RECENZE: SONY VAIO GRT 996 - multimediální obr.

4. 3. 2004 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Velké a robustní notebooky s označením VAIO GRT patří u SONY do nejvyšší cenové kategorie. Další z řady testovaných v naší redakci je vybaven procesory Mobile Pentium 4, výkonným grafickým čipem a bohatou SW výbavou. 996 navíc obsahuje UltraBright LCD.

SONY VAIO GRT 996 - multimediální obr.

Základní popis konstrukce
Na první pohled se jedná o velký notebook, který v sobě skrývá i odpovídající výkon. Povrchu dominuje převážně stříbrná barva vkusně doplněná o černé prvky. Vzhledově nepůsobí nijak výstředně, spíše naopak. Oproti dříve testované verzi GRT 796 se na pohled změnil jen nepatrně na bocích a na spodku, kde bylo nově přidáno více otvorů pro chlazení.

K rozložení portů nemám připomínek. Ve prospěch notebooku hovoří modulární slot pro optickou mechaniku, kam lze umístit i další datová zařízení, případně další baterii. Víko zakrývající baterii dle mého soudu zbytečně komplikuje její výměnu, ale to je asi tak jediný neduh, který se dá konstrukci tohoto notebooku vytknout.

S robustní konstrukcí o rozměrech 357 x 300,3 x 44,8-47,4 mm a hmotností 4,1 kg rozhodně není určen pro časté přenášení. Mobilitě nepřispěje ani velký zdroj elektrického napájení. GRT najde své místo nejspíše na desce pracovního stolu, kde bez problému dokáže nahradit leckterý desktop.

Pracovní plocha
Klávesnice je řešena poměrně příjemně. Mezi černými klávesami je umístěn i velký Enter a Backspace (mazání textu zpět). Polohovací klávesy (Home, End, Pg Up/Dn) jsou na pravém kraji v sloupku nad sebou, Del je úplně vpravo nahoře a hned vedle něj Ins. Fn je v levém dolním rohu druhý zleva. GRT obsahuje i obě Win Klávesy. Na klávesnici mi vadily jen české popisky, protože byly velmi nevýrazné a špatně kontrastovaly s černým povrchem kláves.

Plocha pod klávesnicí je dostatečně velká pro opření obou rukou. Touchpad je posunut více doleva, což usnadňuje jeho používání pravákům. Dvě tlačítka "myši" jsou výrazně odlišena velikostí. Levé je samozřejmě větší, a přispívá tak k pohodlnému použití.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač a tlačítko pro rychlou změnu rozlišení displeje. Oproti dříve testovanému GRT 796 přibylo i tlačítko pro rychlou změnu jasu displeje. Pod touchpadem na čele notebooku je ještě užitečný přepínač na aktivaci WiFi (802.11g).

Indikačních diod je celkem 8. Tři pro nastavení klávesnice + 1 MagicGate jsou nad klávesnicí. Další čtyři jsou na levé dolní hraně pracovní plochy. Indikují připojení k elektrické síti, stav 1., případně i 2. baterie a práci s diskem. Jejich popisky jsou vidět jen zepředu, ale po chvilce práce není problém se v nich rychle zorientovat.

Hlavní HW parametry
Model GRT 996 pracuje na čipsetu SiS 648. Osazován je procesorem Mobile Pentium 4 a v ČR je dostupný s frekvencí 2.8 nebo 3.2 GHz. Tento procesor neobsahuje SpeedStep, ale je lépe uzpůsoben pro nižší spotřebu než běžné desktopové Pentium 4. V našich výkonových testech tento procesor vyniká především v MMX benchmarku, kde obsazuje první místa. V CPU A FPU benchmarku se řadí až za procesor Pentium M. Při práci notebook s tímto procesorem celkově působí velmi svižným dojmem i v náročnějších aplikacích.

Operační paměti RAM je zde požehnaně. Verze GRT VP obsahuje 512MB a GRT ZP dokonce 1GB DDR-333 paměti. Při testu jsem naměřil propustnost až 1345 MB/s, a tím se testovaný GRT 996 VP v den uveřejnění recenze vyšvihl na 1. příčku v našem žebříčku rychlosti paměti. Pro úplnost ještě dodám, že pro paměť jsou v notebooku 2 sloty.

Pevný disk HITACHI Travelstar 80GN-60 nabízí kapacitu 60 GB, pracuje s bufferem 8 MB, točí se rychlostí 4.200 otáček / min a je připojen přes ATA-6 rozhraní (100 MB/sec Ultra DMA mode-5). Stejný disk, ale s větší kapacitou se již v naší redakci ocitl v již zmiňované předchozí verzi GRT 796 a stále si v našem žebříčku měřených disků drží první příčku v dosažené rychlosti přenesených dat (necelých 89 MB/s).

Displej a grafika
Displej je jednou z hlavních věcí, na kterou SONY u tohoto modelu klade důraz. Úhlopříčka 16,1" odpovídá celkovým rozměrům. Budu-li se opět držet srovnání s předchozím recenzovaným modelem, tak 996 VP má menší rozlišení "jen" 1400x1050 pixelů, ale zakoupit lze i výkonnější variantu 996 ZP, která už má rozlišení 1600x1200. Hlavní inovací oproti předchozímu modelu je UltraBright (dříve OnyxBlack, SONY bylo nuceno technologii přejmenovat, ale jde o totožnou záležitost). SONY změnou ochranné plochy před displejem a úpravou podsvícení docílilo lepšího kontrastu barev. Oproti klasickým TFT displejům je černá opravdu černá. Displej není matný, ale hladký a lesklý, což ovšem znamená, že se v něm lépe odrážejí okolní výrazně osvětlené předměty. Na první pohled to vypadá, jako by před displejem bylo kouřové sklo. Nejdůležitější je, že když jsem postavil klasický TFT a UltraBright vedle sebe, byl rozdíl na první pohled opravdu vidět. UltraBright nejvíce oceníte při sledování filmů nebo při prohlížení fotek z digitálního fotoaparátu.

Dalším kvalitním prvkem modelů GRT je integrovaná grafická karta nVIDIA GeForce FX Go5600 s vlastní grafickou pamětí 64 MB. Kdo se v tom vyzná, již jistě tuší, že ve spojení s touto kartou dosahoval GRT 996 velmi dobrých výsledků v testech 3Dmark a umístil se na předních příčkách žebříčků našich výkonových testů. S GRT 996 se nemusíte obávat ani náročných 3D multimédií.

Ostatní multimédia
SONY bylo jednou z prvních firem, která nabízela ve svých noteboocích duální DVD +/- RW vypalovačku a nejinak je tomu i u tohoto modelu. K dalším multimédiím patří i MagicGate PRO, což je SONY označení pro čtečku MemoryStick PRO paměťové karty. Notebook obsahuje 2 stereo reproduktory ukryté nad klávesnicí. Jejich zvukový projev je na poměry notebooků velmi dobrý. GRT 996 je dobře vybaveno i po stránce konektorů, jako je 3x USB 2.0 a iLINK, což je opět jiné označení, které SONY používá pro FireWire. Na zadní straně notebooku jsou 2 obligátní audiokonektory. Nechybí ani Video výstup, v tomto případě kompozitní (dnes již bývá častější S-video) s malým konektorem, takže budete potřebovat redukci pro připojení na TV.

Chlazení a provozní hluk
Přestože testovaný notebook obsahoval 2.8 GHz procesor, nebylo jeho zahřívání nijak nepříjemné. Notebook se nejvíce zahříval v prostoru nad klávesnicí, kam běžně při práci uživatel ruce neklade, takže to nevadí. Dále bylo teplo cítit zespodu, ale to by opět nemělo vadit, protože s tímto notebookem se nepředpokládá práce v terénu, a tudíž ani na klíně. Klávesnice ani prostor pod ní se během testu nijak výrazně nezahříval, takže práce s GRT byla pohodová. Ani jeho zvukový projev při spuštěném větráčku chlazení nebyl ve srovnání s podobně vybavenými notebooky nijak výrazný.

Baterie
Tentokrát jsem nemohl provést standardní* redakční test výdrže baterie, protože zapůjčený vzorek měl baterii poškozenou. Uvedu tedy jen hodnotu udanou výrobcem - 1 hod 32 min. Opět podle srovnání s předchozím testovaným modelem usuzuji, že uvedená hodnota je reálná.

Příslušenství
GRT obsahuje v ceně základní příslušenství jako je napájecí adapter, síťový kabel a plastová krytka, kterou lze vložit do notebooku namísto optické mechaniky, a snížit tak hmotnost z 4,1 kg na 3,9 kg.

Zajímavějším je výčet SW, který GRT 996 obsahuje již v ceně. Některé programy možná nikdy nevyužijete a jiné se určitě budou hodit. Hlavní je, že si můžete vybrat. Zde je výčet některých z nich: Adobe Premiere 6.0 LE, Microsoft Works 7, SonicStage, MoodLogic, Adobe Photoshop Elements, Adobe Photoshop Album Starter Edition, WinDVD, Norton Internet Security 2004, Norton Password Manager, Click To DVD, Drag'n Drop CD+DVD a mnoho dalších.

Operačním systémem jsou Windows XP Pro. Recovery instalace, včetně všech přidaných programů, je umístěna na dvou DVD discích. Díky nim lze notebook kdykoliv uvést do původního nástavní nového notebooku výrobcem.

Závěr
SONY GRT 996 nabízí především vysoký výkon výpočetní i grafický. Dále nadstandardní SW balík, zaměřený především na multimédia. V neposlední řadě bude jistě mnoho zájemců zajímat i logo SONY na víku displeje. Vzhledem k rozměrům a velké váze není předurčen k práci v terénu. Tento multimediálně zaměřený notebook je předurčen na pracovní desky stolů náročných uživatelů, kteří jsou ochotni za něj zaplatit cenu začínající těsně nad 70-ti tisíci korunami bez DPH.

Klady a zápory
+ výkon výpočetní i grafický
+ velký displej a rozlišení
+ výměnný modul (CD/DVD, HD, další baterie)

- špatně viditelné české popisky
- tloušťka a hmotnost
- vyšší cena

- Viktor Péder -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse