RECENZE: HP Compaq nx9105 - nezdá se, ale je.

8. 4. 2004 07:13    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Opět vám jako první v ČR přinášíme recenzi zcela nového notebooku. Velký Compaq nx9100 je zamýšlen jako náhrada stolních PC. Osazován je procesory Pentium 4 i Athlon XP, což je případ dnes recenzovaného. Nabízí slušnou výbavu včetně čtečky paměťových karet. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, jeho displej je širokoúhlý.

HP Compaq nx9105 - nezdá se, ale je.

Základní popis
Compaq nx9100 je nástupcem předchozí řady nx9000, ale se starším kolegou má jen pramálo společného. Plastové tělo notebooku drží barevnou linii současných HP notebooků, je tedy celý černý s elegantně doplněnými lemy ve stříbrné barvě. Zaoblené vnější hrany a rohy vypadají opět o něco elegantněji a celkově se mi nový design líbil. Rozměry 362 x 284 x 50 mm jsou poměrně velké hlavně kvůli potřebě chlazení procesorů pracujících na plný výkon. I hmotnost 3,65 kg odpovídá zaměření notebooku, který nalezne své místo hlavně na deskách pracovních stolů, odkud lze na rozdíl od běžných PC snadno a rychle přemístit kamkoliv.

Víko notebooku se pohodlně otevírá stiskem jednoho velkého tlačítka na čele notebooku. Zavírání je malinko tužší a při zaklapnutí se skoro člověk až bojí, aby notebooku neublížil, ale konstrukce je pevná.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Klávesnice se opět nijak výrazně neliší od dobře řešených klávesnic HP notebooků. Bílé popisky včetně černých dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Klávesy F1-F12 jsou děleny do skupinek po čtyřech, Del je v pravém horním rohu, Fn je až druhý zkraje v levém dolním rohu a Enter je velký dvouřádkový. Home, End, PgUp, PgDn jsou vpravo ve sloupku nad sebou v logické posloupnosti. Nalezneme zde i obě Win klávesy. Trochu nezvyklé je, že klávesa sdružující funkce Scroll a NumLock je primárně určena pro Scroll a NumLock se aktivuje pomocí klávesy Fn.

Plocha pro opření rukou pod klávesnicí je dost velká, ale na můj vkus je notebook příliš vysoký (cca 4 cm), a tak je uživatel nucen při psaní na stole držet ruce ve vzduchu. Při psaní na klíně je to lepší, ale tam hrozí nebezpečí zakrytí přístupu chladícího vzduchu. Touchpad je celý ve stříbrné barvě a jeho plocha elegantně obtéká cca 3 cm kolem. Na pravém okraji touchpadu je plastickým proužkem oddělena ploška pro rolovaní dokumentů, což jsem viděl poprvé u HP již minulý rok a myslím, že je to velmi praktická věc. Tlačítka "myši" pod touchpadem mají povrch z jemného plastu příjemného na omak. Nad touchpadem je tlačítko pro pohotovou deaktivaci funkce touchpadu s indikační diodou. Deaktivace touchpadu se hodí při dlouhém psaní, kdy může docházet k nechtěnému přesunutí kurzoru na jiné místo. Z toho důvodu HP standardně vypíná funkci poklepání na touchpad, kterou lze ovšem kdykoliv aktivovat v nastavení.

Hlavní vypínač se světelnou indikací je umístěn nad klávesnicí. Mohla by zde být i tlačítka rychlého startu. Vedle hlavního vypínače jsou dva podsvícené symboly "A" a "1" pro indikaci Caps a Num Lock. Další podsvícené symboly jsou na čele notebooku, a pokud je chcete vidět, musíte se naklonit. Indikují zapnutý notebook, napájení a práci pevného disku. Na pravém rohu čela je i malé kulaté tlačítko pro aktivaci Bluetooth modul a napravo od něj, na zaobleném rohu, je i jeho modře svítící symbol. Budeme-li pokračovat dále po obvodu, narazíme na tři tlačítka ovládání hlasitosti (+, -, mute), která se liší tvarem, takže je snadno poznáte i po hmatu. Příjemná je i přítomnost symbolů tlačítek a portů dostupných na bocích notebooku. Symboly jsou namalovány shora, takže například USB zařízení připojíte jen po hmatu a není třeba naklánět hlavu nebo notebook, abyste port nalezli.

Hlavní HW parametry
Compaq nx9105 je osazen procesorem AMD a tomu odpovídá i čipset nVidia nForce3. Procesorem je Athlon XP M 3000+ pracující na maximální frekvenci 1.6 GHz. Jiné varianty procesoru pro nx9105 zatím HP neuvádí. Frekvence procesoru se automaticky snižuje podle potřeb výkonu pro aplikace, a tak se šetří energie baterie. Aby procesor skutečně pracoval na nejvyšší výkon, je třeba nastavit ve Win XP režim napájení na "Doma nebo v kanceláři". Procesory AMD tradičně překonávají konkurenční Intel v CPU a FPU benchmarku, kde nx9105 obsadil momentálně 3. a 4. místo v našich redakčních testech. Kupodivu však nestačil na konkurenta s Athlon XP M 2500+ v CPU, a v těsném závěsu dokonce ani na stájového kolegu s Athlon XP M 2000+ v FPU a MMX benchmarku. Příčinu odhaduji v čipsetu nForce3, který jsem v tomto stroji testoval poprvé.

Na druhou stranu jsem naměřil lepší memory benchmark než u notebooku s procesorem Athlon 64, a tak je momentálně nx9105 v tomto měřítku nejlepší z notebooků s AMD procesorem dosud měřených v redakci NOTEBOOK.cz. Operační paměti RAM DDR-333 je v základu celkem 512 MB a rozšířit ji lze přes jeden přístupný slot, kde je v základu 256 MB. Druhých 256 MB je ukryto kdesi v útrobách notebooku.

Doposud nejlepšího výsledku dosáhl nx9105 také v testu rychlosti přenosu dat, kde velmi těsně překonal své konkurenty hodnotou 89,45 MB/s. Zásluhu na tom nese pevný disk HITACHI Travelstar 80GN-60, který nabízí 60 GB, pracuje na sběrnici ATA-6 (100) a točí se rychlostí 4200 otáček za minutu.

Compaq nx9105 je velmi dobře vybaven po stránce portů, kde mimo sériového COM portu obsahuje snad vše, co je možné. Přítomen je i konektor pro portreplikátor a čtečka paměťových karet, viz níže. V základní ceně je mimo WiFi 802.11 b/g zahrnut i Bluetooth model, což u konkurence není obvyklé.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou ve výkonových testech.

Displej a grafika
Velikost displeje na první pohled vypadá jako u klasických 4:3 variant, ale ve skutečnosti se jedná o širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4 palců a rozlišením 1280x800 pixelů (obrazových bodů). Širokoúhlý displej je příjemný pro práci se dvěma dokumenty a pro sledování širokoúhlých filmů. Ostrost obrazu a kvalita podsvícení patří k lepšímu průměru.

Grafická karta je stejně jako čipset od výrobce nVidia a je jím GeForce4 Go420 s vlastní pamětí 32MB. Výkonově je tato grafická karta cca 2x rychlejší v 3Dmarku než konkurenti se sdílenou pamětí. Naproti tomu současné nejvýkonnější grafické karty se 128 MB jsou ještě 2x výkonnější. Jedná se tedy o jakýsi pomyslný střed současných grafik pro notebooky. Stačí i na náročnější 3D aplikace a hry, ale ne v plné kvalitě nebo v menším rozlišení (640x480).

Další informace naleznete v našem seriálu viz nVIDIA - grafické karty pro notebooky (4)

Ostatní multimédia
Po multimediální stránce je nx9105 vybaven dobře. Vedle širokoúhlého displeje obsahuje, pro HP typické, značkové JBL reproduktory s nadstandardním projevem(ve srovnání s ostatními konkurenty). Ovládání hlasitosti tlačítky je řízeno programově, takže u některých programů (převážně hry) pracujících ve vlastním režimu tlačítka nereagují. Uživatelé digitálních fotoaparátů ocení přítomnost čtečky paměťových karet pro 5 různých standardů (SM, SD, MMC, MS, MS Pro). Pro práci s digitální videokamerou je FireWire port IEEE 1394 a je zde i S-Video výstup. V základní ceně je combo DVD/CD-RW vypalovačka nebo v dražší verzi i DVD+RW.

Chlazení a provozní hluk
Potřeba chlazení výkonných procesorů je jedním z důvodů, proč je nx9100 tak velký. Na spodku notebooku jsou tedy viditelné 2 velké vstupy vzduchu poháněného dvěma velkými větráčky. Při běžné práci s dokumenty běží na nízkých otáčkách jeden z větráčků a pracuje celkem tiše. Stoupnou-li nároky dlouhodobě na maximum, začne se točit i druhý větráček a pak už je hluk vyšší. Zahřívání je ovšem pozvolné, může trvat i několik minut (běžící demo 3Dmark 2001), a tak se s oběma běžícími větráčky setkáte jen zřídka, například při hraní her, kdy budou pravděpodobně větráčky přehlušeny herním zvukovým projevem. Rychleji se notebook zahřívá při dobíjení vybité baterie, která také vydává teplo. Na povrchu notebooku se teplo příliš neprojevuje. Je-li notebook dlouhodobě zatížen, je malinko teplejší pravá část klávesnice a při dobíjení baterie i pravá část opěrné plochy pod klávesnicí. Díky rozměrům notebooku není příliš tepla cítit ani zespodu notebooku.

Baterie
Notebook je vybaven Li-Ion baterií s udanou kapacitou 4400 mAh. Ta udržela, v našem standardním* redakčním testu, notebook v chodu po dobu 2 hodin a 47 minut. Na to, že notebook je předurčen pro práci v dosahu elektrické sítě, je to slušná hodnota. V případě potřeby je možno baterii snadno vyjmout a vyměnit za jinou.

Závěr
HP Compaq nx9105 byl konstruován jako náhrada stolního PC. Tomu odpovídá jeho výkon, ale i rozměry a hmotnost. Své místo tedy nejpravděpodobněji nalezne na pracovních stolech v kancelářích nebo doma. Vedle slušného výkonu nabízí i zajímavou výbavu pro multimédia. Nejvíce mi vadila výška základny, celkově se mi líbil design a jeho funkčnost. Testovaná konfigurace (DU367A) je v současnosti nabízena za doporučenou koncovou cenu 39.998,- Kč bez DPH, vybavenější varianta s Win XP Pro a DVD vypalovačkou za doporučenou cenu 47.980,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ širokoúhlý displej
+ multimediální výbava
+ design a ergonomie
+ chlazení

- rozměry a hmotnost
- výška základny

Pod čarou:
V době recenze byla na webu HP k vidění informace, že procesor Athlon XP M 3000+ pracuje na frekvenci 1.6 i 2 GHz. Chybovat je lidské, ale nenechte se zmást. Doopravdy je to 1.6 GHz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx9105 (DU367A)
  • Instalovaný procesor: Athlon XP M 3000+
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (HITACHI Travelstar 80GN-60, ATA-100, 4200 otáček)
  • LCD: TFT 15.4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: nVidia GeForce4 Go420 s vlastní pamětí 32MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: nVIDIA MCP2 - Audio Codec Interface
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací ploška
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 47 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 5in1 card reader (SM, SD, MMC, MS, MS Pro)
  • Rozměry: 362 x 284 x 50 mm
  • Hmotnost (kg): 3,65
  • Doporučená cena: 39.980,- Kč bez DPH (08.04.2004)
Recenze

Diskuse