RECENZE: SONY VAIO S1XP - výkon v malém balení

8. 7. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Těsně před prázdninami byl na český trh oficiálně uveden nový malý notebook od SONY. Výrobcem je uváděn jako náhrada předchozího malého modelu Z1. Vzhledově se již více podobá novým modelům z říše velkých notebooků SONY, od nichž přebral i výkon, a přitom je podstatně menší a mobilnější.

SONY VAIO S1XP - výkon v malém balení

Základní popis
Nejnovější přírůstek v rodině VAIO notebooků uvedených na český trh drží novou linii vzhledu podobnou dříve uvedeným modelům VAIO VGN-A195EP a VAIO VGN-A197VP. I model S1 má velmi pevnou konstrukci a především tvrzené víko z magneziové slitiny, které zvenku chrání displej před poškozením. Na vnitřní otevřené straně má notebook stejnou šedou barvu a uhlazený, nevtíravý design. Zvenku je černý s velkým lesklým nápisem VAIO na víku ve stylu chromu na luxusních limuzínách.

Velmi malý notebook o rozměrech 312 x 225 x 30-35 mm má logicky i příznivou hmotnost 1,89 kg. Uvedené parametry předurčují SONY VAIO S1 ke každodennímu následování svého majitele, kamkoliv jen je třeba. Přitom ve svém těle nabízí stejný výkon jako velké modely, širokoúhlý displej i přítomnost optické mechaniky. Na čele notebooku nechybí ani čtečka paměťových karet Memory Stick PRO.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Černá klávesnice na mě působí již na první pohled sympaticky, ostatně jako celý notebook. Jediné, co bych klávesnici vytkl, je nutnost použití klávesy Fn pro funkce Home, End, PgUp a PgDn, které jsou umístěny na klávesách šipek. Vše ostatní je myslím v pořádku. Bílé popisky dobře kontrastují na černém podkladu (české znaky na zapůjčeném kusu ještě nebyly doplněny, ale výrobce je dodává v již dobré kvalitě, kterou jsem kritizoval u starších modelů). Klávesa Fn je až druhá zleva vedle Ctrl. Ins a Del jsou vpravo nahoře a je zde i velký Enter (přes dvě řady kláves). S1 obsahuje i obě Win klávesy.

Nad klávesnicí jsou 2 stereo reproduktory s kvalitním výstupem (na poměry notebooků), 3 indikační diody (Num, Caps a Scroll Lock), hlavní vypínač a dvě definovatelná tlačítka, označená jako S1 a S2. Tlačítko S1 je výrobcem nastaveno na funkci hibernace a S2 pro přepnutí obrazu na externí displej. Funkce obou tlačítek lze předefinovat na mnoho dalších funkcí nebo pro spuštění libovolných programů.

Pod klávesnicí je touchpad s dvojicí tlačítek. Je posunut pro praváky více k levé straně. Na pravé dolní hraně jsou ostatní indikační diody a posuvný přepínač.

Hlavní HW parametry
Vaio S1XP je další typické Centrino. O toky dat uvnitř notebooku se stará čipová sada Intel 855PM, podporující 400 MHz FSB sběrnici (100 MHz QDR), DDR-333 operační paměti a AGP 4x. Notebook je stejně jako poslední dva velcí sourozenci nabízen s 1700 MHz procesorem Intel Pentium M 735 s novějším jádrem Dothan (2 MB L2 cache) a podporou funkce Enhanced SpeedStep (automatická regulace napětí a frekvence podle vytížení procesoru nebo požadavků na výdrž baterie); s naměřenými hodnotami výkonu CPU (17119 bodů v programu HWinfo32) se v těsném žebříčku procesorů testovaných na našem serveru dostal na osmou příčku; slušný výkon FPU na první desítku těsně nestačil.

Operační paměť RAM je přímo od SONY (VAIO MM-9A; paměťové čipy jsou značky Infineon), má kapacitu 512 MB a lze rozšířit až na 1 GB. Konfigurace je 1 x 512 MB a druhý slot je volný pro upgrade. Paměť je však jiného formátu než klasický SO-DIMM, a uživatel tedy bude muset kupovat RAM pouze od SONY; cena 512 MB modulu k 2. 7. 2004 činila 8.390 Kč bez DPH. Již zmíněná pracovní frekvence je 333 MHz (PC2700) při průměrném CL 2,5. V testu přenesla (na mobilní poměry) slušných 908 MB/s.

Pevný disk Hitachi DK23FA-60 ze série 4K80 má kapacitu 60 GB, rychlost 4200 ot/min a je připojen pomocí klasického rozhraní ATA-5 (UDMA-100). Přes lehce nadprůměrný buffer (8192 kB) oproti "běžným" 8 MB (nejčastěji mívá velikost 7884 kB) je naměřený výkon nižší - maximálně 82,28 MB/s a přístupová doba 20,05 ms ho řadí na spodní příčky v našem velmi těsném žebříčku pořadí.

Optickou mechanikou je DVD+/-RW Matshita UJ-812 s průměrnými parametry. U některých DVD video se mi stalo, že disk lehce v mechanice “drnčel”, což rušilo při sledování filmu. Jinak pracovala bez problémů.

Pro komunikaci s okolím je VAIO připraveno skvěle - najdeme u něj jak standardní Ethernet (100 Mb/s LAN) a 56k faxmodem, tak i bezdrátovou síť standardu Wi-Fi 802.11b/g (tedy do 54 Mb/s) a také Bluetooth. Konektorů je po obvodu poskromnu, ale 1x PCMCIA, konektor pro externí monitor, 1x FireWire a 2x USB 2.0 by dnes mělo stačit na většinu externích zařízení. Pro náročnější uživatele je zde možnost dokoupení externího port replikátoru, který má USB porty 3 a vedle LAN a VGA konektoru je zde navíc i LPT paralelní port a DVI-D konektor pro externí monitor s digitálním vstupem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Víko displeje má nezvyklé uchycení tak, že na zaoblené hraně notebooku jsou klouby posazeny pod výškovou úroveň klávesnice (viz obrázek s napájecím konektorem). Na první pohled mě toto originální řešení trochu zarazilo, ale po čase jsem si zvykl a práci to nijak nevadí. Jediný sledovaný efekt je zřejmě výjimečnost vzhledu, což se vývojářům rozhodně podařilo. Dalsší zvláštností je, že víko s displejem není v zavřené poloze zajištěno žádnou pojistkou. Po vnitřním obvodu víka a kolem klávesnice jsou umístěny gumové podložky, které tlumí dovření notebooku a brání nechtěnému odření displeje o klávesnici.

SONY si pro tento model zvolilo širokoúhlé LCD s úhlopříčkou 13,3 palce a rozlišením 1280 x 800 bodů. Obraz je příkladně ostrý a přitom díky technologii X-Black jakoby hladší a sytější, což oceníte hlavně při sledování filmů, ale i při běžné práci. Jedinou nevýhodou je lesklý povrch LCD. Podsvícení displeje je dobré, ale při důkladnějším zaměření na jeho kvalitu jsem si všiml, že obraz je na bocích malinko tmavší, což je nejvíce vidět na bílé barvě, ale při práci či sledování videa to není nijak výrazně poznat.

O zobrazení se stará grafická karta s čipem ATi Mobility Radeon 9700 a 64 MB vlastní videopaměti. Její procesor běží na 391,5 MHz, paměti na 209 MHz (418 MHz efektivně). Jedná se o současnou špičku a tomu odpovídají i výkony - s 10.134 body v 3D Marku 2001 obsadila čtvrté místo mezi námi doposud měřenými notebooky, 2.636 bodů v novějším 3D Marku 03 potom stačilo na místo sedmé. Výkonem a technologiemi (plná hardwarová podpora standardu DirectX 9) tedy plně stačí na současné náročné 3D hry. Na kancelářskou práci stačí samozřejmě také - podpora technologie Hydravision (současné zobrazení na více monitorech) a hardwarový dekodér standardu MPEG je samozřejmostí. Pro menší příkon, a tím delší dobu provozu na baterie obsahuje technologii PowerPlay čtvrté generace, která obdobně jako u procesoru Pentium M volí optimální frekvenci a napětí GPU podle okamžitých energetických a výkonnostních požadavků systému.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk
Vstup chladicího vzduchu je na čele notebooku a levém boku. Výstup chlazení je na pravém boku. Nebezpečí zamezení přístupu chladicího vzduchu je tedy slušně eliminováno. Při běžném provozu sice větráček běží často, ale potichu, na nízkých otáčkách a velmi tiše. Při výkonově zátěžovém testu je nejvíce cítit zahřívání v pravé části klávesnice a o něco méně pod ní. Teplo je výrazně vyšší než v levé části, která zůstává studená, ale i vpravo je stále snesitelné. Zespodu je notebook až horký, hlavně v části nad procesorem a kolem výdechu horkého vzduchu. Větráček šumí snesitelně i při plném výkonu chlazení.

Baterie
U malých notebooků bývají většinou i malé a slabé baterie, což paradoxně odporuje jejich mobilitě kvůli nízké výdrži provozu bez elektrické sítě. To ale neplatí pro VAIO S1 XP, které obsahuje baterii s udanou kapacitou 4800 mAh, což ve standardním redakčním testu NOTEBOOK.cz stačilo na dodávku energie po dobu 4 hodin a 29 minut. Podobné hodnoty nebývají u malých notebooků zvykem.

Závěr
SONY VAIO S1XP nabízí hlavně malé rozměry, z toho plynoucí mobilitu, a přitom je dostupný vysoký výkon obvyklý spíše u velkých modelů notebooků. Mobilitě napomáhá i dostatečně silná baterie, která nebývá u malých notebooků zvykem. Pokud potřebujete vysoce mobilní notebook, a přitom nechcete oželet výkon, může být SONY VAIO S1 tou správnou volbou, ovšem je třeba také počítat s náležitou cenou. Doporučená koncová cena těsně atakuje hranici 70 tisíc Kč bez DPH.

Klady a zápory
+ malé rozměry a hmotnost
+ výkon
- nestandardní patice modulu pamětí


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie SONY VAIO S1XP

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO S1XP
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Dothan) 1.7 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (HITACHI_DK23FA-60, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (Matshita UJ-812)
  • LCD: TFT 13,3"
  • LCD rozliąení: 1280 x 800
  • Video: ATi Mobility Radeon 9700, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4800 mAh / 4 hod 29 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, slot pro Memory Stick PRO
  • Rozměry: 312,5 x 224,8 x 29,9-35,4 mm
  • Hmotnost (kg): 1,89
  • Doporučená cena: 69.740,- Kč bez DPH (08.07.2004)
Recenze

Diskuse