RECENZE: Acer TravelMate 370 - na cesty.

11. 3. 2004 08:35    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Malých a mobilních notebooků není mnoho a TM 370 je jedním z nich. Obsahuje mobilní procesor Intel Pentium M včetně kompletní Centrino výbavy. NOTEBOOK.cz vám přináší jako první v ČR recenzi tohoto modelu.

Acer TravelMate 370 - na cesty.

Základní popis
V současné době Acer nabízí 2 malé notebooky. Prvním a dříve uvedeným je Tablet TM C100/110. Nový TM 370 je mu při rozměrech 273 (š) x 231 (h) x 24 (v) mm hodně podobný rozměrově a s hmotností 1,7 kg je o pouhých 300 g těžší. Nabízí větší displej 12,1", který sice není dotykový, ale zato TM 370 nabízí celkově více muziky za méně peněz při zachování vysoké mobility. K dobré mobilitě přispívá i malý zdroj o velikosti cca 105 x 45 x 25 mm. Součástí standardní dodávky má být i externí duální DVD +/- RW vypalovačka připojitelná přes FireWire IEEE 1394, která neprošla mýma rukama, protože testovací vzorek ji neměl. Uživatele některých digitálních fotoaparátů potěší přítomnost integrované čtečky MS, MM a SD card.

Pracovní plocha
Ergonomie pracovní plochy je dle mého soudu i přes malé rozměry notebooku velmi dobře uzpůsobena. Na spodku víka pod displejem jsou umístěny všechny indikační diody, takže uživatel je má stále na očích. První 3 diody (WiFi, Power a Sleep) jsou vidět i z druhé strany víka. Nad klávesnicí jsou po stranách dva průduchy tvářící se jako stereo reproduktory. Ve skutečnosti je reproduktor jen vlevo a pravý průduch je určen pro vstup chladicího vzduchu k procesoru. Uprostřed mezi průduchy jsou umístěna tlačítka rozdělená vtipně do skupinek, takže se v nich uživatel vždy rychle zorientuje. Uprostřed vévodí velké tlačítko hlavního vypínače a kolem něj je rozloženo 5 volně definovatelných tlačítek pro rychlé spuštění aplikací. Email tlačítko může blikat, když máte novou poštu. Šesté tlačítko slouží pro pohotovou aktivaci WiFi.

Klávesnice je malinko menší než u větších notebooků, přitom ale klávesy s písmenky a číslicemi mají běžnou notebookovou velikost. Celkové rozměry klávesnice byly zúženy na úkor všech ostatních kláves. Přesto zde nalezneme například dvouřádkový Enter, Del v pravém horním rohu, Fn až druhé zleva vedle Ctrl a obě Win klávesy. Klávesy F1 až F12 jsou sice rozdělené do skupinek, ale netradičně (5+5+2), takže pokud je často používáte, budete si muset chvilku zvykat. Co se mě osobně u většiny Acer klávesnic nelíbí a tradičně to kritizuji, je absence samostatných Home a End kláves, které lze použít jen při současném stisknutí Fn. Abych byl nestranný, musím uvést, že už jsem se setkal i s kladným hodnocením této vlastnosti. Konečný verdikt si tedy musí udělat každý sám. Klávesnice obsahuje i české popisky kláves, což nebývá u malých notebooků vždy pravidlem a pro příklad nemusím ani chodit daleko. Například jíž zmíněný stájový kolega Tablet TM C100/110 je nemá.

Touchpad pod klávesnicí má netradičně oválný tvar, což může někomu připadat hezčí, ale pokud používáte rozšířené nastavení touchpadu, tak zde přicházíte o funkce definovatelné do rohů. Mimo dvou tlačítek myši je pod touchpadem i čtyřsměrné rolovací tlačítko. Celý touchpad je kvůli ergonomii cca o 1,5 cm posunut doleva. Plocha pro opření rukou je i u tak malého notebooku dostatečná.

Hlavní HW parametry a výkon
Celkově je notebook předurčen pro vysoce mobilní práci v terénu a tomu odpovídá i jeho výbava. Osazen je kompletní sadou technologie Centrino, takže je řízen chipsetem Intel 855GM. V ČR je pro tento model určen momentálně jediný procesor a tím je Pentium M 1.4 GHz, který výkonem bohatě stačí pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. 512 MB operační paměti DDR-333 je také více než dost, i když si z ní kus (max. 64 MB) "ukousne" grafický čip. Dalším sledovaným parametrem je Ultra ATA-100 pevný disk nabízející kapacitu 60 GB. Jde o model HITACHI Travelstar 80GN-60, který pracuje s bufferem 8 MB, točí se rychlostí 4.200 otáček / min a běžně obsazuje přední příčky v našich výkonových testech přenosu dat. Z celkové kapacity disku je ubráno cca 6 GB pro Recovery oblast, která je dostupná z BIOSu a díky níž lze snadno uvést SW nastavení notebooku do původního stavu nového notebooku.

Konektivita notebooku je zajištěna klasicky modemem a LAN 10/100 kartou. Centrino zajišťuje bezdrátovou 802.11b komunikaci. Pro takto mobilní notebook by se myslím hodil i integrovaný modul Bluetooth, který zde ovšem není, takže případný zájemce bude odkázán na USB nebo PCMCIA řešení. Malému notebooku by příslušel i port replikator konektor. Další specifikace naleznete pod fotogalerií na konci článku.

Displej a grafika
Displej s úhlopříčkou 12.1" nabízí rozlišení 1024x768 obrazových bodů. Kvalitou odpovídá běžným parametrům dnešních notebooků. Grafiku řídí chip z již zmíněné sady Centrino. Intel i852GM byl podroben testům v redakci NOTEEBOOK.cz již několikrát. Výkonově bohatě stačí na to, k čemu je CM 370 předurčen, tedy pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. Není problém si pustit film, zahrát 2D nebo méně náročnou 3D hru. Souhrnné informace naleznete ve 3. díle našeho seriálu o grafických kartách.

Chlazení a provozní hluk
Malé notebooky jsou náročnější na provedení konstrukce chlazení, protože mají menší plochu, kterou může být teplo odváděno od procesoru a pamětí. Tělo notebooku se nejvíce zahřívá na spodku v prostoru kolem pamětí a procesoru. Na pracovní ploše je teplo cítit na klávesnici a trochu více na opěrách pod ní, ale to především při plném vytížení (3D animace, video, hry atp.), a i tak je teplo snesitelné. Při energeticky úspornějším režimu práce s dokumenty, e-maily a internetem není zahřívání téměř cítit. Větráček chlazení pracuje jen při plném vytížení, a i tak patří k těm tišším a snesitelným. Odvod a přívod chladicího vzduchu je vyřešen tak, že lze s notebookem bez obav pracovat i na klíně nebo měkké podložce.

Baterie
Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh vydržela notebook pohánět ve standardním* testu redakce NOTEBOOK.cz po dobu 3 hod a 41 min. U malých notebooků většinou bývá právě kvůli rozměrům a úspoře hmotnosti problém s kapacitou baterie, což paradoxně odporuje požadavku mobility, takže naměřený čas na poměry malých strojů není špatný. Na poměry Centrina a udané kapacity baterie to však není mnoho.

Závěr
Acer TravelMate 370 je modelem, který nabízí především mobilitu. Nabízí i slušný výkon pro aplikace, zajišťovaný procesorem Pentium M ve spojení s velkou operační pamětí 512 MB. 60GB disk a duální DVD vypalovačka zahrnutá v ceně skýtá neomezený prostor pro ukládání dat. Celkově pěkný a reprezentativně vyhlížející notebook je v době uvedení recenze nabízen v jediné standardní konfiguraci za výrobcem doporučenou koncovou cenu 54.990,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ mobilita
+ ergonomie a design
+ výbava (512 RAM, 60 HD, DVD +/- RW)

- naměřená výdrž baterie na poměry Centrino notebooků
- absence dokovacího konektoru / port replikator

- Viktor Péder -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry naleznete ve výkonových testech.

Recenze

Diskuse