RECENZE: Premio 4020N - premiéra procesoru Celeron M

19. 2. 2004 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Notebook Premio 4020N byl již jednou v redakci NOTEBOOK.cz testován. Bylo to poměrně nedávno, počátkem roku 2004. Přesto dnes přinášíme jeho další recenzi z jednoho prostého důvodu. Tento model je od magického data (pátek 13. února) osazován novým mobilním procesorem Intel Celeron M. NOTEBOOK.cz je opět prvním médiem, které přináší test notebooku s novým modelem procesoru.

Premio 4020N - premiéra procesoru Celeron M

V dnešní zkrácené recenzi se budu soustředit především na oblasti související s novým procesorem, který přímo vychází ze svého staršího a výkonnějšího bratříčka Pentium M, označovaného někdy (i když nesprávně) také jako Centrino. Pokud vás zajímá něco více i o konstrukci a pracovní ploše tohoto notebooku, přečtěte si předchozí recenzi Premio 4020N - s jednoduchým designem.

Celeron M
Intel nabízí nový Celeron M ve dvou standardních výkonových variantách s frekvencemi 1.3 a 1.2 GHz. Nový procesor vychází ze svého silnějšího předchůdce (jak bývá u Celeronů zvykem), ale je výkonově "ořezán", což přináší nižší výrobní náklady, a tedy i nižší cenu pro uživatele. Úspora spočívá především v menší L2 cache paměti, která je zde poloviční - 512 kB. Další úspora spočívá v absenci SpeedStep technologie, čili procesor pracuje na stále stejné frekvenci. Pro úplnost ještě uvádím, že nabízena je i ULV (UltraLowVoltage) verze s frekvencí 800 MHz, ale ta je určena spíše pro ultra lehké notebooky a tablety. Teď ale zpět k Premiu. Testovaný kousek obsahoval variantu s 1.2 GHz procesorem. Intel srovnává výkon nového Celeronu M s předchozími verzemi pracujícími na frekvencích přes 2 GHz, proto jsem byl zvědav, jak dopadne ve standardních výkonových testech naší redakce.

V CPU testech těsně překonal P4 2.6 GHz a s větším odstupem i Celeron 2 GHz. Nechybělo mnoho, a testovaný Celeron M by dosáhl i na P4 2.8 GHz s HT. Zajímavější informací je, že Celeron M 1.2 GHz jen těsně, ale přece v CPU benchmarku nepřekonal P III-M 1.2 GHz.

FPU benchmark ukázal, že podobně jako Pentium M i nový Celeron M za sebou přesvědčivě nechává všechny procesory Pentium 4 včetně HT verze s frekvencí 3.06 GHz.

Žebříček MMX benchmarků téměř přesně kopíruje stupnici pracovních frekvencí procesorů, a tak i nový Celeron M se řadí na spodní stupnici k procesorům s podobnou frekvencí.

Test práce s pamětí neukázal nic zvláštního. Rychlost komunikace se pohybuje kolem hodnoty 630 MB/s, což je srovnatelné s notebooky obsahujícími Pentium M 1.3 GHz.

Pokud vás zajímá více podrobností, podívejte se do výkonových testů.

Celkové výkony:
Po výkonové stránce mohu Premio 4020N s procesorem Celeron M doporučit uživatelům, kteří od notebooku očekávají výkon pro takzvané kancelářské aplikace a internet. Obsahuje integrovanou grafiku Intel i852GM, která ke své práci používá sdílenou operační paměť RAM automaticky nastavitelnou až do 64 MB. Zahrát si tedy můžete bez problému 2D hry a v malém rozlišení i méně náročné 3D hry. Bez problémů lze přehrávat i filmy.

Celkové výkony naměřené v programech 3Dmark jsou do značné míry závislé právě na grafické kartě. Oba benchmarky ukázaly hodnoty jen o málo menší než u Pentia M s podobnou grafikou.

Pokud vás zajímá více podrobností, podívejte se do výkonových testů.

Baterie
Dalším ostře sledovaným parametrem u tohoto notebooku byl výkon baterie, respektive její výdrž v notebooku s procesorem Celeron M. Dnes nejpoužívanější udaná kapacita 4400 mAh Lithium-Ionové baterie udržela ve standardním* redakčním testu tento notebook v chodu celé 3 hodiny a 54 minut. Do čtyř hodin tedy mnoho nechybělo a Celeron M se i po této stránce může rovnat leckterým notebookům s procesorem Pentium M, které obsahovaly stejně silnou baterii.

Chlazení a provozní hluk
Premio 4020N není třeba výrazně chladit. I to je zásluha hlavně nového procesoru. Při běžné práci větráček běžel jen zvolna a nebylo ho téměř slyšet. Jakmile začal být notebook využíván naplno (např. 3Dmark test), větráček se roztočil na nejvyšší otáčky a tehdy už byl poměrně hlučný. Subjektivně bych řekl, že teplotní čidla by se mohla nastavit i na vyšší hodnoty. Vzduch vyfukovaný ze zadní strany notebooku byl mnohdy jen vlažný a dle mého soudu větrák rušil zbytečně. Notebook lehce hřál do plochy pod klávesnicí a na touchpad. Teplota závisela na úrovni používání pevného disku a na tom, je-li dobíjena baterie.

Příslušenství
V ceně je zahrnuta plátěná brašna DICOTA, do které by se vešel i mnohem větší notebook. Napájecí zdroj je příjemně malý (111 x 45 x 25 mm) a lehký. Dále je přibalen telefonní kabel, anglický manuál, český manuál na CD. Další CD obsahují instalaci Win XP Home, ovladače HW a mnoho demo verzí nejrůznějších programů. Na notebooku jsou nainstalovány programy InterVideo WinDVD 4 pro přehrávání DVD videa a NERO 6 pro vypalování CD.

Závěr
Premio 4020N s procesorem Celeron M nabízí dostatek výkonu pro nenáročného uživatele, který vyžaduje práci s kancelářským SW a internetem. Využít jej lze i pro méně náročná 3D multimédia. Testovaná konfigurace za necelých 33,5 tisíc nabízí i velmi slušnou výdrž na baterie, lepší mobilitě by ale prospěla nižší hmotnost. Oproti variantě s Pentiem M stejného notebooku zde chybí WiFi, které lze ovšem dokoupit podobně jako i více paměti, větší disk nebo DVD vypalovačku.

Pokud vás zajímá něco více i o konstrukci a pracovní ploše tohoto notebooku, přečtěte si předchozí recenzi Premio 4020N - s jednoduchým designem.

Pod čarou
4020N (v obou procesorových variantách) je jediným notebookem z rodiny Premio, který neobsahuje na disku recovery program SPASITEL. Problém je v BIOSu. Výrobce údajně jedná s dodavatelem BIOSu, aby snadnou recovery možnost mohl nabídnout i s tímto modelem.

Klady a zápory:
+ poměr cena / výkon
+ výdrž na baterie
+ čtečka paměťových karet

- hlučný ventilátor při plném výkonovém vytížení
- hmotnost nad 3kg

- Viktor Péder -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse