RECENZE: Fujitsu Siemens AMILO Pro V2000 - nezklamal

29. 4. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velké AMILO Pro s označením V2000 obsahuje kompletní sadu Centrino. Váhově se ještě těsně vejde do pomyslné hranice snadno přenositelných notebooků. Při testu baterie vydržel nadprůměrně dlouho a nezklamal ani při testu zahřívání na povrchu.

Fujitsu Siemens AMILO Pro V2000 - nezklamal

Základní popis
Celé tělo notebooku je vyrobeno z tmavého plastu, na vnější straně světlejšího. Konstrukce se zdá být dostatečně bytelná pro každodenní práci. Při rozměrech 326 x 270 x 34 mm působí příjemně tenkým a kompaktním dojmem. Nezdá se, ale váží téměř 3 kg (2.9 kg), což se pozná při přenosu v ruce na delší vzdálenost. Pro cestování v autě, a tedy přenosu z budovy do auta a naopak, je váha snesitelná. K mobilitě přispívá i malý napájecí zdroj.

Víko notebooku se otevírá pohodlně stiskem jednoho velkého tlačítka. K základnímu rozložení prvků na vnější straně notebooku nemám připomínek, až na malou výtku k optické mechanice. Ta je umístěna na čele notebooku, a tak při práci na klíně musíte notebook naklonit, když chcete vyměnit médium.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Celkové rozložení pracovní plochy je vcelku příjemné. Všechny indikační diody jsou v dolní částí víka s displejem, takže jsou vždy rychle na dohled. 2 napájecí a jedna dioda pro WiFi jsou vidět i z vnější strany víka. Notebook se zapíná čtvercovým tlačítkem jasně odděleným od dalších ovládacích prvků. Po pravé straně klávesnice je dalších 5 kulatých tlačítek (WiFi, e-mail klient, web klient, a 2 volna … 4 poslední lze libovolně nadefinovat pro spouštění programů, souborů či složek).

Klávesnice má bílé popisky (včetně českých), které dobře kontrastují s tmavým povrchem. Počeštění klávesnice je dohnáno do krajnosti, takže horní řada písmen začíná QWERTZ. Kdo má raději QWERTY, může Z a Y klávesy prohodit, ale opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. Fn je dobře umístěno až jako druhé zleva v dolním rohu. Fn se nejčastěji používá pro funkce Home a End, které mají společné klávesy s PgUp/Dn, a toto řešení mě osobně nevyhovuje. Ve spojení s Fn lze ovládat i další běžné funkce, ale chyběla mi možnost rychlého zablokování touchpadu, což se hodí při psaní delších textů (aby nedošlo k přesunutí kurzoru při nechtěném poklepu na touchpad). Ins a Del jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí, což je dobře. Líbil se mi i velký Enter a Backspace. Levý Shift má jen velikost běžné klávesy a uvítal bych větší. Klávesnice obsahuje i obě Win klávesy na obvyklých místech.

Touchpad pod klávesnicí má dvě běžná a jedno kulaté rolovací tlačítko, pracující ve čtyřech směrech. Opěrná plocha vedle touchpadu je dostatečně velká. Touchpad je posunut lehce doleva, aby se lépe pracovalo pravákům.

Hlavní HW parametry
Notebook je vybaven kompletní sadou Centrino od Intelu. Standardně nabízený procesor je Pentium M s frekvencí 1.4 GHz. Mezi základní parametry procesoru Pentium M patří 1 MB L2 cache a Enhanced SpeedStep technologie, která zajišťuje přepínání pracovní frekvence podle aktuálních potřeb programů, a tak snižuje zahřívání a spotřebu energie, což se zde kladně projevilo, viz níže. Operační paměti je v základu 256 MB DDR-266 v podobě jednoho modulu. V notebooku jsou 2 paměťové sloty a jeden je volný pro další rozšíření. Rozšířit lze teoreticky až na 2 GB. Při výkonových testech se V2000 zařadilo mezi ostatní podobné bez výrazných výkyvů nahoru či dolů.

Osazen je pevný disk TOSHIBA MK4025GAS, který nabízí 40 GB, pracuje na sběrnici ATA-6 (ATA-100), točí se rychlostí 4200 otáček za minutu a disponuje velkou vyrovnávací pamětí (buffer) 8 MB. Naměřené hodnoty byly podobné jako u notebooku v recenzi z minulého týdne, kde byl stejný disk … slušná přenosová rychlost, horší přístupová doba. Optická COMBO DVD/CD-RW mechanika Lite-On LSC-24082K má základní parametry CD/R/RW 24X24X24X + DVD 8X.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Patnáctipalcový displej je dostatečně velký, rozlišení je základní 1024x768. Trochu zklamáním pro mne byla kvalita obrazu. Displej je třeba naklonit dozadu, aby byl kontrast dobrý. Při pohledu zpříma byl obraz příliš světlý. Ostrost obrazu a podsvícení je dobré.

O grafiku se stará momentálně zřejmě nejrozšířenější čip pro notebooky Intel i852GM (stejně jako u modelu V1000). Testům v redakci NOTEEBOOK.cz byl podroben již několikrát. Výkonově bohatě stačí pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. Není problém si pustit film, zahrát 2D nebo nenáročnou 3D hru. Souhrnné informace naleznete ve 3. díle našeho seriálu o grafických kartách.

Multimédia
Projev dvou reproduktorů umístěných blízko u sebe není nijak výrazný. Reproduktory i na nejvyšší hlasitost hrají poměrně tiše. Oceňuji kolečko pro ovládání hlasitosti, které nebývá u notebooků časté, ale je pohotovější než tlačítka, která jsou závislá na SW. Příjemně mě u V2000 překvapila přítomnost optického audio výstupu. Vedle výstupu je i běžný audio vstup pro mikrofon. Oba konektory jsou na zadní straně notebooku.

Uživatele digitálních fotoaparátů potěší integrovaná čtečka paměťových karet tří formátů (MS. SD. MMC). Umístěna je vzadu na levém boku těsně před ovladačem hlasitosti.

Optickou mechaniku jsem uvedl již výše. Dokáže zapisovat na CD-R/RW a číst DVD, takže s notebookem lze sledovat i DVD video. Ve spojení s S-Video výstupem a optickým audio výstupem lze z V2000 udělat i mobilní součást domácího kina.

Chlazení a provozní hluk
Jak jsem naznačil již v úvodu, AMILO Pro V2000 zde potvrdilo dobrou pověst Fujitsu Siemens Computers. U většiny notebooků tohoto výrobce, které jsem v poslední době testoval, bylo chlazení velmi dobře vyřešeno. Při běžné práci nebylo po větráčku ani slechu. Roztočil se až při konstantním výkonovém zatížení (DEMO 3Dmark 2001), kdy šuměl zlehka při nižších a více pak při vyšších otáčkách, ale i tak byl šum snesitelný. Vyšší teplota byla cítit jen na proužku plastu vpravo vedle klávesnice nad výdechem chladicího vzduchu. Klávesnice se zahřívala jen opravdu málo napravo, ale ostatní části pracovní plochy zůstaly teplem víceméně nedotčeny i po výkonovém zatížení delším než jedna hodina. Více tepla bylo samozřejmě cítit zespodu v oblasti pamětí, ale i tam bylo snesitelné i pro práci na klíně. Při práci na klíně na plný výkon je lepší si dávat pozor, aby nebyl zakryt přístup pro chladicí vzduch, ale i na to vývojáři mysleli a umístili ještě jeden vstupní otvor na zadní stranu notebooku.

Baterie
Práce s notebookem na baterie byla další silnou stránkou V2000. Li-Ion baterie s běžnou udanou kapacitou 4400 mAh dosáhla ve standardním* redakčním testu hodnoty přesně 5 hodin a 1 minuta. 5 hodin výdrže udává u notebooků s technologií Centrino leckterý výrobce, ale v reálném testu NOTEBOOK.cz ji dosáhlo zatím jen 5 notebooků, z nichž 2 měly silnější baterii. Přes hranici 6 hodin se přehoupl zatím jen jeden konkurent.

V případě potřeby lze baterii snadno vyměnit. Přítomnost dvou jisticích pojistek mi sice připadá zbytečná, ale není těžké je překonat. U modelu této kategorie bych ocenil i vyměnitelný šuplík, kam by šla namísto optické mechaniky zasunout další baterie.

Závěr
Fujitsu Siemens AMILO Pro V2000 je určen pro firemní klientelu, ale určitě se ujme i v domácnostech. Nabízí solidní výkon procesoru Pentium M a slušnou výbavu. Více než pro hraní nových 3D her je vhodným pomocníkem pro zpracování dokumentům, e-mailů a procházení internetových stránek. Rozměrově a vahou patří mezi stroje, které lze snadno a často přenášet z místa na místo a občas pracovat i v terénu. Jeho hlavní přednosti vidím v dobře řešeném chlazení a dlouhé výdrži na baterie. Plátci DPH mohou V2000 v základní konfiguraci odepsat rovnou z daní, protože jeho doporučená koncová cena je 39.100,- Kč bez DPH. Záruka je 2 roky.

Klady a zápory:
+ chlazení
+ výdrž baterie
+ rozměry

- kontrast LCD / úhel pohledu
- slabé integrované repro

Pod čarou:
Přítomnost optického audio výstupu jsem sice ve specifikaci na českém webu výrobce nenašel, ale opravdu tam je. Červeně to na mě svítilo ;)).
* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens AMILO Pro V2000

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000 (148100-P01)
  • Instalovaný procesor: Pentrium M 1400
  • RAM (MB): 256 DDR-266
  • HDD (GB): 40 (TOSHIBA MK4025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11b
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 5 hod 1 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio (1x SPDIF)
  • Rozměry: 326 x 270 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
  • Doporučená cena: 39.100,- Kč bez DPH (29.04.2004)
Recenze

Diskuse