RECENZE: UMAX VisionBook 935CSX - hezčí design

25. 11. 2004 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Managerský notebook s příznivou velikostí a hmotností zajišťuje vysokou mobilitu. Nabzí kompletní sadu Centrino, ale také výkonnou grafickou kartu a nadstandardní rozlišení. UMAX s tímto modelem překonal hranici levně vyhlížejících modelů, ale zachoval příznivou cenu.

UMAX VisionBook 935CSX - hezčí design

Základní popis
UMAX VisionBook 935CSX již jednou mýma rukama prošel, když se dostal do redakce NOTEBOOK.cz na dvoudenní test s jedním z prvních kusů nové varinty procesoru Intel Pentium M s jádrem Dothan v ČR (viz článek První TEST Pentium M 735 (Dothan)). Už tenkrát na mě udělal 935CSX dojem, protože se na první pohled vymyká z dosavadního "leciného" vzhledu notebooků UMAX. Dnes se tomuto notebooku podíváme podrobněji na zoubek.

Kombinace černé a stříbrné zde vypadá velmi dobře a decentně, a nebýt na víku nalepená značka, mohl by si nejeden člověk při prvním pohledu pomyslet, že se jedná o notebook zvučnějšího jména. Rozměry plastového těla notebooku 328 x 268 mm odpovídají velikosti 15-ti palcového displeje a obvzláště příjemná je tlouštka notebooku 24-29 mm. Příznivá je i výrobcem udaná hmotnost 2.3 kg, která spolu s rozměry přispívá k vysoké mobilitě notebooku. Předpokladem snadného transportu je i velmi malý, skoro až miniaturní napájecí zdroj o rozměrech cca 97 x 40 x 30 mm.

Rozložení prvků po obvodu notebooku je vesměs příjemné. Převážná část zadku notebooku je zaplněna baterií, takže se tam vešel především konektor pro externí monitor, LAN a modem. Ostatní prvky jsou tedy na bocích. Napravo je optická mechanika, jeden USB port a 2 audikonektory, což může lehce přkážet pravákům při používání externí myši a současném použití jmenovaných prvků na malém stole (kabely + otevřená optická mechanika). Naproti tomu příjemné je vpravo umístěné ovládání hlasitosti. Vše ostatní (PCMCIA, SD card reader, FireWIre, 3x USB, S-video OUT) je na levém boku, kde nemám výhrad. Vepředu jsou "jen" dva reproduktory.

Víko notebooku lze otevřít snadno po uvolnění jediné pojistky. Klouby kladou jen malý odpor, ale dostatečný k tomu, aby udržely víko ve všech úhlech otevření. Malý odpor kloubů by měl do budoucna snížit riziko únavy materiálu v této oblasti (nelze v rámci testu ověřit).

Klávesnice a ovládací prvky
Stejně jako celkový vzhled i klávesnice na mě udělal dobrý dojem. Klávesy působí bytelně a notebook se neprohýbá uprostřed, jako tomu bývá u některých konkurentů. Barva hlavních popisek je bílá (české znaky na obrázcích klávesnice chybí, protože testovaný notebook byl vzorek, ale prodávané kusy mají podle slov výrobce i češtinu). Popisky funkcí spojených s klývesou Fn jsou světle modré. Obě barvy dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Umístění klávesy Fn je příkladné vlevo dole až jako druhé po klávese Ctrl. Klávesy Ins a Del jsou v pravo nahoře v uvedeném pořadí. Home, End, PgUp a PgDn jsou v pohotově dostupném sloupku nad sebou na pravém okraji klávesnice. Enter je vysoký přes dvě řady kláves, což usnadňuje jeho použití. Notebook obsahuje i obě Win klávesy.

Touchpad pod klávesnicí je umístěn uprostřed, takže leváci i praváci mají stejné podmínky pro použití. Touchpad má dvě běžná tlačítka a jedno rolovací. Nad klávesnicí vlevo jsou dvě tlačítka rychlého startu předdefinovaná pro spuštění internetového prohlížeče a e-mailového klienta. Hlavní vypínač podlouhlého tvaru s příjemnou velikostí je napravo. Indikační diody napájení jsou ve víku displeje a svítí z obou stran víka. Další běžné indikační diody se svítícími symboly jsou pod tlačítky touchpadu, takže je při práci mohou zakrývat ruce.

Hlavní HW parametry
Malé rozměry a hmotnost tohoto vysoce přenosného Umaxu dávají tušit, co se nachází uvnitř - sada Intel Centrino, která dnes v podstatě určuje hardwarový standard pro tuto třídu notebooků. Čipovou sadou je tedy osvědčená Intel 855PM, podporující procesory Pentium M s 400MHz FSB, 333MHz paměti a grafický adaptér s postarší sběrnicí AGP 4x.

Procesory Pentium M, se kterými je VisionBook 935CSX nabízen, pracují na frekvencích 1.5, 1.6 a nebo 1.7 GHz (v případě přání lze notebook vybavit i jinými, např. Celeronem M). Testovaná konfigurace byla osazena 1.6 GHz procesorem s novějším jádrem Dothan (2MB L2 cache, 90nm výrobní proces), který je již evergreenem našich testů. I přes jeho nízkou taktovací frekvenci dosahuje poměrně slušných výkonů v testech CPU a ALU (jedná se se o 11., resp. 12. nejvýkonnější procesor našich žebříčků). Díky jeho úsporným technologiím se notebook tolik nezahřívá a může dosáhnout delší výdrže na baterie než procesory Pentium 4 nebo i Celeron M.

Data pro výpočty procesoru obstarává paměť RAM s kapacitou 512MB. Jedná se o modul, který by dle svých specifikací dokázal bez problémů pracovat na efektivní frekvenci 400 MHz. To je však na již postarší čipovou sadu Intelu příliš - pracovní frekvence je tedy efektivních DDR-333 (166 MHz). Při opakovaných testech výkonu však jeho přenosová rychlost dost výrazně kolísala (od nejčastějšího výsledku 801MB/s až po maximální 982MB/s), což je pro paměť pracující s čipsetem Intel 855 něco naprosto nezvyklého - takto se doposud chovaly v testech povětšinou pouze levné čipsety VIA. Paměť je v konfiguraci 1x 512MB a v notebooku tedy zůstává volný druhý slot pro případné rozšíření až na maximální kapacitu 1GB.

Pro stálé ukládání dat slouží velmi rychlý pevný disk Hitachi 5K80 (konkrétně HTS548060M9AT00) s kapacitou 60GB. I (co se do počtu otáček týká) pomalé disky Hitachi dosahují v našich testech vysokých výkonů, v tomto případě to však bylo ještě lepší: 5400 ot/min a vyrovnávací paměť 8MB umožnili disku dosáhnout průměrné přístupové doby 17.31 ms a přenosové rychlosti 85.07 MB/s. Zejména v případě přístupové doby se jedná o skvělý výkon (pouze 11 disků v našich testech bylo o malinko rychlejší); přenosová rychlost je nadprůměrná. Základní verze VisionBooku disponuje 40GB diskem, na přání je možno volit kapacity od 30 do 80GB (včetně velmi atraktivního 60GB Hitachi TravelStar 7K60 s 7200 otáčkami).

Čtení dat z optických disků obstarává Combo (DVD/CD-RW) mechanika Toshiba (DVD-ROM SD-R9012). Dle specifikací výrobce tedy umí číst disky DVD, zapisovat na disky CD-R a přepisovat CD-RW. Za příplatek 2000 Kč bez DPH (a nebo automaticky v nejdražší variantě VisionBook 935CSX) je možné místo ní notebook vybavit mechanikou DVD+/-RW.

Pro komunikaci s okolím, připojení k internetu a pod. slouží běžný 56kb/s faxmodem, síťová karta standardu Fast Ethernet (10/100Mb/s) a bezdrátová síťová karta Wi-Fi podporující standardy 802.11b/g (až 54Mb/s).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
LCD panel disponuje nadstandardním nativním rozlišením SXGA+ (1400x1050 bodů, standardní poměr stran 4:3). Ostrost, podsvícení a celková kvalita obrazu patří k dobrému průměru odpovídajícímu cenové hladině notebooku. O to, co se na displeji bude vykreslovat, se stará (vzhledem k velikosti a hmotnosti notebooku až překvapivě výkonná) grafická karta ATI Mobility Radeon 9700 s 64MB vlastní videopaměti. Přestože byl testovací VisionBook, který jsme měli k disposici, vybaven její starší příbuznou (Mobility Radeon 9600 s 64MB videopaměti), naměřili jsme na notebook stále ještě nadstandardní výkony: 10.199 bodů v testovacím programu 3D Mark 2001 (především testy funkcí obsažených ve specifikaci DirectX 7.0, jeden test na DirectX 8.1; výsledek je velmi ovlivněn výkonem procesoru) a 2.676 bodů v náročnějším a novějším 3D Mark 03 (převážně DirectX 8.1, po jednom testu pro DirectX 7.0 a 9.0; jeho výsledné skóre není téměř vůbec závislé na výkonu procesoru počítače). Výsledek v 3D Mark 2001 byl identický s notebookem Acer Aspire 1802 (Pentium 4 3GHz, ATI Radeon X600) a dělí se spolu o 8.-9. pozici našeho žebříčku (přestože byl akcelerátor ve VisionBooku zpomalen starší sběrnicí AGP 4x oproti nejnovější PCI-X x16 u Aspire), v 3D Mark 03 však již díky menší videopaměti akcelerátor nestačil na první desítku našeho srovnání. S ATI Mobility Radeon 9700 se dají očekávat ještě o cca 15% vyšší výkony.

Grafická karta nejenže plně zvládá veškeré nároky v 2D (texty, video, internet...), ale umožňuje si na VisionBooku díky podpoře DirectX 9 zahrát i nejnovější hry (ne však v plné kvalitě, přeci jen jsou koncipované pro současné stolní grafické karty, a ty jsou v některých případech i 4x výkonnější).

Více o grafických katách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Přestože jde o notebook vybavený výkonnou grafickou kartou, nejedná se o notebook zaměřený na multimedia, ale spíše na mobilitu, a tomu odpovídá i výbava z oblasti multimedií. V notebooku jsou obsaženy 2 audio konektory (mic, out). Model 935 neobsahuje vlastní interní mikrofon, takže např. pro audio/video konference přes internet budete potřebovat mikrofon externí. Reproduktory umístěné v čele notebooku dokáží hrát poměrně hlasitě, ale mají projev kvalitou odpovídající malým reproduktorům (pracují spíše ve výškách). Notebook nevykazoval žádné rušivé zvuky (drnčení klávesnice atp.) ani při plné hlasitosti. Ovládání hlasitosti reproduktorů se provádí pohotově speciálním půl-kolečkem podobným ovladačům z některých mobilních telefonů. Na levém boku notebooku je SD card reader (neodzkoušeno), který potěší především majitele digitálních fotoaparátů s tímto formátem paměti.

Chlazení a provozní hluk
Přístup chladícího vzduchu je zespodu a vývod na levém boku. Prostoru pro přívod ani odvod tepla zde není mnoho, takže při dlouhodobé dlouhodobé výkonové zátěží (hry atp.) větráček běží stále a je poměrně hlučný. Teplota je nejvíce cítit na levé polovině klávesnice a nelvo pod klávesnicí blíže k touchpadu i na touchpadu, ale je snesitelná i při dlouhém výkonovém zatížení a méně znatelná při běžné práci se zapnutým SpeedStep, kdy se uklidní i větráček. Zespodu je nejvíce tepla uprostřed v oblasti WiFi modulu.

Baterie
Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh vydržela v našem standardním* testu pracovat po dobu 3:56, čímž se zase po delší době nějaký "Centrino" notebook v našem testu přiblížil hranici 4 hodin (výrobce udává 4-5 hod). Zde je navíc použita výkonná grafika, takže je to poměrně slušná doba. Manipulace s baterií je bezproblémová, takže i na cestách by s tím neměl být problém ani při častějších výměnách.

Závěr
UMAX VisionBook 935CSX je myslím velmi zajímavým kouskem. Nabízí kompletní sadu Centrino, vysokou mobilitu s 15-ti palcovým displejem a výkonnou grafickou kartou, což nebývá právě častá kombinace v nabídce konkurentů. Designově je o úroveň výše než většina ostatních modelů tohoto výrobce, a tak může směle konkurovat i zvučným značkám. S váhou cca 2,3 kg najde své uplatnění především u managerů, kteří s notebookem pracují často i mimo kancelář. Díky výkonné grafické kartě s ním lze užít i hodně zábavy. Doporučené koncové ceny podle výbavy začínají na ceně 43.990,- Kč bez DPH (v den uvedení recenze). Standardní zárkuk je 2 roky jak pro domácí uživatele, tak pro firmy.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost = mobilita
+ rozlišení LCD
+ výkonná grafika

- hlučnější chlazení při výkonovém zatížení
- chybí interní mikrofon


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook 935CSX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 935CSX
  • Instalovaný procesor: Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR-400, ale pracuje jako DDR-333 (chipset)
  • HDD (GB): 60 (Hitachi Travelstar 5K80, ATA-100, 5400 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (Toshiba DVD-ROM SD-R9012)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400 x 1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9700, 64MB vlastní (v prodeji model 9700)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 56 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • CardReader: SD card
  • Rozměry: 328 x 268 x 24-29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,3
Recenze

Diskuse