RECENZE: Toshiba Qosmio G10 - dva disky v notebooku

9. 12. 2004 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Pro zábavu určené Qosmio se vyrábí ve dvou variantách, z nichž ta větší a výkonnější se dostala do testu v naší redakci. Vybaven je opravdu velkoryse. Obsahuje Procesor Pentium M 2GHz, 1GB operační paměti, výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce FX Go5700 a velký 17 palcový displej s kvalitním obrazem. Asi nejneobvyklejší výbavou je přítomnost dvou pevných disků.

Toshiba Qosmio G10 - dva disky v notebooku

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat nový model notebooku.)

Základní popis
Už při pohledu na majestátně vyhlížející Qosmio G10 je hned jasné, že nejde o žádné ořezávátko. Velké rozměry 406 x 285 x 43 mm dávají tušit i celkovou váhu 4,4 kg, což je u tzv. Centrino notebooků nevídané, ale vzhledem k zaměření notebooku a jeho parametrům pochopitelné. Hlavní příčinou takových parametrů je velký 17" displej s kvalitním obrazem, tomu odpovídají celkově velké rozměry notebooku umožňující mimo jiné implementaci dvou disků. Qosmio rozhodně není určeno na cestování a každodenní nošení mezi domovem a prací. Své místo najde především v domovech moderních uživatelů, kteří chtějí držet krok s dobou a mají na to dostatek prostředků. Dokáži si jej představit i jako pracovní nástroj ve firmě, která klade důraz na dobře vypadající prezentace. Celkově líbivý vzhled konstrukce dokresluje i hliníková lišta nad klávesnicí.

K rozložení a ergonomii prvků po obvodu notebooku nemám vážných připomínek, naopak bych pochválil rozmístění čtyř USB konektorů po jednom na oba boky a dva na zadní stranu notebooku, kde je i většina dalších konektorů. Tradičně mi u Toshiba notebooků vyhovuje kolečko pro ovládání hlasitosti. Optickou mechaniku bych viděl raději na levém boku kvůli pravděpodobnosti používání externí myši a statistické převaze praváků mezi potencionálními uživateli.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je prakticky stejná u všech Toshiba notebooků a technicky je provedena dobře. Místa je na notebooku tolik, že by se tam vešla i numerická klávesnice, ale není zde. Černá barva kláves dobře kontrastuje s bílými popiskami (české znaky na testovaném notebooku nebyly, ale prodejní kusy je obsahovat budou). Horší je to s kontrastem doprovodných popisek (pro klávesu Fn), které jsou šedé a navíc malé, takže je třeba na ně více zaostřit, a v určitých světelných podmínkách i splívaji s barvou kláves (například večer při práci s umělým osvětlením). Samotná klávesa Fn je umístěna příkladně až jako druhá zleva vedle levého Ctrl, tudíž nedochází k nechtěným přehmatům. Klávesy Ins a Del jsou poměrně příjemně umístěny vpravo vedle mezerníku. Sloupek Home, End, PgUp, PgDn je na pravém okraji klávesnice, což je poměrně příjemné pro pohotové použití. Kurzorové šipky mají vyhrazený svůj prostor vpravo dole. Netradiční (mezi notebooky), ale pro Toshiba notebook obvyklé, je umístění Win kláves vpravo nahoře, což mi znesnadňuje jejich pohotové použití, navíc klávesa Start je druhá zkraje. Ocenil bych větší Enter na výšku dvou řad kláves. Netradičně a vtipně Toshiba nabízí indikaci CapsLock rozsvícením zelené diody přímo v klávese. Klávesy F1-F12 jsou v úhledném řádku, prostorově oddělené od hlavní částí klávesnice.

Touchpad pod klávesnicí je vybaven dvěma tlačítky a jedním rolovacím. Poloha touchpadu je posunuta více doleva pro usnadnění práce pravákům. Nad klávesnicí je hlavní vypínač počítače, který dokáže efektně měnit barvy, vpravo od něj jsou multimediální tlačítka pro ovládání audio/video médií a tlačítka pro nastavení displeje

Hlavní HW parametry
Aby multimediální centrum Toshiby nevážilo ještě více a méně "topilo", je Qosmio vybaveno energeticky úsporným setem Centrino. Čipová sada je tedy stará dobrá Intel 855PM pro procesory Pentium M s AGP 4x grafickou sběrnicí a podporující paměti do DDR-333.

Testovaný model byl vybaven procesorem Pentium M s novějším jádrem Dothan o taktu rovných 2.0 GHz. Ten dokáže díky technologii Enhanced SpeedStep plynule měnit svou frekvenci dle výkonnostních požadavků, takže notebook i přes svůj velmi vysoký výkon není žádným "topením" (na rozdíl od jiných notebooků podobných rozměrů, kde bývá často procesor Pentium 4). V testech výkonu CPU obsadil 7. místo našeho žebříčku, v testech FPU a MMX se umístil v druhé desítce doposud testovaných notebooků. Pro zajímavost - v závislosti na typu testu jeho hrubý výkon odpovídá procesorům Pentium 4 s frekvencemi 2.6 - 3.8 GHz. V levnější a menší variantě Qosmio F10 najdeme procesor o něco pomalejší - s frekvencí 1.7 GHz.

Operační paměť má opravdu velikou základní kapacitu - 1GB. Jedná se o dva 512 MB moduly (oba rozšiřující sloty jsou tedy obsazeny) značky Samsung pracující na efektivní frekvenci 333 MHz. Komu by kapacita 1GB nepostačovala, ten může rozšířit RAM až na 2GB - koupě dvou 1GB modulů by ale svou cenou převyšovala cenu průměrného notebooku. Ve výkonnostních testech paměť dokázala přenést až 939 MB/s; to je nadprůměrná hodnota i pro Centrino notebooky, patřící k tomu lepšímu v našich výsledcích. Poněkud negativním dojmem působí fakt, že výkony pamětí při opakovaných testech značně kolísaly - od 831 do 939 MB/s. Rozpětí není drasticky veliké a ani není v praxi nikterak postřehnutelné, avšak na různé výsledky při opakovaných testech jsme naráželi spíše u levnějších čipových sad VIA nežli u drahých systémů se setem Centrino.

Stejně unikátní jako celé Qosmio je i konfigurace jeho diskových jednotek: Qosmio G10 totiž obsahuje DVA pevné disky po 60 GB! Jejich celková kapacita je tedy 120 GB. Škoda že v BIOSu není podpora RAID pole jako tomu bývá u některých desktopových PC. Překvapení nastává při bližším pohledu na zmíněné disky - nejsou totiž identické, jak by se dalo očekávat. Hlavní systémový disk (primary master) je totiž unikátní TOSHIBA MK6026GAX. Má již zmíněnou kapacitu 60GB, 5400ot/min a nezvykle velikou vyrovnávací paměť - 16MB! Druhým diskem (primary slave) je FUJITSU MHT2060AH. Ten má sice shodnou kapacitu i rychlost otáčení, avšak disponuje již "pouze" standardním 8MB bufferem.
Testy výkonu jsme prováděli na obou discích; v přenosu dat se u Toshiby bohužel v našem syntetickém benchmarku neprojevila její obří cache - naměřili jsme průměrných 83.63MB/s, Fujitsu na tom bylo ještě hůře - 80.07MB/s. S přístupovou dobou již to je o poznání lepší - Toshibě dosáhla skvělé hodnoty 16.79ms, což je jeden z nejlepších výkonů naměřených v naší redakci (5.místo žebříčku), Fujitsu se svými 17.68 ms se těsně nevešlo do první desítky.

Pro čtení a ukládání dat na optické disky slouží DVD+/-RW mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-820S. Dle specifikací výrobce umí číst i zapisovat na disky DVD+/R, DVD+/-RW, DVD-RAM i CD-R a CD-RW.

Ke komunikaci se světem je Qosmio vybaveno běžným průměrem - 56kb/s faxmodemem, 10/100Mb/s síťovou kartou a bezdrátovou síťovou kartou ze sady Centrino (do 54Mb/s).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jako správné domácí multimediální centrum disponuje Qosmio G10 i velkým displejem - má totiž úhlopříčku plných 17" a širokoúhlé rozlišení 1440 x 900 bodů. Kvalita obrazu je v říši notebooků nadprůměrná a určená pro zábavu. Jas, kontrast, ostrost a podsvícení obrazu je na velmi vysoké úrovni. Na displej se lze dívat v dostatečném rozmezí úhlů (při mezním pohledu z boku jdou barvy lehce do zelena). Kvalita obrazu je podpořena technologií TrueBrite (tmavým filtrem umístěným před displejem), která zvyšuje kontrast a sytost barev podobně jako X-brite u některých notebooků SONY, ovšem i zde se obraz při některých úhlech pohledu více leskne, což je snadno přehlédnutelný neduh tohoto jinak příjemného řešení (oceníte hlavně při sledování filmů, prohlížení fotografií či hraní her). V levnější variantě s označením Qosmio F10 najdeme 15.4" širokoúhlý displej s rozlišení 1280 x 800 bodů.

O jeho obraz se stará výkonná grafická karta nVidia GeForce FX Go5700 se 128MB vlastní videopaměti. Její čip hardwarově podporuje funkce z aktuální specifikace DirectX 9 a nadto disponuje (na notebook) poměrně vysokou pracovní frekvencí 351MHz (plnohodnotná stolní varianta běží na 425MHz). Krom toho čip skvěle podporuje také videopaměť; kromě její nadprůměrné kapacity je zajímavý také fakt, že se jedná o jednoznačně nejrychlejší videopaměť, jakou jsme doposud měli v našich testech možnost se setkat - její frekvence je rovných 600MHz! Stolní varianta je přitom standardně taktována na 550MHz. Jedná se snad o první případ, kdy je mobilní grafická karta (resp.její videopaměť) rychlejší, než je tomu u jejích plnohodnotných (kvůli tepelným emisím nezpomalovaných) variant! Toshiba tedy opravdu nic neponechala náhodě a vybavila Qosmio pro multimédia a hry maximálně. Vysokým frekvencím grafické karty odpovídají také vysoké výkony: ve starším grafickém benchmarku 3D Mark 2001SE dosáhla na skóre 12483 bodů (s rezervou na druhého v pořadí se jedná o nejlepší skóre v našich testech!), v náročném 3D Mark 03 se s 2987 body umístila na druhé příčce a v novém a nejnáročnějším testu, 3D Mark 05, je její skóre 526 bodů.

Ve srovnání se současnými stolní grafickými kartami a nebo posledními modely od ATI i nVidia jsou sice její výkony podprůměrné, mezi notebooky dováženými do ČR se však jedná o naprostou špičku, jíž konkurují (a předstihují) pouze výběrové verze ATI Mobility Radeon 9700. V 2D (psaní textu, internet a pod.) karta samozřejmě nemá sebemenší problémy; v 3D je její výkon odpovídající nárokům současných her; v nižších rozlišeních stačí i takovým grafickým lahůdkám, jakými jsou Doom3 nebo Half-Life 2.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Qosmio je koncipován jako multimediální notebook a tomu odpovídá i jeho výbava. Po otevření notebooku (vedle výše popsaného displeje) je to jasně patné při pohledu na horní lištu nad klávesnicí, kde jsou umístěny dva reproduktory značky Harman Kardon s podporou prostorového zvuku SRS TruSurround XT. Kvalita zvuku je v nadstandardní úrovni (v říši notebooků), projev je dostatečně hlasitý, zvuk je sytý, ale občas došlo při nejvyšší hlasitosti i k malému "zadrnčení" některých částí notebooku. Hlasitost lze ovládat (tradičně pro notebooky Toshiba) i kolečkem na boku notebooku, což je příjemné a hlavně pohotové za všech okolností použití (video, hudba, hry). Pohotové je i ovládání médií (play, stop, ...) pomocí multimediálních tlačítek umístěných mezi reproduktory.

Velkým trumfem v zahraničí je pro model Qosmio integrovaný TV tuner, který údajně dokáže pracovat i bez spuštění OS. Pro ČR je ovšem prozatím TV tuner odepřen zcela a měl by se objevit nejdříve v prvním čtvrtletí roku 2005 (spolu s tunerem bude dodáváno i dálkové ovládání). Proto je vzadu na notebooku namísto konektoru pro anténu plastová záslepka, ale zůstaly zde 2 video vstupy. Vzadu je umístěn také S-video OUT konektor a D-Video OUT port. Pro zpracování videa z digitálních kamer se může hodit FireWire konektor. Uživatelům digitálních fotoaparátů bude zase vyhovovat čtečka paměťových karet.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je díky velkým rozměrům notebooku a díky úspornému procesoru na vysoké úrovni. Při běžné práci (dokumenty, internet atp.) pracuje notebook tiše a bez výrazných tepelných projevů. Po dlouhodobé výkonové zátěži je teplo cítit na levé polovině klávesnice a vedle ní, ovšem je na přijatelné úrovni. Ještě méně téměř neznatelného tepla je cítit nalevo pod klávesnicí a lehce i na touchpadu. Teplo není nijak obtěžující, což nebývá u takto velkých notebooků (ovšem s procesorem Pentium 4) zvykem. Větráček při zátěži pracuje stále, ale na přijatelné úrovni hlasitosti (doprovodné zvuky multimedií jej snadno přehluší). Více tepla je cítit zespodu v oblasti pamětí a procesoru (cca uprostřed), ale protože nejde o notebook, se kterým by se často pracovalo na klíně, tak by to nemělo nikomu vadit. Nejvíce tepla je na kovové liště nad klávesnicí.

Baterie
Běžná kapacita Li-Ion baterie 4400 mAh stačila v našem standardním* testu dodávat energii po dobu 1 hod a 43 min. Na poměry "Centrino" notebook je hodnota velmi malá, ale je třeba vzít v úvahu velký displej, výkonnou grafickou kartu a 2 pevné disky. I zde je třeba zopakovat, že se jedná o notebook, který nejčastěji bude pracovat v dosahu elektrické sítě a baterii je třeba chápat spíše jako záložní zdroj energie. Manipulace s baterií je bezproblémová a lze ji kdykoliv pohotově vyměnit.

Závěr
Toshiba Qosmio G10 je velký multimediální notebook z kategorie "náhrada stolního PC". Nabízí vysoký výpočetní i grafický výkon a kvalitní obraz. Své uplatnění najde u náročných zákazníků, kteří preferují výkon v kompaktním mobilním balení, ovšem bez nutnosti častého transportu. Radost udělá i těm, kteří mají rádi špičkové technické novinky (např. dva disky v notebooku a to současně s optickou mechanikou) a rádi si tak zvyšují svou image. Tomu náležitě odpovídá i doporučená koncová cena 86.990,- Kč bez DPH (menší varianta Qosmio F10 pak 55.990,- bez DPH, v době uvedení recenze). Od značky Toshiba lze očekávat i vysokou kvalitu provedení a 2 roky mezinárodní záruky.

Klady a zápory:
+ kvalitní displej/obraz
+ vysoký grafický výkon
+ dva pevné disky

- občasné "drnčení" v nejvyšší hlasitosti reproduktorů


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Qosmio G10

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Qosmio G10
  • Instalovaný procesor: Pentium M 755 2 GHz (Dothan, 2MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR-333
  • HDD-0 (GB): 60 (TOSHIBA MK6026GAX, ATA-100, 5400 otáček, 16 MB buffer)
  • HDD-1 (GB): 60 (FUJITSU MHT2060AH, ATA-100, 4200 otáček, 8 MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW (MATSHITA DVD-RAM UJ-820S)
  • LCD: TFT 17"
  • LCD rozlišení: 1440 x 900
  • Video: nVidia GeForce FX Go5700, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 1 hod 43 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, S-Video in, 2x audio, card reader (SD Card, xD Picture Card, Memory Stick, Memory Stick Pro, Multi Media Card), D-Video OUT
  • Rozměry: 406 x 285 x 38-43 mm
  • Hmotnost (kg): 4,4
Recenze

Diskuse