RECENZE: UMAX VisionBook 855WXC - široký displej s příznivou hmotností

23. 10. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

V září UMAX představil svůj druhý notebook s širokoúhlým displejem, který rozšiřuje rodinu VisionBook o modelové označením 855 WXC. Tento širokoúhlý UMAX je osazen technologií Centrino, ve víku má integrovanou web kameru a v závislosti na konfiguraci může být vybaven i DVD vypalovačkou.

UMAX VisionBook 855WXC - široký displej s příznivou hmotností

Design notebooku je poměrně jednoduchý bez výrazných zvláštností. Vnější strana korpusu je tmavošedá, vnitřní oblast kolem pracovní plochy je světle šedá s černou klávesnicí. Celkové rozměry 360 x 273 x 27 mm odpovídají velikosti displeje, a nejsou tedy příliš miniaturní, avšak hmotnost notebooku 2,5 kg je vzhledem k jeho velikosti příznivá a připouští velmi dobrou míru mobility. Zajímavostí jsou dvě aretační pojistky, které zajišťují víko v zavřené poloze: jedna z nich nemá pružinku a zůstává buď v poloze zamčeno, nebo odemčeno, díky čemuž je možné otevřít víko pohodlně jen jednou rukou.

Největší předností notebooku VisionBook 855 WXC je širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4 palců a poměrem stran 16:10, který poskytuje solidní rozlišení 1280 x 800 pixelů. O provoz grafiky se stará integrovaný chip Intel 855 GM se sdílenou pamětí až 32 MB. Nejedná se o ideální řešení pro graficky náročné aplikace a při testování to bylo poznat - při přehrávání DVD filmů se obraz v rychlých scénách lehce rozmazával a u náročnějších multimédií už nastávaly potíže s plynulostí obrazu. Pro standardní kancelářské aplikace však toto řešení bohatě postačuje. Navíc notebook disponuje integrovanou web kamerou ve víku displeje, takže může posloužit i pro webové konference apod. Možnosti multimédií jsou doplněny čtveřicí reproduktorů (dva po stranách klávesnice, dva ve víku displeje) a subwooferem na spodní straně notebooku, bohužel však pro mne byl audiovýstup zklamáním, zvuk šel příliš do výšky a postrádal jakoukoliv plastičnost.

Pracovní plocha díky šíři korpusu poskytuje dostatek místa a pohodlí pro ruce, ale celkově je na ovládací prvky skoupá. Mimo klávesnice na ní nalezneme už jen tlačítko Power pro zapínání notebooku a pětici diod v pravém horním rohu. Ty slouží k indikaci Caps, Num a Scroll Lock, aktivity disku a zapnuté bezdrátové sítě. Další tři diody jsou ve víku pod displejem a signalizují zapnutý notebook, stav dobíjení baterie a novou poštu v e-mailové schránce.

Samotná klávesnice sestává z 88 kláves s bílými popisky, které mají hlubší ponor a poměrně měkký stisk. Je škoda, že velkých rozměrů pracovní plochy nebylo využito k efektivnějšímu rozložení kláves - všechny jsou příliš natěsnány na sebe a je třeba se přizpůsobit pro PC nezvyklému rozložení. Klávesy Esc, F1 až F12, NumLock, PrtScr, Del a Pause jsou v horní řadě, Home, End, PgUp a PgDn ve sloupci úplně vpravo a zpočátku mi činilo potíže stiskávání klávesy BackSpace, místo ní jsem mačkal Home. Ctrl a Ins jsou vpravo dole vedle kurzorových šipek a funkční klávesa Fn pro spouštění klávesových kombinací (např. úprava jasu nebo hlasitosti, přepínání displeje) převzala místo Ctr v levém dolním rohu. Nezvyklá - avšak příjemná - je klávesa My Computer umístěná vedle mezerníku, která v prostředí Windows vyvolává nabídku Tento Počítač. Jako polohovací zařízení je použit standardní TouchPad se dvěma tlačítky myší a třetím dvousměrným rolovacím. Aby výčet všech ovládacích prvků byl úplný, je třeba zmínit tři tlačítka v čelním panelu notebooku, která slouží pro rychlý start WebBrowseru, E-mailového klienta a zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě.

O samotný provoz notebooku VisionBook 855 WXC se stará technologie Centrino. Na chipsetu Intel 855 GM tak tepe mobilní procesor Intel Pentium M s taktovací frekvencí 1,4 GHz. K dispozici má 256 MB paměti DDR RAM, na přání rozšiřitelné až do 1 GB. Výkon této sestavy pro běžný kancelářský provoz bohatě postačuje a poradí si i s výpočetně náročnějšími aplikacemi. Pro ukládání dat je notebook vybaven pevným diskem s kapacitou 40 GB a interní DVD/CD-RW mechanikou - na přání lze ale konfigurovat i verzi s DVD vypalovačkou. Chlazení je po většinu času tiché a neslyšitelné, ale pokud se ventilátor spustí na plné otáčky při větším výkonovém zatížení, už je slyšet dost. Baterie s udávanou kapacitou 4400 mAh bohužel - přestože se jedná o Centrino - nedosáhla výrobcem slibovaných hodnot a při standardním* testu vydržela dodávat el. energii po dobu 3 hodin a 12 minut. Podobný problém se nám vyskytl kdysi při testování příbuzného modelu 835, kde pomohla výměna notebooku, a výdrž baterie pak byla odpovídající. Protože jsou oba modely postaveny na podobném základě, lze předpokládat, že i zde by pomohl servisní zásah, ke kterému tentokrát nevybyl čas.

Vybavení porty u tohoto UMAXu sleduje jen nejmodernější trendy, proto zde nenaleznete COM, LPT ani PS2 port, ale zato jsou zde 3 USB porty verze 2.0, jeden rychlý port IEEE 1394 (FireWire), 1 PCMCIA slot, neopomenutelné zásuvky RJ-11 interního modemu a RJ-45 síťové karty. Notebook obsahuje také multimediální konektory jako výstup S-video Out, výstup na externí monitor, 3 audiokonektory (sluchátka, mikrofon a SPDIF výstup). Součástí notebooku je také integrovaná bezdrátová síť (Intel Pro Wireless 2100) standardu 802.11b a modul Bluetooth.

K příslušenství, které uživatel k notebooku VisionBook 855 WXC obdrží, náleží brašna, uživatelská příručka, telefonní kabel pro připojení modemu, CD s instalací operačního systému Microsoft Windows XP Professional v české verzi, CD s drivery a utilitami a dále software PowerDVD a Roxio CD&DVD Creator. Na notebook poskytuje UMAX 2-letou záruku.

Notebook UMAX VisionBook 855 WXC představuje zajímavé řešení pro firmy nebo domácnosti, které potřebují snadno přenosný notebook s velkým displejem. Nelze od něj čekat velké grafické či audio výkony, ale pro běžnou kancelářskou práci doma nebo v terénu je vybaven velmi dobře. Doporučená koncová cena testované verze je 49.990 Kč bez DPH, cena konfigurace s Pentiem M 1,5 GHz a DVD vypalovačkou dosahuje 59.990 Kč.

Klady: widescreen, web kamera, relativně nízká hmotnost
Zápory: nižší kvalita zvuku

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1.4 GHz (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: combo DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1280x800
  • Video: Intel 855GM, 64 MB dynamicky sdílená pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, wireless LAN, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 3 hod 12 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, S/PDIF
  • Rozměry: 360 x 273 x 27 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 49.990,- Kč bez DPH (23.10.2003)
Recenze

Diskuse