RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo Pro V1000 - skromný základ.

15. 4. 2004 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook Amilo Pro V1000 je jednoduchým notebookem koncipovaným jako základní mobilní pracovní nástroj. Předurčen je spíše pro podnikovou klientelu, a proto má předinstalovány Win XP PRO, ale nabízen je i LINUX. V doporučené ceně pod 30 tisíc bez DPH nabízí výbavu, která by pro kancelář měla stačit.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V1000 - skromný základ.

Základní popis
Tělo notebooku je z černého plastu, jen klávesnice má nádech modré. Celkový vzhled notebooku působí neutrálně. Není nijak vyšperkovaný, ale nepůsobí na mě ani laciným dojmem. Celková ergonomie a rozmístění konektorů, kterých mimochodem není mnoho, je myslím dobrá. S rozměry 325,5 x 271,5 x 39 mm se řadí mezi středně velké notebooky, které jsou dobře skladné. Hmotnost 3,2 kg už je nad pomyslnou hranicí mobility. Předurčen je pro práci na pracovních stolech, s možností každodenního transportu (nejlépe autem) mezi prací a domovem. K mobilitě přispívá malý zdroj, jehož rozměry cca 100 x 40 x 30 mm jsou obvyklé spíše u mobilnějších notebooků, a tak příjemně potěší.

Fujitsu Siemens Computers k tomuto modelu nabízí také operační systém LINUX namísto Windows.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Víko notebooku se otevírá snadno jednou rukou pomocí posuvné pojistky. Nad klávesnicí je zřetelně odlišené tlačítko hlavního vypínače a dvojice tlačítek pro rychlé spuštění internetového prohlížeče a e-mail klienta. Zaslepen je prostor pro tlačítko aktivace bezdrátových modulů, které v testovaném notebooku nejsou a lze je přiobjednat jen jako externí (PCMCIA, USB). Nad klávesnicí jsou také 3 diody pro indikaci nastavení klávesnice (Caps, Num a Scroll Lock).

Klávesnice je rozložena netradičně nejen v poměru ke klasickým PC klávesnicím, ale také v poměru k většině notebooků na ČR trhu. Nejméně obvyklým prvkem je umístění Win kláves Start a Setup v pravém horním rohu a navíc v uvedeném pořadí, což považuji za nepraktické. Ins a Del jsou umístěny napravo od nezvykle malého mezerníku. Tab je stejně velký jako běžné klávesy se znaky. Enter je jednořádkový. Příjemnější je už rozložení kláves Home, End, PgUp, PgDn v logickém pořadí, do sloupku nad sebe, na pravém okraji klávesnice. Pochválit lze umístění Fn klávesy až jako druhé zleva vedle Ctrl. Méně příjemné je, že Fn nabízí jen dvě rozšiřující funkce (přepínání mezi displejem a externím monitorem, regulace jasu displeje). Uvítal bych například také možnost regulace hlasitosti, a především vypínání touchpadu. Barva popisek kláves dobře kontrastuje s povrchem. České popisky na obrázcích ve fotogalerii pod článkem neuvidíte, protože testovaný demo vzorek je neměl. Při prodeji jsou ovšem doplněny.

Pod klávesnicí je tradičně umístěn touchpad se dvěma tlačítky „myši“ a jedním dvoupolohovým rolovacím tlačítkem. Touchpad je pro příjemnější práci praváků posunut doleva. Kolem touchpadu je dostatek místa na opření rukou. Na spodní hraně notebooku jsou další běžné indikační diody viditelné při práci i při zavřeném notebooku, což se hodí hlavně při dobíjení baterie vypnutého notebooku.

Hlavní HW parametry
Základní deska notebooku je řízena čipsetem Intel 852GM. Použitým procesorem je Celeron 2.4 GHz (FSB 400 MHz). Nabízeny jsou také varianty s Celeron 2.5 GHz a Pentium 4 2.2 GHz. Ve všech výkonových testech procesoru se Amilo Pro V1000 s Celeron procesorem vyrovnalo dříve testovaným notebookům s procesorem Pentium 4 na stejné frekvenci. V MMX benchmarku se dokonce aktuálně testovaná konfigurace dostala i do první desítky znázorněné v grafu.

Paměti DDR-266 je v základu 256 MB, které jsou ukryty někde v útrobách notebooku. Rozšířit lze jedním volným slotem přístupným zespodu. Maximální výrobcem udaná kapacita je 1 GB. Paměť příjemně překvapila naměřenou rychlostí 926 MB/s.

Pevný disk FUJITSU (MHT2040AT) s kapacitou 40 GB se točí rychlostí 4200 otáček za minutu. Pracuje s bufferem 2 MB a je připojen na sběrnici ATA-100. Pracoval tiše jako většina disků momentálně montovaných do notebooků.

Po stránce konektorů je vybaven jen velmi stroze, ale to hlavní, co je dnes nejčastěji třeba, obsahuje. Především jsou to 3 USB 2.0 sloty a konektor pro externí monitor. Nechybí samozřejmě ani konektory pro LAN 10/100 a interní modem. Dále už jen 1 LPT (paralelní) port a 2 audio konektory. Rozšířit lze notebook o 2 PCMCIA karty typu II nebo jednu typu III.

Parametry naleznete také v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Velikost barevného TFT displeje je 14 palců, ale lze objednat i větších 15 palců. Rozlišení dosahuje obligátních 1024x768 obrazových bodů (pixelů). Kvalita displeje odpovídá cenové kategorii. Kontrast barev je nejlepší při mírném naklonění víka s displejem. Podsvícení je rovnoměrné, ostrost obrazu je dobrá.

O grafiku se stará momentálně zřejmě nejrozšířenější čip pro notebooky Intel i852GM. Testům v redakci NOTEEBOOK.cz byl podroben již několikrát. Výkonově bohatě stačí pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. Není problém si pustit film, zahrát 2D nebo nenáročnou 3D hru. Souhrnné informace naleznete ve 3. díle našeho seriálu o grafických kartách.

Multimédia
Notebook je vybaven dvěma reproduktory pro stereo zvuk. Reproduktory jsou umístěny na čele notebooku. Jejich kvalita odpovídá běžnému standardu notebooků. Při plné hlasitosti nic nedrnčí a zvuk je relativně čistý. Lepších výsledků zle dosáhnout připojením externích reproduktorů, nejlépe s vlastním zesilovačem.

Optická mechanika je v základu jen čtecí pro CD a DVD. Připlatit si lze i za DVD/CD-RW vypalovačku (DVD jen čtení).

Chlazení a provozní hluk
Hlavní vstup chladicího vzduchu k procesoru je na spodní straně, ale pomocný vstup je i na boku notebooku, takže lze nouzově pracovat i na klíně bez obav z přehřátí procesoru. Výdech teplého vzduchu je vzadu. Při běžné práci pracoval větráček jen na nízkých otáčkách a nebyl téměř slyšet. Otáčky se zvednou tradičně při větším zatížení zejména grafikou v multimédiích a hrách. Pak už je větráček hlučnější.

Provozní teplota notebooku na povrchu je přijatelná. Při vyšším zatížení se zahřívá pravá část klávesnice, ale teplota není nijak vysoká. Zahřívání je samozřejmě cítit i zespodu v okolí procesoru, kde je teplota o něco výraznější.

Z provozních hluků mi nejvíce vadilo pískání na vysoké frekvenci, které vznikalo jen při zapnutém notebooku připojeném v elektrické síti, a jen pokud se baterie dobíjela. Při práci na baterie nebo s elektrickým adaptérem a plně nabitou baterií pískání ustalo. Možná je to vada jen testovaného vzorku, ale před koupí bych si raději tuto vlastnost ověřil.

Baterie
Neobvyklá udaná kapacita baterie 4300 mAh vydržela při našem standardním* redakčním testu pohánět notebook po dobu 3 hodin a 7 minut. To je u tohoto procesoru celkem slušná hodnota. Baterii lze vyměnit za záložní, ale kombinaci pojistek držících baterii na jejím místě považuji za zbytečně komplikovanou. Výměna baterie jde "ztuha".

Závěr
Fujitsu Siemens Amilo Pro V1000 je nejlevnějším notebookem určeným pro firemní zákazníky. V některých ohledech bych řekl, že se šetří až moc (konektory a ovládání funkcí přes Fn), ale to, co běžný pracovník opravdu potřebuje k práci, to zde obsaženo je. Výkonově naprosto postačuje svému zaměření. Se základní doporučenou koncovou cenou 27.790,- Kč bez DPH (včetně Win XP Pro) nalezne i lacinější konkurenty, ale bez OS nebo jen s Win XP Home. K variantě s procesorem Pentium 4 nejsou dodávány Windows, ale je přiloženo instalační CD SuSe Linux a CD s ovladači.

Klady a zápory:
+ cena
+ malý zdroj
+ možnost výběru operačního systému LINUX
+ brašna v ceně (jen u testované nejlevnější varianty)

- pískání při dobíjení (u testovaného notebooku viz výše)
- rozložení některých kláves
- málo portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens Amilo Pro V1000

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo Pro V1000 (CZE-147150-P01)
  • Instalovaný procesor: Celeron 2400
  • RAM (MB): 256 DDR-266
  • HDD (GB): 40 (FUJITSU (MHT2040AT), ATA-100, 4200 otáček)
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 3 hod 7 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 2x audio
  • Rozměry: 325,5 x 271,5 x 39 mm
  • Hmotnost (kg): 3,2
  • Doporučená cena: 27.790,- Kč bez DPH (15.04.2004)
Recenze

Diskuse