RECENZE: Acer Aspire 1350 - vstupní třída s ATI

13. 5. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Všechny notebooky od Aceru s označením Aspire patří do základní třídy větších notebooků. Aspire 1350 je na začátku spektra nabídky. Za necelých 30 tisíc bez DPH nabízí 15-ti palcový displej, Athlon XP-M procesor a combo DVD/CD-RW mechaniku. V dražší konfiguraci i výkon grafické karty ATI.

Acer Aspire 1350 - vstupní třída s ATI

Základní popis
Všechny modely Aspire včetně 1350 mají poměrně velké rozměry. Rozměry plastového těla modelu 1350 o hodnotách 334 x 288 x 42-49 mm a váha 3,7 kg jej opravdu předurčují na desky pracovních stolů s možností občasného přenášení spíše po budově nebo bytě, příležitostně i na delší vzdálenost, ale lépe autem.

Z hlediska ergonomie mám jen 2 výtky. Zaprvé optická mechanika by mohla být raději na levém boku, aby nepřekážela myš při výměně média. Zadruhé je notebook dost vysoký, což znepříjemňuje práci právě na pracovních stolech, kam je předurčen. Tento neduh je malinko vyrovnán náklonem směrem k uživateli. Při práci na klíně to potom vůbec nevadí, a protože přístup chladícího vzduchu je i nad klávesnici, tak nehrozí jeho zakrytí a následné přehřátí notebooku.

Napájecí zdroj má kupodivu přijatelné rozměry cca 130 x 55 x 38 mm, takže příliš nepřitěžuje při transportu.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Ačkoliv je Aspire nižší třídou vůči spřízněným modelům TravelMate, klávesnice mi více vyhovuje spíše u Aspire modelů. Na mysli mám především umístění samostatných kláves Home a End ve sloupku na pravém boku klávesnice spolu s PgUp a PgDn. Fn je pak zde jen pro doprovodné funkce, jako je ovládání jasu, hlasitosti reproduktorů, blokace touchpadu a dalších běžných funkcí. Bílé popisky včetně českých znaků na černých klávesách dobře kontrastují při všech světelných podmínkách. Vybrat si můžete rozložení QWERTY i QWERTZ. Ins a Del jsou v rohu vpravo nahoře v uvedeném pořadí. Líbí se mi velký Enter. Levý Shift by mohl být malinko větší. Klávesnice má i obě Win klávesy.

Nad klávesnicí je 7 kulatých tlačítek stříbrné barvy. Zleva jsou 2 pro Bluetooth a WiFi (pokud jsou instalovány), další 4 jsou klasicky definovatelné pro rychlé spuštění různých programů, dokumentů či složek (2 standardně přednastavená na e-mail a web). Nad kulatými tlačítky je trojice indikačních diod (HDD, NumLock a CapsLock). Další indikační diody jsou pod klávesnicí na spodním rohu notebooku. Co signalizují, poznáte až po jejich rozsvícení. Mají různé symboly a barvy. Určené jsou pro napájení, dobíjení a bezdrátové sítě. Touchpad pod klávesnicí má dvojici klasických tlačítek a jedno oválné pro rolování v dokumentech do čtyř směrů. Touchpad je posunut více doleva, což ocení hlavně praváci. Místa pro opření rukou pod klávesnicí není příliš (důsledek velké plochy nad klávesnicí), ale stačí.

Hlavní HW parametry
Všechny varianty konfigurace Aspire 1350 jsou postaveny na čipsetu VIA VT8378 KM400 s procesorem AMD Athlon XP-M. Konfigurace 1353LC se k nám dostala těsně před vypršením prodeje s procesorem Athlon XP-M 2400+. V současnosti prodávané varianty již mají Athlon XP-M 2600+ nebo 2800+ (výsledky testu nejsilnější varianty naleznete na NOTEBOOK.cz ještě tento nebo příští týden). Procesory AMD Athlon XP-M tradičně vedou v CPU a FPU benchmarku, kde testovaný notebook obsadil 4. a 2. místo v našem dosavadním žebříčku.

Paměťové sloty jsou 2. V testovaném notebooku byl osazen jeden 256 MB DDR-333 modul, ovšem pracoval pouze jako DDR-266, což ve svých materiálech uvádí i Acer. Čipset by sice měl zvládat DDD-333 i vyšší, ale notebook z blíže nezjištěného důvodu prostě více neumí. Pracovní rychlost paměti se projevila na výsledku měření. 541 MB/s není již dnes mnoho, ovšem pro běžnou práci stále dostačuje.

Pevný disk HITACHI Travelstar 80GN-30 (IC25N030ATMR04) nabízí kapacitu 30 GB, 2 MB buffer, pracuje na sběrnici ATA-6 (ATA-100) a točí se rychlostí 4.200 otáček za minutu. Naměřil jsem přes 85 MB/s, což je slušný výsledek, a ve velmi těsném žebříčku NOTEBOOK.cz se dostal málem do první desítky. Pro model 1350 jsou nabízeny ještě kapacity 40 a 60 GB (test již brzy najdete na NOTEBOOK.cz).

Pro spojení s okolním světem je zde standardní integrovaný modul 10/100 LAN a 56k modem. WiFi má jen nejdražší model (1356LMi). Velmi příjemný je počet 4x USB 2.0. K dalším portům patří LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out a 2x audio.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
K přednostem Aspire 1350 patří velikost displeje 15 palců. Rozlišení je dnes nejnižší standard 1024x768. Kvalita obrazu, ostrost a podsvícení jsou na dobré úrovni.

Grafický čip VIA/S3 UniChrome, KM400/KN400 sdílí 64 MB z operační paměti RAM. Velikost sdílení paměti je pevně dána, nelze ji korigovat ani nastavením v BIOSu. Toto řešení není obecně nijak výkonnou volbou, což se projevilo i v 3Dmark měřeních. Jde zde spíše o cenu. Notebook je vhodný hlavně pro práci s dokumenty, internetem a e-maily. Lze si zahrát 2D hry a jen velmi skromné 3D akce. Více se o grafický kartách VIA/S3 dočtete v našm seriálovém článku S3 (VIA) - grafické karty pro notebooky (1).

Dvě dražší konfigurace tohoto modelu nabízejí výkonnější grafickou kartu ATI Radeon 9200 s vlastní videopamětí 64 MB. Výkonový test naleznete na NOTEOOBK.cz již brzy.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Po multimediální stránce je notebook vybaven jen základem. 2 Stereo reproduktory na čele vydávají na poměry notebooků vcelku slušný zvuk i na nejvyšší hlasitost. Pro náročnější uživatele jsou 2 audio konektory in/out. Nechybí ani FireWire IEEE 1394 konektor. Optická mechanika je v základu combo DVD/CD-RW. V nejvyšší variantě i DVD-RW. V testovaném notebooku byla osazena mechanika s označením QSI CD-RW/DVD-ROM SBW-242.

Chlazení a provozní hluk
Propracování odvodu tepla patří k silným stránkám modelu Aspire 1350. V tom hraje svou roli i velká tloušťka notebooku. Masivní přívod chladicího vzduchu je nejen zespodu, ale i navrchu notebooku nad klávesnicí, takže nehrozí zamezení přívodu vzduchu ani při práci na klíně nebo na měkké podložce. Vývod vzduchu je na levém boku a na zadní straně notebooku (levý zadní roh viz foto galerie pod článkem). Větráček běží hlavně při vysokém zatížení procesoru pracujícím na nejvyšší frekvenci, ale i tehdy je jeho šumění ještě snesitelné. Při úsporném režimu a běžné práci s dokumenty a internetem je spíše potichu.

Díky dobrému chlazení se teplo nijak výrazně neprojevuje na pracovní ploše. Při velkém dlouhodobém zatížení se lehce zahřeje levá opěrná část pod klávesnicí a ještě méně levá část klávesnice. Více se samozřejmě notebook zahřívá zespodu, ale tam teplo nevadí, když je notebook na stole, a i práce na klíně je stále snesitelná.

Baterie
Baterie Li-Ion s udanou kapacitou 4400 mAh udržela ve standardním* NOTEBOOK.cz redakčním testu notebook v chodu po dobu 2 hodin a 11 minut, což odpovídá i výrobcem udané hodnotě (2 hod). Doba to není nijak veliká, ale pro notebook této kategorie (především práce na stole) to bohatě stačí. V případě potřeby lze baterii, po uvolnění tuhé posuvné pojistky, vyměnit za jinou.

Závěr
Acer Aspire 1350 je velký notebook s velkým displejem 15 palců a dostačujícím výkonem pro práci s dokumenty a internetem. Vyšší varianty s grafickou kartou ATI slibují i slušný 3D-výkon. Všechny varianty nabízejí Win XP Home. Od 26.4.2004 Acer nabízí na všechny modely 1 rok záruky pro firmy nebo 2 roky pro fyzické osoby nepodnikatele. Základní model začíná na doporučené koncové ceně 29.490,- Kč bez DPH. Nejdražší varianta s ATI grafickou kartou, DVD vypalovačkou a WiFi modulem stojí 38.990,- Kč bez DPH.

Pod čarou
V době uvedení recenze byla na webu Acer ČR uvedena hloubka notebooku 268,5 mm. Po přeměření notebooku jsem získal hodnotu cca 288 mm.

Klady a zápory:
+ dobré chlazení a odvod tepla
+ ergonomie klávesnice (oproti modelům TravelMate)

- tloušťka a hmotnost
* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Acer Aspire 1350

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1353LC
  • Instalovaný procesor: Athlon XP-M 2400+ (1.8 GHz)
  • RAM (MB): 256 DDR-266
  • HDD (GB): 30 (HITACHI Travelstar 80GN-30-IC25N030ATMR04, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: QSI CD-RW/DVD-ROM SBW-242
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 756
  • Video: VIA/S3 UniChrome, KM400/KN400, 64 MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: VIA AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, čtyřsměrné tlačítko
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 11 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, 2x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 334 x 286,5 x 42-49 mm
  • Hmotnost (kg): 3,7
  • Doporučená cena: 29.490,- Kč bez DPH (13.05.2004 - již s Athlon XP-M 2600+)
Recenze

Diskuse