RECENZE: Toshiba Tecra M2 - příjemná mobilita

2. 9. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Malý černý notebook elegantního vzhledu, vysoce kvalitního provedení a s hořčíkovým tělem - to je Tecra M2. Nabízí solidní výkon pro práci i zábavu v přenosném balení s příjemně nízkou hmotností. (NOTEBOOK.cz opět jako první médium v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Toshiba Tecra M2 - příjemná mobilita

Základní popis
Elegantní tělo notebooku je vyrobeno z pevné a lehké hořčíkové slitiny. Vrch víka a panty jsou stříbrné, zbytek notebooku je decentně černý. Tvarově je Toshiba řešená velmi střídmě a prostě, jedná se vlastně o kvádr se zaoblenými rohy. Celkové provedení a zpracování působí značkovým dojmem.

Po ergonomické stránce bych k notebooku neměl významnější výtky, snad jen "tradiční" umístění optické mechaniky na pravém boku může kolidovat při práci s myší. Rozložení různých portů je dost ovlivněno dlouhou baterií, která zabírá téměř celou zadní stranu těla notebooku. USB porty jsou dobře dostupné na pravém boku, blízko k přední části. Až za nimi je optická mechanika umístěná ve výměnném slotu (Slim SelectBay) a za provozu vyměnitelná za případnou druhou baterii nebo druhý pevný disk.

Panty jsou dalším z příjemných překvapení u tohoto notebooku. Manipulace s nimi je neobyčejně lehká a přitom nemají žádnou vůli a drží displej spolehlivě v určené poloze, a to i při manipulaci s notebookem.

Mobilita Tecry M2 je opravdu vysoká; notebook se díky příznivým rozměrům (314 x 259 x 31,5-34,9 mm) a hmotnosti 2.26 kg hodí i ke každodennímu přenášení a práci v terénu. To také podtrhuje 75W zdroj malých rozměrů (132 x 50 x 26 mm).

Klávesnice a ovládací prvky
Rozměrná klávesnice s bytelně působícími klávesami zabírá podstatnou část pracovní plochy. Její barva je černá, popisky kláves jsou provedeny nepřehlédnutelným bílým písmem v kombinaci s drobnými modrými popiskami alternativ dostupných pomocí klávesy Fn. Rozložení je trošku nestandardní: horní řada, čítající samostatnou klávesu Esc, řadu F1-F12 a čtveřici tlačítek PrintScreen, Pause a Win klávesy, je od hlavní části klávesnice oddělená. Právě v pravém horním rohu umístěné Win klávesy nepůsobí příliš dobře ani dostupně; výtku bych měl i k umístění tlačítek Ins a Del do dolní části, vedle mezerníku.

Jako polohovací zařízení slouží dvoutlačítkový touchpad kombinovaný s Accu Pointem, jehož další dvě tlačítka jsou nad touchpadem. Uživatel si tedy může vybrat, která z těchto dvou variant mu vyhovuje. Obě polohovací zařízení jsou posunuta výrazně doleva pro lepší ergonomii práce praváků.

Nad klávesnicí je veliké stříbrné tlačítko zapínání notebooku. Vedle něj jsou tlačítka Toshiba Console a Toshiba presentation. Možná, že jdou přenastavit a používat na spouštění uživatelem definovaných programů, v testovaném modelu jsem však k nim nenalezl žádný ovládací software.

Veškeré systémové indikační diody jsou naskládány v drobné řádce s popisky na levé straně čela notebooku, jsou tedy viditelné i po zavření víka. Diody CapsLock a NumLock jsou zakomponované přímo do příslušných kláves v klávesnici.

Za zmínku stojí také nezvykle vyhlížející přepínač Wi-Fi, umístěný v čele notebooku a zapuštěný do skla kryjícího infraport, ovšem praktický k použití.

Hlavní HW parametry
Tecra M2 je tzv. Centrino notebook; o toky dat se stará dobře známý čipset Intel 855PM, podporující DDR-333 paměti, 400MHz FSB a AGP 4x grafickou kartu.
V nabídce jsou procesory Pentium M s frekvencí 1.5 nebo 1.7GHz (v obou případech kupodivu starší jádro Banias s 1MB L2 cache). V recenzi je zastoupen rychlejší model. Jako již mnohokrát v našich testech, i nyní se umístil v našem výkonovém žebříčku vysoko (těsně za první desítkou).

Operační paměť má u všech nabízených konfigurací standardně kapacitu 512MB a pracuje na efektivní frekvenci 333MHz (DDR-333, PC2700). Použitá konfigurace je 1x512MB, takže druhý slot je volný a k disposici pro upgrade. Maximální kapacita paměti je 2GB. Nejen v konfiguraci, ale i v kvalitě neponechala Toshiba nic náhodě - použit byl značkový modul Elpida, který dokázal v testech přenést 862MB/s. Tato hodnota patří k tomu nejlepšímu, co jsme kdy u notebooku s čipsetem Intel 855 naměřili, celkově patří k lepšímu průměru.

Pevný disk Hitachi s označením IC25N060ATMR04-0 má kapacitu 60GB. Jeho rychlost otáčení je 4200ot/min, vyrovnávací paměť činí 8MB. Naměřené výkony nebyly nikterak špatné (na poměry 4200ot.disk) - přenosová rychlost 84.74MB/s je těsně pod první desítkou nejrychlejších disků v našem testu, přístupová doba 17.34 se potom vměstnala na desáté místo našeho dosavadního žebříčku.

Optická mechanika Matshita UJDA750 DVD/CDRW umí, jak už její označení napovídá, číst disky DVD a zapisovat na CD-R i CD-RW. V české nabídce Toshiby bohužel prozatím není na výběr jiná mechanika - např. DVD+/-RW. Mechanika je umístěna v Slim SelectBay a je vyměnitelná za provozu za případný druhý pevný disk a nebo další baterii.

Pro komunikaci se světem je Tecra vybavena téměř maximálně: disponuje klasickým 56kb modemem, gigabitovou síťovou kartou (levnější varianta pouze 100Mb), Wi-Fi síťovou kartou Intel PRO/Wireless 2100 ze sady Centrino (podporující však pouze stadard 802.11b, tedy s přenosovou rychlostí do 11Mb/s). Přítomný je rychlý infračervený port, volitelně i Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
LCD má úhlopříčku 14,1" uzpůsobenou malým rozměrům notebooku. Rozlišení je klasické XGA (1024 x 768 bodů), tedy s poměrem stran 4:3. Výrobcem udávaný kontrastní poměr je 300:1, jas 145 cd/m2 a doba odezvy činí 10/30ms (rise/fall). Subjektivně je kontrast i jas u Toshiby na tradičně dobré úrovni.
Grafická karta je "externí" nVidia GeForce FX Go5200 s 64MB vlastní paměti, nejedná se tedy o žádné "kancelářské ořezávátko" integrované v čipsetu. Přes to, že u stolních počítačů by tento akcelerátor patřil k low-endu, u notebooků jde o lepší průměr. S taktem 199MHz jádro / 405MHz paměti docílil skóre 6407 bodů v 3D Marku 2001 a 1181 bodů v 3D Marku 03; na vychutnávání současných 3D her s plnými efekty to sice není, avšak v skromnějším nastavení postačí. Na hry starší nebo kancelářskou práci je samozřejmě plně dostačující.

Více se o grafické kartě dočtete v samostatném článku nVIDIA - grafické karty pro notebooky (4)
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Audiosystém notebooku představují dva drobné reproduktory, umístěné v rozích pracovní plochy blízko LCD. Jejich zvukový projev je dobrý; co je však velmi sympatické, je potenciometr na ovládání hlasitosti. Každý, kdo zkoušel zesílit nebo ztlumit současný notebook pomocí běžných funkčních kláves ve chvíli výkonnostního vytížení (např.při náročných multimédiích nebo hrách), nejspíš zjistil, že touto cestou je hlasitost ve zmíněné situaci téměř neovladatelná. Proto je hardwarový potenciometr velice praktický.

Z multimediálních konektorů jsou k disposici klasické jacky na sluchátka a mikrofon, dva USB 2.0 porty, FireWire (pouze u dražšího modelu), S-Video, D-Sub (VGA) a slot na karty SecureDigital.

Chlazení a provozní hluk
Jak již bylo řečeno v úvodu, provozní hluk Tecry je téměř nulový. Za běžného provozu není slyšet vůbec, při výkonovém zatížení se roztočí ventilátor hlasitěji, ale je to stále na snesitelné úrovni. Po stránce teploty je na tom notebook z větší části také dobře; pracovní plocha, touchpad a klávesnice jsou při provozu chladné, pouze malá oblast ve spodu notebooku se zahřívá - za to však velmi významně. Chladící otvor pro odvod vzduchu je v levé části notebooku, přívod vzduchu je řešen soustavou drobných otvorů po celé spodní části - zde nechybí ani varování před zmíněnou vyšší provozní teplotou spodku notebooku. Práce na klíně však nebyla nijak nepříjemná.

Baterie
Podlouhlá Li-Ion baterie má udanou kapacitu 4400mAh; notebook však udržela v provozu 3h 35min - trochu překvapivě nízká hodnota na úsporný systém. Pokud však potřebujete pracovat dlouho, můžete do Slim SelectBay umístit místo optické mechaniky další baterii a prodloužit dobu výdrže až na 7h 25min (údaj Toshiby). V maximální možné konfiguraci, s 12-ti článkovým primárním akumulátorem namísto standardního 6-ti článkového a přídavnou baterií by měla Tecra vydržet až 11h 31min v provozu.

Závěr
Toshiba Tecra M2 je vysoce kvalitní značkový managerský notebook; navíc je lehký a snadno přenositelný, solidní a bytelné konstrukce. I přes nízkou hmotnost obsahuje výkonný hardware a téměř všechny dnes potřebné periferie. Díky Slim SelectBay slotu si ho může majitel navíc snadno přizpůsobit svým potřebám, především zvýšit dobu provozu na baterie.
V České Republice jsou v nabídce distributora Tech Data Distribution dva modely: Tecra M2 - 302 s doporučenou koncovou cenou 54.990 Kč bez DPH a Tecra M2 - 322 za 62.990 Kč bez DPH. Levnější model se od recenzované varianty liší v použitém procesoru (1.5GHz), velikosti grafické paměti (32MB), velikostí pevného disku (40GB), pomalejší LAN kartou (100Mb/s) a absencí FireWire. Oba modely jsou dodávány s operačním systémem Windows XP Professional, na výběr je česká i anglická verze. Záruční doba je také delší, než je obvyklé - 36 měsíců na notebook a 6 měsíců na baterii.

Klady a zápory:
+ příznivé rozměry a hmotnost
+ magnéziový case
+ téměř nulový provozní hluk
+ kvalitní zpracování, skvělé panty
+ záruční doba 3 roky

- většina odpadního tepla koncentrována na jediném místě
- umístění Win kláves

Pod čarou:
Model Tecra M2 byl pro ČR sice ohlášen již v dubnu tohoto roku, ale až nyní se dostává do distribuce a k testům. Možná také to je jeden z důvodů, proč jsou v tomto modelu procesory se starším jádrem Banias a WiFi moduly se standardem 802.11b.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisu, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Toshiba Tecra M2

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra M2
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Banias) 1.7 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (HITACHI Travelstar 80GN, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (Matshita UJDA750 DVD/CDRW)
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozliąení: 1024 x 768
  • Video: nVidia GeForce FX Go5200, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad + Accu Point
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 35 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 2x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video, LPT, IrDA, 2x audio, SD card, dokovací konektor
  • Rozměry: 314 x 259 x 31,5-34,9mm
  • Hmotnost (kg): 2.26
  • Doporučená cena: 62.990,- Kč bez DPH (1.9.2004)
Recenze

Diskuse