RECENZE: Acer Aspire 1660 - chladná síla

22. 7. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Papírově velmi "nadupaný" notebook, ale kombinace současných špičkových komponent nemusí vést na vrcholy benchmarků. I tak tento notebook s hmotností o málo přesahující 3,6 kg nabízí skvělou výbavu a vysoký výkon za přijatelnou cenu. Na poměry notebooků s P4 HT procesorem je neobvykle dobře vyřešeno chlazení. (NOTEBOOK.cz opět jako první médium v ČR uvádí recenzi zcela nového modelu notebooku.)

Acer Aspire 1660 - chladná síla

Základní popis
Nový Aspire 1660 patří k rozměrným notebookům, určeným především na desky pracovních stolů - s rozměry 361 x 293 x 47,3 mm a hmotností 3,6 kg není k přenášení zrovna ideální. Mobilitě příliš nepomáhá ani veliký a těžký napájecí zdroj; výkonný stolní procesor potřebuje kvalitní příkon (zdroj má nominální výkon 135 W).

Na pohled zaujme svým elegantně zaobleným tvarem, ze kterého nevyčnívá žádná ostrá hrana. Tělo notebooku je vyrobeno ze stříbrně-šedých a černých tuhých plastů; součásti viditelné shora jsou většinou stříbrné, naopak spodní části jsou černé. Víko displeje jde otevírat příjemně plynule. Z hlediska ergonomie bych neměl výtky - opěrky pro ruce jsou dostatečně prostorné a působí bytelně, optická mechanika je v levém boku, kde nepřekáží myši (pokud nejste leváci); chlazení je "téměř všude", s přívodem vzduchu shora z pracovní plochy. Nehrozí tedy jeho překrytí v případě práce na měkkém povrchu nebo na klíně.

Pro připojení periferních zařízení zde najdeme na levém boku FireWire, infračervený port a dvě zásuvky PCMCIA, na zadní straně kromě line-in a line-out, nerozlučné dvojice RJ-11 a RJ-45 (zásuvky pro připojení konektorů telefonního kabelu a klasického Ethernetu), čtyř portů USB 2.0, D-Sub (VGA) a S-Video konektoru dokonce ještě paralelní port.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Na spodním okraji víka displeje je pro Acer tradičně a přehledně umístěna řada stavových diod, indikujících stav Wi-Fi, zapnutí a spánek notebooku, práci pevného disku nebo optické mechaniky, dobíjení baterie, Capslock a Numlock. Celá řada je ještě doplněna nápisem Aspire 1660 Acer.
Stříbrné okolí klasicky černé klávesnice doplňuje vroubkovaná černá horní část pracovní plochy. V té najdeme na levé straně tlačítko Power, signalizující zapnutý stav notebooku žlutým podsvícením, dále řadu funkčních a programovatelných kláves (pro spuštění programů pro práci s e-mailem a internetem, dvě uživatelsky volitelné tlačítka, a vypínače Bluetooth - pro případ, že je Bluetooth modul instalován - a Wi-Fi), které svými drobnými rozměry kontrastují s celkovou mohutností notebooku. Lehce napravo je potom již zmíněný otvor přivádějící vzduch do útrob stroje. Klávesnice je, jako u většiny notebooků Aspire, standardně rozložená, s Ctrl vlevo dole, dobře kontrastními bílými a světle modrými (funkce s Fn) popiskami a neměl bych k ní výtek. Škoda jen, že notebook má díky širokoúhlému displeji větší šířku a z toho vyplývajících několik centimetrů nezužitkovaného místa na obou stranách klávesnice. Místa zde zbylo Aceru opravdu hodně a troufám si říct, že by se sem vešla dokonce i numerická klávesnice. Tento jev je zatím běžný u širokoúhlých notebooků. (detail klávesnice ve foto galerii není z testované konfigurace 1664WLMi, ale z modelu 1662WLM, který je již reálně v prodeji v ČR)

Touchpad se dvěma tlačítky a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem je umístěn ve střední části opěrné plochy a je z jiných odstínů barev (opět kombinace stříbrné a šedé) než celý zbytek notebooku a působí na mě barevně trochu rušivě. Celkový design pracovní plochy - stříbrné zakulacené okolí s černou klávesnicí uprostřed - mi poněkud připomíná vzhled jedné z řad osmibitových počítačů Atari z osmdesátých let.

Hlavní HW parametry
Celá řada Aspire 1660 je vybavena stolními procesory Intel Pentium 4 s frekvencí od 2800 MHz u nejlevnější verze, až po Pentium 4 HT 3400 MHz.
V testované (nejvýkonnější) konfiguraci byl procesor Pentium 4 HT 3,4 GHz s jádrem Northwood, 512kB L2 cache a 800 MHz FSB. Dostal se ve výkonnostním testu CPU a FPU na první příčku mezi Pentii 4, v testu MMX (tradiční doméně pro Pentium 4) vytvořil s téměř 30.000 body nový rekord našeho žebříčku.

O přísun dat (nejen) k procesoru se stará čipová sada ATi Mobility Radeon 9100 IGP (RS300) s impozantními technickými parametry – 800 MHz FSB sběrnice procesoru, dvoukanálový řadič paměti DDR 400 (u mobilní čipové sady!) a AGP 8x sběrnice pro grafický adaptér. Problémem bylo, že naměřené hodnoty pamětí přenesených dat ani zdaleka neodpovídaly těmto předpokladům a navíc vykazovaly značné rozdíly v jednotlivých měřeních (viz níže); celkový grafický a multimediální výkon tím pádem zůstal dost za očekáváním.

Operační paměť má úctyhodnou kapacitu 1 GB (2 x 512 MB) a pracuje na frekvenci 166 MHz (333 MHz efektivně). Přestože paměťové moduly byly zapojeny do dvoukanálového řadiče a mohly tím pádem přenést až dvojnásobek dat oproti "běžným" notebookovým pamětem (čekaly se hodnoty kolem 2 GB/s), byly zde naměřené hodnoty dosti nízké a s nezvykle velkými rozdíly při opakovaných měřeních - od 463 MB/s do 894 MB/s. To řadí Aspire 1660 do spodní třetiny našeho žebříčku, což je pro celkový výkon i dojem z takto vybaveného notebooku velká škoda.

Přes klasické rozhraní ATA-6 (UDMA-100) připojený pevný disk Hitachi Travelstar 80GN (celým označením IC25N080ATMR04-0) dobře doplňuje celkové charakteristiky a dojem z notebooku: má kapacitu 80 GB, 8 MB vyrovnávací paměti cache a rychlost otáčení pouze 4200 ot/min (jak je "dobrým" zvykem Aceru). Naměřená přenosová rychlost 85,79 MB/s a přístupová doba 18,03 ms patří k průměru.

Optická mechanika Lite-On Slimtype DVDRW SDW-431S umí zapisovat na disky DVD+/-RW (2x), DVD+/-R (4x/2x) a samozřejmě také na CD-RW (10x) a CD-R (24x).

Po stránce komunikace s okolím je notebook vybaven skvěle - disponuje jak klasickou 10/100 Mb/s síťovou kartou a 56 kb/s modemem, tak bezdrátovou LAN standardu Wi-Fi 802.11g (54Mb/s) a infračerveným portem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jak již písmeno W v označení notebooku napovídá, displej je širokoúhlý; jeho rozlišení je standardních 1280 x 800 bodů a úhlopříčka 15,4". Parametry obrazu (jas a kontrast) nikterak nevybočují z lepšího průměru.
Grafická karta patří (stejně jako procesor) k tomu nejvýkonnějšímu, co je pro notebooky k dostání: ATi Mobility Radeon 9700 s 64 MB vlastní videopaměti. I přes pro tuto kartu standardní parametry (frekvence jádra 391 MHz, pamětí 405 MHz) a jeden z nejvýkonnějších současných CPU od Intelu (procesor se na grafickém výkonu podílí nemalou měrou) jsou naměřené výkony jasně nejhorší, jaké jsme kdy u notebooku s Radonem 9700 měli: 9206 bodů v 3D Mark 2001SE a 2698 bodů v 3D Mark 03 řadí tento systém na jedenácté, resp. šesté místo našeho žebříčku. To je na nejvýkonnějšími současnými komponentami nabitý notebook trochu málo. Přesto však notebook dostačuje na současné 3D hry a multimédia, na kancelářskou práci a internet samozřejmě také.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Zvukový projev dvou reproduktorů umístěných na bocích notebooku a hrajících směrem do stran je dobrý, bez rušivých efektů i při plném výkonu. Po stránce portů jsou k dispozici na zadní straně line-in a line-out, S-video a na levém boku je FireWire pro připojení dalších zařízení jako digitální videokamery, MP3 přehrávače apod.

Chlazení a provozní hluk
Daní za výkonný stolní procesor jsou vysoké emise tepla (89 W), se kterými se Acer musel vypořádat; notebook je doslova "prošpikován" chladicími otvory. Přístup pro chladicí vzduch je jediný a je umístěn na pracovní ploše, nad klávesnicí. Toto řešení má své světlé i stinné stránky: nestane se vám, že byste si překryli životně důležitý přístup vzduchu při práci na měkkém povrchu (třeba na klíně), ale veškerý provozní hluk hlavního ventilátoru je slyšet netlumeně a "naplno". Ventilátor při běžné práci běží relativně potichu, ale v podstatě neustále a při dlouhodobém výkonovém zatížení se rozjede do vyšších otáček, kdy je již nepřeslechnutelný a působí dost rušivě.
Otvory pro odvod teplého vzduchu zabírají podstatnou část pravého boku a kousek zadní strany notebooku.

Efektivita chlazení je však vysoká, notebook se výrazněji nezahřívá a ani práce na klíně nepůsobí obtíže. Teplota na klávesnici je při dlouhodobém výkonovém zatížení velmi nevýrazná a pod klávesnicí a na touchpadu se notebook nezahřívá vůbec, respektive jen lehce při práci na baterii, která trochu hřeje. Za odvod tepla dostává Acer Aspire 1660 jedničku s hvězdičkou.

Baterie
Rozměrná baterie v čele notebooku má kapacitu 4000 mAh a v našem standardním* testu dokázala udržet notebook v provozu pouze 1 h a 35 min. Je to především díky stolnímu procesoru, který má vysoký příkon a navíc neobsahuje funkci SpeedStep (snížení pracovní frekvence a napětí při nízkém vytížení).

Závěr
Notebook Acer Aspire 1664WLMi je navržen především pro maximální výkon, který ovšem ne zcela splnil očekávání a mohl být vzhledem k použitým komponentám lepší. Mobilita je samozřejmě u tohoto typu notebooků až na druhém místě. Všechny modely Aspire 1660 mají stolní procesor Pentium 4, širokoúhlý 15,4" displej, grafickou kartu ATi Mobility Radeon 9700 a operační systém Windows XP Home Edition. Základní konfigurace - 1661WLM (P4 2800, 512 MB RAM, 40 GBHD, DVD+/-RW) stojí 39.990 Kč bez DPH, nejlepší variantou prodávanou v ČR je model 1662WLM (s 3 GHz procesorem a 60 GB diskem) za 43.990 Kč. Nejvyšší, námi testovaná varianta Aspire 1664WLMi s 1 GB RAM, 80 GB diskem a Wi-Fi kartou se v době recenze do ČR bohužel nedovážela. Záruka na notebook je poskytována po dobu 1 roku (společnosti), resp. 2 roky pro fyzické osoby; na baterii 6 měsíců.

Klady a zápory:
+ propracovaný odvod tepla, pracovní plocha se téměř nezahřívá
+ velká kapacita operační paměti a pevného disku
- celkový výkon ne zcela splnil očekávání
- hlučný ventilátor při dlouhodobém výkonovém zatížení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie notebooku Acer Aspire 1660

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1664WLMi
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 HT (Northwood) 3.4 GHz
  • RAM (MB): 1024 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (HITACHI Travelstar 80GN, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (Slimtype DVDRW SDW-431S)
  • LCD: TFT 15,4" (widescreen)
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: ATi Mobility Radeon 9700, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 g
  • Zvuková karta: ATI SB300C - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4400 mAh / 1 hod 35 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, 2x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 3x audio
  • Rozměry: 361 x 293 x 47,3mm
  • Hmotnost (kg): 3,6
Recenze

Diskuse