RECENZE: Acer TravelMate 4400 - Turion dle libosti

4. 8. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Janouch

Notebooky Acer modelové řady TravelMate 4400 nabízejí 64-bitový procesor AMD Turion s technologií PowerNow šetřící energii a HyperTransport pro rychlou komunikaci komponenet. V zajímavé ceně k tomu navíc můžete dostat gigabitovou síťovou kartu a grafickou kartu dle libosti - integrovaná ATi Mobility Radeon X200M nebo nadupaná X700.

Acer TravelMate 4400  - Turion dle libosti

Základní popis
Tělo notebooku je vyrobeno z plastu v dvojbarevné kombinaci. Spodní strana, boky a lemování displeje jsou černé, zbytek je stříbrný. Slícování je provedeno dobře, nikde nic nevrže, otevírání víka jde velmi ztuha, musíte si druhou rukou přidržet zbytek šasi. Notebook od prvního pohledu působí velice robustně, ale zároveň i elegantně. Rozměry 336,4 x 284,5 x 32/34,5mm doprovází hmotnost 3,03 kg, takže notebook je určen spíš pro občasné přenášení a s přimhouřeným okem i denní převážení mezi domovem a prací.

Horní strana notebooku je čistě stříbrná, jen levý dolní roh zdobí logo výrobce. Na spodní straně pak klasicky najdete baterii, kryty pro pevný disk a paměti a vstupy pro ventilátory. Levý bok notebooku vám nabídne popořadě slot pro PCMCIA kartu, pod ním univerzální čtečku šesti typů paměťových karet, dále infraport, 3x USB 2.0, FireWire a S-Video výstup. Pravý bok zabírá jen mechanika DVD/CD-RW. Na zadní straně najdeme VGA konektor, 10/100/1000 Ethernet síť, výstup pro modem, vstup pro napájení, vstup pro mechanický zámek (Kensington), 1x USB 2.0 a tzv. Acer EzDock, což je PCI-Express multi-port pro dokovací stanici. Přední strana pak nabízí už jen čtyři indikační diody, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a dva zabudované reproduktory.

Klávesnice a ovládací prvky
Černá klávesnice s bílými popisky na první pohled zaujme svým zaobleným tvarem, určeným pro pohodlnější psaní a menší únavu rukou. Nakolik je toto řešení výhodné, musí posoudit každý sám, ovšem větší výhodu v tom naleznou zřejmě lidé píšící všemi deseti než ti, kdo používají maximálně dva prsty a každé písmenko pracně hledají. Já jsem si na to zvykl velice rychle a musím říci, že mi to vyhovovalo daleko více než klasický rovný tvar. Klávesy jsou standardně rozvrženy a nabízejí plnou velikost známou z klasických klávesnic včetně velkého tlačítka ENTER a pravého SHIFTu. Kurzorové šipky jsou umístěny v pravém dolním rohu klávesnice. Klávesy Del, Home, PgUp, PgDown a End zabírají ve zmíněném pořadí celý poslední pravý sloupec. I když se na pohled zdá, že se při stisknutí jakékoliv klávesy lehce prohne celá klávesnice, píše se na ní vcelku dobře. Klávesy mají dle mého názoru optimální zdvih i tuhost.

Plocha pod klávesnicí je stejně velká jako samotná klávesnice, takže nabízí dostatek místa pro opření rukou. Touchpad je umístěn mírně vlevo, má hlubší zapuštění a černou barvu. Je citlivý a reaguje i na lehký dotek. Pod ním jsou ještě dvě stříbrná tlačítka a mezi nimi ovládací kříž umožňující vertikální i horizontální rolování. Správnou reakci tlačítek, odpovídající tuhost a klasické cvaknutí pocítíte jen na jejich vnějších stranách. Vnitřní strany se pod dotykem většinou jen prohnou a teprve při důraznějším stisku reagují, ovšem už bez jakéhokoliv docvaknutí, což je nepříjemné.

Na přední hraně notebooku najdete dvě podlouhlé indikační diody či spíše svítící tlačítka informující o stavu připojení do bezdrátových sítí a dvě malé diody informující o režimu práce a nabíjení notebooku. Nad klávesnicí najdete větší podsvícené tlačítko pro zapnutí notebooku, tři indikační diody informující o zapnutí Caps Locku, numerické klávesnice a práci pevného disku a sadu čtyř stříbrných tlačítek pro rychlé spuštění programů.

Hlavní HW parametry
Notebook podrobený redakčním testům je v konfiguraci s procesorem AMD Turion64 ML-28+ s L1 Cache 64KB a L2 Cache 512KB. Základem je čipset ATI Mobility Radeon Xpress 200 (RS480M) s integrovanou grafickou kartou. Osazený procesor pracuje na frekvenci 1,6 GHz s 200 MHz FSB. V redakčním výkonovém testu dosáhl hodnoty 19102 bodů, což jej řadí mezi procesor Pentium M 1,8 a 2,0 GHz..

Testovaný notebook je osazen pouze 256 MB paměti. Jedná se o modul firmy Nanya Technology typu PC2700 DDR-333. K dispozici jsou dohromady dva sloty, takže jeden zůstává volný pro možné rozšíření. Maximum instalované RAM může být až 2GB. Ve výkonnostních testech dosáhla paměť propustnosti 1164MB/s a řadí se tak k lepšímu průměru. Vzhledem k tomu, že kus paměti si "ukousne" i grafická karta, je 256 MB opravdu jen na základní práce s dokumenty a internetem, to pokud pro grafiku v BIOSu nastavíte 32 MB. Nastavíte-li grafice 64 nebo dokonce 128 MB, pracuje již notebook velmi pomalu, protože je neustále nucen pracovat pevný disk. Rozšíření paměti na 512 MB rozhodne nění na škodu. Dražší konfigurace modelu 4400 má 512 MB již v ceně a navíc i lepší grafický čip s vlastní pamětí, ale k tomu se dostaneme ještě dále.

Harddisk má kapacitu 40GB, jedná se o model Hitachi Travelstar 4K40 (HTS424040M9AT00). Disk nabízí rychlost 4200ot/min. a vyrovnávací paměť 2MB. Komunikuje přes rozhraní Ultra ATA/100 (ATA-6) a je chráněn proti-nárazovým systémem (Disk Anti-Shock Protection). Jeho přenosová rychlost 84,23MB/s patří k průměru stejně jako průměrná přístupová doba 17,82 ms. Od disku s takovými parametry jsou naměřené hodnoty velmi dobré. Draží konfigurace nabízí 60 GB disk.

Optická mechanika je combo SOSC-2483K CD-RW/DVD-ROM. Umožňuje zápis na média CD-R a CD-RW. Při čtení podporuje všechna media kromě DVD-RAM. Při čtení a zápisu na CD i při čtení DVD neměla žádné problémy a zvládla načíst i mírně poškrábané CD. V nabídce jiných konfigurací je i super multi DVD-RW podporující i vypalování na DVD-RAM.

Pro připojení k síti je Acer vybaven kromě standardního modemu také 10/100/1000 Ethernet síťovou kartou. Kromě toho obsahuje i integrovanou WiFi kartu Broadcom 802.11g nabízející maximální rychlost přenosu 54Mbps.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej s úhlopříčkou 15 palců nabízí maximální rozlišení XGA 1024x768. Rastr je jemný a i při větším slunečním svitu se vám displej nebude lesknout. U konfigurace 4401 LCi má zobrazování na starosti integrovaná grafická karta ATI Mobility Radeon Xpress 200M se sdílenou pamětí a s technologií PowerPlay, která dokáže nejen regulovat napětí a frekvenci grafického čipu dle nároků spouštěných programů, ale také rozděluje zátěž rovnoměrně mezi grafiku a procesor. Integrovaná karta by měla vycházet z modelu ATI Radeon X300 a je na ní zajímavé, že můžete v BIOSu určit velikost použité paměti a to v krocích 32, 64 a 128MB, ovšem je třeba počítat s tím, že pokud máte základních 256 MB, bude s větším množstvím paměti pro grafiku slábnout celkový výkon notebooku, proto je lepší dokoupit dalšíh 256 MB nebo nastavit jen 32 MB (viz výše). V 3D mark 2001 získala karta při nastavení 64MB 3649 bodů, v 3D markO3 pak 873 bodů, což jsou v našich testech průměrné výsledky. V porovnání s integrovanou kartou Intel Extreme 2, jež je stále ještě základem pro mnoho notebooků s čipsetem Intel 855GME (předposlední Centrino), má ATI navrch. Ve srovnání s poslední sadou Centrino (Sonoma) a integrovaným grafickým jádrem Media Accelerator 900 jsou výsledky podobné. 128MB karta dosáhla v 3D mark 2001 jen 3065 bodů a v 3D mark03 639 bodů, což je dokonce o něco méně než při nastavení 32 MB. Tento pokles byl způsoben pouze 256 MB paměti notebooku. Poslední test musel být dokonce pro nedostatek paměti předčasně ukončen. V každém případě vám výkon grafiky stačí nejen na běžnou práci s dokumenty a internetem, ale i na hraní 2D nebo i méně náročných 3D her. Pro běžné používání notebooku se základní 256 MB pamětí je optimálních 32 MB pro grafickou kartu. Základní nastavení displeje můžete ovládat kombinací tlačítka Fn a funkčních a kurzorových kláves.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Audio systém je tvořen integrovanou zvukovou kartou ATI SB400 standardu AC'97, dvěma reproduktory a interním mikrofonem. Reproduktory jsou umístěny v přední skosené hraně notebooku a kryty plastovou mřížkou. Malý otvor pro mikrofon najdete hned vedle tlačítka pro zapnutí notebooku. Reproduktory hrají hlasitě a čistě, menší problémy mají při hlubších tónech. Zapnete-li si je naplno, dělají také problémy vysoké tóny, které jsou chvílemi neposlouchatelné, při ztlumení není tento problém patrný. Celkově lze říci, že projev reproduktorů nijak výrazně nevybočuje z průměru notebooků. Hlasitost se ovládá pomocí tlačítka Fn a kurzorových kláves, úplné zapnutí a vypnutí pomocí Fn a funkčních kláves.

Pro majitele digitálních fotoaparátů a kamer je k dispozici již zmiňovaná čtečka paměťových karet typu xD, SD, MMC, SM, MS a MS Pro a FireWire konektor, pro připojení k TV klasický výstup S-video.

Chlazení a provozní hluk
Vstupy pro chlazení jsou umístěny na spodní a zadní straně, výstup je umístěn na levé boční straně notebooku. Pozitivum je, že otvory chlazení nejsou jen v blízkosti procesoru, ale malé otvory jsou také u pevného disku a v blízkosti pamětí a grafické karty. Větráček se spustí již krátkou chvíli po zapnutí notebooku a běží prakticky neustále, přičemž při nastavení maximálního výkonu má vyšší frekvenci otáček. Přes neustálou aktivitu ale není při nižším výkonu procesoru příliš hlučný. Při zvýšení frekvence je sice hluk výraznější, ale stále je snesitelný. Co se týče zahřívání, je celá pravá strana notebooku, ať už spodní nebo vrchní, spíše chladná. Naopak, levá strana notebooku je na klávesnici a pod ní (i touchpad) po delší době výrazně teplá, ovšem pracovat s notebookem se dá a to i na klíně, protože sání chladícího vzduchu je i vzadu a ne jen zespodu jako u většiny konkurentů. Přiložíte-li si ruku k výstupu větrání na levém boku notebooku, ucítíte silný proud teplého vzduchu.

Baterie
Baterie typu Li-Ion 4400mAh v těle notebooku zabírá poměrně malou část. Je uchycena pevnou a pružinovou pojistkou. Její výdrž je dle našeho standardního* redakčního testu 3:15 hod, což je přijatelná hodnota a nijak nevybočuje z průměru. Vezmeme-li ovšem v úvahu pouze notebooky s procesory AMD, umístil se tímto výkonem TravelMate 4401 mezi první pětkou. Výdrže je podpořena díky novému procesoru Turion a technologii AMD PowerNow.

Závěr
Notebooky modelové řady Acer TravelMate 4400 nabízejí velice zajímavý poměr cena/výkon, jenž je předurčuje široké veřejnosti uživatelů. Námi testovanou konfiguraci TravelMate 4401 LCi s procesorem AMD Turion 64 1,6GHz s 256MB RAM, 40GB HDD, integrovanou grafikou ATI Xpress 200 a DVD/CD-RW mechanikou je momentálně nabízen za doporučenou koncovou cenu necelých 23.990,- Kč bez DPH; ovšem je třeba počítat s tím, že 256 MB je ve spojení s integrovanou grafickou kartou opravdu málo. Výkonější TravelMate 4401 LMi s 512MB RAM, 60GB HDD, ATI X700 64MB a super multi DVD-RW ma stanovenou doporučenou koncovou cenu na 28.990,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ ergonomická klávesnice
+ Acer ezDock
+ možnost nastavení sdílené paměti pro grafickou kartu

- tlačítka Touchpadu (viz výše)
- projev reproduktorů při vyšších tónech a hlasitosti

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie notebooku Acer TravelMate 4401 LCi

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:40:46 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - HSDPA modul Siemens s přenosovou rychlostí 3,6 Mbit/s:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • HSDPA modul Siemens s přenosovou rychlostí 3,6 Mbit/s:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA &#8211; v původním znění</H2>:
  • <P>Siemens uvádí na trh první HSDPA modul s přenosovou rychlostí 3,6 Mbit/s</P>:
  • <P>Bezdrátový modul HC15 od společnosti Siemens spojuje technologii HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), robustní rozhraní a způsob upevnění, s ovládáním prostřednictvím AT příkazů. Umožňuje tak rychlý a efektivní vývoj vysokorychlostních datových aplikací jako jsou brány, USB modemy nebo routery. </P>:
  • <P>Siemens HC15 umožňuje stahování dat rychlostí až 3,6 megabitu za vteřinu. Modul pracuje ve frekvenčním pásmu 2100 MHz a lze jej tudíž provozovat v Africe, Asii, Evropě i v zemích Středního východu. Vývoj aplikací založených na platformě Windows usnadňuje integrovaný ovladač NDIS (Network Device Interface Specification) i rozhraní USB 2.0 Full Speed. Společnost Siemens navíc svým zákazníkům poskytuje komplexní technickou podporu během vývoje aplikace od jeho zahájení až po finální atestace.</P>:
  • <P>HC15 je kompatibilní se standardy R&TTE a GCF i s požadavky regionálních síťových operátorů v Africe, Asii, Evropě a na Středním východě. Modul zároveň vyhovuje směrnici Evropské unie o použití nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (RoHS).</P>:
  • <P>HSDPA je standard pro vysokorychlostní paketový přenos dat v síti UMTS, který umožňuje až desetinásobně vyšší rychlost přenosu oproti UMTS. Výkonnost sítě z pohledu operátora je ve srovnání s GSM dvojnásobná. Kromě vyšších přenosových rychlostí dosahují aplikace založené na HSDPA sedminásobně kratší prodlevy ve srovnání s GPRS sítí. HSDPA je tak ideální pro provoz nejnovějších telekomunikačních služeb jako je přenos videa a hudby v reálném čase, interaktivní hry, vysokorychlostní stahování dat či širokopásmový přístup k internetu a elektronické poště. Podle asociace GSA (Global mobile Supplier Association) se v současné době buduje již 121 sítí HSDPA v 55 zemích světa.</P>:
  • <P>Modul HC15 bude na český trh uveden v prvním čtvrtletí roku 2007.</P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse