RECENZE: Acer TM C300 - automatická korekce jasu LCD.

5. 2. 2004 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

První novinkou od Aceru pro rok 2004 je středně velký notebook kombinovaný s Tabletem. Vybaven je kompletním Centrinem, velkým diskem, operační pamětí a obsahuje i duální DVD vypalovačku. Zajímavou inovací je optické čidlo automaticky upravující jas LCD.

Acer TM C300 - automatická korekce jasu LCD.

Základní popis (konstrukce, mobilita, ergonomie)
Modelová řada TravelMate C300 je vzhledově odlišná od ostatních bratříčků. Že patří do rodiny Acer, poznáte podle loga na víku a ergonomicky zakřivené klávesnice. Tento "přerostlý" tablet se 14" LCD displejem má rozměry středně velkého notebooku 326 (š) x 272 (h) x 33.4/35.9 (v) mm. Celý přístroj má na poměry notebooků příznivou, ale na poměry tabletů již velkou váhu 2,7 kg. Naproti tomu zdroj o rozměrech cca 115 x 45 x 28 mm je nad poměry skladný a lehký, takže nezabere příliš místa v brašně.

Celková mobilita tohoto notebooku je příznivá. TM C300 není určen pro práci v terénu, ale se svými rozměry a hmotností nenadělá při přepravě mnoho problémů. Z hlediska tabletů je jeho hmotnost již poněkud méně příznivá. Ve srovnání s tabletem TC 100 má téměř dvojnásobnou hmotnost, což již může slabším jedincům a něžným polovičkám činit problémy při delší práci v jedné ruce. Váhu lze snížit snadným vyjmutím optické mechaniky z MediaBay slotu.

Všechny konektory jsou umístěny na zadní straně notebooku, což hodnotím velmi kladně, protože při připojení kabelů nic nepřekáží v práci. Infraport, kam se v dnešní době nejčastěji připojuje mobil, je na pravém boku, což je rovněž dobré místo. Nad infraportem je úzká štěrbina pro vložení čipové karty SmartCard, která slouží k zabezpečení notebooku před nechtěným přístupem k datům. PCMCIA konektor je rovněž napravo, je zde jeden a je standardně vyplněn plastovou "záslepkou", která je náchylná ke ztrátě, ale k provozu notebooku ji nepotřebujete. Optická mechanika je nalevo, takže při výměně média nezasahuje do prostoru, kde někteří uživatelé mohou mít připojenou myš s podložkou.

Zapínání notebooku na levém rohu pomocí posuvného tlačítka mi nejdříve vadilo, ale posléze jsem pochopil, že je to jediná možnost jak notebook pohodlně zapnout s LCD otočeným ven (poloha tablet).

Víko pohodlně otevřete i s notebookem v ruce. Problém nastává při zavírání. Vzhledem k tomu, že je víko otočné, ne vždy napoprvé přesně zapadne do drážky a aretační pojistka pak nejde uzamknout. S víkem je třeba občas jemně pohnout, aby zapadlo do správné polohy. Po chvilce praxe si na to člověk zvykne a jde to "jako po másle".

Pracovní plocha (ovládací prvky, ergonomie)
Černá klávesnice má pro vyšší třídu notebooků Acer tradiční ergonomické zakřivení. Všechny standardní popisky kláves jsou bílé. České znaky zde nejsou a Acer je pro tento model ani neplánuje. Klávesa Fn a doprovodné funkce jsou označeny světle modře. Obě barvy jsou dobře čitelné na černém podkladu kláves. Samotná klávesa Fn je umístěna jako druhá zleva v levém dolním rohu klávesnice. V tomto případě Acer patří k těm, z mého pohledu, lepším výrobcům, kteří jako první klávesu v levém dolním rohu umisťují Ctrl. Co mi však na zakřivených klávesnicích Aceru tradičně vadí, je potřeba použití Fn, chceme-li pracovat s klávesami Home a End, které jsou jako "podfunkce" umístěné na klávesách Pg/Up a Pg/Dn. Ins a Del jsou naštěstí samostatné a jsou tradičně vpravo nahoře. Enter je jednořádkový. Win klávesy jsou zde obě na obvyklých místech. Plocha pro opření rukou pod klávesnicí zabírá cca 40% procent a poskytuje dostatek místa pro pohodlnou práci. Klávesy F1 až F12 jsou po vzoru "velkých" klávesnic rozděleny do skupinek po čtyřech, ale mezera mezi nimi je tak malá, že téměř postrádá účelu usnadnění orientace.

4 tlačítka nad klávesnicí lze nastavit na rychlé spuštění libovolných programů či dokumentů. Jedno z tlačítek je průhledné a lze jej nastavit pomocí přiloženého prográmku tak, aby se rozsvítilo vždy, když se v nastavené poštovní schránce objeví nová zpráva. Další dvě tlačítka nad klávesnicí slouží k aktivaci nebo deaktivaci WiFi a Bluetooth. Pomocí stejného programu, který nastavuje výše zmíněná 4 tlačítka, lze přednastavit, zda jsou WiFi a Bluetooth aktivní při spuštění Windows.

Běžným polohovacím zařízením je Touchpad s aktivní plochou o velikosti 50 x 35 mm. Umístěn je pod mezerníkem, a tedy více doleva, což je příjemné hlavně pro praváky. 2 tlačítka "myši": pod touchpadem mají mezi sebou oválné rolovací tlačítko, kterým lze posouvat dokumenty nejen vertikálně, ale i horizontálně.

Další možností polohování je speciální pero a dotykový displej. Tuto možnost jsem používal nejčastěji, a to i když byl notebook v klasické poloze s otevřeným víkem před klávesnicí. Je to prostě rychlejší a příjemnější než touchpad. Pero je zastrčeno z boku víka displeje, takže je vždy po ruce. Povrch displeje reaguje jen na přiložené pero. Jeden konec funguje jako tužka a druhý jako guma. Oba konce jsou schopny rozeznávat i sílu přítlaku. Pero má na sobě i tlačítko fungující jako pravé tlačítko myši. Na rozdíl od některých konkurentů toto pero nepotřebuje baterii. Pro práci v poloze "tablet", kdy je víko přiklopené ke klávesnici, ale obrazovka LCD směřuje ven, jsou na víku umístěna další 4 pomocná tlačítka. Těmi lze standardně ovládat orientaci zobrazení, vertikální posun dokumentů a další funkce. Možnosti nastavení různých funkcí a kombinací jsou tak obrovské, že by to vydalo na další článek, takže se tím zde nebudu zaobírat.

Všech 8 indikačních diod je umístěno na víku displeje. Indikují zleva WiFi, Bluetooth, zapnutí počítače, režim spánku, práci HD, dobíjení baterie, Caps a Num Lock. Díky svému umístění jsou všechny indikační diody jasně viditelné jak při práci v klasické, tak v poloze "tablet". První 4 jmenované diody jsou viditelné i z druhé strany víka. Osobně bych uvítal, kdyby z obou stran bylo vidět i dobíjení baterie. Ostatní oboustranné diody jsou v praxi využitelné, snad jen když pracujete s externím monitorem a klávesnicí a víko je zavřené.

Výkony a parametry
Testovaná konfigurace s označením C302XMi obsahovala mobilní procesor Intel Pentium M 1.6 GHz. Jiné varianty procesoru pro modelovou řadu C300 prozatím nejsou nabízeny. V našem žebříčku výkonových testů CPU tento procesor obecně následuje v pořadí hned za procesorem Athlon XP-M (CPU a FPU Benchmark). Ve velmi těsném pořadí notebooků s tímto procesorem obsadil C300 první pozici v CPU Benchmark testu. Standardních 512 MB DDR-333 operační paměti lze podle výrobce rozšířit až na 2 GB. Při testování jsem našel jen jeden volně přístupný slot, kde byl umístěn 256MB modul. Druhých 256 MB je ukryto někde v útrobách notebooku. Bez rozebrání celého notebooku si tedy můžete sami rozšířit až na 1280 MB, pokud přidáte 1024MB modul. S přenosovou rychlostí pamětí atakující hranici 1GB/s se C300 dostal do první desítky doposud měřených notebooků na serveru NOTEBOOK.cz.

Pevný disk HITACHI s označením IC25N060ATMR04-0 a kapacitou 60 GB nabízí dostatek místa. 2.5" disk je připojen přes ATA-100 sběrnici a otáčí se rychlostí 4200 za minutu. Při výkonovém testu jsme naměřili přenosovou rychlost 85MB/s. V době recenze se TM C300 s tímto diskem dostal do první desítky žebříčku přenosové i přístupové rychlosti.

Grafika je součástí čipsetu Intel 855GME. Paměť grafické karty je sdílena s operační pamětí RAM a je dynamicky alokována podle potřeb systému v rozmezí 8 až 64 MB. Výkonově notebook bez problémů zvládne práci s běžným "kancelářským" softwarem a internetem. Náročné 3D hry si s tímto notebookem užívat nelze, ale ostatní 2D multimédia, jako je video nebo zpracování fotek, mu problémy nedělají.

Čipset souhrnně nazývaný Centrino s integrovanou grafikou příliš nevyniká v celkových grafických testech 3Dmarků a obsazuje spodní příčky žebříčku. Přesto v době testu obsadil C300 první pozici mezi notebooky s touto grafikou.

Výkonová srovnání s dalšími více jak 60 notebooky naleznete v našich výkonových testech.

Displej
Víko displeje v sobě ukrývá displej s úhlopříčkou 14" a základním rozlišením 1024x768.

Zvláštností Aceru TM C300 je optické čidlo umístěné v horní části víka nad displejem, takže jsem si ho v první chvíli spletl s integrovanou webkamerou. Světelný snímač měří intenzitu okolního světla a automaticky přizpůsobuje jas displeje. V praxi to znamená, že když z přítmí vyjdete na světlo, jas displeje se automaticky zvýší, aby údaje na něm byly lépe čitelné. Naopak zhasnete-li večer světlo, jas displej se utlumí. Pokud by někdo nebyl spokojen, může si jas upravit ručně pomocí kláves nebo SW ovladače.

Displeje tabletů musejí být uzpůsobeny k tomu, aby se na nich dalo pracovat pomocí pera z různých úhlů pohledu. To zní sice dobře, ale většinou z toho plyne jeden problém. Při čtení černého textu na bílém podkladu jsem si občas všiml, že písmenka se jakoby rozpíjejí. Když jsem změnil úhel pohledu, tak se obraz jakoby zázrakem zaostřil. V praxi to není tak zlé, jak to na první pohled z tohoto popisu vypadá. Optimální úhel naklonění displeje v běžné notebookovské poloze je cca 40 až 45°, ale to už si každý musí zkusit sám.

Multimédia
C300 na zadní straně obsahuje 2 audio konektory (IN/OUT), FireWire konektor pro připojení kamery a S-video výstup. Přehrávání audio a videa lze ovládat jen pomocí programů. Hlasitost lze ovládat i z klávesnice pomocí Fn klávesy. Ovládání hlasitosti lze přiřadit i k "tablet" tlačítkům umístěným na víku displeje. Reproduktory jsou umístěny na čele notebooku. Škoda jen, že tak blízko u sebe. Zvukový projev reproduktorů je uspokojivý.

K notebooku je přibalena PCMCIA karta s kombinovanou čtečkou paměťových karet SD, MMC, MS a SM.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení procesoru má vstup na spodní straně a výstup na levém boku. Při běžném zatížení notebooku (práce s dokumenty, internetem atp.) se díky použitému procesoru notebook téměř nezahřívá a větráček je většinou v klidu (lze pracovat i na klíně). Při využití plného výkonu se začal notebook více zahřívat a spustil se i větráček chlazení, ale jeho chod byl velmi tichý. Teplo bylo nejvíce cítit na pravé straně notebooku vedle klávesnici přesně nad výdechem teplého vzduchu. Teplo se trochu přenášelo i do klávesnice a cítit bylo i na spodku notebooku v oblasti pevného disku.

Celková teplota notebooku byla zanedbatelná i při zátěžovém testu trvajícím přes 1 hodinu. V takovém případě doporučuji s notebookem pracovat na tvrdé podložce. Při práci na klíně nebo měkké podložce může dojít k nežádoucímu zaslepení vstupního otvoru chlazení.

Baterie
S udanou kapacitou 4400 mAh vydržela baterie v našem standardním* výkonovém testu pracovat po dobu 5 hodin a 21 minut. To je velmi dobrý čas a v době testu to celkově znamená 4. pozici v našem výkonovém žebříčku. V kombinaci procesoru Pentium M 1.6 GHz a baterie s kapacitou 4400 mAh je to pak místo první. Komu by 5 hodin nestačilo, ten může baterii snadno vyměnit nebo přidat druhou baterii do MultiBay slotu, kde je standardně umístěna optická mechanika. S druhou baterií vydrží podle údajů výrobce notebook pracovat až 13 hodin. Neměl jsem možnost to ověřit, ale já osobně to tipuji spíše na 10, ale i to je slušná hodnota.

Příslušenství
Nadstandard: PCMCIA 4-in-1 Card Reader, 5 náhradních hrotů pro tabletové pero, mikrovláknová čisticí utěrka, 2x SmartCard - bezpečnostní karta.

Standard: Zdroj s napájecím kabelem, Recovery CD, plastová výplň pro MultiBay slot, telefonní kabel.

SW: Windows XP Tablet PC Edition (Anglické), Power DVD, NTI CD & DVD-Maker, Norton AntiVirus. Dále obslužné programy pro nastavení notebooku a několik 15ti - 30ti denních zkušebních verzí programů pro Tablety.

Závěr.
Acer TM C300 je běžný notebook, který navíc nabízí hlavní výhodu tabletů, což je dle mého soudu otočný dotykový displej. Výkonově nabízí vše, co je dnes třeba k běžné práci a navíc dnes stále ještě nadstandardní, i když čím dál tím častěji nabízenou duální DVD+/-RW vypalovačku. Hmotnost pod 3 kg připouští dobrou mobilitu při potřebě přenášet ho z místa na místo, ale není příliš vhodný pro každodenní práci v "terénu". Je dobře vybaven i po stránce konektivity. Vedle WiFi a Bluetooth obsahuje také 1Gbps přípojku do pevné datové sítě.

Testovanou konfiguraci lze v současnosti pořídit za doporučenou koncovou cenu necelých 70 tisíc korun bez DPH. Jiné varianty v současnosti výrobce nenabízí. Poskytovaná záruka je 2 roky.

Klady a zápory:
+ otočný dotykový displej
+ čtečka paměťových karet
+ ergonomické zakřivení klávesnice
+ výdrž na baterie
+ duální DVD +/- RW vypalovačka
+ MultiBay slot

- rozměry a hmotnost (na poměry tabletů)
- absence samostatných kláves Home a End
- slabá grafika pro náročnější 3D

- Viktor Péder -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse