RECENZE: Fujitsu Siemens Celsius H210 - pracovní stanice

9. 9. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nová mobilní pracovní stanice od Fujitsu Siemens Computers je vybavena 15" displejem s vysokým rozlišením. Vedle kompletní sady Centrino je osazena mobilní grafickou kartou podporující CAD, CAE a další náročné aplikace.

Fujitsu Siemens Celsius H210 - pracovní stanice

Základní popis
Celsius H210 je zvenku identický s modelem Lifebook E8010 takže některé části recenze budou shodné. Magnesiové víko notebooku s kovově stříbrnou barvou zcela zapadá do vzhledové koncepce všech profesionálních modelů tohoto výrobce. Uvnitř notebooku je použit černý plast pro obložení nad a pod klávesnicí. Černých notebooků je na trhu poměrně hodně, ale u Fujitsu Siemens zachovali tradici světle šedé klávesnice, v jejíž blízkosti je kontrast černé velmi výrazný.

Notebook o rozměrech 333 x 285 x 37 a hmotnosti 3,2 kg (včetně baterie a optické mechaniky) lze ještě poměrně snadno transportovat. Není stavěn na každodenní práci v terénu, ale přenášení mezi domovem a prací nebo na celodenní prezentace by neměl být problém. Celková ergonomie rozložení prvků po obvodu těla notebooku je velmi dobrá. Většina portů je na zadní straně nebo na levém boku. Napravo jsou jen 2 PCMCIA sloty. Z dobrého rozložení se vymykají jen 2 audio konektory na čele notebooku. Notebook obsahuje modulární slot pro optickou mechaniku, který lze pro další odlehčení nahradit plastovou záslepkou nebo pro delší výdrž další baterií, případně i dalším pevným diskem což pro tuto kategorii notebooků může být podstatné. Modulární slot je dle údajů výrobce kompatibilní i se všemi aktuálními modely LIFEBOOK což ocení hlavně velcí klienti s více notebooky jedné značky ve firmě.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Klávesnice je u Fujitsu Siemens tradičně světle šedá s tmavě šedými popisky. Kontrast popisků s povrchem kláves je velmi dobrý a tato barevná kombinace se mně osobně líbí. Popisky kláves jsou zde samozřejmě i české, dokonce až tak moc, že nelze volit mezi QWERTY a QWERTZ rozložením, protože Z a Y není alternativně popsáno. Kdo má raději QWERTY, může klávesy prohodit, ale pozor na jejich poškození. Co mi na klávesnici nejvíce vadí, je skutečnost, že Home, End jsou fixovány na současné stisknutí klávesy Fn a kláves PgUp/Dn. Klávesy Ins, Del zůstaly vpravo nahoře, ale v pravém horním rohu je stále trochu neprakticky klávesa Pause, kde bych raději viděl právě Del. Líbí se mi velký Enter na výšku dvou řad kláves a velký pravý Shift. CapsLock je tradičně označen jen šipkou směřující protilehle k levému Shiftu, takže občas může uživatele zmást. Přítomny jsou obě Win klávesy.

Nad klávesnicí se nachází podlouhlý monochromatický LCD panel (typický pro i Lifebook), kde se zobrazují symboly pro všechny podstatné informace, u jiných notebooků indikované světelnými diodami (stav dobití baterie, aktivita disku, optické a disketové mechaniky, aktivace Caps, Num a Scroll Lock). Vedle LCD panelu se nachází 5 tlačítek, která při startu notebooku mohou sloužit pro zadání bezpečnostního PIN kódu (nastavuje se v BIOSu). V prostředí operačního systému Windows lze 4 z nich libovolně nadefinovat pro rychlý start aplikací. Aktivace bezdrátové sítě WiFi lze provádět pomocí přepínacího tlačítka na čele notebooku.

Pod klávesnicí je klasický touchpad se dvěma tlačítky a jedním rolovací tlačítkem. Tlačítka jsou ve stříbrné barvě. K polohování je možno využít i touchstick neboli malý „čudlík“; umístěný v klávesnici mezi trojicí kláves GHB. Uživatel má tedy možnost volby, ovšem touchstick sdílí tlačítka s touchpadem a ta jsou už na palec poměrně daleko. Pohodlnější by byla další dvě samostatná tlačítka pro touchstick blíže ke klávesnici, jako tomu bývá u některých konkurentů. Naštěstí touchstick poklepáním funguje i jako levé tlačítko myši.

Hlavní HW parametry
Fujitsu Siemens Celsius H210 je typické Centrino. O interní přenosy dat se stará snad nejpoužívanější mobilní čipová sada současnosti - Intel 855GME s podporou DDR333 pamětí, AGP 4x grafické karty a 400 MHz sběrnici procesoru.
Především díky stabilní čipové sadě podával notebook v průběhu všech systémových testů velmi vyrovnané výkony, pouze s minimálními odchylkami při opakovaných testech. To bohužel není samozřejmostí pro notebooky s jinými čipovými sadami.

V nabídce pro Celsius H210 jsou tři procesory: 735, 745 nebo 755 (frekvence 1,7; 1,8 či 2,0 GHz), s jádrem Dothan s 2 MB L2 cache. Testovaný model byl vybaven 2 GHz variantou. Ta je v našich testech podruhé a opět se umístila velmi vysoko v žebříčku CPU benchmarku.

Operační paměť DDR-333 má již standardní kapacitu 1 GB. Osazen je pouze jeden paměťový slot, takže druhý je k dispozici pro upgrade; maximum instalované RAM je 2 GB. V testu paměť přenesla 896 MB/s, což opět nikterak nevybočuje z hodnot naměřených u "Centrino" notebooků, patřícím k lepšímu průměru.

Pevný disk FUJITSU MHT2080AH má vysokou kapacitu 80 GB. Disponuje také 8 MB vyrovnávací paměti cache a 5400 ot./min. Navzdory těmto dobrým parametrům jsme však v praktických testech nenaměřili vyšší přenosovou rychlost než pouhých 78.66 MB/s, což ho řadí spíše na konec výkonového spektra současných disků. Přístupová doba 18.17 ms potom patří k průměru. Při koupi lze volit i menší disky s velikostí 60 GB a rychlostí otáčení 4200 nebo i 7200 otáček. Druhá varianta disku by měla nabízet i podstatně lepší výkonové parametry.

Po komunikační stránce zde nalezneme Gigabitovou síťovou kartu Broadcom 5705MA2, standardní 56K modem a bezdrátovou síťovou kartu Intel PRO/Wireless 2200BG ze sady Centrino. Notebook lze vybavit i volitelným interním Bluetooth modulem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Celsius H210 je nabízen s jedinou variantou 15,1" displeje o vysokém rozlišení 1600 x 1200 pixelů (obrazových bodů). Jas i kontrast jsou subjektivně na vysoké úrovni. Kvalita obrazu se nemění a při pohledů z různých úhlů. Ke grafické kartě ATI Mobility FireGL T2e s vlastní videopamětí o velikosti 128MB mohu dodat snad jen to co o ní říká sám výrobce: CELSIUS H210 je určen především architektům, konstruktérům a dalším profesionálním uživatelům, kteří na své mobilní pracovní stanici potřebují provozovat aplikace z oblastí CAD, CAE, mechanického designu, simulace, virtuální reality, vizualizace, finanční analýzy a finanční předpovědi. Kromě toho je výbornou volbou i pro ty, kteří potřebují „pouze“ výkonný notebook s grafikou o vysokém výkonu a rozlišení. To se potvrdilo i v redakčním tesu kdy v obou 3D marcích H210 obsadil 2. příčku z doposud testovaných notebooků v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Reproduktory nad klávesnicí mají dobrý zvuk, dokáží hrát i poměrně hlasitě. Hlasitost lze ovládat z OS nebo z klávesnice a nechybí ani tlačítko MUTE (okamžité ztišení). Audio konektory jsou 2 (IN/OUT). Bez problémů lze reprodukovat hudbu i video. Především pro majitele digitálních fotoaparátů je na levém boku umístěna čtečka paměťových karet.

Chlazení a provozní hluk
Při běžné práci je teplota na povrchu pracovní plochy nevýrazná. Teplo je zlehka cítit spíše v levé polovině klávesnice a ještě méně na opěře pod ní a až po delším výkonovém zatížení. Větráček běží jen zlehka a velmi potichu, malinko hlasitěji při výkonovém zatížení, ale stále na velmi snesitelné úrovni. Více tepla je samozřejmě zespodu v okolí procesoru a paměti, ale teplo je přijatelné i pro práci na klíně.

Baterie
S udanou kapacitou 4800 mAh vydržela v našem standardním* testu Li-Ion baterie dodávat energii po dobu 3 hodin a 36 minut, což příliš neodpovídá výrobcem udané hodnotě až 6 hodin. I tak myslím, že pro notebook této kategorie, určený spíše pro práci v dosahu elektrické zástrčky, by to mělo stačit. Případná výměna baterie mi připadá zbytečně složitá, protože je třeba překonat 2 tuhé pojistky. Příjemnější možností by mělo být přidání druhé baterie do modulárního slotu.

BIOS
Do BIOSU se vstupuje stiskem klávesy F2 při zapnutí počítače. Uživatel zde nalezne rozsáhlé možnosti nastavení jednotlivých zařízení, dále nastavení hesel pro přístup do počítače a kódu PIN pro tlačítka nad klávesnicí. Mimoto BIOS umožňuje i logování událostí (jako je reinstalace systému, zadání špatného hesla, nebo i každé bootování notebooku), tak lze sledovat, zda se někdo nepokoušel o neoprávněný přístup k vašim datům.

Závěr
Fujitsu Siemens Computers Celsius H210 nabízí především velký výkon potřebný pro náročné profesionální uživatele. Zákazník má při koupi možnost konfigurace procesorů, paměti a také výkonu pevného disku. Vybaven je nadstandardním množstvím portů (včetně COM, LPT a dokonce i PS2 na zadní straně notebooku), WiFi rozhraním a volitelně i interním Bluetooth modulem. V době uveřejnění recenze začínaly doporučené koncové ceny v konfiguraci se slabším procesorem (1.8 GHz) na sumě 83.980,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ modulární slot
+ grafická karta pro profesionální použití
- vzdálená tlačítka pro trackpoint

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens Celsius H210

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Celsius H210
  • Instalovaný procesor: Pentium M 755 (Dothan) 2.0 GHz
  • RAM (MB): 1024 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHT2080AH, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (Toshiba SD-R2512)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1600 x 1200
  • Video: ATI Mobility FireGL T2e, 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 36 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, COM, LPT, PS2, 2x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, CardReader SD/MMC
  • Rozměry: 333 x 285 x 35-37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,2
Recenze

Diskuse