RECENZE: Acer Aspire 1800 - první PCI Express grafika

14. 10. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

"Stolní notebook" Aceru přichází jako dálkově ovladatelné domácí multimediální centrum pro přehrávání hudby, digitálního videa a volitelně i sledování TV; to vše i bez nutnosti bootování do operačního systému. Navíc je tento 4.5 kg obr vybaven 17" širokoúhlým displejem a výkonnou PCI-Express grafickou kartou.

Acer Aspire 1800 - první PCI Express grafika

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
Nový Aspire je velice bytelné a robustní konstrukce. Tělo má z pevného plastu v klasické kombinaci stříbrné a černé barvy - vrch víka, část pracovní plochy a předek notebooku jsou hladké a stříbrné, zbytek notebooku je černý. Vzhledem ke svému určení "občas" přenosného počítače je notebook opravdu veliký, díky čemuž je dostatek místa např. na opěry rukou nebo i numerickou klávesnici, na druhou stranu zase může působit problémy právě velká výška notebooku.

Při práci jsem ocenil velmi praktické rozmístění periferií - USB porty jsou po dvojicích; jedna na levém boku, druhá na pravém. Při případném připojení USB myši tedy nemají problém ani leváci ani praváci; navíc prostorově nekolidují při připojování více zařízení, např. velkého flashdisku. Pro praváky je také výhodné umístění optické mechaniky na levém boku, kde ve vysunutém stavu nekoliduje právě se zmíněnou myší. Optické mechanice bych vyčetl příliš zapuštěné tlačítko pro otevírání, které je třeba zmáčknout důrazněji než je obvyklé. Praktické je také umístění obou audiokonektorů na levé straně, kde jsou po ruce pro sluchátka a současně nepřekáží při připojených reproduktorech. Záslepkou krytý PCMCIA slot je na pravé straně; nejvíce se asi využije pro odkládání malého dálkového ovládače notebooku, který je právě pro tento účel tvarován.

Dvě systémové indikační diody (stav baterie a stav systému) se nacházejí v ovládacím panelu na čele notebooku; jsou dobře zřetelné i viditelné, pouze jsou vzhledem k notebooku dosti malé. Stav systému navíc oznamuje svým podsvícením i vypínací tlačítko v pravé horní části pracovní plochy. Nedaleko od něj se také nacházejí diody indikující stav zámků klávesnice a práci pevného disku/optické mechaniky. Jejich viditelnost je také dobrá, avšak jsou opět velmi malé (což ještě více kontrastuje s velikostí notebooku) a ne příliš zřetelné.

Víko notebooku se otevírá poněkud ztuha a bezpečně drží ve stanovené poloze. Tužší chod je nejspíš nutností, protože 17" displej i masivní plasty víka jsou těžké. Masivní klouby mají za úkol zajistit maximální životnost.

Mobilita notebooku není vzhledem k jeho proporcím (rozměry 402 x 278,3 x 41-45 mm) a hmotnosti (4.5kg) nikterak oslnivá, pro občasný transport na menší vzdálenost však plně postačuje; na nějaké větší přenosy však ani není notebook koncipován. Zdroj tohoto notebooku je rovněž obrovský - měří 163 x 86 x 40 mm a jeho výkon je rovných 150W.

Klávesnice a ovládací prvky
Velmi bytelné klávesnici díky rozměrům notebooku nechybí dokonce ani numerická část(!). Velikost (téměř) všech kláves je přitom standardní, takže práce na ní je vskutku komfortní. Jak je u Aceru zvykem, klávesnice je černé barvy, s bílými popiskami standardních funkcí a světle modrými funkcemi dostupnými pomocí Fn. V levém dolním rohu je sympaticky klávesa Ctrl, Fn je až druhá. Výtky bych měl k Home a End (jsou dostupné pouze s funkční klávesou nebo s vypnutým NumLock na numerické klávesnici). Kurzorové šipky jsou zůžené, a tak se tři prsty vedle sebe vejdou s obtížemi, obvzláště lidem s větší rukou. Uvítal bych větší dvouřádkový Enter. Klávesy Ins a Del jsou umístěny pohotově v pravém dolním rohu pod numerickou klávesnicí. Nechybí ani obě Win Klávesy.

Opěry pro dlaně jsou opravdu dostatečně veliké, pouze, jak již bylo zmíněno při psaní, může někomu dělat potíže výška notebooku (přes 4cm). Pří práci s touchpadem se mi občas stalo, že jsem nechtěně zmáčkl multimediální tlačítko na čele panelu.

Rozměrný širokoúhlý touchpad se dvěma tlačítky a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem je nastaven k hlavní části klávesnice, proto je posunut znatelně vlevo, což ulehčí práci pravákům.

Sada funkčních tlačítek pro rychlé spuštění programů (eKey, uživatelsky definovatelné tlačítko, spouštění webového prohlížeče a emailového klienta) se nachází klasicky v pravé horní části pracovní plochy; jsou sice poněkud menší (přitom prostoru je dost a dost), avšak ne tolik, aby působily potíže při používání. Zajímavé je především tlačítko eKey, které se objevuje u nových Acerů; to slouží k spuštění přehledného programu pro konfiguraci notebooku. U Aspire 1800 jsou pomocí něj dosažitelné především systémové funkce, jako nastavení pořadí bootovatelných zařízení nebo hesla pro start počítače. Pokročilou správu napájení, kterou disponuje například nový Aspire 3200 zde nenalezneme; u notebooku se stolním procesorem, primárně určeném pro napájení z elektrické sítě a ne na cesty by stejně ani neměla smysl.

Další zajímavostí je čelní ovládací panel; na něm jsou jednak při ruce umístěná tlačítka zapínání Bluetooth a Wi-Fi (signalizující funkci příslušných zařízení barevným podsvícením), dále hodiny ukazující čas ve formátu hh:mm a také multimediální ovládací tlačítka (play/pause, vpřed, vzad a stop) v čele s tlačítkem Arcade. Pomocí něj se spouští přehledný program s funkcemi pro přehrávání DVD a jiného videa, hudebních CD nebo MP3, vypalování CD/DVD a v případě integrovaného TV tuneru (zatím se pro ČR nepočítá s jeho dovozem) i pro sledování (a případné nahrávání!) televize. Program lze ovládat pomocí myši (pokud je spuštěn z Windows), přiloženým dálkovým ovladačem a nebo i malým pětisměrným joystickem v čele notebooku. Další velmi sympatickou vlastností je fakt, že toto multimediální rozhraní funguje identicky jak z Windows, tak i při vypnutém počítači (dá se spustit bez nutnosti bootování do operačního systému). Spustit lze i dálkovým ovládáním a v případě vypnutého notebooku ho tím zapnout.

Hlavní HW parametry
U tohoto modelu jde především o výkon. Základní stavební kameny systému - procesor a čipová sada - jsou stolní. Nejedná se tedy o žádné úsporné mobilní modely, z čehož plynou zvýšené nároky na chlazení a malá výdrž baterie.
Čipová sada Intel 915 je relativní novinkou; podporuje procesory Intel Pentium 4 s 800MHz systémovou sběrnicí (FSB), DDR-333 a 400, DDR2 400 a 533MHz paměti v dvoukanálovém uspořádání (tudíž má při optimálním zapojení dvou paměťových modulů dvojnásobnou propustnost dat - až 8600MB/s ! Současný nejrychlejší mobilní paměťový řadič, obsažený v Mobile AMD Athlonu 64 má teoretické maximum 3200MB/s) a hlavně: obsahuje novou sběrnici PCI-Express. Ta postupem času nahradí jak stávající AGP u grafických karet, tak i PCI sběrnici vedoucí data k ostatním periferiím. První ryze mobilní čipovou sadou s podporou PCI-X bude Intel Alviso, které se však dočkáme nejdříve začátkem příštího roku; mezi notebooky je tedy Aspire 1800 v současné době výjimečný.

Srdcem tohoto notebooku je výkonný (a také vysoce topící) 3GHz procesor Intel Pentium 4 s jádrem Prescott - disponuje tedy 1MB L2 cache, 800MHz FSB, technologií Hyper-Threading a je vyroben 90nm procesem. Jelikož se jedná o čistě "stolní" variantu, tak neobsahuje žádné funkce pro úsporu energie. V levnější konfiguraci Aspire 1800 obsahuje 2.8GHz Pentium 4.

Na výsledcích měření výkonu procesoru byla znát vylepšená architektura procesoru, především nejspíše větší datová část L1 cache; její velikost je nyní totiž 16kB - tedy dvojnásobná oproti staršímu jádru Pentia 4 (Northwood) (pro srovnání - Athlon XP obsahuje 64kB datové L1 cache). Díky tomu již procesor nebyl v našem výkonovém testu bržděn neustálým odkládáním do L2. V benchmarku CPU jsme naměřili 22136 bodů (oproti 13294 u stejně taktovaného Northwoodu!), což stačí na 3. místo v našem žebříčku, přesně mezi konkurenční AMD Athlony s ratingem 2800-3000+. 6773 bodů v testu FPU bylo zase ve srovnání s Northwoodem (7177 bodů) o něco horší, u MMX byla situace obdobná - 20987 bodů je až ve druhé desítce našeho srovnání, i daleko za 2.4GHz Pentiem 4. Zajímavá je ale změna výkonů při vypnutí technologie HT v BIOSu (díky HT se 1 fyzický procesor tváří v operačním systému jako 2 logické a může v ideálním případě zpracovávat 2 vlákna - thready - najednou). Bez HT jsme naměřili o něco nižší skóre 21890 bodů při CPU benchmarku a naopak výrazněji lepší hodnotu 24057 bodů v MMX. FPU benchmark zůstal beze změny.

Operační paměť s kapacitou 512MB běží na efektivní frekvenci 333MHz. Pro Acer typická a jindy ne zcela žádoucí (ovšem levnější) konfigurace 2x256MB se zde osvědčila, protože paměti jsou zapojeny do dvoukanálového řadiče; díky použití dvou modulů tak mohou dodávat data systému dvojnásobnou rychlostí. To se potvrdilo i v testech, kde s 1925MB/s notebook obsadil druhé místo našich benchmarků se suverénním náskokem na třetí v pořadí (1507MB/s). Škoda jen, že paměti byly nejpomalejší možné, jaké vůbec čipová sada podporuje... Maximální velikost instalované paměti jsou klasické 2GB (2x1GB).

Pevný disk TOSHIBA MK8025GAS s kapacitou 80GB se otáčí rychlostí 4200 ot/min a disponuje 8MB bufferem. Přestože podporuje rozhraní ATA-6 (ATA/100) s teoretickou maximální přenosovou rychlostí 100MB/s, přenáší data jen standardem Ultra-DMA/33 (do 33MB/s). Pravděpodobným důvodem je konstrukční chyba - disk je totiž na stejném kanálu IDE řadiče jako optická mechanika (disk je zapojen primary master, mechanika jako primary slave). A jelikož pro tento kanál evidentně platí jako maximální přenosová rychlost limit daný nejpomalejším zařízením, kterým je optická mechanika pracující standardně na Ultra-DMA/33, tak i disk pracuje ve stejném režimu. Díky tomu se mu nepodařilo v našem standardním testu BufferRead přenést více, než 30.39MB/s. Při běžné práci si toho možná ani nevšimnete, ale tuto skutečnost považujeme za poměrně závažnou chybu obvzláště u multimediálního notebooku. Na problém jsme společnost Acer upozornili, momentálně se prověřuje. Do vydání této recenze jsme k němu oficiální vysvětlení či případný postup k nápravě věci neobdrželi. Jakmile Acer najde řešení, budeme Vás o tom informovat.

[DOPLNĚNO 20.10.2004 - Chyba odstraněna viz článek "Chyba Aceru OPRAVENA - aktualizujte BIOS"]

Průměrnou přístupovou dobu jsme naměřili 19.10ms, což by disk řadilo k horšímu průměru. Tato hodnota je pro disky Toshiba v našich testech odpovídající. Levnější varianta Aspire 1800 disponuje pouze 40GB harddiskem; tato kapacita již však může být omezením pro nahrávání a střih videa, pro které je notebook také určen.

Testovaná varianta Aspire také obsahovala Super Multi DVD-RW mechaniku od LG, jmenovitě typ HL-DT-ST DVDRAM GSA-4080N. Ta dle parametrů výrobce umí číst a vypalovat v podstatě na cokoliv (CD-R, CD-RW, DVD-/+R, RW a DVD-RAM). Během testů jsme u ní nezaznamenali žádné problémy, pouze jednu nepříjemnost: tlačítko pro otevření je dosti špatně přístupné. Je totiž zapuštěné do povrchu dvířek a navíc v části, která je sama "utopená" pod designově efektním profilem.

Komunikovat s okolím může Aspire 1800 pomocí všech nejběžnějších současných standardů: pro připojení pomocí telefonní linky je tu klasický modem, pro lokální síť zase adaptér Gigabit Ethernet. Bezdrátově může komunikovat pomocí Wi-Fi (802.11g, tedy rychlostí do 54Mb/s) a u testované dražší varianty také např. s novými mobilními zařízeními díky integrovanému Bluetooth adaptéru.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jak již bylo několikrát zmiňováno, TFT displej má ohromnou úhlopříčku – 17" palců. Displej je širokoúhlý (poměr stran 16:10), s rozlišením 1440x900 bodů. Oproti běžným notebookovým LCD byl znát jasný rozdíl v kvalitě – jas, kontrast i viditelnost z úhlů byly podstatně lepší. Obraz lze hodnotit jako velmi dobrý.

Grafická karta je neméně zajímavá - je jí první mobilní PCI-Express akcelerátor od ATi, Mobility Radeon X600. Karta disponuje 64MB vlastní videopaměti, což je sice u notebooků lepší standard, pro současné hry a multimédia to však již je brzdícím faktorem. Grafický čip pracuje na frekvenci 400MHz, paměti na běžných 205MHz DDR (tedy 410MHz efektivně). Taktovací frekvence jsou tedy přibližně stejné, jako u ATi Mobility Radeonu 9700. Tomu odpovídají i výkony, naměřené v benchmarcích: 10211 bodů v 3D Marku 2001 a 2798 bodů v 3D Marku 03. To znamená "až" šesté, resp. sedmé místo našeho pořadí testovaných notebooků. Zejména v náročnějším 3D Marku 03 se projevila menší kapacita grafické paměti - Mobility Radeon X600 se dostal na první místo mezi 64MB grafickými akcelerátory, ale na 128MB nestačil.
Výkony a technologie (vylepšená architektura nové generace grafických akcelerátorů ATi s hardwarovou podporou DirectX 9) však s přehledem stačí na současné hry a multimédia; na běžnou práci samozřejmě také.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Jelikož je Aspire 1800 koncipován jako multimediální domácí notebook (nebo přenosný počítač), tak je pro to dobře vybaven:
pro lepší interpretaci basů jsou reproduktory doplněny subwooferem umístěným na spodku notebooku (dle údajů Aceru dosahuje celkový audiovýkon 5W). Zvukový projev reproduktorů je velmi dobrý, při vyšších hlasitostech však některé tóny nezvládají a nepříjemně "chrastí".
Pro připojení externích reproduktorů je zde klasická dvojice stereo-out a mikrofonních jacků s digitálním výstupem. Nechybí čtyři USB 2.0 porty, FireWire nebo třeba konektor S-Video out. Velmi praktická je také čtečka paměťových karet 5 v 1 (MMC, SD, xD-Picture, SmartMedia a Memory Stick); nejzajímavější je však výše zmíněné multimediální ovládání notebooku bez nutnosti spuštění operačního systému.

Chlazení a provozní hluk
Celkové chlazení Aspire 1800 má vynikající účinnost: i přes stolní procesor a čipovou sadu, které vyprodukují dohromady téměř 100W tepla, je notebook i při nejvyšším zatížení příjemně chladný; minimálně se zvýší pouze teplota klávesnice, ale to opravdu téměř neznatelně. Bohužel je účinnost chlazení vykoupena velikým provozním hlukem. Ten je slyšet neustále a při zátěži, když se ještě zvýší otáčky ventilátorů, působí již dost rušivě.
Ventilátory, vhánějící chladící vzduch do útrob notebooku, jsou 3, všechny v různých částech spodku notebooku. Rozměrné výstupy ohřátého vzduchu jsou potom všechny na zadní stěně. S notebookem tedy kvůli riziku přehřátí nemůžete pracovat na měkké podložce, což je škoda (ale dá se to očekávat). Práci na klíně nedoporučuji již jen kvůli hmotnosti tohoto obra; v obou případech se však jedná o věci, na které notebook není určen.

Baterie
Lithium-Iontová baterie o poněkud nižší kapacitě 4000mAh udržela v našem standardním* testu notebook v provozu po dobu očekávatelných 53 minut. Na notebook je to hodnota opravdu nízká, avšak musíme přihlédnout k faktu, že pro nějakou práci z akumulátorů nebo přenášení Aspire 1800 určen není. V případě potřeby výměny ale jde baterie snadno vyjmout po odemčení jednoho zámečku.

Příslušenství
Notebook se dodává s již zmíněným dálkovým ovládačem (a baterií do něj). Ze zajímavého softwaru jsme již uvedli multimediální ovládání Aspire Arcade a Acer eManager pro snadnou konfiguraci hesel a bootování; dále je na Aspiru předinstalován CyberLink PowerProducer (software pro snadné vytváření CD/DVD s videem nebo fotografiemi), NTI CD&DVD Maker (pro vypalování CD a DVD), zálohovací program NTI Backup NOW! a velmi zajímavá utilita Acer GridVista. Ta po svém spuštění umožňuje rozdělit plochu do několika (až 4) částí, jejichž velikosti a pozici se potom přizpůsobují okna programů, se kterými pracujete. Můžete tedy velmi pohodlně pracovat s více programy najednou, bez nebezpečí překrytí jednotlivých oken, hlídání velikosti a pozice nově otevřených oken.

Závěr
Acer Aspire 1800 je opravdu výjimečný notebook, který je přizpůsoben k funkci domácího multimediálního centra. Na úkor rozměrů a mobility obsahuje kvalitní širokoúhlý 17“ displej, integrovaný subwoofer, maximální výbavu periferií a především přehledný, dálkově ovladatelný software pro přehrávání digitálního audia i videa bez nutnosti spouštění celého počítače. Zajímavá je také volitelná integrace televizního tuneru, který se ovšem pro ČR zatím nedováží. Aspire 1800 má našlápnuto na vysoký výkon a patří ke špičce současného ČR trhu, ale mohl by být i lepší. Pravděpodobně kvůli ceně je zde šetřeno na rychlosti operační paměti, velikosti ghrafické paměti a bohužel i rychlosti disku. Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 53.990Kč bez DPH; levnější varianta s 2.8GHz procesorem, 40GB diskem, optickou mechanikou DVD/CD-RW a bez adaptéru Blutooth stojí 46.990 Kč bez DPH. Oba modely jsou dodávány s předinstalovaným operačním systémem Windows XP Home Edition. Záruka je 1 rok pro firmy a 2 roky pro fyzické osoby. Záruku lze za příplatek rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory:
+ snadné přehrávání multimédií i bez nutnosti bootování do OS
+ dálkové multimediální ovládání
+ kvalitní displej
+ vysoký výkon ve srovnání se současnou konkurencí (netýká se HD)

- konstrukční chyba omezující výkon pevného disku
- výkon by mohl být lepší (rychlejší RAM, více VRAM)
- provozní hlučnost

[DOPLNĚNO 20.10.2004 - Chyba odstraněna viz článek "Chyba Aceru OPRAVENA - aktualizujte BIOS"]

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 1802WSMi

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1802WSMi
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 HT (Prescott,Nocona) 3.0 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (TOSHIBA MK8025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (HL-DT-ST DVDRAM GSA-4080N)
  • LCD: TFT 17"
  • LCD rozlišení: 1440x900 (širokoúhlé)
  • Video: ATi Mobility Radeon X600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 53 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, Infra, 5 in 1 card reader, multimedialni dalkove ovladani
  • Rozměry: 402 x 278,3 x 41-45 mm
  • Hmotnost (kg): 4,5
Recenze

Diskuse