RECENZE: UMAX VisionBook 645SX - CardReader včetně CF a Microdrive.

29. 1. 2004 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Modelovou řadu VisionBook 6xx nabízí UMAX již přibližně rok, ale její vybavení se stále modernizuje, a tak vám dnes přináším seznámení s poslední variantou. Notebook vyšší střední třídy nabízí vysoký výkon s procesorem Pentium 4 HT, dostatek paměti, výkonnou grafiku a velký displej s velkým rozlišením. Jako jeden z mála obsahuje integrovanou čtečku CompactFlash karet.

UMAX VisionBook 645SX - CardReader včetně CF a Microdrive.

Základní popis (konstrukce, mobilita, ergonomie)

Vzhledově je model 645SX shodný s modelem 630SX a 635SX. Tělo notebooku je vyrobeno z plastu odpovídajícího cenové kategorii. Výrobcem udávaný "SLIM design s výškou pouze 36 mm" bych hodnotil spíše jako THICK. Výška je udávána pro zavřený notebook, čili tělo s víkem. K uvedené výšce je třeba připočíst další cca 3mm, o které je notebook výše díky nožičkám vystouplým ze spodku notebooku. Nožičky mají význam pro chlazení notebooku. Položený na stole působí masivním dojmem, ale to je pro tento druh notebooků běžné a není třeba se za to stydět. Rovněž další rozměry 329 x 275 jsou pro notebooky s displejem 15" normální. Celková hmotnost udaná výrobcem jsou rovné 3 kg. Zdroj má rozměry cca 165 x 63 x 35, což ho řadí mezi velké a zabere dost místa při přepravě.

Chcete-li být s tímto notebookem mobilní, budete potřebovat velkou brašnu, ale s tím si není třeba lámat hlavu, protože koženková taška je již zahrnuta v ceně. Velikost, hmotnost a celková koncepce tento notebook předurčuje spíše k práci na pracovním stole s možností snadného přenášení z místa na místo.

Většina konektorů je přístupná na zadní straně notebooku. Dle mého soudu nepraktické je umístění FireWire, 3x audio a infra portu na čele notebooku. Pokud jejich prostřednictvím budete něco připojovat, patrně vám připojená zařízení nebo kabely budou před notebookem překážet při práci na klávesnici. PCMCIA konektor je zde jeden a je standardně vyplněn plastovou "záslepkou", která je náchylná ke ztrátě, ale k provozu notebooku ji nepotřebujete. Optická mechanika je nalevo, takže při výměně média nezasahuje do prostoru, kde někteří uživatelé mohou mít připojenou myš s podložkou.

Podstatný rozdíl u 645SX oproti předchozím sourozencům najdeme na levém boku, kde místo disketové mechaniky obsahuje integrovanou čtečku paměťových karet. Vedle stále běžnějších variant čteček SM. MS, SD MMC obsahuje tento notebook i CF (CompactFlash) slot, kompatibilní i s Microdrive moduly.

Další zvláštností všech modelů 6xxSX je webkamera, integrovaná v horní části víka notebooku hned nad displejem. Ve Windows XP je přístupná přímo ve složce Tento počítač nebo pomocí programu AMCAP, který umožňuje různá nastavení včetně barevné hloubky a kontrastu. Ukládat lze jak videosekvence s rychlostí 15 snímků za vteřinu, tak jednotlivé obrázky s rozlišením 640x480 pixelů.

Stereoreproduktory jsou umístěny v rozích čela notebooku a na poměry přenosných počítačů mají slušný zvuk.

Veškerá modularita notebooku je podmíněna použitím šroubováku, který je potřeba i pro výměnu baterie.

Pro otevření víka notebooku jsou potřeba obě ruce volné. Dvě posuvné pojistky se nejlépe ovládají pomocí palců. Při otevírání by měl notebook ležet na pevné stabilní podložce.

Pracovní plocha (ovládací prvky, ergonomie)

Klávesnice je tvořena jako u mnoha notebooků UMAX z tmavě hnědých (kouřových), slabě průhledných kláves. Základní popisky včetně českých znaků jsou bílé. Klávesa Fn a jí přidružené popisky jsou tmavě žluté. Klávesa Fn je umístěna v levém dolním rohu, takže se snadno může stát, že přehmátnete, pokud chcete použít levou klávesu Ctrl, která je hned vedle. Ctrl klávesa se zpravidla používá častěji, takže toto rozložení považuji za nešťastné. Obě barvy dobře kontrastují s povrchem kláves. Klávesy Insert a Delete nalezneme samostatně v pravém horním rohu. Klávesy Home End, PgUp a PgDn jsou umístěny na pravém okraji klávesnice ve sloupku nad sebou. Enter je jednořádkový. Win klávesy jsou zde obě na obvyklých místech. Pod klávesnicí je dostatek místa pro opření rukou.

Nad klávesnicí jsou vedle hlavního vypínače 3 menší tlačítka pro rychlý start programů. První dvě jsou "natvrdo" nastavena na spuštění e-mailového klienta a internetového prohlížeče. Třetí tlačítko lze nastavit na libovolný program, dokument nebo třeba URL odkaz. Na čele notebooku je posuvný vypínač bezdrátových technologií WiFi a Bluetooth. Vypínač je jen jeden pro obě technologie najednou. Protože by WiFi mohlo při současném použití s Bluetooth kolidovat, je zde možnost přepínání pomocí kláves Fn+F12. Oba komunikační standardy lze zakázat i softwarově.

Polohovacím zařízením je Touchpad. Umístěn je pod mezerníkem, a tedy více doleva, což je příjemné hlavně pro praváky. Tlačítka "myši": pod touchpadem jsou znatelně zapuštěna pod úroveň opěrné plochy rukou. Zapuštění hluboké odhadem 3 mm je neobvyklé, ale při práci mi nijak výrazně nevadilo ani jsem ho neocenil. Pod touchpadem je rolovací tlačítko.

Indikačních diod je na notebooku celkem 7. Čtyři nad klávesnicí zleva indikují práci pevného disku a nastavení klávesnice (Caps, Num a Scroll Lock). Další trojice diod je ve spodní části víka notebooku pod displejem. První dvě indikují stav napájení a dobíjení baterie. Třetí kombinovaně indikuje příchod nové pošty a stav zapnutí WiFi nebo Bluetooth. Podrobněji je to popsáno v manuálu. Všechny diody jsou při běžné práci v zorném poli uživatele. Trojice diod ve víku je viditelná z obou stran víka, tedy i při zavřeném notebooku, což se může hodit.

Výkony a parametry

Testovaná konfigurace obsahovala procesor intel Pentium 4 s technologií HT a taktovací frekvencí 2.8 GHz. V žebříčku výkonů procesory s HT technologií kralují při testu MMX. Hlavní výhodu HT procesorů poznáte při práci. Technologie HT simuluje přítomnost dvou procesorů v počítači, a tak lze poměrně rychle na pozadí běžícího programu otevřít další program bez zdlouhavého čekání.

Standardních 512 MB DDR (333 MHz) operační paměti lze rozšířit až na 1 GB. Sloty pro paměť jsou 2 a oba jsou ve standardu zaplněny (2 x 256 MB). Pokud do budoucna zvažujete rozšíření, doporučuji tak učinit hned při zakoupení. V době zveřejnění této recenze se stala testovaná konfigurace nejrychlejší v rychlosti přenosu dat s naměřenou hodnotou 1.3 GB za sekundu.

Pevný disk Toshiba s označením MK6022GAX a kapacitou 60 GB nabízí opravdu hodně místa. 2.5" disk je připojen přes ATA-100 sběrnici a otáčí se rychlostí 5400 za minutu. Při výkonovém testu jsme naměřili průměrnou hodnotu 83 MB/s.

K velkému notebooku patří velký displej. Úhlopříčka displeje je 15" a nabízí rozlišení 1400x1050 pixelů, které oceníte hlavně při práci s více okny na ploše. Ostrost obrazu i podsvícení displeje je na dobré úrovni odpovídající současnému průměru. Grafiku obsluhuje integrovaná grafická karta ATI Mobility Radeon 9600, což je v současnosti vrchol v oblasti nabídky. Grafická karta obsahuje vlastní videopaměť o velikosti 128 MB, což výrazně umocňuje její výkon.

Díky HT procesoru s výbornou podporou MMX a hlavně díky grafické kartě dosáhl VisionBook 645SX nejlepších výsledků dosud naměřených hodnot v 3DMARK testech. S takovým notebookem si můžete troufnout i na náročná multimédia i 3D hry. O výkonu dostačujícím pro běžnou práci s dokumenty a internetem snad ani není třeba hovořit.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je poměrně propracované. Vedle běžného větráku pro chlazení procesoru zde nalezneme přídavný menší větráček pro chlazení operační paměti. Vstup chladicího vzduchu je na spodní straně notebooku. Přístup vzduchu usnadňují vysoké nožičky. S notebookem by se mělo pracovat na tvrdé podložce. Práci na klíně nebo měkké podložce kvůli možnosti zaslepení vstupních otvorů vzduchu nedoporučuji. Při běžném zatížení notebooku (práce s dokumenty, internetem atp.) se notebook zahřívá jen málo a větráčky běží zřídka kdy. Jakmile stoupnou nároky na výkon, začne se i notebook výrazněji zahřívat a s tím je spojeno i spuštění obou chladicích větráků, které společně dokážou produkovat hodně hluku.

Při velkém zatížení je nejvyšší teplota na spodku notebooku. Na pracovní ploše jde nejvíce tepla do tlačítka hlavního vypínače a klávesnice. Plocha pro opření rukou se zahřívá více vlevo. Teplota na povrchu pracovní plochy notebooku však zůstává dle mého soudu přijatelná i při delší práci, obzvláště přihlédnu-li k tomu, že v notebooku je procesor Pentium 4 HT. Rozhodně už jsem zažil notebooky, které topily více.

Baterie

S udanou kapacitou 4400 mAh vydržela baterie v našem standardním* výkonovém testu pracovat po dobu 1 hodiny a 49 minut. V dnešní době to není nijak oslňující hodnota, ale s ohledem na použitý procesor je to hodnota dobrá. Notebook není určen na časté používání v terénu bez dosahu elektrické zástrčky, ale pokud byste tak přece jen chtěli činit po dobu delší než 2 hodiny, musíte počítat s tím, že pro výměnu baterie bude třeba povolit 2 šroubky, a to není zrovna praktické.

Příslušenství

Mezi příjemné součásti výbavy patří koženková brašna s prostorem pro notebook a velkou kapsou, kterou z převážné části zabere zdroj. K notebooku dostanete běžné vybavení, jako je anglický manuál i jeho český překlad. Operačním systémem jsou Windows XP Pro. UMAX na svoje notebooky také instaluje OpenOffice, které jsou sice ZDARMA dostupné na internetu, ale díky předinstalaci ušetříte čas i peníze, které byste jinak strávili stahováním z webu. Přítomen je mimo jiné také Roxio Easy CD and DVD Creator 6. Instalační CD jsou rovněž přiložena v dodávce.

Závěr

UMAX VisionBook 645SX především nabízí vysoký výpočetní a grafický výkon. Notebook této kategorie není určen pro příliš časté přenášení a práci v terénu, ale hmotnost 3 kg je ještě stále přijatelná pro občasný přenos z místa na místo. 645SX je dobře vybaven i po stránce konektivity. Vedle WiFi a Bluetooth obsahuje i 1Gbps přípojku do pevné datové sítě. Testovanou konfiguraci lze v současnosti pořídit s kombinovanou optickou mechanikou DVD/CD-RW za doporučenou koncovou cenu 55 tisíc bez DPH. O 5 tisíc dražší je varianta s DVD-RW vypalovačkou. Poskytována je záruka 2 roky.

Klady a zápory:

+ celkový výkon
+ čtečka paměťových karet včetně CF Microdrive

- rozměry a hmotnost
- hlučné ventilátory při vysokém výkonovém zatížení

Pod čarou

Ke dni uveřejnění této recenze má podle specifikace výrobce model 645SX 3x USB 2.0 port. To byla pravda u předchozích variant 630SX a 635SX, kde byl třetí port opravdu obsažen nad disketovou mechanikou. U 645SX je disketová mechanika nahrazena integrovaným modulem kombinované čtečky karet, která je interně na USB port připojena, a ten tak není přístupný z venku. Specifikace výrobce většinou přebírají i prodejci, takže pokud by vám někdo tvrdil, že 645SX má 3 USB porty, tak mu nevěřte.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook 645SX
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2800 HT
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60 (Toshiba MK6022GAX, ATA-100, 5400 otáček)
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9600 128MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11b, Bluetooth
  • Zvuková karta: Realtek ALC201 PCI Sound Chip
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 1 hod 49 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-video out, 3x audio, SPDIF výstup, CardReader SM, MS, SD MMC, CF Microdrive
  • Rozměry: 329 x 275 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 54.990,- Kč bez DPH (29.01.2004)
Recenze

Diskuse