RECENZE: Acer TravelMate 8006LMi - Dothan 2.0 GHz

3. 6. 2004 08:55    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Uběhl přesně rok a dva měsíce od doby, kdy na serveru NOTEBOOK.cz vyšla recenze prvního Centrino notebooku od Aceru. Dnes testovaný model je jeho přímým nástupcem. Acer v tomto modelu jako první v ČR reálně začal prodávat nový procesor Pentium M 755 (Dothan 2.0 GHz) a NOTEBOOK.cz jej opět dostal k testu jako první. Vedle nejsilnější varianty nového procesoru je v tomto modelu obsažena i momentálně nejsilnější mobilní grafika od ATI.

Acer TravelMate 8006LMi - Dothan 2.0 GHz

Základní popis
Nový model TravelMate 8000 vzhledem a konstrukcí přímo vychází ze svého předchůdce s číslem 800, takže je na první pohled téměř nerozeznáte. Jeden z rozdílových rysů je vidět hned na předku notebooku, kde přibyla čtečka paměťových karet a tlačítka pro aktivaci Bluetooth a WiFi byla přesunuta více doprava. Na zadní straně je nově DVI konektor. Další věci jako změna barvy lemu kolem klávesnice nebo přesunutí interního mikrofonu jsou již jen drobnosti. Více podstatných změn bylo učiněno uvnitř notebooku, ale k tomu se dostanu dále.

Celkový design notebooku však stále působí velmi moderně, takže ani není důvod jej měnit. Rozměry notebooku 332 x 280 x 36 mm jsou stále velmi příznivé a především výškou či spíše svou tenkostí i dnes překonává mnoho jiných notebooků. Ostatní rozměry jsou dány použitým displejem 15 palců. Víko lze sice prohnout podobně jako plastové, ale jedná se o slitinu hliníku, takže jeho odolnost proti mechanickému poškození je vyšší než u plastu a lépe odvádí teplo. Bohužel je také téměř dvakrát tak dražší než klasický plastový kryt. Hliník zpevňuje konstrukci i uvnitř notebooku a zvyšuje tak celkovou odolnost proti poškození důležitých součástí. Celková hmotnost 2.88 kg ještě stále umožňuje i častější transport notebooku bez větších problémů například večer domů a ráno do práce či na občasné pracovní schůzky u klienta. K mobilitě přispívá i relativně malý zdroj o rozměrech cca 105 x 45 x 28 mm.

Rozložení konektorů ovládacích prvků po obvodu notebooku nelze nic podstatného vytknout. Nepraktické je dle mého soudu umístění infrared portu na čele notebooku, takže pokud chcete komunikovat s mobilem, musíte jej umístit mezi sebe a notebook, ale dnes bych už preferoval spíše komunikaci přes Bluetooth. Optická mechanika se jako i u mnoha konkurentů otevírá na pravém boku, takže může prostorově kolidovat, pokud jste pravák a pracujete s myší. Ve prospěch naopak hovoří fakt, že optická mechanika je umístěna v MediaBay slotu, takže ji lze snadno vyměnit za druhou baterii, harddisk nebo třeba jen plastový kryt, a notebook tak odlehčit pro transport na místa, kde nebude CD/DVD potřeba.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Jako u většiny notebooků Acer TravelMate vyšší kategorie si i zde na pracovní ploše ze všeho nejdříve všimnete ergonomicky zakřivené klávesnice, která má za úkol odlehčit zápěstí zejména při delším psaní textů. Co mi naopak u většiny notebooků Acer vadí, je vázání funkcí Home a End na klávesu Fn. Uvítal bych dvouřádkový Enter, ale jinak jsem s klávesnicí spokojen. Jako klady hodnotím, že levý Ctrl je první zleva a teprve druhá je klávesa Fn, i levý Shift je velký, Del je vpravo nahoře a klávesy F1 až F12 jsou jemně rozděleny do skupinek po čtyřech. Bílá barva hlavních popisek i českých znaků dobře kontrastuje s tmavým povrchem kláves. Dobře čitelné jsou světle modré popisky pro funkce spojené s klávesou Fn. Klávesnice obsahuje i obě Win klávesy.

Vpravo nad klávesnicí je pět kulatých tlačítek. První slouží k zapnutí přístroje, další dvě ke spuštění e-mailu a internetového prohlížeče. Další dvě tlačítka s označením P1 a P2 jsou volně definovatelná pro spuštění libovolného programu či dokumentu. Libovolně nastavit lze i tlačítka e-mail a internet.

Pod klávesnicí je klasicky touchpad lehce posunutý doleva kvůli lepší ergonomii práce praváků. Pod touchpadem je dvojice doprovodných tlačítek „myši“ a jedno rolovací tlačítko pracující ve čtyřech směrech. Touchpad lze pohotově zablokovat pomocí klávesy Fn. Kolem touchpadu je dostatek místa pro opření rukou.

Hlavní HW parametry
Osazení notebooku patří k současné špičce mobilních technologií od Intelu. TM 8000 obsahuje kompletní sadu Centrino. Základem je čipset Intel 855GME. Testovaný model byl osazen momentálně nejsilnějším procesorem z řady Pentium M s označením 755 (Dothan, 2.0 GHz, FSB 400MHz, 2 MB L2). Acer současně nabízí i starší varianty s jádrem Banias na frekvencích 1.5, 1.6 a 1.7 GHz. Postupem času lze u Aceru očekávat úpravu v nabídce procesorů, která bude kopírovat nabídku Intelu. Procesor Pentium M 755 výrazně zabojoval ve prospěch Intelu v CPU benchmarku a TM 8000 se tak s ním dostal na 3 místo v dosavadním žebříčku našich testů. V FPU benchmarku, kde kralují AMD procesory, se dostal celkově na 10 příčku. Mezi procesory Intel obsadil v CPU i FPU benchmarku nový Pentium M 755 1. příčku. V MMX benchmarku pořadí více méně kopíruje taktovací frekvenci procesoru, ale i tak dostal Pentium M 755 minimálně o cca 1500 bodů více než ostatní procesory pracující na stejné frekvenci a těsně se dotahuje i na p4-M s 2.2GHz.

Všechny varianty modelu TM 8000 jsou vybaveny operační pamětí 512 MB DDR333, kterou lze rozšířit až na 2048 MB. V základu jsou použity dva 256 MB moduly, z nichž jeden je umístěn na spodní straně notebooku a druhý zřejmě pod klávesnicí, takže případné rozšíření doporučuji raději nechat na odborném servisu. Při testu přenosové rychlosti jsem naměřil hodnotu 1084 MB/s, což je slušný výsledek (7. příčka našich dosavadních testů).

Nejsilnější (testovaná) varianta obsahuje 80 GB pevný disk TOSHIBA s označením MK8025GAS. Další papírové parametry jsou 8 MB buffer, ATA-6 (100MB) rozhraní a 4200 otáček. Hlavně díky otáčkám jsem naměřil nepříliš dobrou přístupovou dobu s průměrnou hodnotu 20 ms. Naměřená přenosová rychlost je slušných 84 MB/s. Levnější varianty TM 8000 nabízejí 60 GB disk.

V závislosti na modelu je notebook vybaven kombinovanou mechanikou DVD/CD-RW nebo mechanikou Multi DVD-RW. Testovaná varianta je momentálně nejlepší, takže obsahovala druhou z variant, mechaniku s označením MATSHITA DVD-RAM UJ-820S (DVD+/-RW).

Notebook je vybaven integrovaným modulem WiFi Intel PRO/Wireless 2200BG pracující podle normy IEEE 802.11 b/g. Další bezdrátový modul je Bluetooth. Instalovány jsou i moduly pro pevnou síť 10/100/1000 a nechybí ani modem 56k. Na levém boku notebooku jsou umístěny 4 USB 2.0 moduly.

Ochrana dat je u dražších Acerů zajišťována čipovou kartou. Pokud se rozhodnete tuto funkci využít, budou data přístupná jen po zasunutí čipové karty do levého boku notebooku. K ovládání slouží jednoduchý SW, který je součástí dodávky. Přibaleny jsou i dvě čipové karty.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Všechny varianty modelu TM 8000 nabízejí displej s úhlopříčkou 15 palců a nadstandardním rozlišením 1400 x 1050 pixelů. Ostrost obrazu a kvalita podsvícení mi připadá dobrá, ale u notebooku v této cenové kategorii bych očekával lepší kontrast ve větším rozsahu naklonění displeje.

Silnou zbraní všech variant TM 8000 je grafická karta. Jedná se o poslední mobilní variantu ATI Radeon s označením 9700. Dvě "slabší" varianty obsahují 64 MB a silnější (testovaná) 128 MB vlastní video paměti. Výkon grafické karty se výrazně projevil v testech 3Dmark 2001/2003, kde TM 8000 obsadil přední příčky. Graficky jsou tedy bravurně zvládnuty nejen běžné aplikaci pro zpracování dokumentů, prohlížení internetu videa či hraní 2D her, ale zahrát si lze i náročné 3D hry. Více o grafické kartě se dočtete v článku ATI Mobility Radeon 9700 - blíž k desktopu

Na zadní straně notebooku je přítomen i DVI konektor, což je u notebooků vlastnost ojedinělá.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Další multimédia
Všechny notebooky TravelMate 8000 mají čtečku paměťových karet typu 4 v 1 s podporou karet Secure Digital, SmartMedia, MultiMediaCard a Memory Stick.

Reproduktory hrají dostatečně hlasitě v průměrné notebookové kvalitě. Hlasitost lze ovládat i z klávesnice kombinací kláves Fn a šipka nahoru/dolů. Je zde i funkce MUTE (okamžité ztišení).

Notebook obsahuje 3 audio konektory (line in, mikrofon, line out). Přítomen je i FireWire IEEE 1394 konektor pro připojení DV kamery či dalších zařízení (HD, CD/DVD).

Chlazení a provozní hluk
Výstup chlazení je na zadní straně notebooku, ale vstup je zespodu, takže při velkém zatížení není radno jej zakrýt při práci na klíně nebo měkké podložce. Při běžné práci je větráček v provozu jen zřídka. Teplota je po delší době práce mírně cítit na levé části klávesnice a na ploše pod ní (zespodu je umístěn pevný disk, záleží na jeho vytížení). Při plném výkonovém zatížení se teplota mírně zvedne, ale stále je v mezích normy a nijak výrazně nevadí. Nejvíce tepla je samozřejmě cítit zespodu v okolí pevného disku, pamětí a procesoru. Větráček pracuje při výkonovém zatížení hlasitěji, ale nijak výrazně mě nerušil.

Baterie
Při standardním* výkonovém testu redakce NOTEBOOK.cz vydržela baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dodávat energii po dobu 4 hodin a 5 minut. To je myslím na notebook s takovým procesorem a výkonnou grafickou kartou velmi slušná hodnota. Baterii lze snadno vyjmout a vyměnit za jinou. Je zde i již výše zmíněná možnost přidání další baterie do prostoru (MediaBay), kde je standardně umístěna optická mechanika, a zvýšit tak rapidně kontinuální výdrž práce na baterie.

Závěr
Acer TravelMate 8006LMi nabízí především vysoký výpočetní i grafický výkon v podání nejnovějších technologií pro notebooky. Přitom je zachována slušná míra mobility narozdíl od vysoce výkonných notebookům s procesorem Pentium 4. V levnějších variantách (procesor s jádrem Banias, DVD/CD-RW, 64 MB video paměti) lze TM 8000 pořídit v doporučených koncových cenách od 53.990,- Kč bez DPH. Nejdražší (testovaná) varianta se vyšplhá až na 79.990,- Kč. Všechny varianty obsahují Windows XP Pro. Záruka je poskytována na dobu 1 rok pro firmy a 2 roky pro občany. Záruku lze rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory:
+ výkon, výdrž na baterie
+ rozlišení displeje

- kontrast displeje v této cenové kategorii

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Acer TravelMate 8006LMi

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8006LMi
  • Instalovaný procesor: Pentium M 755 (Dothan) 2.0 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (TOSHIBA MK8025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: MATSHITA DVD-RAM UJ-820S (DVD+/-RW)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování do 4 směrů
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 5 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, DVI, S-Video out, 2x audio, SmardCard slot, čtečka karet 4 in 1
  • Rozměry: 332 x 280 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,88
  • Doporučená cena: 79.990,- Kč bez DPH (03.06.2004)
Recenze

Diskuse