pak celý balík utilit pro správu počítače - nejzajímavější je asi program Konzola Toshiba, ve kterém si uživatel může podrobně nastavit vlastnosti hardwaru svého počítače, síťová nastavení i zabezpečení. Velice šikovná je i utilita pro detailní správu napájení, kde je možné definovat různé režimy provozu v závislosti na aktuálním stavu vybití baterie.

Ani po stránce vybavení porty Toshiba Satellite Pro M10 své uživatele nezklame. Především síťová konektivita je zde vysoká - vedle obligátní integrované síťové karty a 56k modemu má zabudovanou i bezdrátovou WiFi síť a Bluetooth. Dále obsahuje paralelní a sériový port, 2 x USB verze 2.0, výstup TV-Out, 1 x iLink (IEEE 1394), infračervený IRDa port, 2 sloty pro PC Card, čtečku paměťových karet SD (Secure Digital) a na spodní straně je umístěn konektor pro port replikátoru nebo dokovací stanici.

V příslušenství k notebooku nalezneme výše zmíněnou USB disketovou mechaniku, záslepku do zásuvky SelectBay, telefonní kabel, český návod, instalační CD a CD Toshiba Tools and Utilities.

Celkově lze notebooku Satellite Pro M10 od Toshiby těžko něco vytknout. Jedná se o výkonný přístroj s velkými multimediálními možnostmi, který splní nároky uživatele jak na výkon a kapacitu, tak i na reprezentativní design. Nadprůměrná kapacita baterie je bohužel poněkud handicapována vyšší hmotností, ale v kategorii lehčích notebooků bychom zase těžko hledali srovnatelnou výbavu. Rozhodujícím faktorem se však může stát cena, která v tomto případě atakuje hranici 90.000 Kč.

Klady: velké rozlišení displeje, výborný zvuk
Zápory: hmotnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1.6GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: externi 1.44MB USB
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1600x1200
  • Video: NVIDIA™ GeForce4™ 440Go, 4× AGP bus, 32 MB DDR Video RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (homologovaný)
  • LAN: 10/100, WiFi, Bluetooth
  • Zvuková karta: 16-bit SBPro kompatibilní, 3-D zvuková podpora, MIDI, integrované reproduktory
  • Polohovací zařízení: AccuPoint™ II, trackpoint + touchpad (dvě rolovací plošky)
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 4 hod 50 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x video out, 2x audio, 1x externí monitor, dokovací konektor, SD Card slot
  • Rozměry: 334 × 293 × 35,8/41,4 mm
  • Hmotnost (kg): 3,3
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 89.900,- Kč bez DPH (24.07.2003)
Recenze

Diskuse