RECENZE: Umax ActionBook 585T - solidní a robustní základ

4. 11. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Nový ActionBook patří k nejlevnějším notebookům u nás; jeho cena začíná již na hranici 20 tis. Kč bez DPH. Přesto nabízí vše, co je pro běžné použití notebooku potřeba - přiměřený výkon, potřebná rozhraní, silnou baterii a robustní konstrukci. Jen mobilita trošku vázne ...

Umax ActionBook 585T - solidní a robustní základ

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
ActionBook 585T je "vstupní třídou" společnosti Umax a patří na začátek cenového žebříčku – v testované konfiguraci ovšem ve variantě bez OS atakuje magickou hranici 20 tis. Kč bez DPH. Jedná se o notebook s masivní a jednoduchou konstrukcí. Většina šasi je z nezvykle silného a bytelně vyhlížejícího plastu stříbrné barvy; boky, zadní a spodní část jsou modrošedé (speciálně plasty spodní části působí neuvěřitelně hrubě a mohutně). V zavřeném stavu celému vzhledu dominuje kontrastní nápis Umax na víku, ze předu potom nepřehlédnutelné dírkované čelo s dvěma reproduktory. Designu vévodí hranaté tvary a notebook celkově působí velmi jednoduše, až stroze.

Pokud používáte pro přehrávání hudby a zvuků sluchátka, oceníte umístění audiokonektorů na čele notebooku. Jestliže však používáte externí reproduktory, tak vám bude jejich kabel před notebookem tak akorát překážet.
Z jednoduché konstrukce se nevymyká ani jediný slot PCMCIA, umístěný na levém boku. Krytý je záslepkou; více bych uvítal dvířka, která se nedají ztratit a nebo tak snadno rozlámat. Při přehrávání dat z digitální videokamery pomocí FireWire se také připravte na poněkud překážející kabel, protože port FireWire je rovněž umístěný na čele notebooku hned vedle audiokonektorů.

Stav systému a baterie oznamuje trojice indikačních diod umístěných na spodní části víka notebooku. Tyto diody jsou vyvedeny na obě strany víka, takže indikují stav jak při otevřeném, tak i při uzavřeném notebooku. Jejich viditelnost na vnitřní straně je možná až příliš dobrá, takže při sledování displeje působí (obzvláště za šera) trochu rušivě. Diody oznamující stav zámků klávesnice a také práci pevného disku/optické mechaniky se nacházejí na hraně pracovní plochy a čela notebooku, takže jsou viditelné jak shora, při práci (pokud je nepřekryjete rukou), tak i z čelního pohledu.

Víko notebooku je proti samovolnému pohybu jištěno jedním zámečkem. Otevírá se tedy snadno, i když poměrně ztuha. Díky vyšší hmotnosti celého notebooku se naštěstí s víkem nezvedá i celý zbytek těla (u některých konkurentů se to stává).

Jak se v této cenové kategorii dalo očekávat, notebook má vyšší hmotnost – 3.4kg. S rozměry (především výškou), které činí 328 x 270 x 37-46 mm to je podobné. To jej i přes silnou baterii a bytelnou konstrukci bohužel předurčuje k stání na pracovním stole, pouze s občasným transportem; pro každodenní přenášení je těžký. Zdroj má rozměry průměrné, 165 x 62 x 35 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice s touchpadem patří mezi příjemná překvapení notebooku. Klávesnice je dvoubarevná – alfanumerické klávesy jsou světle šedé, zbylé klávesy jsou tmavě šedé, což značně usnadňuje orientaci. Popisky jsou ve všech případech tradičně bílé, funkce dostupné s Fn mají světle modrou barvu. V rozložení kláves nechybí samostatná tlačítka Home, End, PageUp/Down, ani veliké a stranou odsunuté kurzorové šipky. Výtku bych však měl k umístění Fn (zcela vlevo dole, Ctrl je tedy až druhé) a k velikosti klývesy Enter - ten je pouze jednořádkový. Klávesnice celkově působí pevným a bytelným dojmem, bez nepříjemného prohýbání při stisku jednotlivých kláves.

Pro polohování je použit klasický touchpad se dvěma tlačítky a dvojsměrným rolovacím tlačítkem. Všechna tlačítka jsou výrazně vyhloubena, což velmi zpříjemňuje jejich používání. Touchpad je umístěn lehce excentricky vlevo, pro ulehčení práce pravákům.

Hlavní HW parametry
Na konfiguraci hardwaru je velice znát cena notebooku; přes to však pro běžné nenáročné použití naprosto postačí. Jako základ systému je použita levná, univerzální čipová sada VIA KM400, která již pamatuje nějaký pátek. Určena je pro všechny typy stolních a mobilní procesorů AMD Athlon XP, podporuje paměti DDR do efektivní frekvence 400MHz a případný externí grafický adaptér s rozhraním AGP 8x. Krom toho obsahuje integrovaný modem, síťovou a zvukovou kartu (což pro výrobce notebooku znamená jednodušší a především levnější integraci těchto prvků).

Systém je osazen procesorem Mobile AMD Athlon XP-M 2400+ se skutečnou frekvencí 1.79 GHz (procesor má odpadní teplo do 45W a je určen pro větší notebooky, přitom však jde o méně výkonnou a pomalejší variantu), s 266MHz systémovou sběrnicí, 512kB vyrovnávací paměti L2 a technologií PowerNow! (dynamická změna pracovní frekvence a tím i spotřeby dle výkonnostních požadavků systému). Jak však bývá u AMD zvykem, tak i zde je "za málo peněz hodně muziky", resp. slušný výkon. V testu výkonu CPU se Mobile Athlon XP 2400+ umístil na šestém místě v žebříčku námi doposud srovnávaných procesorů, v testu FPU na místě sedmém (!).

Operační paměť má ve všech variantách ActionBooku 585T poněkud nižší kapacitu 256MB (1x256MB) a pracuje na efektivní frekvenci 333 MHz (DDR-333). Maximální velikost instalované RAM je 1GB, k disposici jsou dva paměťové sloty. Při opakovaných testech přenosové rychlosti paměť přenesla výrazně jiné množství dat - od 558 do 635MB/s. To je však pravděpodobně způsobeno čipovou sadou - ostatně pro systémy s čipovými sadami VIA jsou tyto výkyvy typické. I v nejlepším případě však jsou tyto hodnoty v druhé desítce nejpomalejších systémů, testovaných v naší redakci.

Pevný disk testovaného modelu byl poněkud nezvyklé značky SAMSUNG (typ MP0302H). Pro dnešní dobu disponoval poněkud nižší kapacitou 30GB, na druhou stranu ale slušnou rychlostí otáčení (5400 ot/min) a velikou vyrovnávací pamětí (8MB). V testech dosáhl skvělé průměrné přístupové doby (17.17ms, 7. místo našeho nabitého žebříčku !), avšak nízké přenosové rychlosti - pouhých 77.95MB/s (15. nejhorší hodnota našich testů). Ostatní varianty ActionBooku jsou nabízeny s 40GB diskem.

Všechny mají společnou optickou combo (DVD/CD-RW) mechaniku. V testovaném kuse byla použita QSI CDRW/DVD SBW242B od výrobce Quanta Storage.

Pro komunikaci a připojení k internetu disponuje notebook běžným základem – 56kb/s modemem a síťovým adaptérem; nejdražší varianta, ActionBook 858T nadto disponuje i bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi (802.11b/g). Na přání jí může být vybavena jakákoliv konfigurace (za příplatek 1000 Kč bez DPH).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
ActionBook 585T je vybaven klasickým 15" displejem s rozlišením XGA (1024x768 bodů). Obraz testovaného modelu byl kvalitní; jas ani kontrast nikterak nezaostávaly za notebooky střední třídy.

Horší je však situace u grafické karty: pro maximální úsporu byla totiž použita VIA/S3 UniChrome, integrovaná v severním mostu čipsetu VIA KM400. Ta přes nový název však neoplývá ani technologiemi, ani výkonem. Podporuje totiž pouze hardwarový standard DirectX 7, bez Pexel či Vertex shaderů; jednotku T&L (Transform & Lightning) by jste zde také hledali marně. Velká část práce při renderování 3D obrazu tedy spočívá na softwarové emulaci pomocí procesoru počítače. Navíc, jako každé v čipsetu integrované řešení, ani S3 Unichrome nedisponuje žádnou pamětí pro grafická data - musí tedy používat paměť sdílenou (sdílí RAM se systémem). Velikost RAM, kterou si "ukradne" pro své potřeby, je nastavitelná v BIOSU a může nabývat hodnot 16, 32 nebo 64MB. Absenci vlastní paměti a technologií odpovídají i naměřené výkony: 1190 bodů v 3D Mark 2001 a 77 bodů v 3D Mark 03. V obou případech se jedná o jedny z nejhorších výsledků 3D výkonu u moderních notebooků, které jsme měřili - pro srovnání: současné integrované řešení Intelu, Extreme Graphics 2, dosahuje zhruba dvojnásobného výkonu; hodnoty zde naměřené by odpovídaly například (stolní) grafické kartě nVidia Riva z roku 1998. Přímo podezřele odpovídají výsledkům posledních verzí letité grafické karty S3 Savage.

Pokud se majitel notebooku spokojí pouze s nenáročnými, starými 3D hrami (nebo jakýmikoliv 2D), je výkon grafického "akcelerátoru" dostatečný.
Na jakoukoliv běžnou práci s dokumenty, internet přehrávání videa či zpracování fotek toto řešení bez problémů postačuje.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Notebook je až překvapivě příjemně vybaven pro multimédia: dvojice audiokonektorů na čele skýtá dokonce digitální (S/PDIF) výstup (dle údaje výrobce), nechybí ani standardní port FireWire pro připojení digitální videokamery a infračervený port. Co však potěší asi nejvíc, je pohotový potenciometr pro ovládání hlasitosti. Standardní ovládání hlasitosti pomocí funkčních kláves totiž při výkonovém vytížení notebooku (např hry) často reaguje se zpožděním a zastavením všech probíhajících operací. O to více potěší přítomnost potenciometru, když notebooků s tímto detailem je poskrovnu.

Chlazení a provozní hluk
Systém chlazení a odvodu tepla patří k dalším dobře zvládnutým partiím tohoto notebooku. Vstup pro chladící vzduch je primárně zespodu, otvory však najdeme i na levém boku a na pracovní ploše. V případě překrytí spodního (hlavního) průduchu - např. při práci na klíně nebo na měkké podložce - tedy nehrozí "udušení" a přehřátí celého notebooku. Výstupy chladícího vzduchu se potom nacházejí na zadní straně. S provozním hlukem je to poněkud černobílé: při spuštění notebooku a běžné práci zůstává hlavní ventilátor v klidu a celý notebook je velmi tichý, téměř neslyšný. Karta se však zcela obrátí při výkonovém zatížení: ventilátor se okamžitě roztočí na plné otáčky a notebook je opravdu nepříjemně hlučný. Zdá se, jakoby ventilátoru chybělo více stupňů regulování otáček: buďto je úplně zticha a nebo je velmi hlučný; nic mezi tím.

Po teplotní stránce je však na tom notebook téměř perfektně: při běžném provozu je na povrchu studený, pouze při dlouhodobém vytížení se lehce zahřeje levá část opěry pro ruce a levá část spodku. Teplota a ani umístění ventilátorů tedy vůbec nebrání používání na klíně nebo jiném měkkém povrchu.

Baterie
Notebook disponuje překvapivě silnou baterií - udaná kapacita je 6600mAh! Díky ní dokázal v našem standardním* bateriovém testu simulovat běžnou práci po nadprůměrnou (mezi procesory AMD) dobu 3h 44m, a UMAX ActionBook 585T se tak dostal mezi notebooky s AMD procesory na první příčku v našich dosavadních testech. V případě nutnosti výměny jde baterie velmi snadno vysunout po odtažení jediné (příjemně veliké) západky.

Příslušenství
S notebookem dostane majitel také brašnu, což stále není obvyklé u mnoha značek; všechny hlavní starosti má tedy zájemce vyřešeny najednou. Programové vybavení záleží na zvolené variantě: nejlevnější (testovaná) konfigurace se dodává bez operačního systému (pro účely testování notebooku byl výrobcem nainstalován OS Win XP Home), takže ani další programová výbava v ceně není.

Závěr
Umax ActionBook 585T je solidní notebook s veškerým potřebným příslušenstvím, dostatečným výkonem a bytelnou konstrukcí. Na dnešní dobu disponuje již menší operační pamětí a pevným diskem, jako základní notebook pro nenáročné použití však plně postačí. Díky jednoduchému designu nebude nikde "zářit", je na něm však i vidět jistá "lowendovost" a na luxusní manažerský stůl se nehodí. Jeho veliká hmotnost odrazuje od častého přenášení a mobilního použití vůbec, občasné přenášení však není problémem. Pokud od něj přeci jen bude uživatel vyžadovat častou práci na cestách, dojde ocenění bytelná konstrukce a vysokokapacitní akumulátor.

Při koupi má zákazník možnost konfigurace notebooku na přání; v základní nabídce jsou tři předdefinované modely: testovaná konfigurace bez operačního systému a s 30GB pevným diskem má stanovenu doporučenou koncovou cenu na 20.990 Kč bez DPH, varianta s Windows XP Home a 40 GB diskem o 3000 Kč bez DPH více a za Windows XP Professional a Wi-Fi kartu připlatí zákazník o další 3000 Kč bez DPH navíc. Všechny konfigurace se dodávají i s brašnou a vztahuje se na ně dvouletá záruka, která lze za příplatek rozšířit na tři roky.

Klady a zápory:
+ pevná konstrukce
+ vysokokapacitní baterie v základní výbavě
+ příznivá cena
+ účinné a dobře vyřešené chlazení

- poněkud laciný design
- vysoká hlučnost při výkonovém zatížení
- rozměry hmotnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Umax ActionBook 585T

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax ActionBook 585T
  • Instalovaný procesor: Mobile AMD Athlon XP-M 2400+
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 30 (SAMSUNG MP0302H, ATA-133, 5400 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (QSI CDRW/DVD SBW242B)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: VIA/S3 UniChrome, sdílená paměť do 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: VIA AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 3 hod 44 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 328 x 270 x 37-46 mm
  • Hmotnost (kg): 3.4
Recenze

Diskuse