RECENZE: Acer TravelMate 3200 - mobilní, inovativní a výkonný

30. 9. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

S notebookem TravelMate 3200 se k nám dostává nová generace notebooků Acer. Sympaticky malý a lehký multimediální notebook s grafickým výkonem navíc přichází ve zcela novém designu, který Acer nazývá Folio, a který na nás udělal velmi dobrý dojem. (NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Acer TravelMate 3200 - mobilní, inovativní a výkonný

Základní popis
Elegantní zaoblené tělo nového TravelMate je z velmi pevného plastu barvy titanové šedi, boky a pracovní plocha nad klávesnicí jsou černé. Rozmístění portů se řídí zejména baterií, která zabírá téměř celou zadní stěnu notebooku a nezbývá zde tudíž mnoho místa na periferie; najdeme zde jen rozšiřující slot notebooku a konektor pro externí monitor. Celkově disponuje TravelMate 3200 snad všemi současnými důležitými rozhraními, což je při jeho rozměrech a hmotnosti překvapivé; rozmístění těchto periferií je navíc velmi praktické. Oceňuji zejména umístění audio konektorů na levém boku, kde nepřekáží v případě zapojení reproduktorů a přitom jsou po ruce pro zapojení sluchátek. Velmi zajímavé je také rozmístění dvou USB - každý z nich se nachází na jiném boku notebooku, takže při připojování případné USB myši je jedno, zda jste leváci, nebo praváci. Také spolu prostorově nekolidují koncovky konektorů v případě zapojení více zařízení (USB klíčenky a podobné rozměrnější periferie). Jediný PCMCIA slot je krytý záslepkou a nachází se v pravém boku. Malou výtku bych dal za umístění optické mechaniky (v pravém boku, ve vysunutém stavu tedy může kolidovat s případnou externí myší) a infračerveného portu (v čele notebooku; případně připojený mobilní telefon potom musíte umístit mezi kraj stolu a notebook, což dosti komplikuje práci).

Systémové indikační diody jsou vyřešeny dobře: v případě Bluetooth a Wi-Fi je funkce příslušných zařízení indikovaná podsvícením příslušných aktivačních tlačítek v čele notebooku (Bluetooth je podsvícen klasicky modře, Wi-Fi oranžově). Vedle nich se v čele také nachází dvě diody indikující stav baterie a zapnutí notebooku. Všechny tyto diody jsou velmi dobře viditelné jak při otevřeném, tak při zavřeném notebooku. Indikace zámků klávesnice a pracujícího disku/optické mechaniky je řešena třemi miniaturními diodami v pravé horní části pracovní plochy. Diody jsou sice dobře viditelné, avšak (stejně, jako vše v této části pracovní plochy) velmi malé a na první pohled těžko rozpoznatelné.

Víko notebooku je pevné a otevírá se velmi snadno - není totiž přichycené žádným zámkem, ale magnetem. Můžete tedy držet jednou rukou notebook v náručí a při tom ho velmi jednoduše otevřít. K další zajímavosti patří panty, které při otevírání kladou odpor dvoufázově - nejprve jdou v rozmezí několika stupňů zlehka, potom se však odpor zvětší.

Hmotnost nového TravelMatu je pouhých 2.18kg, což jej řadí k nejlehčím plně vybaveným notebookům; velmi malým rozměrům 33,6 x 252 x 25,4-30 mm je přizpůsoben i displej, který má úhlopříčku 14.1". Notebook je tedy i rozměry na pomezí běžných notebooků střední třídy a ultrapřenosných mini-notebooků. Mobilitu navíc skvěle podtrhuje také velmi malý zdroj Lite-On o výkonu 65W a rozměrech pouze 103 x 45 x 28 mm. Notebook je svými rozměry, hmotností a i konstrukcí přímo předurčený na cesty a časté přenášení, přitom však ne na úkor ergonomie práce, jak tomu bývá právě u ultrapřenosných modelů.

Klávesnice a ovládací prvky
Velikost klávesnice je i přes malé rozměry notebooku standardní, takže zabírá celou šířku notebooku. Rozložením i tvarem kláves se podobá spíše klávesnicím z řady Aspire než starším modelům TravelMate. Barva je klasicky černá, s bílými popiskami hlavních funkcí a modrými popiskami funkcí dostupných pomocí klávesy Fn; čitelnost je tedy velmi dobrá. Funkční klávesa je sympaticky až za Ctrl, Home a End jsou samostatné klávesy (ne tedy přístupné pouze pomocí Fn, jako tomu bývalo u některých starších modelů). Backspace je správně veliký, stejně tak i Enter, který je dvouřádkový. Vytkl bych jen velmi úzké kurzorové šipky, na které se vejdou tři prsty jen s krajními obtížemi.

Opěry pro dlaně pod klávesnicí jsou díky rozměrům notebooku menší než u běžných notebooků střední velikosti, ale i tak dostatečně veliké pro běžnou práci.

Opravdu veliký dvoutlačítkový touchpad s čtyřsměrným rolovacím tlačítkem je umístěn excentricky mírně vlevo, pro ulehčení pravákům. Zajímavé je, že touchpad je širokoúhlý, ačkoliv displej notebooku má klasický poměr stran 4:3.

Ovládací tlačítka pro Wi-Fi a Bluetooth se nachází v čele notebooku, příhodně po ruce. Další funkční tlačítka (pro spouštění emailového klienta, internetového prohlížeče, eKey a jedno programovatelné tlačítko pro vlastní definici akce) se nachází v pravém horním okraji pracovní plochy. Tlačítka s bílými popisky jsou sice na černém pozadí dobře viditelná, avšak jsou velmi malá a blízko u sebe; lidé s většími prsty mohou mít potíže se stiskem pouze jednoho tlačítka. Zajímavá je především funkce nového eKey - slouží k spuštění přehledného programu pro snadnou správu power mangmentu (včetně možností jako vypínání FireWire, PCMCIA, LAN a nebo různé úrovně podsvícení v jednotlivých profilech), a nebo například změnu pořadí bootovatelných zařízení a zabezpečení startu notebooku heslem - tedy funkce, které jsou asi nejčastěji používané u notebookového BIOSu.

Hlavní HW parametry
TrvelMate 3200 je klasický Centrino notebook - díky tomu také dosahuje své nízké hmotnosti při poměrně vysokém výkonu. O toky dat v notebooku se tím pádem stará osvědčená čipová sada Intel 855GME, podporující procesory Intel Pentium M s 400MHz systémovou sběrnicí (FSB), AGP grafickou kartu se starším rozhraním AGP 4x a operační paměti DDR-333.

Obě varianty TravelMatu 3200 jsou osazeny procesorem Intel Pentium M 1.5GHz s jádrem Dothan (2MB L2 cache a 400MHz FSB). Tento velmi úsporný mobilní procesor byl v našich testech již mnohokrát a stejně i nyní prokázal vzhledem ke své nízké taktovací frekvenci vysoký výkon.

Operační paměť má taktéž ve všech modelech kapacitu 512MB, s možností rozšíření až na 2GB; stejně jako u ostatních modelů však Acer použil poněkud levnější, ale pro další rozšíření ne příliš vhodnou konfiguraci 2x256MB, takže jsou plně obsazeny oba paměťové sloty. Paměť je standardu DDR-333 a jedná se o kvalitní moduly značky Samsung (M4 70L3224FT0-CB3). Díky tomu dokázal notebook v testu přenést až 1064MB/s, což jen těsně nestačilo na první desítku našeho žebříčku a jedná se o čtvrtou nejlepší hodnotu, kterou jsme naměřili u čipové sady Intel 855.

Pevný disk Toshiba MK6025GAS má kapacitu 60GB a otáčí se rychlostí 4200 ot/min. Malý počet otáček je alespoň vyvážen větší vyrovnávací paměti cache s kapacitou 8MB. V benchmarcích jsme mu naměřili přenosovou rychlost 83.60 MB/s a průměrnou přístupovou dobu 18.97ms. V obou případech se jedná o průměrné parametry, které patří do středu našeho dlouhého žebříčku výsledků testovaných notebookových harddisků. Dražší varianta TravelMate 3201XMi disponuje diskem s kapacitou 80GB.

Optická combo mechanika Matshita UJDA755 DVD/CDRW umí, jak již její označení napovídá, číst disky DVD a zapisovat na CD-R a CD-RW. Dražší TravelMate 3201XMi je vybaven mechanikou Super Multi DVD-RW, která zvládá zápis navíc i na DVD+/-R, DVD+/-RW a DVD-RAM.

Pro konektivitu s okolím jsou všechny TravelMaty 3200 vybaveny naprosto maximálně - obsahují jak standardní 56kb/s modem, tak GigabitEthernet (10/100/1000MB/s síťový adaptér). Nechybí ani bezdrátové adaptéry Bluetooth a Wi-Fi (novější verze bezdrátové síťové karty Intel PRO/Wireless 2200BG, zvládající standardy 802.11b/g s přenosovou rychlostí 11 nebo 54MB/s). Pro přímé spojení se starším notebookem nebo mobilním telefonem nechybí ani infračervený port.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
TravelMate 3200 je standardně osazen 14.1" TFT displejem o rozlišení XGA (1024x768 bodů). Jas i kontrast displeje jsou dobré, viditelnost z úhlu také. Zajímavé je, že víko displeje po otevření působí, jakoby byl displej širokoúhlý, ale ve skutečnosti jde o standardní poměr stran 4:3.

Grafická karta je u takto malého notebooku překvapivě výkonná - ve obou současných konfiguracích je ATi Mobility Radeon 9700 s 64MB vlastní videopaměti, což je jeden z nejvýkonnějších grafických akcelerátorů pro notebooky. V benchmarku 3D Mark 2001 jsme notebooku naměřili 10401 bodů, v novějším 3D Marku 03 2693 bodů. To znamená nové čtvrté, resp. deváté místo v našich žebříčcích! U takto malého a přenosného notebooku je to opravdu obdivuhodný výsledek. Výkon a podporované technologie (hardwarová podpora DirectX 9) jsou tedy dostatečné pro současné 3D hry a multimédia, při kancelářské práci zase potěší například podporou zobrazení na 2 monitorech (resp. interním LCD a monitoru) současně. Grafická karta navíc obsahuje funkce pro snížení provozního napětí a frekvence za chodu. Více se o použité grafické kartě dočtete v našem článku ATI Mobility Radeon 9700 - blíž k desktopu.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Po multimediální stránce je na tom TravelMate také dobře - kromě samozřejmých USB 2.0 portů nechybí ani FireWire, vhodné například pro připojení digitální videokamery. Uživatele digitálních fotoaparátů také potěší multiformátová čtečka paměťových karet. O audiovýstup se starají dva drobné reproduktory integrované v čele notebooku. Jejich zvuk je čistý a jasný i při vyšší hlasitosti. Pro připojení externích reproduktorů nebo naopak mikrofonu je zde klasická dvojice konektorů.

Chlazení a provozní hluk
Vstup pro chladící vzduch je jediný, umístěný (bohužel) standardně na spodku notebooku, v levé části. Výstup je na levém boku. Při běžné "kancelářské" práci s dokumenty a internetem je TravelMate téměř nehlučný, ale při výkonovém zatížení o sobě ventilátor dá vědět. Přesto notebook patří k tišším a jeho provozní hluk není rušivý například při poslechu hudby. Ještě příjemnější je zahřívání notebooku - to je totiž téměř neznatelné. Při delší zátěži se mírně zvýší teplota klávesnice a spodku notebooku, ne však tak, aby vadila. Celkově je TravelMate 3200 jedním z nejchladnějších notebooků, které jsme měli v posledních měsících v testech. Díky nízké teplotě a nárokům na chlazení je možné s notebookem pracovat i na měkké podložce nebo na klíně. Při velmi náročných aplikacích nebo hraní her je třeba dbát na to, aby nedošlo k zakrytí vstupního otvoru chlazení na spodku notebooku.

Baterie
Podlouhlá Lithium-Iontová baterie má nadprůměrnou kapacitu 4800mAh, a v našem standardním* testu udržela notebook v provozu po dobu 3h 35min, což je slušná doba (i když od notebooku s pomalejším úsporným procesorem a platformou Centrino jsme čekali poněkud více). Baterie tvoří velký kus zadní části notebooku, a po jejím vyjmutí zůstane v jeho těle velký "výkus". Odemčení a samotné vyjmutí je poměrně snadné; baterie drží na dvou zámečcích (jeden z nich zůstává v dané poloze a po uvolnění druhého lze baterie snadno vyjmout a vyměnit za jinou). Spotřeba se dá velmi pohodlně regulovat pomocí nového Acer ePM (viz výše).

BIOS
Nejčastěji používaná nastavení poměrně chudě konfigurovatelných notebookovýchy BIOSů (bootovací sekvence a hesla) jsou dostupné uživateli přímo z Windows pomocí programu Acer eSettings spouštěného i již zmiňovaným eKeyem. Zajímavostí BIOSu je potom možnost "D2D Recovery", která umožňuje uživateli jednoduše obnovit původní obsah systémového disku počítače ze zálohy na druhém logickém disku. Pro obnovu funkce notebooku tedy nejsou potřeba žádná "Recovery CD" (které jsou ale také samozřejmě součástí dodávky).

Závěr
Acer TravelMate 3200 najde své uplatnění téměř všude. Rozměry a hmotností se blíží ultralehkým notebookům a je vhodný ke každodennímu přenášení, což ocení nejeden manager či managerka. Výkonem a rozhraními může zase konkurovat velkým a plně vybaveným notebookům, které jsou však zase příliš těžké. Zcela nový design působí svěžím a moderním dojmem. V České Republice jsou v době recenze nabízeny dva modely: 3201XCi (testovaná konfigurace) za doporučenou koncovou cenu 49.990 Kč bez DPH a 3201XMi (lišící se 80GB pevným diskem a DVD+/-RW mechanikou) za 54.990 Kč bez DPH. Oba notebooky se dodávají s předinstalovanými Windows XP Professional a záruka je poskytována na 1 rok pro firmy a 2 roky pro soukromé osoby nepodnikatele. V obou případech lze záruku za příplatek rozšířit na 3 roky. Mezinárodní záruka činí 1 rok.

Klady a zápory:
+ malé rozměry a nízká hmotnost
+ elegantní design
+ výkonná grafická karta
+ jednoduchá a při tom komplexní konfigurace notebooku

- vstup chladícího vzduchu pouze zespodu
- malá tlačítka rychlého startu programů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 3200

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 3200 (3201XCi)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 715 (1.5 GHz, Dothan)
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matshita UJDA755 DVD/CDRW)
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 35 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, čtečka paměťových katret: SD, MS, MMC
  • Rozměry: 336 x 252 x 25,4-30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,18
Recenze

Diskuse