RECENZE: Umax Visionbook 1200WXC - elegantní a mobilní

23. 9. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Nový notebook Umaxu je primárně zaměřen na mobilitu. Do hmotnosti 1.7kg (+baterie) se podařilo výrobci vměstnat standardní výbavu notebooků včetně optické mechaniky, navíc oko potěší elegantním designem. (NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Umax Visionbook 1200WXC - elegantní a mobilní

Základní popis
Visionbook 1200WXC je zástupcem lehkých a přenosných notebooků. Plastové tělo má z vrchu stříbrnou barvu, zespodu je černé; klávesnice je také klasicky černá. Velmi elegantním dojmem působí lesklá, tmavě modrá vrchní část víka s logem Umax. Vnitřní strana displeje je šedá, s výrazným černým rámem okolo samotného LCD.

PCMCIA slot krytý záslepkou je dobře dosažitelný na levém boku. Problém může nastat u používání infračerveného portu, který je umístěn stejně jako audio v čele notebooku - pokud byste chtěli například komunikovat se svým mobilním telefonem, tak ho musíte umístit mezi sebe (rsp.kraj stolu) a notebook, což je dosti nepohodlné. Na podobnou potíž narazíte také u optické mechaniky, která je umístěna v pravém boku. Pokud jste praváci a pracujete s myší, bude s ní kolidovat vysunutá část mechaniky. Na druhou stranu je třeba ocenit malé rozměry notebooku a to, že se do něj vměstnala i optické mechanika.

Dvě nejpodstatnější systémové diody indikující stav baterie a zapnutí počítače jsou ve víku, přímo pod displejem. Vyvedené jsou do obou stran víka a jsou tedy nepřehlédnutelně viditelné jak při otevřeném, tak při zavřeném notebooku. Další pětice indikačních diod (3 zámky klávesnice, Wi-Fi a práce diskových jednotek) je v pravé části před klávesnicí a jejich viditelnost je také dobrá.

Otevírání víka bych viděl jako jednu z mála nepříjemností tohoto notebooku. Víko má dva zámečky, takže je při jeho otevírání je zapotřebí obou rukou a chce to malý cvik pro správnou manipulaci. Každopádně bych tento úkon u Visionbooku 1200WXC označil za neergonomický.

Jak již bylo řečeno, notebook je velmi malých rozměrů (295 x 235 x 26-33mm - výška ca odpovídá dvířkům optické mechaniky) a nízké hmotnosti (1.7kg + baterie). S tím dobře koresponduje malý zdroj o rozměrech 110 x 63 x 31 mm a nominálním výkonu 65W. Po mobilní stránce je na tom tedy Visionbook 1200WXC skvěle.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je i přes téměř miniaturní rozměry celého notebooku příjemně veliká a zabírá podstatnou část pracovní plochy. Barva je klasicky černá s bílými popisky; popisky funkcí dosažitelných přes funkční klávesu jsou u UMAXu obvykle tmavě oranžové, což jim trochu ubírá na viditelnosti v šeru.
Rozměry kláves jsou na celkové rozměry notebooku příjemně veliké, zejména vyniká větší řada tlačítek v levé části (ctrl, shift, capslok... ). Vytkl bych však prohození klávesy levý Ctrl s funkční klávesou Fn, která je tak v levém dolním rohu, a také dosažitelnost Home a End pouze s funkční klávesou Fn.

Opěry pro dlaně jsou dle mého soudu poněkud menší, a díky tomu se mi na klávesnici pracovalo hůř; nutno však podotknout, že je to subjektivní problém a lidé s normální velikostí rukou pravděpodobně nebudou mít problém. Na poměry notebooku této velikostní kategorie je místa dostatek.

Příjemně veliký touchpad s dvěma tlačítky a dvojsměrným rolovacím tlačítkem je umístěn jen nepatrně excentricky vlevo pro ulehčení pravákům. Rolovací tlačítko má povrch z modré gumy a při zapnutém notebooku možná až příliš výrazně modře svítí. Podsvícení tlačítka lze v BIOSu vypnout.

Hlavní HW parametry
Notebook je postaven dle standardu Intel Centrino - procesor Pentium M, čipová sada Intel 855GM. Zmíněný čipset s integrovaným grafickým jádrem byl v našich testech již mnohokrát a vždy se vyznačoval stabilními výkony; i nyní jsme v jednotlivých testech při opakování nenaměřili větší odlišnosti. Podporuje procesory s 400MHz FSB, paměti do DDR-333 a externí AGP 4x grafický adaptér.

Testovaný model Visionbooku 1200 byl vybaven novějším procesorem Pentium M (jádro Dothan s 2MB L2 cache) s frekvencí 1.5 GHz (na výběr jsou frekvence 1.5 až 1.8 GHz), do notebooku je možno namontovat i starší procesory Pentium M s jádrem Banias (1MB L2 cache) o frekvencích 1.3 až 1.7 GHz nebo Celeron M 1.2 až 1.4GHz (jak s jádry Banias, tak Dothan). Zmíněná 1.5 GHz varianta se již v testu objevila mnohokrát a i nyní předvedla (na svou nízkou frekvenci) slušný výkon – u benchmarků CPU a FPU skončila těsně za druhou desítkou dlouhého žebříčku výkonů.

Operační paměť má kapacitu 256MB a je standardu DDR-333 (respektive paměťový modul je DDR-400, ale čipset víc než DDR-333 neumí). V notebooku je bohužel k disposici pouze jeden paměťový slot, takže jakýkoliv upgrade paměti lze provést pouze výměnou stávajícího modulu, který potom zůstane nepotřebný. Maximální velikost instalované paměti je tedy 1024MB. V testech jsme naměřili 923 přenesených MB/s, což je velmi slušná hodnota u "Centrino" notebooku (celkově patří do druhé desítky našeho žebříčku).

Pevný disk SAMSUNG MP0603H má kapacitu 60GB, 8MB buffer, otáčí se rychlostí 5400 ot/min. Disk je připojen přes rozhraní ATA-100). Přenosová rychlost 78.72 MB/s patří k dolnímu konci našeho žebříčku, průměrná přístupová doba 17.74 ms je potom těsně za první desítkou.

Optická mechanika QSI DVDRW SDW-042 je DVD+/-RW, zvládá tedy zapisovat na všechna běžně používaná média, tedy kromě "běžných" CD-R a CD-RW i na DVD+/-R a DVD+/-RW. V nabídce je i levnější model tohoto notebooku s combo mechanikou DVD/CD-RW.

Po komunikační stránce je zde klasická dvojice Fast Ethernet adaptéru (10/100Mb/s LAN) a 56Kb/s modemu. Krom toho notebook disponuje i již zmíněnou bezdrátovou síťovou kartou Intel PRO/Wireless 2200BG, která, jak již název napovídá, zvládá oba nejpoužívanější standardy Wi-Fi 802.11b,g, tedy 11 a 54Mb/s. Navíc potěší i přítomnost Bluetooth adaptéru.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Visionbook 1200 by měl být v nabídce s 12.1" LCD panely jak v normálním formátu (t.j.s poměry stran 4:3) s rozlišením XGA (1024x768 bodů), tak v širokoúhlém provedení (16:10) s rozlišením WXGA (1280x768, testovaná konfigurace). Jas, kontrast i ostrost obrazu displeje jsou na dobré úrovni.

Grafická karta Intel Extreme Graphics 2 je integrovaná v čipsetu a neobsahuje žádnou vlastní videopaměť; místo toho dynamicky sdílí až 64 MB z operační paměti. Technologicky na tom také není nikterak oslnivě, stejně jako všechna integrovaná grafická jádra Intel například vůbec neobsahuje jednotku T&L. To vše se odráží na jejím 3D výkonu - v 3D Marku 2001 jsme jí naměřili 2437 bodů, v 3D Marku 03 116 bodů. Současné náročné 3D hry je tedy schopna provozovat jen v nejnižších detailech a rozlišeních, na méně náročné starší hry ještě stačí. Nutno však podotknout, že na hry tento grafický "akcelerátor" ani notebook konstruován není. V jakékoliv běžné práci s dokumenty a internetem pracuje spolehlivě a podporuje například i zobrazení na dvou analogových monitorech současně.

Více se o použité grafické kartě dočtete v našem článku Intel - grafické karty pro notebooky (3)
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Pro připojení externích audio vstupních a výstupních zařízení jsou na čele notebooku dva jacky pro audio in a out. Pro komunikaci s externími zařízeními jsou zde (pouze) dva USB 2.0 porty, dnes již téměř standardním FireWire rozhraním notebook nedisponuje.
O ozvučení se stará podlouhlý pás ve víku pod displejem, ve kterém jsou integrovány 2 reproduktory. Jejich zvukový projev je průměrný, maximální hlasitost mi subjektivně přišla nižší než bývá obvyklé u větších notebooků. Varianta se standardním displejem (4:3) se liší umístěním reproduktorů po stranách displeje.

Zajímavá je přítomnost malé webkamery, umístěné nad displejem ve víku UMAX podporuje u více modelů). S přiloženým jednoduchým softwarem je možné snímané dění i nahrávat do nekomprimovaného avi. Kvalita obrazu odpovídá miniaturní velikosti kamerky, podstatné je také osvětlení v místnosti (v šeru kamera téměř nefunguje). Pro videokonference má kamera ideální umístění.

Chlazení a provozní hluk
Otvor pro vstup chladícího vzduchu do notebooku je jediný a bohužel je umístěn klasicky zespodu, po levé straně. Výstup je na levém boku notebooku. Při běžné práci se notebook příliš nezahřívá, i poměrně tichý ventilátor zůstává v klidu, celkově je tedy Visionbook naprosto tichý. Při delší výkonové zátěži se ventilátor roztočí a je i slyšet, ne však nikterak rušivě.
Se zahříváním je na tom notebook také poměrně dobře. I při nejvyšší a dlouhodobé zátěži je teplota na povrchu snesitelná, nejvíce se zahřívá touchpad a levá opěra pro ruce. Největší teplo je cítit na spodní části notebooku v okolí otvoru pro ventilátor, nebrání však práci na klíně.

Baterie
Li-Ion baterie o nadprůměrné kapacitě 4800mAh dokázala v našem standardním* testu udržet notebook v provozu po velmi slušnou dobu 4h 48min. Baterie je podlouhlého tvaru a zabírá v podstatě celou zadní část notebooku, kde díky ní není žádné místo na porty. Výměna baterie se dá provést celkem snadno po odemknutí jednoho zámečku na spodní části notebooku.

Příslušenství
K notebooku dostane majitel CD nosič s programovým DVD přehrávačem Intervideo WinDVD 4, Roxio Easy CD/DVD Creator. Navíc je v balení také praktická brašna malých rozměrů (přímo "na míru").

Závěr
Umax Visionbook 1200WXC je elegantní malý a lehký notebook, který se uplatní zejména při častém každodenním přenášení a práci v "terénu". Výkonem průměrný notebook však i při svých malých rozměrech a hmotnosti obsahuje většinu potřebných periferií, dokonce i optickou mechaniku. Přesná konfigurace notebooku je uživatelsky volitelná, v základní nabídce Umaxu mají být 2 konkrétní modely (notebook se má dostat na trh v první polovině října 2004): testovaná konfigurace s Windows XP Professional SP2 a DVD+/-RW mechanikou je nabízena za doporučenou koncovou cenu 49.990 Kč bez DPH, chystá se ještě levnější varianta s Windows XP Home s DVD/CD-RW mechanikou za 43.990 Kč.

Klady a zápory:
+ malé rozměry a hmotnost
+ příznivá výdrž na baterie
+ elegantní design
+ integrovaná optická mechanika

- chladící otvor zespodu
- absence FireWire
- nepraktické otevírání víka se dvěma zámečky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax Visionbook 1200WXC
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Dothan) 1.5 GHz
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (SAMSUNG MP0603H, ATA-133, 5400 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW (QSI DVDRW SDW-042)
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1280 x 768 (širokoúhlé)
  • Video: Intel Extreme Graphics 2, sdílená paměť do 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 bg, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 4 hod 48 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, externí monitor, 2x audio, webcam
  • Rozměry: 295 x 235 x 26-33mm
  • Hmotnost (kg): 1.7 + baterie
  • Doporučená cena: 49.990 Kč bez DPH (k 21. 9.2004)
Recenze

Diskuse