RECENZE: HP Compaq nx5000 - dobrá výbava, dobrá cena

18. 3. 2004 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

HP doplňuje portfolio notebooků o model, který v loňském roce v nabídce HP citelně chyběl. Obsahuje kompletní čipovou sadu Centrino, je modulární a má kompatibilní příslušenství s modelovou řadou notebooků HP Compaq nc. V současné době nabízí velmi konkurenční cenu v poměru k výkonu a výbavě. NOTEBOOK.cz je opět prvním médiem v ČR, které přináší recenzi nového notebooku.

HP Compaq nx5000 - dobrá výbava, dobrá cena

Základní popis
Vzhledově nx5000 sleduje designovou linii předchozích modelů HP a nejvíce je podobný modelu nc6000, od kterého je na první pohled téměř k nerozeznání, ale liší se rozměrově, výbavou a cenou. Notebook je celý v černém s vkusným stříbrným lemováním kolem klávesnice a touchpadu. Tělo notebooku o velikosti 4,12 x 27,23 x 32,75 cm vyrobené z plastu. Celková hmotnost 2,61 kg je v této kategorii notebooků velmi příznivá, a činí tak z nx5000 přístroj, který lze bez větší námahy přenášet každý den. Skladný je i malý a lehký zdroj o rozměrech cca 105 x 45 x 28 mm.

K celkové ergonomii notebooku nemám námitek. Víko notebooku se otevírá pouhým stiskem tlačítka na rozdíl od běžnější posuvné aretační pojistky. Ovládací prvky a konektory jsou umístěny tak, aby byly dobře přístupné a aby připojené kabely nepřekážely. Optická mechanika je ve výměnné šachtě multibay. Na spodní straně je přítomen i rozšiřující konektor pro port replikator.

Pracovní plocha
Klávesnice je příjemná hlavně pro uživatele zvyklé na standardní PC klávesnice, protože nabízí maximálně možnou podobnost rozložení. Šestice kláves Ins, Del, Home, End, PgUp/Dn je umístěna vpravo nahoře, v seskupení známém z klasických klávesnic. Funkční klávesy F1 až F12 jsou rozděleny do skupinek po čtyřech. Najdeme zde i velký Enter a obě Win klávesy. Klávesa Fn je umístěna v levém dolním rohu až druhá zleva a slouží jen pro doprovodné a méně používané funkce. Všechny popisky dobře kontrastují s povrchem kláves.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač a tři uživatelská tlačítka - slouží k odlogování z windows, aktivaci WiFi a vyvolání prezentace. Vlevo od těchto tlačítek jsou tři diody, které informují o nastavení klávesnice. Informace o činnosti pevného disku, optické mechaniky, nabíjení, Wi-Fi a zapnutí notebooku poskytují diody na levém spodním rohu, viditelné z boku i při zavřeném víku.

Plocha pro opření rukou pod klávesnicí je dostatečně velká. Uprostřed je touchpad s dvojicí tlačítek. Touchpad je posunut, kvůli lepší ergonomii práce praváků, mírně doprava.

Hlavní HW parametry
Uvnitř těla notebooku je osazena kompletní sada čipů Centrino. Hlavním je procesor Intel Pentium M s taktovací frekvencí 1,6 GHz. Nabízeny jsou i varianty s nižší frekvencí 1,4 GHz. Výkon tohoto procesoru jsme v našem testu ověřili již několikrát. Obsazuje přední příčky v benchmarcích a při práci působí dostatečně výkonně na většinu běžných aplikací.

Testovaná konfigurace obsahovala 512 MB DDR-333 RAM. Nižší konfigurace nabízejí polovinu, tedy 256 MB. V našem výkonovém testu dosáhla přenosové rychlosti 770 MB/s, což je průměrná hodnota. Paměťové sloty jsou 2 a naleznete je pod klávesnicí. Kapacita paměti je rozšiřitelná do 1 GB.

Pevný disk instalovaný v testovaném notebooku byl HITACHI Travelstar 5K80-60 (HTS548060M9AT00) s kapacitou 60 GB. Jeho rychlost otáčení je 5400 ot / min. Rozhraní ATA-100 a 8 MB buffer tomuto disku dopomohly na přední příčky ve výkonových testech. Při práci se mi zdálo, že disk občas cvakl hlasitěji, než bývá zvykem u jiných disků, ale nebylo to nijak výrazné a jinak disk pracoval tiše. V nižších konfiguracích modelu nx5000 je disk o kapacitě 30 GB.

Optická mechanika umístěná v Multibay šachtě byla v našem případě kombinovaná DVD +/- RW vypalovačka LG GCA-4040N. Levnější konfigurace obsahují combo DVD/CD-RW vypalovací mechaniky.

Již zmíněné Centrino znamená, že v notebooku byla instalována bezdrátová WiFi 802.11b karta s dosažitelnou rychlostí 11 Mbps. Volitelně v dražších konfiguracích tohoto modelu je instalován i modul Bluetooth. Samozřejmostí je modem a 10/100 LAN karta. Nechybí ani konektory 2x USB 2.0, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor. Stále méně častěji, ale mnohdy ještě upotřebitelné jsou i 1x COM, 1x LPT port. Pro snadné připojení na stálém pracovišti je na notebooku i dokovací konektor.

Displej a grafika
LCD displej nabízel rozlišení 1024x768 pixelů na ploše s úhlopříčkou 15", což je příjemný a v současnosti zřejmě nejrozšířenější typ. Pokud někdo z Vás nemá představu, jak je to velké, tak pro příklad uvádím, že zobrazovací plocha svou velikostí přibližně odpovídá CRT monitorům s udávanou úhlopříčkou 17". Kvalita obrazu odpovídá cenové kategorii. Vertikálně nebyl obraz zcela sladěn s šířkou pixelu, takže byl malinko rozostřen, ale jsem přesvědčen, že to byl neduh pouze konkrétního testovaného modelu.

Grafiku řídí čip z již zmíněné sady Centrino. Intel i852GM byl podroben testům v redakci NOTEEBOOK.cz již několikrát. Výkonově bohatě stačí pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. Není problém si pustit film, zahrát 2D nebo méně náročnou 3D hru. Souhrnné informace naleznete ve 3. díle našeho seriálu o grafických kartách.

Multimédia
Notebooky HP jsou tradičně vybavovány značkovou repro soustavou JBL. Kvalita zvukového projevu se mi jeví jako velice dobrá na poměry notebooků. Ovládání hlasitosti je umístěno na přední straně, kde je i tlačítko Mute (úplné ztišení), které po stisku červeně svítí. Nejednoho uživatele digitálních fotoaparátů potěší čtečka paměťových karet SD card. Dále jsou přítomny porty 1x S-Video OUT a 2x audio IN/OUT.

Chlazení a provozní hluk
V testu zahřívání obstál nx5000 na výbornou. Zahříval se opravdu jen velmi málo a teplo bylo cítit v podstatě jen na spodku notebooku. Pokud větráček běžel, tak pracoval jen velmi tiše. Na nejvyšších otáčkách byl malinko hlučnější, ale to bylo slyšet jen při startu notebooku, kdy se automaticky roztočil naplno. Zahřívání nebylo o mnoho výraznější ani při kontinuálním výkonovém zatížení trvajícím 1 hodinu.

Baterie
Baterie je zajištěna jedním posuvným zámkem a její výměna je vcelku jednoduchá. Bateriové články v provedení Li-Ion mají udanou kapacitu 4.400 mAh. Ve standardním* redakčním testu NOTEBOOK.cz vydržel notebook pracovat na baterie 3 h 40 min.

Příslušenství
Operačním systémem je podle konfigurace a ceny Win XP Home nebo Profesional. Přibalen je i obslužný software pro přehrávání DVD a vypalovaní CD či DVD.

V balení naleznete napájecí zdroj, telefonní kabel, sadu manuálů včetně českých a sadu instalačních CD.

Závěr
HP Compaq nx5000 je notebookem pro uživatele, kteří požadují mobilní notebook s dobrou výbavou a modularitou pro běžnou práci s kancelářským SW a internetem. V poměru k výbavě a výkonu nabízí ve srovnaní s konkurencí velmi příznivou pořizovací cenu začínající na částce 37.980,- Kč bez DPH (doporučená koncová cena výrobcem). Testovaný a lépe vybavený model se vyšplhal již na cenu 49.980,- Kč bez DPH. HP v současnosti nabízí pro tento model i různé balíčky s cenově zvýhodněným příslušenstvím.

Klady a zápory:
+ modulární slot multibay
+ klávesnice a celková ergonomie
+ hmotnost
+ poměr cena / výkon

- naměřená výdrž baterie na poměry Centrino notebooků

Pod čarou:
Testovaný notebook při celkovém naběhnutí operačního systému nepříjemně pískal na vysoké frekvenci. Řekl bych, že to bylo spojeno s výše zmíněným vertikálním rozostřením obrazu. Při nižším rozlišení 640x480 nepískal. Opět uvádím, že jsem přesvědčen, že to byl neduh pouze konkrétního testovaného modelu a servisní zásah by to vyřešil.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 22:15:27 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Notebooky Recenze - Acer Aspire 1356LMi - nejsilnější v řadě:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Acer Aspire 1356LMi - nejsilnější v řadě:
  • Před týdnem jsem slíbil test nejvýkonnější varianty modelu Aspire 1350 a dnes přinášíme výsledky v krátkém, spíše srovnávacím, článečku. Na pohled a v základní výbavě jsou všechny varianty modelu stejné, ale dnes testovaný 1356LMi je z nich nejvybavenější.:
  • <P>Acer v modelové variantě Aspire 1350 momentálně nabízí 4 různé konfigurace, které se liší procesorem, velikostí disku, vypalovačkou a grafickou kartou. <a href=/clanky,recenze-notebook,2004,Acer-Aspire-1350,index.html target=_blank>Minulý týden jsem testoval nejslabší variantu</a> (ještě s Athlon XP-M 2400+), z níž vycházejí i všechny ostatní. Současná nejnižší konfigurace nabízí Athlon XP-M 2600+, 256 MB RAM, 30 GB pevný disk a combo mechaniku DVD/CD-RW. Další varianta Aspire 1355LC_40 má navíc další 256 MB RAM (celkem tedy 512 MB) a větší 40GB pevný disk. Od konfigurace Aspire 1355LM už je integrována i DVD-RW vypalovačka a zajímavá grafická karta Mobile ATI Radeon 9200 s vlastní pamětí 64 MB. Poslední varianta, která je součástí dnešního krátkého a především výkonového testu, dostala do vínku ještě silnější procesor Athlon XP-M 2800+, větší kapacitu pevného disku 60 GB, a navíc i integrovaný WiFi modul standardu IEEE 802.11 b.</P>:
  • <P>Jak jsem si již několikrát ověřil, dominují procesory od AMD v CPU a FPU benchmarku. Aspire 1356LMi obsadil v době uvedení článku první místo v obou uvedených testech. Naproti tomu v MMX benchmarku, kde výsledky kopírují frekvence procesorů, dosahuje menších hodnot než současné Pentium procesory s vyššími frekvencemi.</P>:
  • <P>U paměti se projevil podobný problém jako u předchozí testované konfigurace. V notebooku byly osazeny dva DDR-333 moduly, ovšem pracovaly pouze jako DDR-266, což ve svých materiálech uvádí i Acer. Čipset by sice měl zvládat DDD-333 i vyšší, ale notebook z blíže nezjištěného důvodu prostě více neumí. Pracovní rychlost paměti 605 MB/s byla o něco lepší než u předchozí varianty, ale opět konstatuji, že to již dnes není mnoho, ovšem pro běžnou práci stále dostačuje.</P>:
  • <P>I u nejvyšší varianty je instalován pevný disk HITACHI Travelstar 80GN (IC25N060ATMR04), ovšem s kapacitou 60 GB a také větším bufferem 8 MB. Ostatní parametry jsou stejné. HD pracuje na sběrnici ATA-6 (ATA-100) a točí se rychlostí 4.200 otáček za minutu. Ve srovnání s menším diskem jsem naměřil srovnatelný přenos přes 85 MB/s, což je slušný výsledek, a ve velmi těsném žebříčku NOTEBOOK.cz se dostal málem do první desítky. O něco lépe vypadají hodnoty přístupové doby (17,86 ms pro 60 GB a 18,59 ms pro 30 GB).</P>:
  • <P>Optickou mechanikou už je v tomto případě příjemnější DVD-RW vypalovačka. TOSHIBA SD-R6112 pracuje s médii na rychlostech: zápis DVD-R/RW 2X/1X, zápis CD-R/RW 16X/10X, čtení 8X DVD a 24X CD.</P>
  • <P>Grafika je spolu s DVD vypalovačkou ve vyšších modelech Aspire 1350 nejzajímavějším vylepšením oproti těm levnějším. ATI Mobility Radeon 9200 sice patří na začátek výkonového spektra kvalitních grafických čipů pro notebooky, ale i tak s ním oproti čipům sdílejícím operační paměť RAM (Aspire 1355LC / 1355LC_40) naděláte poměrně hodně zábavy i v 3D grafice. Velký podíl na výkonu má samostatná paměť 64 MB, která v testu 3Dmark 2001 dokonce překonala notebook s Radeon 9600, ovšem s pouhými 32 MB. Více se o grafických kartách ATI dočtete v našem článku <a href=/clanky,2004,ostatni,ati-graficke-karty,index.html target=_blank>ATI - grafické karty pro notebooky (5) </a>.</P>:
  • <P>Zahřívání a chlazení je u nejvýkonnější verze velmi podobné jako u <a href=/clanky,recenze-notebook,2004,Acer-Aspire-1350,index.html target=_blank>slabší testované varianty</a>. Dokonce mám subjektivní pocit, že v levé části pod klávesnicí a na klávesnici topí výkonnější verze ještě o něco méně. </P>:
  • <P>Baterie je stejná. Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4400 mAh udržela notebook ve standardním* NOTEBOOK.cz redakčním testu v chodu po dobu 1 hodin a 51 minut, což stále ještě víceméně odpovídá i výrobcem udané hodnotě (2 hod). Není to mnoho, ale notebook s takovými rozměry není určen pro častou práci na baterie v terénu.</P>:
  • <P>V dnešním závěru spíše zhodnotím rozdíl mezi výkonem jednotlivých variant. Rozdíl ve výrobcem doporučené koncové ceně mezi dnes testovanou nejdražší (38.990,-) a nabízenou nejlevnější (29.490,-) variantou je 9.500,- Kč bez DPH. Markantní rozdíl ve výkonu dražší varianty je hlavně v 3D grafice a příjemnou součástí je DVD-RW vypalovačka. Pokud chcete model 1350 s výkonnou grafikou, DVD vypalovačkou a přitom chcete ušetřit ještě 2.500,- Kč bez DPH, lze zvolit také variantu bez WiFi, s malinko slabším procesorem (Athlon 2600+) a menším diskem (40 GB) za 36.490,- Kč bez DPH.</P>:
  • <P>Hlavní klady a zápory oproti nejlevnější variantě: <BR>
  • + 3D grafický výkon a DVD vypalovačka<BR>:
  • - vyšší cena</P>:
  • <P>Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve <a href=/body_testy.html target=_blank>výkonových testech</a>.<BR>:
  • Foto galerii naleznete <a href=/clanky,recenze-notebook,2004,Acer-Aspire-1350,index.html target=_blank>v předchozí recenzi</a>.</P>:
  • <P>:
  • Viktor Péder:
  • <P></p><!-- end para forced : parameters notebook -->
  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1356LMi
  • Instalovaný procesor:
  • Athlon XP-M 2800+ (2.2 GHz):
  • RAM (MB):
  • 512 DDR-266 (viz text recenze):
  • HDD (GB):
  • 60 (HITACHI Travelstar 80GN-60-IC25N060ATMR04, ATA-100, 4200 otáček):
  • DVD:
  • DVD-RW TOSHIBA SD-R6112:
  • LCD:
  • TFT 15":
  • LCD rozlišení:
  • 1024 x 756 :
  • Video:
  • ATI Mobility Radeon 9200, 64MB:
  • Modem:
  • 56k interní:
  • LAN:
  • 10/100, WiFi 802.11 b:
  • Zvuková karta:
  • VIA AC'97:
  • Polohovací zařízení:
  • touchpad, čtyřsměrné tlačítko:
  • Software:
  • Windows XP Home:
  • Baterie/výdrž:
  • Li-Ion 4400 mAh / 1 hod 51 min:
  • Rozhraní:
  • 4x USB 2.0, LPT, 2x PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio:
  • Rozměry:
  • 334 x 286,5 x 42-49 mm:
  • Hmotnost (kg):
  • 3,7:
  • Doporučená cena:
  • 38.990,- Kč bez DPH (19.05.2004):
  • <!-- parameters notebook : para begin forced --><p><BR>
  • Podrobnější parametry naleznete zde: <a href=/body_testy.html>Výkonové testy</a><BR>
  • </P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse