RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook E4010 - je tichý a neruší.

26. 2. 2004 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Modelová řada E od Fujitsu Siemens Computers tradičně patří mezi středně velké notebooky. Nejnovější varianta nabízí kompletní Centrino, především tedy procesor Pentium M a modul bezdrátové sítě Wi-Fi. Nejvíce mě na notebooku zaujal jeho tichý provoz i při plném vytížení procesoru.

Fujitsu Siemens Lifebook E4010 - je tichý a neruší.

Základní popis (konstrukce, ergonomie, mobilita)
Vzhled E 4010 vychází z předchozího modelu E 7010, oproti kterému došlo k některým změnám v rozmístění konektorů (u E 4010 zmizel FireWire a konektor PS/2, přibylo tlačítko pro zapínání Wireless LAN, vzhledově se nepatrně změnily boky a předek). Notebook s magnesiovým šasi je jako u předchůdce laděn do několika barevných odstínů šedé a stříbrné. Opticky převažují světlé odstíny barev, na čemž má hlavní podíl vnější část víka a světle šedá klávesnice.

Většina konektorů je umístěna v zadní straně přístroje, a nenastává tedy problém s překážejícími kabely při připojování dalších zařízení. Dvě zásuvky PCMCIA karet jsou umístěny na levém boku a jsou zakryty záslepkou. U námi testovaného notebooku však záslepka chyběla, takže ji na fotografiích neuvidíte. Vedle zásuvky PCMCIA je umístěna zásuvka modemu. Dva audiokonektory jsou v předním panelu, sice zapuštěné pod okraj notebooku, ale kabely sluchátek mohou např. při práci na klíně překážet. Podobně je poněkud diskutabilní umístění infračerveného IrDA portu na zadní straně notebooku. Optická mechanika je v notebooku umístěna na pravém boku a u testovaného notebooku se jednalo o combo DVD/CD-RW. Velkou výhodou je to, že se jedná o výměnný modul, který tak lze snadno nahradit druhým harddiskem nebo další baterií. Za příplatek lze dokoupit externí disketovou mechaniku, která se připojuje přes USB. Víko notebooku je v zavřené poloze zajištěno jedinou aretační pojistkou uprostřed přední hrany. Otvírání víka je pohodlné a lze jej provést pouze jednou rukou.

Rozměry E 4010 jsou 326 x 272 x 42 mm a jeho hmotnost dosahuje 2,9 kg (u námi testované verze s 15" TFT), případně 2,8 kg (varianta se 14" TFT). Rozměry napájecího zdroje jsou 139 x 55 x 29 mm, patří tedy mezi středně velké, je poměrně lehký, a tak není problém nosit jej v brašně spolu s notebookem. Přestože se nejedná o vysoce mobilní přístroj, v kategorii notebooků s velkým displejem patří E 4010 se svými 2,9 kg k těm lehčím a lze u něj počítat i s bezproblémovým častějším přenášením.

Pracovní plocha (ovládací prvky, ergonomie)
Klávesnice je světle šedé barvy, "neznakové" klávesy (Enter, Shift, kurzorové šipky aj.) mají lehce tmavší odstín, takže jsou opticky odlišeny. I rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech je u E 4010 zajímavě dosaženo pomocí barevných odstínů. Popisky kláves jsou tmavě šedé a s povrchem kláves kontrastují dobře. Na klávesách jsou české popisky, ale klávesnice se snaží být tak česká, že na ní chybí alternativní dvojí popisky kláves Z a Y, takže uživatelé zvyklí na QWERTY mají smůlu. Přepínací klávesa Fn je umístěna v dolní řadě jako druhá zleva, ponechává tedy Ctrl na obvyklém rohovém místě. Speciální klávesy Num, Ins, Del a Pause se nacházejí v pravém horním rohu, Home, End, PgUp a PgDn jsou ve sloupečku napravo od klávesnice. Drobným nedostatkem je dle mého soudu poněkud matoucí označení kláves CapsLock a obou Shiftů - CapsLock je označen šipkou směřující dolů a Shift označený šipkou nahoru. Dvouřádkový Enter patří mezi klady. Nechybí ani obě Win klávesy.

Nad klávesnicí se nachází podlouhlý LCD panel, kde se zobrazují symboly pro všechny podstatné informace, u jiných notebooku indikovaných světelnými diodami (stav dobití baterie, aktivita disku, optické a disketové mechaniky, aktivace Caps, Num a Scroll Lock). Vedle LCD panelu se nachází 5 tlačítek, která při startu notebooku mohou sloužit pro zadání bezpečnostního PIN kódu (nastavuje se v BIOSu). V prostředí operačního systému Windows lze 4 z nich libovolně nadefinovat pro rychlý start aplikací. Aktivace bezdrátové sítě WiFi lze provádět pomocí přepínacího tlačítka na levém boku.

Opěrky pro ruce pod klávesnicí jsou dostatečně velké a ani dlouhodobé psaní na klávesnici nepůsobí obtíže. Klasický touchpad umístěný pod mezerníkem je odlišený světlou barvou od opěrek na ruce a patří k němu dvě tlačítka myši a rolovací dvoutlačítko. Celkově se mi s klávesnicí pracovalo dobře.

Výkony a parametry
Testovaná konfigurace E 4010 byla osazena mobilním procesorem Intel Pentium M 1,6 GHz s 1 MB L2 cache na čipsetu Intel 855 GM. S hodnotou benchmarku CPU 16113 bodů a FPU 13680 se tento procesor v našich výkonových testech zařadil na vysoké pozice - 4.místo v CPU, resp. 7. místo v FPU benchmarku. MMX benchmark tento procesor řadí do středu pole.

Velikost operační paměti RAM je 512 MB, což je myslím dost, i když si integrovaná grafická karta ukousne svůj díl (max. 64MB). Při měření propustnosti paměti jsme dosáhli hodnoty 732MB/s, což je srovnatelné s konkurencí podobné konfigurace. Pro paměť jsou k dispozici 2 sloty a oba byly zaplněny (2x 256 MB). Teoreticky lze paměť rozšířit až do 2 GB.

Kapacita pevného disku FUJITSU MHT2040AT je 40 GB, otáčí se rychlostí 4200 otáček za minutu a jeho buffer má velikost 2 MB. Výkon E 4010 v této sestavě je v kancelářských aplikacích a Internetu naprosto bezproblémový.

Grafika a displej
Pro práci s grafikou používá notebook integrovaný čip Intel B855 se sdílenou, dynamicky přidělovanou pamětí RAM o velikosti až 64 MB. V našich testech tradičně nezískala příliš vysoké ocenění: 3Dmark 2001 jí přidělil 1968 bodů, 3DMark 2003 bodů 97; u E 4010 tedy nelze počítat s vysokým výkonem pro novější a náročnější grafické 3D aplikace. Pro přehrávání DVD videa a běžný provoz je jeho výkon dostatečný. Kancelářský SW a internet je rovněž bezproblémový.

TFT displej má u E 4010 úhlopříčku 15 palců a rozlišení 1400 x 1050 pixelů, což velmi usnadňuje práci s více dokumenty. Jeho kvalita je dobrá a dle mého soudu patří u notebooků k těm lepším. Alternativně se vyrábí konfigurace se 14-ti palcovým displejem a rozlišením 1024 x 768 pixelů, ovšem v české standardní nabídce Fujitsu-Siemens uveden není.

Ostatní multimédia
E 4010 obsahuje výstup S video, 2 USB porty rychlé verze 2.0 a 2 audio (IN/OUT) konektory v přední straně notebooku. Přehrávání hudebních a video souborů lze ovládat jen pomocí programů, samostatnými tlačítky notebook vybaven není. Hlasitost a jas displeje lze nastavit i kombinací Fn a dalších kláves. V čelním panelu jsou 2 stereo reproduktory dost daleko od sebe, aby byl zvuk obstojný pro běžné použití.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je vyřešeno velmi dobře. Sání vzduchu je zezadu notebooku, výdech horkého vzduchu je umístěn na levém boku. S notebookem tedy lze pracovat na klíně, aniž by bylo chlazení blokováno. Větrák běží velmi potichu jak při běžném provozu, tak při dlouhodobém zatížení procesoru. Notebook se nejvíce zahřívá ze spodu, kde je zřejmě kvůli tomu umístěna jemně plyšová izolace. Ano, čtete správně. Ze spodu notebooku jsou dvě vrstvy jemného plyše, které mají za úkol izolovat teplo, které by jinak mohlo pálit třeba do kolen. Z vrchu se notebook zahřívá hlavně v levé části opěrky pro ruce a na touchpadu, ale teplota není nijak výrazná.

Baterie
Udaná kapacita akumulátoru je 3800 mAh a při našem standardním* redakčním testu vydržel dodávat elektrickou energii po dobu 3 hodin a 42 minut bez připojení k elektrické síti. To je na tak "slabou" baterii (běžně se používá 4400 mAh) velmi slušný výkon. V případě potřeby lze do modulárního slotu přidat další baterii.

BIOS
Do BIOSU se vstupuje stiskem klávesy F2 při zapnutí počítače. Uživatel zde nalezne rozsáhlé možnosti nastavení jednotlivých zařízení, dále nastavení hesel pro přístup do počítače a kódu PIN. Mimoto BIOS umožňuje i logování událostí (jako je reinstalace systému, zadání špatného hesla, nebo i každé bootování notebooku), takže můžete sledovat, zda se někdo nepokoušel o neoprávněný přístup k vašim datům.

Příslušenství
Balení obsahuje 6 různých redukcí pro kabel modemu pro různé země. Samozřejmostí jsou manuály (vícejazyčné, včetně češtiny), telefonní kabel, napájecí zdroj. Na přibalených CD naleznete recovery CD pro Win XP Professional české verze, drivery a utility, Norton Ghost 2003 a další utility.

Závěr
E4010 nabízí velmi dobrý výkon pro práci s dokumenty a internetem. Náročnější 3D grafiku ale nezvládne. Nabízí také pěkný design a nadstandardní zabezpečení dat. Mobilita notebooku je díky Centrinu poměrně slušná, což kazí jen hmotnost těsně pod 3 kg, která připouští spíše častější než každodenní nošení a práci v terénu. V současné době je tento notebook nabízen za doporučenou koncovou cenu od 53.480 Kč bez DPH (na rozdíl od testovaného kusu s větším diskem, ale bez optické mechaniky).

Klady a zápory:
+ dobré a nehlučné chlazení
+ design a konstrukce
+ bezpečnostní PIN panel
+ modulární slot (CD/DVD, HD, baterie)

- chybí dvojí popis kláves Z a Y (QWERTY)
- hmotnost téměř 3 kg

- Radek Pavlis -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse