RECENZE: UMAX VisionBook 805CX - levné Centrino

27. 5. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jeden z nejnovějších přírůstků v řadách notebooků UMAX se řadí mezi středně velké notebooky s váhou pod 3 kg. Vybaven je kompletní sadou Centrino, 15-ti palcovým displejem a základními porty. Pořídit jej lze za zajímavou cenu, obzvláště ve variantě bez OS.

UMAX VisionBook 805CX - levné Centrino

Základní popis
Tělo notebooku vzhledově i konstrukcí z plastu odpovídá cenově příznivé kategorii notebooků. Dominantní stříbrná barva na vnější straně víka je po otevření notebooku výrazně doplněna o černou, hlavně na a kolem klávesnice. Celkový dojem z notebooku není nijak výrazný.

Rozložení portů a dalších prvků po obvodu notebooku je výrazně ovlivněno umístěním baterie. Ta totiž zabírá téměř celou šířku zadní stěny, kde je vedle baterie umístěn jen napájecí konektor, S-video OUT port a otvor pro Kensingtonský zámek. Na protilehlém čele notebooku jsou umístěny 2 audio konektory, takže pokud je budete chtít využít, může se stát, že budou překážet při práci. Při použití externí myši může prostorově kolidovat otevřená optická mechanika, umístěná na pravém boku notebooku. Všechny hlavní porty jsou na levém boku notebooku, k čemu nemám výhrad.

Model 805CX je předurčen hlavně k práci na deskách pracovních stolů a příležitostně i v terénu. Celkové rozměry notebooku jsou cca 325 x 275 x 35 mm a s celkovou, výrobcem udanou, hmotností 2,7 kg jej lze bez větších problému přenášet po bytě nebo v rámci kanceláří. Větší problém nebude činit ani častější transport na delší vzdálenosti, nejlépe v autě. K transportu je určena v ceně zahrnutá, brašna s rozměry, které pojmou i mnohem větší notebook. Na brašně je velká kapsa, kam se pohodlně vejde poměrně malý zdroj s rozměry cca 110 x 45 x 27 mm i několik dalších drobností.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Do černa laděná pracovní plocha je řešena střídmě a přehledně. Nad klávesnicí je umístěno velké kulaté tlačítko hlavního vypínače a po stranách 2 reproduktory. Uprostřed prostoru pod klávesnicí je umístěn touchpad se dvěma tlačítky. Prostoru pro opření rukou je dostatek. Dole na okraji notebooku v levé části opěrné plochy jsou umístěny indikační diody pro klávesnici a práci datových mechanik. Dvě napájecí a jedna WiFi indikační dioda jsou umístěny pod displejem a jsou vidět z obou stran víka, takže dobíjení baterie lze snadno kontrolovat i při zavřeném notebooku.

Klávesnice je rozložena podobně jako u mnoha jiných konkurentů. Mně osobně vadilo jen umístění klávesy Fn v levém dolním rohu, kde bych raději viděl klávesu Ctrl (ta je až druhá zleva). Jinak jsem byl s klávesnicí vesměs spokojen. Hlavní bílé i doprovodné světle modré popisky (pro kombinace funkcí s klávesou Fn) dobře kontrastují s povrchem kláves. Skupinka kláves Home, End, PgUp, PgDn je umístěna na pravém okraji klávesnice do sloupku nad sebou. Ins a Del jsou vpravo nahoře. Nechybí obě Win klávesy (Start dokonce 2x). Líbily se mi velké klávesy Enter, Backspace i velký Shift nejen vpravo, ale i vlevo.

Hlavní HW parametry
Uvnitř notebooku je osazena kompletní sada Centrino, tedy čipset Intel 855GME, WiFi Intel PRO/Wireless LAN 2100 3B (Mini PCI modul) a především procesor Intel Pentium M (Banias) s 1M L2 cache a technologií Enhanced SpeedStep, která snižuje spotřebu energie a zahřívání notebooku přepínáním frekvencí podle potřeb běžících aplikací. UMAX pro model 805CX nabízí alternativně frekvence 1.4 a 1.5 GHz pro procesor Pentium M. Zakoupit lze i variantu s procesorem Celeron M, který vychází z procesoru Pentium M (Banias), ale je odlehčen na 512kB cache a neobsahuje technologii Enhanced SpeedStep. Celeron M je nabízen ve frekvenci 1.3 GHz.

Testovaná konfigurace notebooku obsahovala procesor Pentium M (Banias) na frekvenci 1.5 GHz. Při výkonových testech se s ním notebook bez výrazných výkyvů zařadil mezi ostatní notebooky se stejným procesorem.

Operační paměti RAM je v základu u všech variant modelu 805CX 256 MB. Využit je jeden ze dvou slotů, které dohromady pojmou až 1 GB. UMAX do svých notebooků montuje DDR-400 paměťové moduly, ale pracují jen jako DDR-333, protože čipset Intel 855 více nepodporuje.

Pevný disk SEAGATE ST94011A nabízí 40 GB paměti, má 2MB buffer, pracuje na sběrnici Ultra ATA-100 a točí se rychlostí 5400 otáček za minutu. Příjemným překvapením byla naměřená přístupová doba 15,19 ms, čímž se 805CX dostal momentálně na 2. pozici v našem dosavadním žebříčku. Na druhou stranu horší byla naměřená hodnota přenosové rychlosti 75 MB / s, což řadí disk naopak ke slabšímu průměru. Při běžné práci jsem ale žádný markantní rozdíl v rychlostech nezpozoroval.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej má příjemnou úhlopříčku 15 palců s běžným rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů (pixelů). Kvalita ostrosti obrazu a podsvícení je dobrá, nijak nevybočuje z průměru a odpovídá cenové kategorii notebooku.

O grafiku se stará momentálně nejrozšířenější čip Intelu pro notebooky i852GM sdílející operační paměť RAM. Testům v redakci NOTEBOOK.cz byl podroben již několikrát. Výkonově bohatě stačí pro práci s běžnými aplikacemi, dokumenty a internetem. Není problém si pustit film, zahrát 2D nebo nenáročnou 3D hru. UMAX 805CX umožňuje v BIOSu nastavit velikost sdílené paměti na hodnoty 4/8/16/32 MB. Souhrnné informace o grafických kartách Intel naleznete v článku Intel - grafické karty pro notebooky (3).

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Po multimediální stránce je model 805CX skromný. Nabízí již zmíněný S-video výstup a 2 audio IN/OUT konektory. Projev reproduktorů je na průměrné úrovni i při plné hlasitosti bez rušivých projevů. Hlasitost lze ovládat i kombinací kláves s Fn, ale chyběla mi kombinace kláves nebo tlačítko MUTE pro okamžité ztišení. Optická COMBO DVD/CD-RW mechanika Lite-On LSC-24082K má základní parametry CD/R/RW 24X24X24X + DVD 8X.

Chlazení a provozní hluk
Při dlouhodobém výkonovém testu se notebook nejvíce zahříval vlevo pod klávesnicí, ale na přijatelné úrovni. Malinko méně se zahříval touchpad a téměř neznatelně klávesnice. Teplo bylo samozřejmě cítit zespodu v oblasti pamětí. Při testu zatížení vydával větráček, běžící dlouho na plné otáčky, nepříjemný zvuk. Proto doporučuji pracovat i při zapojeném elektrické adaptéru se zapnutou funkcí SpeedStep (např. profilem spotřeby „Doma/Kancelář“ je SpeedStep potlačen). Při běžné práci, s aktivovanou funkcí SpeedStep, větráček téměř nepracuje a teplota na povrchu notebooku je ještě menší. Přívod chladícího vzduchu je zespodu, proto je třeba si dávat pozor na jeho zakrytí při práci na klíně nebo měkké podložce.

Baterie
Li-Ion baterie s neobvyklou udanou kapacitou 4000 mAh dokázala ve standardním* testu redakce NOTEBOOK.cz udržet notebook v chodu po dobu rovných 3 hodin. Hodnota to není nijak oslnivá, ale notebook není určen pro práci v „terénu“, takže by měla kapacita pro občasné využití stačit. V případě potřeby lze baterii snadno vyměnit.

Závěr
UMAX VisionBook 805CX apeluje na zákazníky především cenou a přitom nabízí slušný výkon takzvaného Centrino notebooku. Bez problému s ním zpracujete běžné dokumenty, připojíte se na internet, pustíte si video nebo si zahrajete 2D či slabší 3D hru. Po stránce portů je výbava jen základní, ale 4 USB 2.0 porty by měly uspokojit všechny běžné potřeby připojení periferií. Příjemná je velikost úhlopříčky displeje a rozložení klávesnice. S procesorem Celeron M (není Centrino, ale konfigurace také obsahuje WiFi modul) je za doporučenou koncovou cenu 32.990,- bez DPH. O rovný tisíc dražší už je konfigurace s Centrino bez operačního systému. Za další 3 tisíce navrch už je Centrino i s Windows XP Home.

Klady a zápory:
+ rozložení klávesnice (až na Fn)
+ zajímavá cena

- hlučný větrák při výkonovém zatížení

Pod čarou
V době uvedení recenze byly na internetových stránkách výrobce uvedeny jiné rozměry, než jaké jsem naměřil. Notebook je o něco širší (325 mm namísto uvedených 312 mm) a o něco méně hluboký (275 mm namísto uvedených 281 mm).

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie notebooku UMAX VisionBook 805CX

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 805CX
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Banias) 1.5 GHz
  • RAM (MB): 256 DDR-333 (DDR-400 viz recenze)
  • HDD (GB): 40 (SEAGATE ST94011A, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: Lite-On LSC-24082K
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 756
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 3 hod 00 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 325 x 275 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
  • Doporučená cena: 36.990,- Kč bez DPH (27.05.2004)
Recenze

Diskuse