RECENZE: Umax VisionBook 685WX - integrovaný TV tuner

2. 4. 2004 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Umax VisionBook 685WX - integrovaný TV tuner

Umax VisionBook 685WX - integrovaný TV tuner

Poslední inovace velkého multimediálního notebooku s širokoúhlým displejem od UMAXu nese označení 685WX. Je osazován procesory Pentium 4 HT, vypalovačkou CD i DVD, velkou pamětí operační i diskovou. Poslední varianta v sobě standardně obsahuje TV tuner a přibaleno je i dálkové ovládání.

Základní popis
Vzhledově vychází 685 z předchozí varianty 675, od které se vzhledově liší jen několika málo detaily. Viditelné je zespodu nové, napevno provedené umístění integrovaného subwooferu. Tam, kde byl dříve umístěn modul se subwooferem, je nyní napevno umístěn TV modul. Na spodku přibyl i jeden chladicí otvor pro procesor. Uvnitř notebooku se výrazně změnil výkon grafické karty a procesory mají vyšší frekvence. Namísto zastaralé disketové mechaniky je zde nově čtečka paměťových karet pro 6 různých formátů.

Celkové rozměry 393 x 275 x 37,5 mm umožňují implementaci širokoúhlého displeje s úhlopříčkou 17”. Korpus přístroje je vyroben z plastu tmavošedé barvy se stříbrnými ozdobnými lištami. Také celá svrchní strana víka s velkým logem UMAX je barvy stříbrné. Hmotnost dosahuje 3,85 kg, a tak řadí VisionBook 675 mezi nejtěžší přístroje na trhu, předurčené na pracovní desky stolů s možností občasného přenášení.

Pracovní plocha
Rozložení pracovní plochy využívá šíře korpusu, a tak na ní nacházíme nejen plnohodnotnou klávesnici s rozměry stejnými jako u PC, ale napravo i klávesnici numerickou, která se od PC liší modifikovaným uspořádáním do tří sloupců. Z celkového počtu 99 kláves jich 17 připadá na numerickou část. Klávesnice má české i anglické popisky bílé barvy. Jako u většiny notebooků je nutné si zvyknout na atypické rozmístění speciálních kláves: Ins a Del jsou zde v pravém horním rohu. Klávesa Fn je umístěna v levém dolním rohu a s její pomocí jsou přístupné další speciální funkce, např. úprava hlasitosti, jasu apod. Poloha klávesy Fn se občas může plést s umístěním levé klávesy Ctrl, která se obvykle nachází v levém dolním rohu. Klávesy Home, End, PgUp, PgDn lze vyvolat součaným stisknutím Fn a kurzorových šipek, nebo vlastními klávesami v numerické části, pokud je vypnutý NumLock.

V ozdobné liště nad klávesnicí se nacházejí čtyři kulatá tlačítka - největší slouží jako Power pro start notebooku, další dvě jsou výrobcem přednastavena pro rychlý start e-mailového klienta a webbrowseru a jen pro poslední třetí si uživatel sám může definovat spouštěnou aplikaci. Nalevo od nich jsou čtyři diody pro indikaci aktivity disku a funkcí Num, Caps a Scroll Lock. Další tři diody jsou umístěny ve víku pod displejem a jejich identické protějšky na opačné straně víka, aby byly vidět i při zavřeném notebooku. Dvě z nich slouží, jak je obvyklé, pro signalizaci zapnutý notebook a stav dobíjení baterie, ta třetí po použití k tomu určené utilitky umožňuje indikovat novou došlou poštu v e-mailové schránce. Jako polohovací zařízení je implementován standardně TouchPad se dvěma tlačítky myši a třetím rolovacím.

Hlavní HW parametry
Notebook je osazen čipsetem SiS 648FX a desktopovým procesorem Pentium 4 s podporou HT. Taktovací frekvence u testovaného notebooku byla 2.8 GHz, ale ve standardním ceníku v době recenze už naleznete verze s frekvencemi 3 a 3.2 GHz. K dispozici je standardně 512 MB rychlé paměti DDR-400, která v našich výkonových testech obsadila první příčku. Paměť lze na přání zvětšit až do 1 GB. Úložná kapacita dodávaného pevného disku TOSHIBA MK6022GAX je 60 GB, otáčí se rychlostí 5400 / min, pracuje na rozhraní ATA-100 a vlastní 2 MB bufferu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou ve výkonových testech.

Displej a grafika
Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 17” poskytuje příjemné rozlišení 1440 x 900 pixelů, což se hodí na práci se dvěma dokumenty současně nebo na sledování širokoúhlých filmů. Kvalita zobrazení nijak nevybočuje ze standardu.

Silnou stánkou tohoto modelu je grafická karta ATI Mobility Radeon 9600 s vlastní videopamětí 128 MB. Takováto kombinace dělá spolu s procesorem a pamětí z tohoto notebooku nejvýkonnější multimediální nástroj, jaký byl doposud v naší redakci. O tom svědčí i dvě první příčky v žebříčku 3Dmarků. V této konfiguraci si můžete troufnout i na náročné 3D hry.

O grafických kartách ATI se více dočtete i v našem seriálu ATI - grafické karty pro notebooky (5).

Ostatní multimédia
Model 685WX je opravdu bohatě vybaven pro multimediální zábavu. Vedle širokoúhlého displeje a výkonné grafiky obsahuje i 4-1 reprosoustavu s vlastním subwooferem. Domácí kino sice plně nenahradí, ale zvukový vjem je o mnoho lepší než u konkurentů s dvěma reproduktory. Kdo by přece jen chtěl připojit výkonnější repro soustavu, ten může využít SPDIF konektor.

Další zbraní tohoto notebooku je čtečka paměťových karet pro 6 standardů (CF, Microdrive, MS, SM, SD a MMC).

685WX obsahuje, podobně jako jeho předchůdce a i další UMAXy začínající číslem 6, integrovanou webovou kamerku, která je určena hlavně pro videokonference, nouzově s ní uděláte i nějakou fotku, ale nepočítejte s velkým rozlišením.

Podle ceny je 685WX osazován optickou mechanikou combo DVD/CD-RW nebo i dnes stále běžnější DVD vypalovačkou, která samozřejmě pracuje i se staršími CD-R/RW.

TV tuner
Specialitou v říši notebooků je integrovaný TV tuner. Pracuje s anténou i kabelovou přípojkou. Obraz lze chytit i na kus drátu. Z dob totalitního režimu nám ještě stále zůstala zvuková norma DK, která je běžně vysílána "vzduchem" v ČR a pro kterou je TV tuner upraven. Problém ovšem může nastat při pokusu o připojení na některé kabelové TV, které převádějí zvuk do "západní" normy BG. Mně se u takové kabelové televize nepovedlo zprovoznit zvuk. Stanice lze ladit po kanálech nebo důkladným proscanováním všech frekvencí. Přiložený SW obsahuje ikonku i pro Teletext, ale ten zřejmě není tunerem podporován, protože ikonka nereagovala na stisk.

Dodáváno je i samostatné dálkové ovládání, které je velmi podobné běžným TV dálkovým ovladačům a obsahuje i podobné funkce. Dálkovým ovladačem lze vypnout a zapnout obslužný program pro TV tuner, ale i celý notebook.

Chlazení a provozní hluk
Zvolený typ procesoru a výkonná grafika mají výrazný vliv na potřebu chlazení přístroje - proto jsou ve spodní části notebooku opticky 4, ale ve skutečnosti jen 2 ventilátory. Pokud výkon notebooku využijete naplno, začnou pracovat naplno i oba ventilátory a jsou poměrně hlučné, což lze přehlušit přidáním hlasitosti reprosoustavy. Při práci s dokumenty se větráčky spouštějí méně často, ale i tak je občas zaslechnete.

Nepříjemné je, že po delší době soustavného používání (30 - 60 minut, podle vytížení) se notebook hodně zahřívá. Teplo je nejprve cítit na ozdobné liště nad klávesnicí, kde jsou hodně teplá i tlačítka, která je třeba občas použít. Postupně teplo prostupuje i do klávesnice a touchpadu. Pokud jede notebook opravdu naplno, jsou tlačítka na klávesnicí, a bohužel i touchpad opravdu horké, chvílemi skoro až na hranici použitelnosti. Notebook se samozřejmě zahřívá i zespodu, a protože jsou dole ventilátory pro vstup vzduchu, rozhodně není dobré pracovat s notebookem na klíně nebo měkké podložce, která bý přívod vzduchu ucpala.

Zahřívání a spotřebu energie lze snížit vypnutím TV tuneru v HW profilech, pokud jej zrovna nepotřebujete.

Baterie
Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dodávala při našem standardním* redakčním testu energii po dobu 1 hodiny a 57 minut. To není tak špatný čas, ale s využitím výkonu notebooku rapidně klesá. Vzhledem k tomu, že notebook je koncipován především jako náhrada desktopového zařízení, předpokládá se hlavně práce s připojením k elektrické síti a nehrozí častá potřeba výměna baterií. Pokud přece jen dojde na výměnu baterie, je třeba odšroubovat 4 šroubky.

Závěr
UMAX VisionBook 685WX je především výkonný multimediální notebook, který dokáže nahradit nejeden desktopový počítač. Díky svým rozměrům a hmotnosti přes 3 kg je předurčen pro práci na pracovních stolech. Pokud jej budete přenášet, tak jen málo kdy na delší vzdálenost a spíše v rámci kanceláře či domova. Doporučené koncové ceny tohoto multimediálního nástroje se momentálně pohybují v rozmezí 59.990,- až 74.990,- Kč bez DPH. Dražší verze obsahují DVD vypalovačku, výkonnější procesor i integrované Wi-Fi. Záruka na notebook je standardně 2 roky.

Klady a zápory:
+ grafický výkon pro 3D
+ širokoúhlý displej
+ kvalitní audio
+ velká klávesnice

- rozměry a hmotnost
- zahřívání na pracovní ploše
- hlučné ventilátory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 685WX
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 TH 2.8 GHz
  • RAM (MB): 512 DDR-400
  • HDD (GB): 60 (TOSHIBA MK6022GAX, ATA-100, 5400 otáček)
  • LCD: TFT 17" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1440 x 900
  • Video: ATI Mobility Radeon 9600 s vlastní videopamětí 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SiS 7012 Audio Device
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 1 hod 57 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, COM, LPT, PS2, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 3x audio, SPDIF
  • Rozměry: 393 x 275 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3,4
  • Doporučená cena: 59.990,- Kč bez DPH (25.03.2004 s P4 HT 3 GHz)
Recenze

Diskuse