RECENZE: Umax VisionBook 955WXC - grafický výkon

1. 7. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Josef Šonka

Za cenu od 43.990 Kč bez DPH (podle varianty) nabízí UmaxVisionBook 955WXC kompletní sadu Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a hlavně současnou nejvýkonnější mobliní grafickou kartu, ATi Mobility Radeon 9700 se 128 MB videopaměti. (NOTEBOOK.cz opět jako první médium v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Umax VisionBook 955WXC - grafický výkon

Základní popis
UmaxVisionbook 955WXC je velmi podobný svému příbuznému, nedávno recenzovanému modelu VisionBook 805CX. Notebook má střídmé obdélníkové tělo z plastu, kterému dominuje černá barva; po otevření ji doplňuje stříbrný rámeček okolo LCD, touchpadu a pracovní plochy. Celkově notebook působí decentně.

Stejně jako u modelu 805CX je i zde trochu neobvyklé rozložení portů - na levém boku nalezneme D-Sub (VGA), S-Video, jeden USB 2.0, dále klasickou dvojici sítě a modemu a nejblíže k čelu notebooku jeden PCMCIA slot typu II, zavřený plastovou záslepkou. Zajímavé je, že všechny tyto konektory jsou vzhůru nohama - na běžné použití to ale nemá žádný vliv. Na čele notebooku je FireWire, čtečka paměťových karet, SPDIF a dva obvyklé audio konektory - mikrofon a line in. Na pravé straně je pouze na pevno zabudovaná optická mechanika, u námi testovaného modelu DVD/CD-RW. A konečně zadní strana - na té nalezneme pouze 2 USB 2.0 porty a konektor pro napájení, protože její převážnou část zabírá podlouhlá baterie. Na víku se nachází 3 diody indikující stav baterie a připojení k elektrické síti; diody jsou z vnější i vnitřní strany, jsou tedy dobře viditelné i při zavřeném notebooku. Víko samotné jde otevírat celkem ztuha a plynule, bez žádných známek "lupnutí" či vrzání v pantech; celkově působí bytelně a neměl bych k němu výtek.

S hmotností 3 kg se hodí i pro ne příliš časté přenášení a cestování; rozměry 350 x 250 x 25-32 mm jsou dány především úhlopříčkou displeje. Zajímavá je také malá tloušťka notebooku - tělo jen o málo přesahuje dvířka od optické mechaniky.

Pracovní plocha a ovládací prvky
V pravém horním rohu pracovní plochy je stříbrné tlačítko power. Průměrně veliký touchpad s dvěma tlačítky je přesně uprostřed, leváci tedy nebudou při užívání notebooku diskriminováni ;). V levém dolním rohu potom nalezneme decentně vyhlížející řadu stavových diod (indikujících po řadě práci s diskem, optickou mechanikou, numlock, capslock, scrollock a stav bezdrátového připojení).

Klávesnice černé barvy je standardně veliká, s příjemně velikým Entrem a Shiftem. Klávesa Fn je úplně vlevo dole a Ctrl je až druhá zleva, jinak je rozložení naprosto standardní. Popisky jsou tučným bílým písmem a jsou tedy perfektně viditelné. Funkce kláves dostupné přes Fn jsou sytě modré a při normálním osvětlení jsou taktéž dobře viditelné; při horším osvětlení se tmavě modrá trochu ztrácí na černé barvě kláves.

Hlavní HW parametry
Notebook je klasický zástupce Centrino provedení - procesor Intel Pentium M, čipová sada Intel 855GME a bezdrátová síťová karta Intel.

Testovaný model byl osazen Pentiem M běžícím na frekvenci 1500 MHz (jádro Banias s 1 MB L2 cache a 400 MHz FSB), tento notebook lze ještě pořídit s 1600 MHz variantou procesoru. Výkon nijak nevybočoval z průměru procesorů Pentium M a zařadil se do středních částí našeho žebříčku.

Operační paměť RAM značky Infineon měla na dnešní dobu již menší kapacitu 256 MB; to stačí s přehledem na běžnou práci, avšak na současná multimédia a hry je to již málo. Nezachránily ji ani její výkonnostní parametry (frekvence 400 MHz při CL2.5), protože je čipová sada nedokázala využít, a tak běžela pouze na taktu 333 MHz. I tak se ale s hodnotou přenesených dat 1080 MB/s těsně dostala do první desítky našeho žebříčku. Pro případ rozšíření až na celkovou maximální kapacitu 1 GB je v notebooku ještě jeden volný slot.

Pevný disk je od firmy Hitachi, nese označení HTS548040M9AT00. Jeho kapacita je 40 GB, vyrovnávací paměť 8 MB a rychlost 5400 ot/min. Tomu odpovídají i naměřené hodnoty - s přístupovou dobou 17,22 ms se dostal na šesté místo našeho vyrovnaného žebříčku; přenosová rychlost 85,6 MB/s na první desítku těsně nestačila.

O připojení k různým sítím se stará síťová karta Realtek standardu Fast Ethernet (10/100 Mb/s), faxmodem 56 kb/s a nebo již zmíněná bezdrátová Wi-Fi karta Intel PRO/Wireless podporující standardy 802.11b,g, tedy do 54 Mb/s.
Pro komunikaci s ostatními zařízeními jsou tu 3 USB 2.0 porty, jeden port FireWire. Sériový, paralelní i infračervený port byste zde hledali marně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
U všech modelů Umax VisionBook 955WXC je TFT displej "širokoúhlá klasika" - s úhlopříčkou 15,4 palce nabízí rozlišení 1280 x 800 bodů. Jeho obraz je průměrný, kontrast i jas nikterak nevybočují z řady střední třídy.
Co je však o poznání zajímavější, je grafická karta, starající se o obrazový výstup. ATi Mobility Radeon 9700 s 128 MB vlastní videopaměti je v tuto dobu to nejlepší, co je k dispozici. Při plném výkonu má GPU takt 391,5 MHz a paměť, běžící na 405 MHz je připojena přes 128 bitové rozhraní. Tomu odpovídají i výkony - 9801 bodů v 3DMarku 2001 stačí na šesté místo našeho žebříčku, s 2844 body v 3D Marku 03 se potom dělí o třetí místo s Acerem TravelMate 8006LMi s identickou grafickou kartou. Výkon je tedy plně dostačující pro současné 3D hry, pro kancelářskou práci je rovněž bez sebemenších problémů.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Po multimediální stránce je na tom notebook v celku průměrně - na jedné straně nabízí SPDIF konektor, na straně druhé u něj nenalezneme žádná multimediální tlačítka či ovládání hlasitosti. To je řešeno pouze přes funkční klávesu.
O zvukový projev notebooku se starají dva podlouhlé reproduktory po stranách klávesnice a jeden hloubkový reproduktor na spodku notebooku. Jejich zvuk je hlavně díky basům o něco lepší než u běžných notebooků, i při plném zatížení bez rušivých efektů.

Optická mechanika u našeho (nejlevnějšího) modelu byla DVD/CD-RW s označením QSI CDRW/DVD SBW242B. U dražších modelů je potom mechanika DVD-RW.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je řešeno zajímavě - jediný malý otvor pro přívod vzduchu do notebooku se nachází (bohužel) vespodu, na pravé straně. Drobnější otvory pro odvod chladicího vzduchu jsou potom na levém boku - vzduch tedy prochází celým notebookem. Při běžné práci se notebook nikterak výrazně nezahřívá a i ventilátor je v klidu. Razantní změna ovšem přichází při jákékoliv vyšší multimediální zátěži - téměř okamžitě se rozběhne ventilátor, vydávající nepříjemný zvuk rychle se točících lopatek. Tento zvuk pokračuje nepřerušovaně po celou dobu zátěže. Teplota je nejvýraznější pod levou částí klávesnice, kde je umístěn procesor; není ovšem nikterak vysoká a ani práce s notebookem na klíně (pozor na zakrytí přívodu vzduchu k chlazení) nepůsobila problémy.

Baterie
S notebookem standardně dodávaná Li-Ion baterie o kapacitě 4400 mAh udržela v našem standardním* redakčním testu notebook v provozu po dobu 3 hod 29 minut, což překračuje dobu udávanou výrobcem (3 hod), ale není nijak závratná na na možnosti Centrino notebooků. Baterie je přístupná po odemčení dvou západek na spodní části notebooku; západky mají pravděpodobně v otevřeném stavu držet, což se nepřihodilo a bylo tedy pro výměnu baterie třeba trochu šikovnosti (nebo třetí ruky) - zámečky jsou na opačných koncích přibližně 20 cm dlouhé baterie.

BIOS
Poněkud neobvyklý BIOS značky Insyde Software vypadá na první pohled velmi zajímavě, ve skutečnosti je zde však volitelné běžné minimum: datum a čas, pípnutí při startu, podpora technologie SpeedStep, heslo pro spuštění notebooku, ochranu boot sektoru a bootovatelné zařízení.

Příslušenství
S notebookem se standardně dodává lehká brašna, která je však na něj příliš prostorná a uživatel musí dát pozor, aby v ní notebook "neplaval" a nepoškodil se tak při převozu.
Notebook se dodává s Windows XP Home Edition i Professional; navíc dostane uživatel software Roxio Easy CD & DVD Creator 6 pro vypalování CD a InterVideo WinDVD 4 pro přehrávání filmů na DVD.

Závěr
Umax VisionBook 955WXC je kompaktní notebook nabízející všechna současná základní rozhraní, Wi-Fi bezdrátovou konektivitu, širokoúhlé LCD a momentálně nejvýkonnější dostupnou grafickou kartu. Se svojí hmotností a rozměry je vhodný i k občasnému přenášení. Za doporučenou koncovou cenu 43.990,- Kč bez DPH dostane zákazník notebook s Pentiem M 1500 MHz, 40 GB diskem, 256 MB RAM a Windows XP Home Edition. Nejdražší varianta je nabízena za 52.990,- Kč a nabídne 1600 MHz procesor, 512 MB RAM, DVD-RW mechaniku a Windows XP Professional.

Klady a zápory:
+ v základní výbavě výkonná grafická karta a Wi-Fi

- hlučný ventilátor při výkonovém zatížení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátež približne odpovídá souvislé práci s bežnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob záteže je používán pro všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Umax VisionBook 955WXC

Podrobnejší parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 22:07:48 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Další generace Centrina předvedena v Izraeli:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Další generace Centrina předvedena v Izraeli:
  • <P>Na tiskové konferenci Intel Izrael byl ke spatření funkční vzorek nové (již třetí) generace sady Intel Centrino, tentokrát s kódovým označením Napa. </P>:
  • <P>Jedná se o: </P>
  • <P>1. procesor <b>Yonah</b> s dvěma jádry odvozenými z Pentium M Dothan, vyrobenými 65nm technologií</P>:
  • <P>2. čipset <b>Calistoga</b>, který obsahuje výkonnější grafický adaptér a vylepšené řízení spotřeby; díky tomu by měly notebooky s Napou běžně přesáhnout 5h provozu</P>:
  • <P>3. bezdrátovou síťovou kartu <b>Gollan</b>; jedná se o vylepšený současný Intel PRO/Wireless s lepším výkonem a pravděpodobně podporující standard 3G</P>:
  • <P>Zajímavé je, že patice stále není LGA 775, na kterou se Intel chystal přecházet. Dle dalších informací Yonah stále nedisponuje technologií Hyper-Threading, přestože se o její implementaci uvažuje (či spíše spekuluje). Tváří se tedy jako dva fyzické procesory, což je v podstatě na místě - jedná se o dvě samostatná jádra. Pokud by ovšem tato jádra navíc disponovala Hyper-Threadingem, tak by se celý čip tvářil jako čtyři procesory a v ideálním případě by byl schopen zpracovávat současně čtyři vlákna (thready). Takto bude vypadat například nová generace stolních CPU Intel Pentium 4 (?) Extreme Edition (viz <a href=http: //notebook.cz/_//clanky/tiskova-zprava/2005/050208-intel-cpu/index.html target=_blank>zde</a>).</P>
  • <P>zdroj: HW zone</P>
  • <P>:
  • Josef Šonka:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse