RECENZE: Toshiba Satellite P10 - výkon v přitažlivém balení

24. 6. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Líbivý design, vysoký výkon a kvalitní obraz jsou devizou tohoto rozměrného notebooku. Navíc jsme naměřili absolutně nejvyšší propustnost paměti, jakou jsme v našich testech doposud měli. (NOTEBOOK.cz opět jako první médium v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Toshiba Satellite P10 - výkon v přitažlivém balení

Toshiba Satellite P10 je typický zástupce desktop replacement třídy notebooků. Stolní procesor, vysoký výkon, malá výdrž na baterie a velké rozměry a hmotnost ji předurčují všude tam, kde je potřeba výkon a není vyžadována přílišná mobilita.

Základní popis
Do našeho testu dorazila P10 ve své druhé nejvýkonnější variantě - se stolním Pentiem 4 HT běžícím na frekvenci 3 GHz, 512 MB DDR-333 SDRAM, širokoúhlým 15,4" displejem o rozlišení 1280 x 800 pixelů, 60 GB pevným diskem, DVD-RW a GeForce FX Go 5600 grafickou kartou s 64 MB vlastní videopaměti.

Vzhledem je notebook podobný ostatním širokoúhlým variantám Toshiba Satellite. V zavřeném stavu dominuje výrazně modrý vrch víka displeje s logem Toshiba. Po otevření zaujme dobře sladěná kombinace černé (klávesnice a displej), stříbrně šedé (pracovní plocha) a bílé (okolí klávesnice a touchpadu) barvy. V zaoblených rozích blíže k uživateli jsou dva reproduktory. Subjektivně notebook hodnotím jako designově velmi povedený.
Rozměry jsou 363 x 275 x 39 mm a s hmotností 3,62 kg bude stát spíše na stole, než že by byl často přenášen. 120 wattový zdroj měří 146 x 62 x 34 mm - je tedy také dost veliký.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Klávesnice Satellite P10 je poněkud užší, než by mohla být, a odpovídá tomu i rozložení kláves. V horní řadě jsou odděleny Esc, funkční klávesy a printscreen s pause; trochu netradičně zde také najdeme "windowsovské" klávesy. Důvodem tohoto uspořádání je širší Ctrl (zcela vlevo dole, jak má být), funkční klávesa Fn a Alt. Mezi Altem a poněkud kratším mezerníkem najdeme trochu překvapivě vlnovku, napravo od mezerníku potom již běžně velké zpětné lomítko, insert a delete. Popisky hlavních funkcí tlačítek jsou dost výrazně bílé, a tedy na sytě černých klávesách dobře čitelné, zato popisky funkcí dostupných přes funkční klávesu Fn jsou "dobře maskované" - tenké a šedivé. Za normálního osvětlení však jsou vidět dostatečně.

Nalevo od klávesnice je vypínač (indikující chod notebooku modrým podsvícením, v režimu spánku bliká červeně), napravo jsou dvě programovatelná tlačítka - standardně prohlížeč internetu, konfigurační program Toshiba a zapínání TV výstupu (to nelze uživatelsky nastavit). Pod klávesnicí je lehce doleva posunut veliký Touchpad se dvěma tlačítky.

Rozložení konektorů je bez větší nepříjemnosti - jacky pro sluchátka, line-in a mikrofon nalezneme v levé části notebooku, multimediální tlačítka v čele notebooku po levé ruce, velice praktický potenciometr na ovládání hlasitosti uprostřed, DVD-RW mechanika je umístěna také vepředu, kde nepřekáží kabelům; síťový, telefonní, PS/2, D-Sub (VGA), paralelní a 2 USB konektory jsou klasicky vzadu, jeden USB port spolu s infraportem a FireWire nalezneme na pravé straně notebooku, ostatní potom na zadní straně. Zvláště osamocené USB na straně u myši (pokud jste praváci) se mi velice líbilo. Vytknul bych pouze fakt, že kvůli zkosení čela notebooku jsou multimediální tlačítka skryta z běžného úhlu pohledu.

Diody signalizující připojení k el. síti, chod notebooku a stav baterie jsou na čele notebooku, opět neviditelné z normálního úhlu pohledu. Pevný disk, optická mechanika, slot Secure Digital a Wi-Fi (i když testovaný notebook bezdrátovým připojením nedisponoval) signalizují svůj stav modrými diodami nalevo od klávesnice; modré je také již zmiňované podsvícení vypínače a je dost silné, takže v šeru působí trochu rušivě.

Hlavní HW parametry
Základní systémové komponenty, čipset a procesor jsou stolní - tomu odpovídá jejich cena a výkon, ale také horší mobilita celého notebooku. Toshiba Satellite P10 - 874 je osazena procesorem Intel Pentium 4 (jádro Northwood) běžícím na frekvenci 3 GHz s podporou Hyper-Threading. Procesoru dobře sekunduje čipset Intel 865PE s AGP 8x, podporou technologie HT a především 800 MHz FSB a dvoukanálovým řadičem paměti - tyto vlastnosti bychom u "mobilních" čipsetů stále hledali marně. Tomu odpovídají i naměřené výkony - v našem testu MMX obsadil notebook třetí místo a v testu propustnosti paměti s velkou rezervou vytvořil nový rekord - 2022 MB/s! Doposud nejrychlejší Umax Visionbook 685WX dokázal přenést 1507 MB/s. Operační paměť má kapacitu 512 MB (v konfiguraci 2x 256 MB); moduly byly značky Samsung, s frekvencí 166 MHz (333 MHz efektivně, DDR-333).

Pevný disk o kapacitě 60 GB je od Hitachi (IC25N060ATMR04-0) a točí se pouze 4200 ot/min, ale disponuje 8 MB cache. S velmi slušnou přenosovou rychlostí 86 MB/s se dostal do první desítky disků v našich testech; přístupová doba 18 ms patří k průměru.

Jako optickou mechaniku u námi testovaného kusu použila Toshiba vlastní výrobek, model DVD-ROM SD-R6112; ta je na pevno zabudována v čele notebooku a umí zapisovat i na média DVD-R (rychlostí 2x), DVD-RW (1x) a DVD-RAM (2x); samozřejmě také CD-R (16x) a CD-RW (4x a 10x).

Pro komunikaci notebooku s okolím slouží klasický Fast Ethernet adapter (100Mbps síť) od Realteku a 56kbps softwarový modem Toshiba, dále tři USB 2.0 porty, FireWire a Fast InfraRed.

Za zmínku též stojí možnost ochrany dat pomocí slotu na karty SecureDigital, umístěného na pravém boku notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Všechny varianty Toshiba P10 jsou vybaveny širokoúhlým LCD s úhlopříčkou 15,4" a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Obraz bych hodnotil jediným slovem: vynikající. Displej má skvělý kontrast i jas a i jeho viditelnost z úhlů je na vysoké úrovni.

O výpočet obrazu se stará AGP 8x grafická karta nVidia GeForce FX Go5600 s 64 MB vlastní videopaměti. Takt grafického jádra je 225 MHz, pamětí potom slušných 590 MHz. Výkon je odpovídající - 9148 bodů v 3D Marku 2001 a 1624 bodů v 3D Marku 03. V obou případech se notebook těsně dostal do první desítky v našem srovnání. Čip obsahuje plnou hardwarovou podporu standardu DirectX 9.0, technologicky a výkonnostně tedy postačuje na současné 3D hry; pro běžnou práci je samozřejmě bez problémů.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Jak již bylo zmíněno, notebook má na čelním panelu 5 tlačítek pro ovládání multimédií a velice praktický potenciometr pro regulaci hlasitosti. Stereofonní reproduktory jsou kruhové, velice stylově umístěné v zaoblených předních rozích notebooku a poskytují na notebook dost kvalitní zvuk.

Chlazení a provozní hluk
Výtku bych však měl k umístění chlazení. Otvory pro přívod vzduchu jsou dva a oba jsou na spodní části notebooku. Vývod teplého vzduchu je potom z boku, na levé a zadní straně. Notebook je tedy odsouzen k stání na nožičkách na nějakém tvrdém povrchu - Toshiba asi usoudila, že třída desktop replacement patří opravdu jen na pracovní plochu stolů a ne na klín nebo jakýkoliv měkký povrch (u spodních ventilátorů je dokonce varování o vysoké provozní teplotě a zákaz doteku holým tělem :). Při běžné práci se však notebook nijak výrazněji nezahřívá a i ventilátor pracuje na nízkých otáčkách. Až při vyšším a dlouhodobém zatížení začne ventilátor pracovat rychleji a spolu s ním se dostaví i silnější zvuk a při plném výkonu je už poměrně rušivý.
Klávesnice se dokáže při plném vytížení dost zahřát, ale není to nesnesitelné. Teplota je nejvyšší v levé horní části klávesnice; u tohoto rohu jsou také umístěny všechny ventilátory. Na to, že je uvnitř notebooku umístěn procesor produkující 82 W tepla, odvedli inženýři z Toshiby dobrou práci. Při běžné práci je teplota nízká i pod klávesnicí na touchpadu a kolem něj.

Baterie
Li-Ion baterie o kapacitě 6450 mAh vydržela napájet notebook v našem standardním* testu 2 hodiny 15 minut, což odpovídá údajům Toshiby (kolem 2 hodin). Velmi přehledně jsou také řešeny profily správy napájení (program "Řízení spotřeby Toshiba", profily dostupné přes hotkey) a řízení jasu LCD.

Závěr
Toshiba Satellite P10 je vysoce výkonný, kvalitní notebook s pěkným designem, určený především na plochu pracovního stolu a pouze pro občasné přenášení. Ve všech variantách nabízí DVD vypalovačku, 512 MB RAM, 60 GB pevný disk, kvalitní širokoúhlý displej a výkonnou grafickou kartu (varianta P10-792 dokonce Ati Mobility Radeon 9700). Testovaná varianta má doporučenou koncovou cenu 53.890 Kč bez DPH.

Klady a zápory
+ výkon
+ pěkný design
+ kvalitní obraz a zvuk

- rozměry a hmotnost
- chlazení pouze zespodu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Toshiba Satellite P10

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Recenze

Diskuse