RECENZE: SONY VAIO VGN-A197VP - lepší obraz

10. 6. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Další novinkou, jejíž test přináší NOTEBOOK.cz jako první v ČR, je větší bratr již testovaného notebooku SONY VAIO VGN-A195EP. Vybaven je kompletní sadou Centrino s novým procesorem Pentium M Dothan. Celkový vzhled vychází ze stejného základu jako menší sourozenec, ale A197VP má širokoúhlý displej a lepší obraz díky X-Black.

SONY VAIO VGN-A197VP - lepší obraz

Základní popis
Dnešní recenze bude v mnoha ohledech podobná jako u dříve testovaného notebooku SONY VAIO VGN-A195EP, protože oba modely jsou postaveny na stejné vzhledové koncepci a i uvnitř jsou si velmi podobné. Moderní stříbřité barvy jsou jak na vrchu víka, kde je i velký tmavý nápis VAIO, tak i na pracovní ploše, kde je doplněn o kontrastní černou. Na celém notebooku jsou velice silně potlačeny hrany. U SONY šli tak daleko, že vedle zaoblení rohů notebooku jsou výrazně zaobleny i přechody z pracovní plochy na boky notebooku. V bocích jsou navíc přibližně centimetrová vykrojení, podobně jako to bylo i u VAIO Z1, v nichž nalezly prostor porty a optická mechanika. Při otevřeném víku v pracovní poloze přecházejí plynule křivky ze spodní části do víka. SONY má opravdu osobitý design, který se mně osobně velice líbí.

Většina těla notebooku je pokryta magneziovou slitinou, která účinně zvyšuje pevnost konstrukce. Celkové rozměry 405 x 280 x 45 mm a především pak šířka notebooku jsou dány použitím velkého širokoúhlého displeje. Velikost notebooku se projevila i na váze, která dle údajů výrobce dosahuje 3,9 kg. Takový notebook je tedy předurčen na desku pracovního stolu uživatelů náročných především na výkon a kvalitu grafiky.

Posuvný přepínač ON/OFF na WiFi, který je v čele notebooku, šel u většího modelu ovládat trochu více zlehka. Zřejmě záleží na konkrétním kusu, ale i tak je na můj vkus příliš zapuštěn do těla přístroje, což znesnadňuje jeho ovládání. Ostatní je beze změny. Pokud jste praváci a pracujete s běžnou myší, mohlo by vám vadit umístění optické mechaniky na pravém boku. Konektory na zádi jsou ukryty pod výklopným víčkem, na jehož vnitřní straně jsou vtipně nakresleny symboly příslušných konektorů. Když je tedy víčko otevřené, jsou symboly z vrchu viditelné a při zapojování kabelů není třeba celý notebook přetáčet a hledat správný otvor.

Pracovní plocha a ovládací prvky
I pracovní plocha je stejná, jen na bocích klávesnice je více prostoru, respektive tělo notebooku zde více přesahuje do stran. Pracovní plocha nad klávesnicí začíná skupinkou kulatých tlačítek. První trojice zleva ovládá hlasitost (ticho, -, +). Dalším tlačítkem lze pohotově nastavit sílu podsvícení displeje. Následuje ZOOM pro rychlé přepínání rozlišení obrazu a poslední z malých je tlačítko volně definovatelné pro POWER funkce, výstup obrazu na externí monitor nebo spuštění libovolné aplikace. Největší kulaté tlačítko úplně vpravo je hlavní vypínač, který by mohl při zapnutí notebooku svítit nebo alespoň bliknout, aby uživatel věděl, zda notebook opravdu naběhl. Jinak pro potvrzení musíte chvilku čekat, než se na obrazovce objeví logo VIAO nebo sledovat bliknutí diody na čele notebooku.

I klávesnice, která se mi celkově líbila, je naprosto stejná jako u menšího modelu. Po stranách je volné místo, takže si vývojáři mohli dovolit velkorysejší rozložení, ale zřejmě vyhrála ekonomická hlediska výroby. Tmavý povrch kláves dobře kontrastuje s tenkým písmem světlé barvy. České popisky kláves sice ve foto galerii pod článkem nenajdete, ale měl jsem možnost vidět jiný již popsaný kus a tam byla kvalita už o mnoho lepší než dříve. České popisky se doplňují laserem zde v ČR, a tak lze předpokládat, že jejich provedení bude lepší u všech nově dodávaných modelů. Rozložení klávesnice je myslím dobré. Klávesy Home, End, PgUp, PgDn jsou po vzoru mnoha jiných notebooků uloženy do sloupku na pravý okraj klávesnice. Ins a Del nalezneme v pravém horním rohu. Levý Ctrl je úplně vlevo dole a teprve za ním následuje Fn. Notebook obsahuje obě Win klávesy. Levý Shift bych uvítal malinko větší, naproti tomu se mi líbil velký Backspace a velký Enter přes dva řádky kláves.

Světelná indikace Num, Caps a Scroll Lock byla oproti menšímu modelu přesunuta z pravého prostoru nad klávesnicí do pravého prostoru vedle klávesnice. Diody jsou jasně viditelné. Indikace napájení a práce datových mechanik je umístěna na čele, kde ji při práci nad notebookem uživatel uvidí, jen pokud se nakloní. Pro objektivnost dodávám, že poslední jmenované diody většinou při práci vidět nepotřebujete.

Pod klávesnicí je touchpad pro praváky opět příjemně posunut více doleva. Touchpad je protáhlejší, aby odpovídal proporcemi širokoúhlému displeji. K touchpadu patří dvě tlačítka. Pod klávesnicí kolem touchpadu je ještě více místa pro opření rukou.

Hlavní HW parametry
SONY i větší model série A nabízí pro ČR zatím jen v jediné konfiguraci. Notebook je ovládán čipsetem Intel 855PM, určeným pro Centrino notebooky s podporou AGP 4x pro různé výkonnější grafické karty. Oproti menšímu modelu je osazován novějším procesorem Intel Pentium M 735 s jádrem Dothan pracujícím na frekvenci 1.7 GHz a obsahujícím 2 MB L2 cache. Procesor obsahuje technologii Enhanced SpeedStep, která zajišťuje automatické přepnutí na nižší kmitočet v době, kdy není třeba plný výkon, čímž se šetří baterie a zároveň se notebook méně zahřívá. Notebook s novým Pentium M s jádrem Dothan jsem zatím měl v testu 3x a i zde se ukázalo, že výkonové testy procesoru jsou srovnatelné s jádrem Banias na stejné pracovní frekvenci.

Operační paměť RAM DDR–333 je standardně osazena ve dvou modulech (2x 256 MB). Jeden modul je kdesi v útrobách notebooku, druhý je přístupný pod víčkem ze spodní strany notebooku, kudy lze paměť případně rozšířit. Testovaný notebook s velmi slušnou naměřenou hodnotou 1057 MB/s odsunul svého menšího bratříčka z desáté pozice v dosavadním žebříčku NOTEBOOK.cz a dostal se na třetí pozici mezi notebooky s procesorem Pentium M.

Větší notebook dostal i větší pevný disk. Jedná se o model HITACHI Travelstar 80GN-80 (IC25N080ATMR04) Ve výkonových testech dosáhl průměrné přístupové doby 18,30 ms a slušné přenosové rychlosti 84,68 MB/s. Disk s kapacitou 80 GB se točí rychlostí 4200 otáček a pracuje na běžné sběrnici ATA-6 (ATA-100).

I zde je optická mechanika ze stejné stáje jako celý notebook, ale oproti menšímu testovanému modelu jde o již o DVD vypalovačku. SONY DVD RW DW-U55A je duální, takže podporuje oba formáty DVD+/-RW. Vypalovat lze samozřejmě i CD-R a CD-RW. Optickou mechaniku lze otevřít dvěma tlačítky, z nichž jedno je klasicky umístěno na dvířkách a druhé na boku notebooku, kde je celkem prakticky umístěno a lze jej pohotově nahmátnout, ale pracuje, jen pokud je spuštěn operační systém.

Na porty je VAIO poměrně skromné. Nabízí především 3x USB 2.0 a 1x rozšiřující PCMCIA typ II. Nechybí samozřejmě ani konektor pro modem 56k a 10/100 LAN. Na zadní straně notebooku je i konektor pro externí monitor. Je zde i FireWire IEEE 1394 (u SONY označovaný jako i-Link) a 3 audio/video porty, viz Multimédia níže v článku. Komu by výčet portů nestačil, ten má možnost dokoupit port replikátor, pro nějž je připraven konektor na spodku notebooku. Port replikátor, chcete-li dokovací stanice, je navíc vhodným doplňkem zvyšující pohodlí při častém přenášení notebooku ze základního pracoviště (není třeba neustále připojovat a odpojovat všechny kabely).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jak bylo již uvedeno v úvodu, model A197VP disponuje širokoúhlým displejem s úhlopříčkou 17 palců a ohromujícím rozlišením 1920 x 1200 pixelů (obrazových bodů). Displej nabízí ostrý obraz, kontrastní barvy a je dobře podsvícen. Velký model navíc obsahuje zdokonalenou fólii X-Black (dříve nazýváno jako Onyx-Black nebo také Ultra-Bright) před displejem. X-Black zvyšuje kontrast a kvalitu obrazu, která je jasně rozeznat při postavení notebooků bez a s X-Black vedle sebe. Nevýhodou X-Black je vyšší lesk displeje. Sledování širokoúhlých filmů na tomto notebooku je znatelně příjemnější než na u běžných LCD displejů.

Již výše zmíněným tlačítkem lze přepínat jas obrazu po třech úrovních: AUTO – jas displeje se automaticky přizpůsobuje okolním světelným podmínkám (na můj vkus je obraz příliš tmavý, ale stále slušně viditelný a navíc šetří baterie); MAX – rozsvítí na maximum a obraz je nejhezčí, SET – naskočí přednastavený stupeň jasu, který lze dále měnit kurzorovými šipkami.

O grafiku se stará nejnovější ATI Mobility Radeon 9700 s vlastní videopamětí 64 MB. Výkon tohoto grafického čipu je více než dostačující k práci s dokumenty a internetem a navíc zvládne i náročně 3D aplikace a hry. V době recenze se VAIO VGN-A197VP dostalo díky tomuto grafickému čipu na první příčku v našem 3Dmark 2001 výkonovém žebříčku a na 4. příčku v žebříčku 3Dmark 2003. Více se o grafických kartách ATI dočtete v našem článku ATI Mobility Radeon 9700 - blíž k desktopu.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia – ostatní prvky
Zvukový projev dvou reproduktorů, umístěných na okrajích notebooku nad klávesnicí, patří k těm lepší, které lze u notebooků nalézt. Na pravém boku notebooku jsou samozřejmě i 2 konektory (IN/OUT) pro náročnější uživatele. Na zadní straně notebooku je i kompozitní video výstup, ovšem s malým konektorem, takže je třeba použít redukci na větší, používaný v našich končinách. Uživatele digitálních fotoaparátů potěší slot pro paměťové karty MS Pro.

Chlazení a provozní hluk
Konstrukce notebooku a větráček jsou u SONY na vysoké úrovni. Proto i chlazení a nízký provozní hluk patří mezi klady tohoto notebooku. Svůj podíl na tom má i procesor Pentium M, který při malém zatížení méně topí díky technologii SpeedStep, viz výše. Při běžné práci se notebook zahřívá na pracovní ploše vcelku neznatelně a větráček s výstupem vzduchu na zadní straně není téměř nikdy v chodu. Při dlouhodobějším zatížení se větráček roztočí, ale i tak je šumění na velmi nízké úrovni, navíc jde většinou o zatížení v důsledku hraní her nebo sledování filmu, kdy je šumění větráčku snadno přehlušeno zvukem z reproduktorů. Při zatížení se notebook zahřívá lehce v pravé části na a pod klávesnicí. O něco více tepla je cítit nad klávesnicí, ale tam ruka uživatele při práci nesahá, a i tak není teplota nijak nesnesitelná. Při chodu větráčku je také třeba si dávat pozor, aby nedošlo k zakrytí vstupů chladicího vzduchu, které jsou umístěny na spodku notebooku. Proto nedoporučuji s notebookem dlouhodobě pracovat na klíně nebo měkké podložce, obzvláště při plném výkonovém zatížení.

Baterie
Použitá Li-Ion baterie má stejně jako u menšího modelu nezvykle malou udanou kapacitu 4000 mAh a to bylo znát na naměřené výdrži baterie. Při standardním* redakčním testu NOTEBOOK.cz vydržela kapacita na 2 hodiny a 9 minut práce. Na to, že nejde o vysoce mobilní zařízení, je to myslím dostačující hodnota k tomu, aby byl dostatek času k ukončení práce při případném výpadku energie v elektrické zásuvce. V případě potřeby výměny baterie tak lze učinit po povolení dvou lehce překonatelných jistících pojistek.

Závěr
SONY VAIO VGN-A197VP nabízí především vysoké parametry pro grafiku (vysoký grafický výkon, vysoké rozlišení, kvalita obrazu). Nepřehlédnutelnou vlastností tohoto notebooku jsou ladné křivky magneziového těla, které na mě osobně udělaly dobrý dojem. Nezanedbatelnou vlastností je image značky SONY, kterou ovšem bude majitel prezentovat „jen“ na desce pracovního stolu, protože takto velký a těžký notebook není dělán pro časté nošení a práci v „terénu“. Pro ČR trh je zatím připravena jediná konfigurace, která je nabízena za doporučenou koncovou cenu 75.600,- Kč bez DPH. Záruka poskytovaná na notebooky je 2 roky s tím, že třetí rok je možné přikoupit. Operační systém v noteboocích je Windows XP Professional EN s českou jazykovou nadstavbou.

Klady a zápory:
+ pěkný moderní design, image značky
+ pevná konstrukce ze slitiny magnézia

- rozměry a hmotnost

Pod čarou:
Shodou okolností jsem měl možnost otestovat v notebooku SONY VAIO VGN-A197VP procesor Pentium M s jádrem Banias i Dothan na shodných frekvencích 1.7 GHz. Ostatní parametry obou notebooků byly víceméně shodné. Výsledky obou notebooků se lišily jen nepatrně. Malý rozdíl byl vidět v testech 3Dmark ve prospěch jádra Dothan.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie SONY VAIO VGN-A197VP

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-A197VP
  • Instalovaný procesor: Pentium M 735 (Dothan) 1.7 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 80 (HITACHI Travelstar 80GN-80, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: SONY DVD RW DW-U55A DVD+/-RW
  • LCD: TFT 17", širokoúhlý
  • LCD rozlišení: 1920 x 1200
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 2 hod 9 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 405 x 280 x 45 mm
  • Hmotnost (kg): 3,9
  • Doporučená cena: 75.600,- Kč bez DPH (10.06.2004)
Recenze

Diskuse