RECENZE: UMAX T200V - ani ryba ani rak

20. 11. 2003 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Napůl cesty mezi notebookem a tabletem je UMAX T200. U tabletů jsme zvyklí na malé rozměry a nízkou hmotnost. T200 má rozměry běžné pro notebook, ale otočný displej s dotykovou plochou, což je naopak běžné pro tablety. Osazen je mobilním procesorem VIA Antaur a výrobce počítá i s možností implementace Centrina a procesoru Pentium-M.

UMAX T200V - ani ryba ani rak

Z venku světle a uvnitř tmavě šedý UMAX T200 na první pohled vypadá jako běžný notebook, o čemž svědčí i jeho rozměry 313 x 265 x 27 mm. S hmotností 2,2 kg se řadí mezi lehké, a tudíž dobře přenosné stroje. Vzhledově na mě působil jednoduše, ale příjemně. Při pohledu ze stran vypadá nejzajímavěji předek notebooku, kde je umístěna většina indikačních diod (jejich umístění nepovažuji za šťastné, protože při práci nejsou v zorném poli uživatele), infra port, audio vstup s výstupem a podpůrné ovládací prvky pro práci s perem. Na zadní straně, kde obvykle bývá většina konektorů, jsou umístěny jen vstupy LAN 10/100 a modemu, vedle nich je výstup pro externí monitor. Vzadu je také konektor napájení a otvor pro chladicí vzduch procesoru. Další otvor chlazení je na levém boku, kde nalezneme Kensingtonský zámek a zasunuté pero pro práci s displejem. Na pravém boku je čtečka paměťových karet 4 in 1 Card Reader (MS, SM, SD, MMC), 2x USB 2.0 a 1x PCMCIA slot. Na spodní straně je další otvor pro přístup chladicího vzduchu, jsou zde přístupné baterie, pevný disk a 2 paměťové sloty. Optickou mechaniku v těle notebooku nenajdete, protože je dodávána jako externí modul připojitelný přes USB rozhraní. Příjemnou volbou se na externím modulu jevila možnost výběru napájení přes USB nebo dodávaný napájecí modul, ale při volbě USB napájení nedokázala mechanika přečíst data z vloženého disku. Celý notebook včetně příslušenství se pohodlně vejde do brašny zahrnuté v ceně.

Při pohledu zespodu je nejvíce patrné vyboulení notebooku, potřebné pro otočný mechanismus displeje. Displej se otáčí podobně jako u některých menších tabletů. Na okrajích se uvolní aretační pojistky, otevřený displej se kolem své středové osy otočí o 180 stupňů a přiklopí ke klávesnici. Mechanismus aretačních pojistek umožňuje nastavit jistící "zobáčky" tak, aby jistily displej při zavřené i pracovní poloze ala tablet.

Na poměry notebooků menší a na poměry tabletů naopak větší displej má velikost 14" a rozlišení 1024x768 bodů. Povrch displeje je uzpůsoben k práci s perem, čili je tvrdší než u běžných notebooků, ale díky použitému materiálu se více leskne, což může být někdy nepříjemné podobně jako u tabletů. Pracovní pero je na rozdíl od malých tabletů neaktivní. Obrazovka tedy reaguje na dotyky jakýchkoliv předmětů i ruky. Dotykový displej reagující na všechny předměty umožňuje UMAXu dosažení lepší ceny, uživatel díky tomu není odkázán jen na originální pera, která jsou leckdy dražší tisíce korun, ale má to i své nevýhody. Při práci v poloze tablet není radno se opírat rukou o displej, protože ten pak reaguje jak na pero, tak na ruku a snadno se stane, že kurzor přeskočí jinam, než uživatel zamýšlí.

UMAX ke svému tabletu dodává klasická Windows XP ve verzi Home nebo Profesional. Pro rozpoznávání textu je dodáván program PenReader, který umožňuje psaní textu perem na jakémkoliv místě obrazovky. PenReader nepodporuje češtinu, ale není "natvrdo" spojen ani s žádným slovníkem, takže lze psát "ceska" slova (bez háčků a čárek) i plynule, narozdíl od Win XP Tablet Edition, kde se napsaný text snaží automaticky porovnávat s anglickým (nebo jiným, jen ne českým) jazykem. Rozpoznávány jsou velké i malé, tiskací i psací znaky a vždy jsou převedeny na malá písmenka. Pokud chcete napsat velký znak, je třeba udělat vertikální čáru (psanou od zdola nahoru) před požadovaný znak. Podobně je rozpoznávána také čárka ve větě a další podobné znaky. Nejjistější je psát velkým tiskacím, ale u některých znaků, třeba "g", se lépe pozná jako malé tiskací, ovšem je to věc cviku, který se dá získat velmi rychle. Problémy nedělá ani zavináč "@". Celkově mi připadal program PenReader jako velmi inteligentní a mně osobně se s ním pracovalo lépe než s rozpoznáváním u Win XP Tablet Edition. Pro spolupráci s perem, v poloze tablet, je určen ovládací prvek posouvající kurzor nahoru a dolů a po stisknutí fungující jako Enter. Dostupná jsou také další 3 tlačítka: Tab, Esc a speciální Q.

Pracovní plocha je střídmá. Nad klávesnicí jsou dva reproduktory a hlavní vypínač. Klávesnice má běžnou velikost i neduhy typické pro mnoho notebooků. Klávesa Fn je umístěna úplně vpravo dole, kde bych očekával častěji používané Ctrl. Home a End jsou dostupné jen při současném stisknutí Fn. Mezi klady patří oddělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech a přítomnost dvou Win kláves Start, z nichž jedna je netradičně pod Enterem. Bílé popisky kláves dobře kontrastují s tmavým povrchem. České popisky na obrázku nejsou, protože se jednalo o testovací demo vzorek, ale v prodejních konfiguracích by již měly být. Ze stejného důvodu (demo vzorek) je na obrázku vidět samolepka Centrino, přestože uvnitř testovaného notebooku byl procesor VIA Antaur. Pod klávesnicí je dostatečně veliká plocha pro opření rukou s uprostřed umístěným touchpadem a dvěma tlačítky.

UMAX T200 je, pokud vím, prvním a prozatím jediným notebookem nabízeným v ČR s mobilním procesorem VIA Antaur. Tento procesor nabízí maximální pracovní frekvenci 1 GHz. Podobně jako i jeho konkurenti nabízí Antaur možnost přepínání pracovní frekvence podle aktuálních potřeb programů. K tomu slouží ovládací prográmek, který umožňuje nastavit rozdílné režimy v závislosti na napájení z baterie či elektrické sítě. Z doposud testovaných procesorů bych řekl, že Antaur hřeje opravdu nejméně a větráček byl potřeba opravdu jen velmi výjimečně při dlouhém plném zatížení (výkonové testy, instalace SW atp.) Chvílemi bych řekl, že běžel větráček i zbytečně, protože vycházející vzduch byl téměř studený. Naproti tomu ne příliš dobře bylo vyřešeno chlazení druhé části notebooku s paměťmi a chipsetem (pravá půlka notebooku), kde byl notebook po delší práci velmi horký, obzvláště zespodu, a teplo vycházelo i do pravé poloviny klávesnice. Subjektivně byl notebook s 256MB RAM dostatečně rychlý pro běžnou práci s dokumenty a internetem. Slabší výkon se projevil až při náročnějších výpočetních operacích. Rychlou grafickou práci či spuštění nových 3D her ve vysoké kvalitě od tohoto notebooku očekávat nelze. Integrovaná grafika S3G (chipset CLE266), používající sdílenou operační paměť RAM, jejíž velikost je nastavitelná v BIOSU na hodnoty 8, 16, 32 a 64 MB, je určena pro běžnou práci s dokumenty a internetem. Testovaná konfigurace v našem standardním* testu výdrže baterie dokázala dodávat energii po dobu 2 hodin a 19 minut, což pro notebook zaměřený na mobilní pracovníky není mnoho. Mobilitě by jistě pomohla výkonnější baterie, která v testovaném vzorku měla kapacitu 3.600 mAh. Zajímavé bude také srovnání s technologií Centrino, jejíž implementaci podle našich informací UMAX do modelu T200 rovněž plánuje.

UMAX Tablet PC T200V je zajímavým kompromisem mezi notebookem a malým tabletem. Nabízí výkon pro běžnou práci s dokumenty a internetem. Pro mobilní pracovníky jsou příznivé jeho rozměry a hmotnost lehce přesahující 2 kg, ovšem výdrž na baterii je slabá. Dotyková obrazovka reaguje na všechny předměty, což je dvousečná zbraň. Program pro rozpoznávání textu hodnotím velmi kladně mimo jiné i proto, že není vázán na jazykovou verzi Win XP. Notebook dosažitelný za doporučenou koncovou cenu 39.990,- Kč bez DPH je zřejmě nejzajímavější volbou pro lidi, kteří potřebují lehce přenosný počítač s dotykovým displejem větším než u malých tabletů.

Klady: rozpoznávání textu, rozměry a hmotnost (ve srovnání s notebooky)
Zápory: dotyková plocha reaguje na vše

Technická data

  • Instalovaný procesor: Antaur 1000
  • RAM: 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: DVD/CD-RW externí
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3G CLE266, sdílená operační pamě do 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller, stereo repro
  • Polohovací zařízení: touchpad, dotyková obrazovka
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 3.600 mAh / 2 hod 19 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 2x audio, 4 in 1 Card Reader (MS, SM, SD, MMC)
  • Rozměry: 313 x 265 x 27 mm
  • Hmotnost (kg): 2,2
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse