RECENZE: Acer TravelMate 3000 (3001WTMi) - směle na cesty

16. 6. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Kašpar

Za necelých 45 tisíc korun bez DPH se nabízí dobře vypadající notebook s váhou 1.5 kilogramů a externí DVD vypalovací mechanikou. U tohoto vysoce mobilního notebooku se o dobrý výkon stará technologie Intel Centrino v nejnovější verzi s vlastní integrovanou grafikou.

Acer TravelMate 3000 (3001WTMi) - směle na cesty

Základní popis
Acer má velmi povedený design, stříbrná metalíza v kombinaci s černou barvou dává tušit, že se jedná o elegantní přístroj s velmi příjemnou hmotností, která nepřesahuje 1,5 kilogramu. Malé rozměry určuje 12 palcový širokoúhlý displej, který chrání víko notebooku, jenž ač není vyrobeno z magnezia., je relativně pevné.

Rozmístění portů je takové, že na zadní straně se nachází připojení adaptéru a docking station, to proto že zbytek prostoru vyplňuje baterie. Na levé straně se nachází dva USB 2.0 porty, port pro připojení externího monitoru a konektory RJ11 a RJ45. Na pravé straně je otvor pro odvod teplého vzduchu z procesoru, jeden velký FireWire port, který především slouží k připojení externí optické mechaniky (příjemnější by bylo umístění na levé straně, hlavně pro praváky používající externí myš), dále jeden USB port a PCMCIA slot společně se čtečkou 4 v 1 (SD/MMC/MMS/MMS Pro). Na přední straně je výstup pro sluchátka a vstup na mikrofon. Vedle jsou dvě tlačítka pro zapínání bezdrátových technologií Wi-Fi a Bluetooth. Reproduktory jsou umístěny taktéž na přední straně a pochopitelně jsou velmi malé.

Pro lidi, kteří často cestují a potřebují mít počítač neustále u sebe může být takovýto přístroj velmi dobrým pomocníkem. S jeho rozměry 298x210x250 mm a váhou, která je se standardní baterií 1,46 kg a s velkokapacitní baterií velmi dobrých 1,61 kilogramů, je jeho mobilita více než vynikající. I když do brašny připočteme externí mechaniku, zdroj a druhou baterii, zůstaneme hluboko pod váhou 2,5 kilogramů.

Klávesnice a ovládací prvky
Ze začátku mi dělalo problémy zvyknout si na klávesnici, a to i přesto že na notebookové klávesnici pracuji denně. Počáteční nezvyk je způsoben tím, že klávesy jsou přeci jenom o něco menší než u větších notebooků. Vzhledem k funkčnosti jsou celkem nešikovně umístěny důležité klávesy Home a End (hned nad šipkami na společných klávesách s PgUp/PgDn; nutno stisknout Fn pro jejich aktivaci), osobně je při psaní používám velmi často a nutnost stisku klávesy Fn navíc mi dělala nemalé obtíže. Mnohé nové notebooky Acer již tento neduh mají vyřešen, ale zde je bohužel stále použít starší model rozložení. Klávesa ENTER je dvouřádková, jak jsme zvyklí z velkých klávesnic, ale je celkem úzká, proto ze začátku počítejte s přehmaty. Zdvih kláves je na dobré úrovni a pokud budete často psát, velmi rychle si zvyknete. Mezi klady patří i umístění klávesy Fn až druhé zleva za Ctrl, obě Win klávesy, Del vpravo nahoře v rohu a dostatečně velký Backspace. Na malé rozměry notebooku je klávesnice celkově dobrá.

Pod displejem jsou umístěna 4 programovatelná tlačítka. Standardně si stiskem prvního vyvoláte aplikaci Microsoft Outlook, druhým spustíte MSIE, třetím utilitu pro správu notebooku a posledním utilitu Launch manager, kde si tato tlačítka můžete sami nadefinovat, aby se vám spouštěla jiná oblíbená aplikace nebo hra. Na pravé straně pod displejem je tlačítko pro zapnutí notebooku. K těmto tlačítkům bych měl malou výtku, a to že jsou dost malé a hodně zapuštěné do těla notebooku, takže uživateli s velkými prsty mohou činit potíže. Před klávesnicí je dostatek místa na opření rukou a vzhledem k dostatečně pevné konstrukci notebooku se nemusíte bát položit si ruce celou vahou, což neplatí u některých jiných přístrojů. Jako ovládací prvek kurzoru slouží touchpad se třemi tlačítky. Prostřední tlačítko nahrazuje kolečko u myši, a tudíž s ním můžete rolovat v dokumentech do všech čtyř stran.

HW parametry
Uvnitř notebooku se nachází Intel Centrino s nejnovější čipovou sadou 915GM a PCI Express rozhraním. Procesor s označením Pentium M 730 (jádro Dothan) a 2MB L2 Cache běží na frekvenci 1.6 GHz a systémová sběrnice je taktovaná na 533 Mhz oproti 400 Mhz v předchozí generaci. Výkon procesoru je pro takto koncipovaný stroj více než dostačující. Nepředpokládám, že potenciální majitelé budou takový notebook užívat například na střih a editaci videa, ale nenáročné úpravy by též zvládl.

Operační paměti je také dostatek, přesněji 512 MB DDR2 - 533. Obsazeny jsou oba sloty dvěma 256 MB moduly, takže pracují v módu DualChannel. Paměť lze rozšířit až na 2 GB. V našem redakčním testu dosáhla paměť dobrých 1250 MB/s a tak se řadí k tomu lepšímu, co bylo doposud v naší redakci s Centrino notebooky naměřeno.

Pevný disk je od firmy Hitachi s modelovým označením TravelStar 80GN. Má velmi slušnou kapacitu 80GB a je připojen přes ATA rozhraní i přesto, že výrobce mohl využít dostupných a cenově téměř shodných S-ATA disků, které jsou o trochu rychlejší a také úspornější. Plotny disku se točí rychlostí 4200 ot/min., což se na celkovém výkonu systému negativně podepsalo. Nepomohl ani 8 MB buffer, který pevnému disku sekunduje. V testech dosáhl disk hodnot horšího průměru u přenosové rychlosti (83,57 MB/s) a naopak lepšího průměru u přístupové doby (17,83 ms).

K notebooku je od výrobce přibalena externí DVD+/-RW mechanika, která zvládá i dvouvrstvá media o kapacitě 8.5 GB a také samozřejmě zápis na klasická CD-R/RW. Mechanika se připojuje přes FireWire port s velkým konektorem, což je na přístroj, kde je každý milimetr důležitý, docela neobvyklé, ale pro výrobce zřejmě pohodlnější a nakonec i pro uživatele - případné připojení externí DV kamery nebo jiných zařízení, kde se častěji používá velký konektor (většina současných notebooků má malý FireWire konektor). Velké plus je, že není potřeba mechaniku napájet externím zdrojem, a tudíž se nám nezvyšuje cestovní hmotnost.

Displej a grafika
Víko notebooku není v zavřeném stavu jištěno běžnými pojistkami ("zobáčky"), ale uvnitř pantů je jakýsi mechanismus, který zajišťuje aretaci víka v zavřeném stavu (při zavírání notebooku se ozve malé cvaknutí a displej má tendenci se sám přivřít). LCD má úhlopříčku 12.1" a je širokoúhlého formátu s rozlišením 1280x800 pixelů (WXGA). Díky vysokému jasu je velmi dobře čitelný i venku za denního světla. Horizontální pozorovací úhly jsou výborné a displej je stále dobře čitelný i z úhlu 170°, nejnižší čitelnost se projevuje při pohledu shora, kdy mají barvy nádech do žluté. Jinak displej zobrazuje ostře a také podání barev je věrné.

Integrovaný grafický čip Intel 915GM 3D PCI-Express podporuje Microsoft DirectX 9 a také DualView zobrazení. Grafická karta si může ukousnout z operační paměti maximálně 128 MB (v BIOSu lze nastavit 64, 128 nebo dynamické přidělování), tudíž se musí odečíst tato hodnota z paměti použitelné pro procesor. Grafický čip má hardwarovou podporu MPEG-2/DVD, takže přehrávání videa tolik nezatěžuje samotný procesor. Pokud byste chtěli připojit externí monitor, můžete počítat s rozlišením až 2048 x 1536, takže nebude problém s většími monitory s vysokým rozlišením. Neodpustil jsem si vyzkoušet nějakou novější hru a měl jsem z toho poměrně dobrý pocit. Ze hry Siberia 2 jsem byl překvapen, jak běžela plynule a téměř bez viditelného trhání. Druhou hru, kterou jsem nainstaloval byl Stronghold 2 s vynikající grafikou, a jelikož se jedná o strategii, tak s přibývajícími počty jednotek hratelnost velmi klesla. I přes tuto zkušenost musím pochválit Intel za integrovaný grafický čip, který je už srovnatelný s plnohodnotnými čipy, ale samozřejmě o pár generací staršími. V testech jsme této grafické kartě naměřili skóre 4865 bodů v 3DMark2001 SE, 1062 bodů v 3DMark03 a 275 v 3DMark05 (je zde znát výkon DDR-2 pamětí, Acer s tímto notebookem i přes malé rozměry dosáhl doposud nejlepších hodnot s touto integrovanou grafikou Intelu). Sice tento notebook není určen na hry, ale když se chvilku nudíte, tak pocit, že přístroj nějakou hru zvládne, neuškodí. Běžnou kancelářskou práci (dokumenty, internet, e-maily) samozřejmě notebook zvládá bez sebemenších problémů a plní tak hlavní cíl svého zaměření.

Multimedia
I přes to že se nejedná o notebook primárně určený pro multimedia, tak se zde pozastavím. Pokud budete mít u notebooku připojenou mechaniku, můžete si promítnout DVD film, který je i přes 12“ velikost displeje velmi dobře "koukatelný". Tento notebook bude pravděpodobně velmi často přenášen a ne vždy s sebou bude uživatel brát externí optickou mechaniku pro poslech oblíbených hudebních či filmových nahrávek. Mít připojenou externí mechaniku při cestování vlakem nebo autobusem není moc praktické. Řešením jsou mp3 soubory na disku nebo DivX pro film atp.

Reproduktory jsou malé a tomu odpovídá také kvalita jejich zvukové reprodukce. Nevýrazný zvuk, který z nich vychází, není určen pro poslouchání kvalitní hudby, ale po připojení sluchátek je zvuk o 500% lepší, a to také díky novému zvukovému čipu od Intelu. Do těla notebooku se vešla i čtečka paměťových karet 4v1, kterou využijí majitelé digitálních fotoaparátů, některých mobilů a mp3 přehrávačů. I když není notebook koncipován jako multimediální stroj, hravě si s multimedii poradí a nemusíte se bát, že byste se na cestách někdy nudili.

Konektivita
Acer 3001WTMi umožňuje několik způsob připojení, ať vzduchem či kabely. Gigabitová síťová karta není stále ještě standardem u všech konkurentů. K internetu je možné se připojit také přes klasický vytáčený modem, který je sice už trochu zastaralý, ale ještě stále někde není jiného východiska. Co se týká bezdrátových technologií, je zde k dispozici Bluetooth a Wireless LAN standardu 802.11 b/g (11/54Mbps). Posledním možným způsobem komunikace s jiným zařízením je infraport umístěný na čelním panelu notebooku vedle pravého reproduktoru.

Baterie
Výrobce standardně dodává k notebooku dvě baterie, z nichž jedna má vyšší kapacitu(6-ti článková), ale také je dvojnásobně větší než standardní baterie, která má 3 články. Větší baterie přesahuje tělo notebooku cca o 2,5 cm. Menší baterie má udanou kapacitu 2000 a větší 4800 mAh. Při hraní hry výdrž baterií přesahuje 2.5 hodiny, což je slušný výsledek a zaručuje, že také stihnete přehrát celý film na DVD, pokud se tedy zrovna nejedná o 4 hodinový Titanic :-). Při našem standardním* redakčním testu dosáhla slabší baterie poměrně slabé hodnoty 1:46, ale zato silnější slušných 4:17.

Chlazení a provozní hluk
Když se podíváme na provozní hluk, tak musím konstatovat, že větráček je slyšet při standardním zatížení minimálně a i při maximálním výkonu procesoru bylo větrání slyšet velmi málo. Co se týče rozložení teploty, tak se přístroj poměrně dost zahřívá na pravé straně od touchpadu až pod displej, což je způsobeno tím, že je zde uložen procesor. Při větší soustavné zátěži se teplota ještě o něco zvýší a mírně se zahřeje i touchpad.

Závěr
Acer TravelMate 3001WTMi je notebook, který je určen především pro uživatele hledající lehký a výkonný přístroj pro každodenní přenášení a dlouhé cesty. Přestože notebook bude používán především jako pracovní nástroj, lze si v určitých mezích zpříjemnit i chvilky volna například filmem nebo i hrou. Standardně je nabízena jedna konfigurace za cenu necelých 45 tisíc bez DPH, která není přemrštěná a dostanete za ni malý notebook se dvěma bateriemi a externí FireWire DVD+/-RW DL mechanikou v ceně.

Za příplatek 8500,- bez DPH je možné dokoupit Docking Station Acer ezDoc, která komunikuje přes PCI Express a nachází se na ní šest portů USB, paralelní i sériové rozhraní
a také slot pro ExpressCard karty.

K softwarové výbavě patří
Acer eManager (obsahuje: ePresentation, eSetting, ePowerManagement, eRecovery)
Acer GridVista, Acer Launch Manager, Acer System Recovery CD, Norton AntiVirus™, Adobe Reader® , NTI CD-Maker™ , CyberLink® PowerDVD™, Windows XP Professional.
Záruční doba je 12 měsíců pro firmy a 24 měsíců v ČR pro koncové uživatele nepodnikatele, dále 1 letá carry-in mezinárodní záruka (ITW). Záruku lze za příplatek rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory
+ 2 baterie v základní výbavě
+ DDR-2 533 paměti (ještě stále není pravidlem u čipsetu Intel 915)
+ externí FireWire DVD vypalovačka v ceně (ne vždy je to pravidlem u malých notebooků)

- teplota na povrchu při delším používání
- slabší zvuk reproduktorů
- externí DVD vypalovačka (některé malé notebooky mají optickou mechaniku i v těle, což je pohodlnější)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie DOPLNIT NAZEV NOTEBOOKU

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 3000 (3001WTMi)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 730 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2, 533FSB)
  • Chipset: Mobile Intel 915GM Express Chipset
  • RAM (MB): 512 DDR 2 533 (2x 256MB, DualChannel)
  • HDD (GB): 80 (Hitachi TravelStar 80GN, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (externí, FireWire včetně napájení)
  • LCD: TFT 12,1" (širokoúhlé)
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: Intel Media Graphics Accelerator 900 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie malá: Li-Ion 2000 mAh / 1 hod 46 min
  • Baterie velká: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 17 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 3x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 297,5 x 210 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,46
Recenze

Diskuse