RECENZE: SONY VAIO VGN-A195EP - rytíř útočí

21. 5. 2004 09:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

NOTEBOOK.cz opět jako první v ČR přináší test horké novinky. Nové notebooky série A od SONY jsou nástupcem předchozího modelu VAIO GRT996VP. Jedná se tedy o notebook střední velikosti a váhy kolem 3 kg. Vybaven je kompletní sadou Centrino, displejem 15 palců a grafickým čipem ATI Mobility Radeon. Notebook s pracovním názvem Jedi je oděn do brnění z magnezia a ladnými tvary útočí na smysly uživatelů.

SONY VAIO VGN-A195EP - rytíř útočí

Základní popis
Na první pohled je vidět, že SONY se snaží posunout design notebooků opět o trochu dále. Moderní stříbřité barvy jsou jak na vrchu víka, kde je i velký tmavý nápis VAIO, tak i na pracovní ploše, kde je doplněn o kontrastní černou. Na celém notebooku jsou velice silně potlačeny hrany. U SONY šli tak daleko, že vedle zaoblení rohů notebooku jsou výrazně zaobleny i přechody z pracovní plochy na boky notebooku. V bocích jsou navíc přibližně centimetrová vykrojení, podobně jako to bylo i u VAIO Z1, v nichž nalezly prostor porty a optická mechanika. Při otevřeném víku v pracovní poloze přecházejí plynule křivky ze spodní části do víka. SONY má opravdu osobitý design, který se mně osobně velice líbí.

Většina těla notebooku je pokryta magneziovou slitinou, která účinně zvyšuje pevnost konstrukce. Celkové rozměry zavřeného notebooku jsou cca 276 x 44 x 342 mm a spolu s váhou lehce nad 3 kg je určen spíše na desku pracovního stolu s tím, že když je třeba, tak není problém jej kamkoliv přemístit a odvézt. O tom, že notebook není na každodenní práci v terénu, svědčí i středně velký zdroj s rozměry cca 135 x 60 x 30.

Celkové ergonomii a rozložení jednotlivých prvků po obvodu notebooku bych vytkl jen jeden detail. Je jím posuvný přepínač ON/OFF na WiFi, který je v čele notebooku na můj vkus příliš zapuštěn do těla přístroje, a tak jej lze ztuha ovládat nehtem za pomoci dvou výčnělků. Pokud jste praváci a pracujete s běžnou myší, mohlo by vám vadit umístění optické mechaniky na pravém boku. Konektory na zádi jsou ukryty pod výklopným víčkem, na jehož vnitřní straně jsou vtipně nakresleny symboly příslušných konektorů. Když je tedy víčko otevřené, jsou symboly z vrchu viditelné a při zapojování kabelů není třeba celý notebook přetáčet a hledat správný otvor.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Pracovní plocha nad klávesnicí začíná skupinkou kulatých tlačítek. První trojice zleva ovládá hlasitost (ticho, -, +). Dalším tlačítkem lze pohotově nastavit sílu podsvícení displeje. Následuje ZOOM pro rychlé přepínání rozlišení obrazu a poslední z malých je tlačítko volně definovatelné pro POWER funkce, výstup obrazu na externí monitor nebo spuštění libovolné aplikace. Největší kulaté tlačítko úplně vpravo je hlavní vypínač, který by mohl při zapnutí notebooku svítit nebo alespoň bliknout, aby uživatel věděl, zda notebook opravdu naběhl. Jinak pro potvrzení musíte chvilku čekat, než se na obrazovce objeví logo VIAO.

Klávesnice se mi celkově líbila. Tmavý povrch kláves dobře kontrastuje s tenkým písmem světlé barvy. Opět mi ne zcela vyhovovaly české popisky, které se doplňují laserovým popisem zde v ČR, a jejich provedení by mohlo být lepší, i když už je o mnoho čitelnější než na dříve testovaném GRT 996. Rozložení klávesnice je myslím dobré. Klávesy Home, End, PgUp, PgDn jsou po vzoru mnoha jiných notebooků uloženy do sloupku na pravý okraj klávesnice. Ins a Del nalezneme v pravém horním rohu. Levý Ctrl je úplně vlevo dole a teprve za ním následuje Fn. Notebook obsahuje obě Win klávesy. Levý Shift bych uvítal malinko větší, naproti tomu se mi líbil velký Backspace a velký Enter přes dva řádky kláves.

Světelná indikace Num, Caps a Scrool Lock je jasně viditelná vpravo nad klávesnicí. Naproti tomu indikace napájení a práce datových mechanik je umístěna na čele, kde ji při práci nad notebookem uživatel uvidí, jen pokud se nakloní. Pro objektivnost dodávám, že poslední jmenované diody většinou při práci vidět nepotřebujete.

Pod klávesnicí je touchpad pro praváky příjemně posunut více doleva. K touchpadu patří dvě tlačítka. Pod klávesnicí kolem touchpadu je dostatek místa pro opření rukou (cca 9 cm).

Hlavní HW parametry
SONY tento model notebooku pro ČR zatím nabízí jen v jediné konfiguraci. Notebook je ovládán čipsetem Intel 855PM, určeným pro Centrino notebooky s podporou AGP 4x pro různé výkonnější grafické karty. V ČR je osazován procesor Intel Pentium M (Banias) s 1 MB L2 cache pracující na frekvenci 1.5 GHz. Procesor obsahuje technologii Enhanced SpeedStep, která zajišťuje automatické přepnutí na nižší kmitočet v době, kdy není třeba plný výkon, čímž se šetří baterie a zároveň se notebook méně zahřívá. Tento procesor byl v naší redakci měřen již mnohokrát a i v tomto modelu zapadl do obvyklých výkonových hodnot, viz výkonové testy.

Operační paměť RAM DDR –333 je standardně osazena ve dvou modulech (2x 256 MB). Jeden modul je kdesi v útrobách notebooku, druhý je přístupný pod víčkem ze spodní strany notebooku, kudy lze paměť případně rozšířit. Testovaný notebook se s velmi slušnou naměřenou hodnotou 1048 MB/s dostal díky pamětem na celkově 9. místo v dosavadním žebříčku NOTEBOOK.cz a na druhou pozici mezi notebooky s procesorem Pentium M (Banias).

S pevným diskem TOSHIBA MK6021GAS jsem se v testu již několikrát setkal. Ve výkonových testech má průměrně horší přístupovou dobu a slušnou přenosovou rychlost. Disk o velikosti 60 GB se točí rychlostí 4200 otáček a pracuje na běžné sběrnici ATA-100.

Optická mechanika, jak se lidově říká, drží basu, protože jde rovněž o značku SONY. Přesné označení je SONY CD-RW/DVD-ROM CRX830E. Jde o combo DVD/CD-RW mechaniku s možností čtení DVD 8x a zápisu CD-RW 24x24x24. Mechanika má jednu zvláštnost. Lze ji otevřít dvěma tlačítky, z nichž jedno je klasicky umístěno na dvířkách a druhé na boku notebooku (viz foto galerie pod článkem), kde je celkem prakticky umístěno a lze jej pohotově nahmátnou.

Na porty je VAIO poměrně skromné. Nabízí především 3x USB 2.0 a 1x rozšiřující PCMCIA typ II. Nechybí samozřejmě ani konektor pro modem 56k a 10/100 LAN. Na zadní straně notebooku je i konektor pro externí monitor. Je zde i FireWire IEEE 1394 (u SONY označovaný jako i-Link) a 3 audio/video porty, viz Multimédia níže v článku. Komu by výčet portů nestačil, ten má možnost dokoupit port replikátor, pro nějž je připraven konektor na spodku notebooku. Port replikátor, chcete-li dokovací stanice, je navíc vhodným doplňkem zvyšující pohodlí při častém přenášení notebooku ze základního pracoviště (není třeba neustále připojovat a odpojovat všechny kabely).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Pro tento model SONY zvolilo dnes asi nejobvyklejší velikost displeje 15 palců. Rozlišení je obligátních 1024 x 768 pixelů (obrazových bodů). Displej nabízí ostrý obraz, kontrastní barvy a je dobře podsvícen, pokud se na něj díváte zpříma. Již výše zmíněným tlačítkem lze přepínat jas obrazu po třech úrovních: AUTO – jas displeje se automaticky přizpůsobuje okolním světelným podmínkám (na můj vkus je obraz příliš tmavý, ale stále slušně viditelný a navíc šetří baterie); MAX – rozsvítí na maximum a obraz je nejhezčí, SET – naskočí přednastavený stupeň jasu, který lze dále měnit kurzorovými šipkami.

O grafiku se stará ATI Mobility Radeon 9200 s vlastní videopamětí 64 MB. Tento čip sice patří na začátek spektra, ovšem myslím nabídku výkonných grafických karet, takže si s ním lze užít poměrně hodně zábavy i ve 3D. Pro práci s dokumenty a internetem je samozřejmě výkon více než postačující. V době recenze se VAIO dostalo díky tomuto grafickému čipu do první desítky v našich 3Dmark výkonových testech. Více se o grafických kartách ATI dočtete v našem článku - ATI - grafické karty pro notebooky (5)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia – ostatní prvky
Zvukový projev dvou reproduktorů, umístěných na okrajích notebooku nad klávesnicí, patří k těm lepší, které lze u notebooků nalézt. Na pravém boku notebooku jsou samozřejmě i 2 konektory (IN/OUT) pro náročnější uživatele. Na zadní straně notebooku je i kompozitní video výstup, ovšem s malým konektorem, takže je třeba použít redukci na větší, používaný v našich končinách. Uživatele digitálních fotoaparátů potěší slot pro paměťové karty MS Pro.

Chlazení a provozní hluk
Konstrukce notebooku a větráček jsou u SONY na vysoké úrovni. Proto i chlazení a nízký provozní hluk patří mezi klady tohoto notebooku. Svůj podíl na tom má i procesor Pentium M, který při malém zatížení méně topí díky technologii SpeedStep, viz výše. Při běžné práci se notebook zahřívá na pracovní ploše vcelku neznatelně a větráček s výstupem vzduchu na zadní straně není téměř nikdy v chodu. Při dlouhodobějším zatížení se větráček roztočí, ale i tak je šumění na velmi nízké úrovni, navíc jde většinou o zatížení v důsledku hraní her nebo sledování filmu, kdy je šumění větráčku snadno přehlušeno zvukem z reproduktorů. Při zatížení se notebook zahřívá lehce v pravé části na a pod klávesnicí. O něco více tepla je cítit nad klávesnicí, ale tam ruka uživatele při práci nesahá, a i tak není teplota nijak nesnesitelná. Při chodu větráčku je také třeba si dávat pozor, aby nedošlo k zakrytí vstupů chladicího vzduchu, které jsou umístěny na spodku notebooku. Proto nedoporučuji s notebookem dlouhodobě pracovat na klíně nebo měkké podložce, obzvláště při plném výkonovém zatížení.

Baterie
Použitá Li-Ion baterie má nezvykle malou udanou kapacitu 4000 mAh, ale i přesto vydržela pracovat déle něž někteří, v redakci testovaní, konkurenti se stejným procesorem. Při standardním* redakčním testu NOTEBOOK.cz vydržela kapacita na 3 hodiny a 37 minut práce. Na to, že nejde o vysoce mobilní zařízení, je to myslím dostačující hodnota. V případě potřeby výměny baterie tak lze učinit po povolení dvou lehce překonatelných jistících pojistek.

Závěr
SONY VAIO VGN-A195EP, s příjemnějším označením 15" palcový Jedi, nabízí výpočetní a grafický výkon na výborné úrovni pro kancelářské aplikace a internet a na slušné úrovni pro zábavu i 3D hry. Nepřehlédnutelnou předností tohoto bojovníka v boji o přízeň uživatelů jsou ladné křivky magneziového „brnění“, které na mě osobně udělaly dobrý dojem. Jste-li uživatelem, který vedle dobrého výkonu požaduje image, může být tento stroj pro vás dobrou volbou. Ovšem je třeba si uvědomit, že nepatří mezi vysoce mobilní notebooky, které byste mohli pohodlně nosit stále při sobě. Obdivovat jej budete spíše na deskách pracovních stolů doma nebo v kanceláři. Pro ČR trh je zatím připravena jediná, námi testovaná konfigurace, která je nabízena za doporučenou koncovou cenu 54.600,- Kč bez DPH. Záruka poskytovaná na notebooky je 2 roky s tím, že třetí rok je možné přikoupit. Operační systém v noteboocích je Windows XP Professinal EN s českou jazykovou nadstavbou.

Klady a zápory:
+ pěkný moderní design, image značky
+ pevná konstrukce ze slitiny magnezia

- přepínač WiFi
- ne zcela doladěné CZ popisky kláves

Pod čarou:
Z tiskové zprávy výrobce doplňuji „Velkou výhodou notebooků SONY obecně je také velká softwarová výbava. Tento model nabízí značné množství instalovaného softwaru. To je mimo jiné podpořeno balíkem programů od Adobe a softwarovým vybavením pro práci se zvukem a obrazem od společnosti SONY.“ A já dodávám, že se jedná většinou o takzvaně odlehčené verze programů (v menší či větší míře to podobně dělá většina výrobců), ale i tak se mohou k lecčemu hodit.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie SONY VAIO VGN-A195EP

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-A195EP
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Banias) 1.5 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6021GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: SONY DVD/CD-RW CRX830E
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 756
  • Video: ATI Mobility Radeon 9200, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3 hod 37 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 342 x 276 x 44 mm
  • Hmotnost (kg): 3,22
  • Doporučená cena: 54.600,- Kč bez DPH (21.05.2004)
Recenze

Diskuse