RECENZE: Acer Aspire 1690 - lepší obraz, lepší barvy

7. 4. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s přijatelnou hmotností za cenu pod 40 tisíc nabízí zajímavou výbavu. Druhá generace Centrino s podporou sběrnice PCI Express umožnila připojit výkonnou grafickou kartu ATi. Obrazový dojem je navíc (u notebooku Acer poprvé) doplněn technologií CrystalBrite pro sytější barvy na LCD displeji.

Acer Aspire 1690 -  lepší obraz, lepší barvy

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Vnější vzhled notebooku je téměř na chlup shodný s již dříve testovaným modelem Acer Aspire 1410 takže vnější popis bude téměř shodný. Dnes testovaný Aspire 1690 má navíc: na pravém boku čtečku paměťových karet, lepší LCD s technologií CrystalBrite a jiné lepší "vnitřnosti".

Základní popis
Celkově na mě vzhled notebooku působil sympaticky. Moderně volené barvy korespondují se současnou designovou linií všech notebooků Acer. Převažuje stříbrná barva vkusně doplněna černou. Rozměry 364 x 279 x 34-39 mm a hmotnost 2,95 kg připouští ještě slušnou míru mobility a poměrně časté přenášení notebooku z místa na místo (denně mezi domovem a prací/školou). K mobilitě přispívá i příjemně malý zdroj cca 105 x 45 x 30 mm (díky úspornému procesoru). Plastová konstrukce se zdá být bytelná, displej by mohl být tužší, ale podobně je na tom v této cenové kategorii i konkurence. Při přepravě a používání bude notebook vyžadovat mírné zacházení.

Rozložení portů je hodně dáno podlouhlou baterií, která zabírá cca polovinu zadní části notebooku, kam se dále vešel jen konektor pro externí monitor, Kensingtonský zámek a napájecí konektor. Na čele je IRDA port (nepraktické pro delší práci s mobilem), audio konektory (praktické pro sluchátka, ne však pro externí bedýnky a současnou práci na notebooku), 1x USB (pohotové např. pro rychlou práci s flashdiskem) a tlačítka na aktivaci bezdrátových technologií (pohotové pro rychlé použití). Nalevo je "jen" optická mechanika. Všechny ostatní porty jsou napravo (FireWire, PCMCIA, 2x USB, S-Video OUT, LAN, Modem, výdech chladícího vzduchu). Na pravém boku je také čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS/MS Pro).

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je dle mého soudu řešena dobře, má vše co běžný uživatel potřebuje včetně dobrého rozložení kláves. Namátkou jmenuji pozitiva, F1 až F12 jsou ve skupinkách po čtyřech (lepší orientace), vlevo dole je z kraje nejprve Ctrl a pak Fn, Enter je vysoký přes dvě řady kláves, Ins a Del jsou vpravo nahoře, Home+End+PgUP/Dn jsou ve sloupku vpravo na kraji klávesnice a mají navíc funkce pro ovládání audio/video přehrávání ve spojení s klávesou Fn. Nechybí obě Win klávesy. Kontrast býlích popisek s černým povrchem kláves je dobrý za všech světelných podmínek.

Touchpad pod klávesnicí je širokoúhlý, má dvě běžná tlačítka a jedno čtyřsměrné rolovací. V případě potřeby máte možnost touchpad kdykoliv pohotově deaktivovat pomocí klávesy Fn. Jediné, co mě překvapilo, byl fakt, že při výkonové zátěži se touchpad zahříval, viz níže. Nad klávesnicí jsou tři diody (Caps a Num Lock, HDD) a čtyři tlačítka rychlého startu s možností vlastní definice, z nichž to poslední je možno nastavit, aby při příchodu nové pošty svítilo.

Hlavní HW parametry
Nový Aspire je vybaven kompletní sadou Centrino (Sonoma), což je u home/end-user notebooku (kterými řada Aspire je) neobvyklé a velmi sympatické. Čipsetem je tedy velmi populární Intel 915PM disponující 533MHz sběrnicí procesoru (FSB), sběrnicí PCI-Express, vylepšenou zvukovou kartou a v neposlední řadě zvládající třeba paměti DDR2 a nebo disky S-ATA (ovšem DDR2 ani S-ATA zatím mnoho výrobců nevyužívá, a to včetně Aceru u tohoto modelu).

Testovaná (momentálně i jediná nabízená) varianta 1692WLMi je vybavena 1733MHz procesorem Pentium M 740 (Dothan, 2MB L2 cache a 533MHz FSB). Jak jsme se mohli přesvědčit i v jiných noteboocích, jedná se o dostatečně výkonný procesor (odpovídá zhruba 2.8GHz Pentium 4), hodící se i na multimediální využití a hry; celkově se jedná o 13. nejvýkonnější procesor testovaný v naší redakci. Krom toho se může pyšnit velmi nízkou spotřebou, navíc podpořenou technologií Enhanced SpeedStep, která mu umožňuje v případě nízkého vytížení dynamicky snižovat frekvenci.

V testech výkonu paměťového systému jsme naměřili přenosovou rychlost 1116MB/s, což je jeden z nejlepších výsledků u notebooků s jednokanálovým DDR (1) řadičem - zde zapracovala především skvělá čipová sada Intel 915PM. Tradiční škraloupem na kráse levnějších modelů notebooků Acer je použití dvou modulů paměti po 256MB (celkem příjemných 512MB), takže jsou oba sloty v notebooku již obsazeny a případné pozdější rozšíření je tak komplikovanější. Škoda je také to, že jsou použity moduly DDR-333 a notebook tak nemůže využít svého teoretického potenciálu - dvoukanálových DDR2 pamětí na frekvenci 533MHz – to je ovšem prozatím neduhem i u mnoha konkurentů s novou sadou Centrino (hlavní roli hraje cena).

O úschovu dat se stará pevný disk s příjemně velikou kapacitou 80GB. Acer zde po velmi dlouhé době použil jiné disky než Hitachi, jedná se o produkt japonské Toshiby, konkrétně model MK8025GAS. Bohužel se nejde o žádnou změnu ve výkonnostních parametrech - disk se točí stejně pomalu jako modely od Hitachi (4200 ot/min) a nezachrání ho ani 8MB buffer. Přenosová rychlost 81.35MB/s patří k současnému průměru, přístupová doba 19.68ms je podprůměrná - důsledek malého počtu otáček disku, který je navíc dvouplotnový. Subjektivně to při běžné práci stačí, ale ke špičce to má prostě daleko.

Dobrý dojem z notebooku však hned vzápětí vrací parametrově excelentní optická mechanika QSI DVD+/-RW SDW-082. Jedná se totiž o mechaniku DVD+/-RW DL, tedy se schopností zápisu na dvouvrstvé DVD +R DL s kapacitou 8.5GB; a co víc, na všechna média zapisuje opravdu pekelně rychle: 8x na disky DVD+R i -R, 4x přepisuje disky DVD+RW i -RW a disky CD-RW zapisuje i přepisuje 24x! To je v mobilních poměrech něco nevídaného.

Další skvělou stránkou notebooku jsou komunikační periferie. Vedle klasického modemu zde totiž nalezneme síťový adaptér standardu Gigabit Ethernet (10/100/1000 Mb/s), Wi-Fi kartu od Intelu (bohužel pouze pro standardy 802.11 b/g, standard 802.11a ale stejně zatím není v ČR veřejně povolen) a dokonce i Bluetooth. Především jeho přítomnost potěší - pomocí něj komunikuje stále více mobilních zařízení a u mnoha notebooků je stále ještě něčím "navíc".

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Aspire 1692WLMi je vybaven širokoúhlým 15.4" displejem s rozlišením WXGA (1280x800 bodů). Díky technologii Acer CrystalBrite je jeho obraz příjemnější a především barvy jsou o poznání sytější, což je velmi sympatické pro video a foto. Neduhem je naopak větší odlesk displeje při výrazném světle za zády uživatele. CrystalBrite od Aceru je v podstatě podobné řešení, jako používá SONY pod označením X-Black (a další výrobci pod dalšími názvy; Fujitsu Siemens, Toshiba, UMAX). Celá "finta" spočívá v umístění speciální fólie před LCD.

O přípravu grafických dat se stará karta ATI Mobility Radeon X600 s 64MB vlastní videopaměti. Jedná se o nižší střední třídu mezi současnými mobilními PCI-Express grafikami, která má mnoho společného s osvědčeným Mobility Radeonem 9700, a i jejich výkony jsou velmi podobné - Aspire 1692WLMi s ní dosáhl 11603 bodů v 3D Marku 2001, 3106 bodů v 3D Marku 03 a 896 bodů v 3D Marku 05. Ve srovnání s většinou ostatních současných notebooků se jedná o skvělé výsledky - v 3D Marku 2001 je tato grafika na 5. příčce našeho žebříčku, v 3D Marku 03 obsadila 4. příčku (jen o 2 body za Radeon 9700, ovšem se 128MB). Karta plně podporuje standard DirectX 9b, avšak disponuje pouze čtyřmi pixel pipelines (stejně jako Mobility Radeon 9700), což jí bude dosti omezovat v budoucích hrách - skóre v 3D Marku 05 o tom jasně vypovídá. V současnosti však jde o grafiku plně dostačující na (nynější) hry 3D multimédia, se kterou se žádné integrované řešení se sdílenou pamětí nemůže ani vzdáleně rovnat. Pro kancelářské aplikace, internet, foto, přehrávání videa a pod. je samozřejmě více než dostačující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Po zábavní stránce je Aspire 1690 připraven díky kvalitnímu LCD (viz výše) především pro příjemnou reprodukci obrazu jak statického tak pohyblivého. Příjemný mi připadal i zvukový projev integrovaných reproduktorů (řekl bych, že lepší než u Aspire 1410). Reproduktory hrají dostatečně hlasitě i kvalitně a bez rušivých efektů (drnčení klávesnice atp.). Notebook je vybaven i integrovaným mikrofonem (ne všechny levnější notebooky ho mají, což může chybět při audio/video konferenci přes internet). Majitelé populárních digitálních fotoaparátů ocení integrovanou čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS/MS Pro). Přítomen je FireWire konektor pro připojení digitální kamery (pro 100% kvalitu snímání videa je třeba rychlejší disk např. externí). Pořízené filmy pak lze pomocí optické mechaniky vypálit až na dvouvrstvá DVD +R DL média (viz výše).

Chlazení a provozní hluk
S natrvalo nastaveným nejnižším taktem procesoru a sníženým výkonem grafické karty na minimum pracuje při běžné práci (dokumenty, internet atp.) notebook tiše, protože téměř vůbec nedochází k zapnutí větráčku. To se však projeví v teplotě na pracovní ploše (vpravo na klávesnici a pod ní vedle touchpadu i na touchpadu). Zahřívání lze výrazně potlačit aktivací funkce pro neustálou práci větráčku (lze nastavit v Acer eManager pod Win XP viz níže) tím se ale zvýší hlučnost notebooku. Při dlouhodobé zátěži, kdy notebook pracuje naplno (3D gafika), pracuje větráček tak jako tak a notebook se zahřívá podobně jako při běžné práci bez větráčku. V pravé části klávesnice a nad ní může být notebook při delší výkonové zátěži až nepříjemně horký.

Acer ePowerManager dokáže potlačit funkci SpeedStep. Nastavit lze ručně 4 úrovně výkonu respektive pracovní frekvence (nejnižší 610 MHz, nízká 800 MHz což je minimum pro DVD bez cukání, vysoká s podporou SpeedStep, nejvýkonnější se stálým plným taktem).

Baterie
Notebook s běžnou udanou kapacitou baterie 4400 mAh příjemně překvapil svou výdrží. Při našem standardním* testu baterie dokázala dodávat energii po dobu 3 hodin a 43 minut což dokonce o 13 minut přesahuje údaj výrobce a více jak o 1 hodinu to přesahuje nejbližší námi doposud měřený notebook s novým Centrino a stejnou kapacitou baterie. S novou Centrino sadou (čipset 915) jsou na tom podobně jen notebooky se silnější baterií. Manipulace s baterií je bezproblémová, takže ji lze v případě potřeby pohotově vyměnit.

Závěr
Acer Aspire 1690 je určen pro uživatele doma i v kanceláři, kde rozhodně bez problému zastane základní práci s dokumenty a internetem, k tomu nabídne nadstandardně příjemný obraz a dobrý 3D výkon pro chvíle odpočinku. Nabízí i poměrně přijatelnou úroveň mobility, která nebyla se staršími Acer Aspire notebooky možná a připouští i každodenní přenášení např. mezi domovem a prací. Ve srovnání se staršími modely Acer významně zapracoval i na ergonomii klávesnice. V době uvedení recenze nabízel Acer jedinou konfigurace pod označením Acer Aspire 1692WLMi za doporučenou koncovou cenu 37.990,- Kč bez DPH. Pro firmy a podnikatele je základní záruka 1 rok, pro běžné občany ze zákona 2 roky a v obou případech ji lze rozšířit až na roky 3.

Klady a zápory:
+ LCD s technologií CrystalBrite (viz výše)
+ DVD vypalovačka s podporou DVD +R DL
+ výdrž na baterie

- zahřívání při běžné práci bez větráčku (viz výše)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer Aspire 1690

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1692WLMi
  • Instalovaný procesor: Pentium M 740 1.73 GHz (Dothan, 533 FSB, 2MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR-333 (2x 256 MB)
  • HDD (GB): 80 (Toshiba MK8025GAS, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DVD+R DL (QSI DVD+/-RW SDW-082)
  • LCD: TFT 15,4" širokoúhlý, CrystalBrite
  • LCD rozliąení: 1280 x 800
  • Video: ATI Mobility Radeon X600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 43 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 3x audio, CardReader (SD/MMC/MS/MS Pro)
  • Rozměry: 364 x 279 x 33,9-38,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,95
  • Záruka: 1 rok firmy, 2 roky občané, možno prodloužit na 3 roky
Recenze

Diskuse