RECENZE: Acer TravelMate 8100 - výkon v balení pod 3kg

21. 4. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější Centrino, výkonný procesor a výkonná grafická karta. To vše je zabaleno v notebooku s velkým širokoúhlým displejem a ergonomicky zahnutou klávesnicí. S váhou se vejde do 3 kg, s cenou do 50 tisíc bez DPH.

Acer TravelMate 8100 - výkon v balení pod 3kg

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Základní popis
Vzhledově TM8100 zapadá do současné modelové linie Aceru. Kombinace černé a stříbřité barvy vypadá na pohled dobře. Tělo notebooku je vyrobeno z plastů a při větším tlaku se prohýbá ovšem při běžném slušném zacházení by mělo vydržet bez úhony. Víko notebooku je uchyceno ve dvou kloubech, které by rovněž při slušném zacházení měly bez problému vydržet.

Rozložení prvků po obvodu notebooku je vcelku dobré. I když je zde několik drobností, které lze vytknout, hodnotím kladně možnosti portů, které TM8100 nabízí. Na čele notebooku je kombinovaná čtečka paměťových karet (pohotově při ruce), infra port a dva audio konektory včetně optického výstupu (umístění na čele se hodí pro sluchátka a audio konference, dlouhé kabely naopak nemusí vyhovovat při připojení externích reproduktorů). Na pravém boku jsou 3 USB 2.0 konektory a vyjímatelná optická mechanika (pokud používáte externí myš a jste pravák, může otevírání mechaniky prostorově kolidovat s podložkou myši). Optickou mechaniku lze kdykoliv snadno vyjmout a snížit tak cestovní hmotnost notebooku nebo lze namísto ní vložit jiné zařízení (baterie, HDD). Na levém boku je PCMCIA slot, SmartCard slot, FireWire konektor, další USB 2.0 konektor, modem, LAN a konektor pro externí monitor. Vzadu je S-video výstup, DVI výstup a dokovací konektor s PCI Express sběrnicí.

Celkové rozměry 363 x 266 x 34 mm vyžadují dostatečně širokou brašnu, ale i tak notebook působí relativně tence a s udanou váhou 2,86 kg je notebook ještě poměrně dobře mobilní. Problém by nemělo činit denní převážení mezi domovem a prací/školou a občasné nošení na obchodní schůzky. K dobré mobilitě přispívá i malý zdroj s rozměry cca 103 x 45 x 28 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Acer u svých dražších modelů tradičně nabízí ergonomicky zakřivenou klávesnici. Na rozdíl od starších modelů klávesnice prodělala několik "drobných" změn s velkým významem pro snazší použití. Především klávesnice Home a End jsou již samostatné ve sloupku na pravém boku klávesnice, kde jsou společně i s klávesami PgUp a PgDn. V levém dolním rohu je nejprve (častěji používaná klávesa) Ctrl a teprve potom Fn, takže nedochází k přehmatům při přechodu z klasické PC klávesnice. Klávesy F1 až F12 jsou pro snazší orientaci rozděleny do skupinek po čtyřech. Ins a Del jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí (vyhovující). Líbí se mi i velký Ester a Backspace. Klávesnice obsahuje i obě neodmyslitelné Win Klávesy. Popisky všech znaků včetně českých jsou bílé, a tak dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Klávesa Fn a doprovodné funkce jsou značeny světle modrou, což je rovněž bez problémů.

Nad klávesnicí je hlavní vypínač, který zeleně svítí při zapnutém notebooku. Světlo indikačních diod (CapsLock, NumLock a HDD) není na světle příliš vidět. Čtveřici tlačítek rychlého startu aplikací (standardně e-mail, www, eManager, nedefinováno) lze libovolně nastavit pro spuštení aplkace či otevření konkrétního dokumentu. Na čele notebooku jsou další dvě indikační diody (napájení, dobíjení) a dvě tlačítka pro aktivaci WiFi a Bluetooth. Tlačítka bezdrátových sítí svítí, je-li funkce aktivní.

Touchpad má po vzoru LCD "širokoúhlý" poměr stran a je na pohled rozměrnější než u většiny konkurentů. K touchpadu patří dvě velká tlačítka a mezi nimi je jedno menší, se kterým lze rolovat dokumenty do čtyř směrů. Touchpad je posunut vice doleva pro usnadnění práce. V případě potřeby lze touchpad pohotově deaktivovat současným stiskem kláves Fn a F7.

Hlavní HW parametry
TravelMate 8100 je momentálně nejlepším modelem od Aceru a na hardware je to opravdu znát. Systém je vybaven sadou Centrino/Sonoma, takže jeho základ tvoří čipset Intel 915PM - jednoznačně nejlepší mobilní čipset dneška. Notebook tak disponuje takovými technologiemi, jako jsou sběrnice PCI-Express nebo paměti DDR2 s podporou dual channel.

V testované konfiguraci TM8104WLMi je procesorem velmi svižné Pentium M 760 s frekvencí 2GHz; frekvence FSB je 533MHz. Přestože se jedná o mobilní CPU s nízkou spotřebou, disponuje také velmi vysokým výkonem - celkově se jedná o devátý nejsilnější procesor našich testů. Levnější varianta TravelMate 8103 disponuje "pouze" 1.8GHz Pentiem M 750.

Operační paměť je opravdovou lahůdkou - jedná se totiž o DDR2-533 s kapacitou 1GB. Použity jsou 2 moduly po 512MB a naměřili jsme jedny z nejlepších hodnot v našich testech - 1360MB/s znamená nové čtvrté místo našeho žebříčku.

K tomu lepšímu, co jsme měli možnost v redakci testovat, patří i pevný disk notebooku: Seagate Momentus 5400.2 disponuje kapacitou 100GB a rozhraním Ultra ATA/100. Rychlost disku je 5400 ot/min a navíc disponuje 8MB bufferem; to vše se projevilo na jeho výkonech, které patří k současné špičce - s průměrnou přístupovou dobou 16.64 ms se jedná o čtvrtý disk našeho žebříčku, přenosová rychlost 84.26MB/s patří k lepšímu průměru. Levnější varianta s označením TM8103WLMi nabízí menší 80GB disk.

Po kvalitách předchozích komponent již nepřekvapí přítomnost dvouvrstvé vypalovačky HL-DT-ST DVDRAM GMA-4080N typu SuperMulti. Tato mechanika totiž umí zapisovat na úplně všechna v současné době používaná CD a DVD média včetně dvouvrstvých disků DVD s kapacitou 8.5GB a nebo DVD-RAM.

Absolutně bez jakéhokoliv nedostatku jsou také komunikační periferie notebooku, které zvládají všechny síťové standardy. TravelMate 8104WLMi totiž disponuje modemem, gigabitovou síťovou kartou, Wi-Fi kartou Intel pro všechny 3 standardy (802.11 a/b/g) a nadto ještě adaptérem Bluetooth - co víc si přát.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Notebook je vybaven 15.4" širokoúhlým displejem s vysokým rozlišením WSXGA+ (1680x1050 bodů). Obraz displeje patří k lepšímu průměru jak ostrostí a podsvícením tak ve viditelnosti v úhlech náklonu i bočního pohledu.

O obraz se stará doposud nejvýkonnější grafická karta v oblasti středně těžkých notebooků - ATI Mobility Radeon X700 s 128MB videopaměti typu GDDR3. Díky 8 pixel pipeline (standardní karty disponují pouze čtyřmi) a poměrně vysokým taktům (358MHz jádro, 600MHz paměti) disponuje karta úctyhodným výkonem: 16830 bodů v starém 3D Marku 2001 dokonce znamená první místo našeho dlouholetého žebříčku! TravelMate 8104 tak dokonce překonal obří Umax VisionBook 9000WSX s GeForce Go6800; ve starších a (na dnešní dobu) nepříliš náročných testech je totiž více znát např. frekvence GPU. V 3D Marku 03 dosáhl Acer 5685 bodů (3. místo, jednoznačně vede zmíněný Umax) a v novém 3D Marku 05 bodů 2241. Acer TravelMate 8104 se tak může poprávu nazývat "multimediálním dělem" a spolehlivě si poradí se současnými 3D hrami (s ohledem celkový výkon a vybavenost notebooku i s hrami v blízkém budoucnu). Pro běžnou práci ve 2D (dokumenty, internet, video) samozřejmě grafika dostačuje bez problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Projev reproduktorů patří k dobrému standardu bez výrazné kvality či nekvality. Lepšího výsledku dosáhnete připojením kvalitních sluchátek nebo externích reproduktorů. Pro náročné uživatele je zde i optický audio výstup SPDIF. Ovládání hlasitosti z klávesnice tradičně nefunguje ve hrách (podobně jako u mnoha konkurentů). Notebook disponuje i integrovaným mikrofonem (nebývá vždy pravidlem), takže lze např. hlasově komunikovat přes internet bez nutnosti externích zařízení.

Výkon grafické karty je popsán již výše. Co se DVD přehrávání týče, není problém ani při nastavení nejnižšího výkonu (vhodné při práci na baterii). Přehrávání lze ovládat pohotově i z klávesnice přestože na rozdíl od modelu Aspire 1690 zde nejsou popisky (ve spojení s klávesou Fn je Home=Pause/Play, PgUp=Stop, PgDn=Preview, End=Next).

Uživatele digitálních fotoaparátu i některých MP3 přehrávačů může potěšit integrovaná kombinovaná čtečka paměťových karet pro standardy MM, SD, XD, MS Pro.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je celkově na velmi dobré úrovni až na touchpad, který se překvapivě zahřívá i při trvale nízkém výkonu procesoru. Teplota na touchpadu je snesitelná, ale vyšší než bych čekal, vlastně bych nečekal žádné teplo v této oblasti. Kolem touchpadu a na klávesnici je i po dlouhodobé nenáročné práci (dokumenty, e-maily atp.) se zapnutou funkcí SpeedStep projev tepla jen minimální. Větráček je z počátku převážně zticha a po delší době se občas rozběhne, aby notebook zchladil, a pak zase utichne. Pro tišší práci notebooku doporučuji při běžné práci používat funkci SpeedStep i při zapojení notebooku do elektrické sítě, zahřívání lze omezit i snížením výkonu grafické karty (funkce POWERPLAY). Při kontinuálním využití maximálního výkonu procesoru i grafiky pracuje větráček neustále, ale i tak se dá ještě snést. Hlasitá hudba nebo zvuky ze hry snadno dokáží přehlušit šumění chlazení. Zahřívání je znatelně výraznější na touchpadu a začíná postupovat i do jeho okolí a do klávesnice. Celkově je i při dlouhodobé výkonové zátěži teplota na povrchu ještě snesitelná, i když po čase je prohřátí velké, a pak záleží také na okolní teplotě a podkladu (dřevo/kov atp.).

Přístup chladícího vzduchu je zespodu několika otvory, proto je především při delší výkonové zátěži nutné dát notebook na pevnou podložku, aby nedošlo k zamezení přístupu vzduchu a následnému přehřátí notebooku. Výstup ohřátého vzduchu je na levém boku notebooku.

Baterie
Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4800 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat po dobu 3 hodin a 33 minut. Vzhledem k tomu, že byl testovaný notebook vybaven výkonnější variantou procesoru a výkonnou grafickou kartou (i když s nastaveným minimálním výkonem), je to slušná hodnota. Při plném výkonu je třeba počítat s kratší dobou a je lepší být napojen do elektrické sítě. V případě potřeby lze do notebooku vložit druhou baterii namísto vyjímatelné optické mechaniky, případně snadno vyměnit primární baterii za jinou.

Závěr
Acer TravelMate 8100 nabízí vysoký výkon jak výpočetní, tak grafický. V naměřených hodnotách výkonu grafiky překonává i notebooky, které před rokem pro dosažení takových čísel musely vážit 4 až 5 kg a byly znatelně objemnější. Acer TM8100 při takovém výkonu nabízí i slušnou míru mobility s možnosti denního přenášení mezi domovem a prací/školou. Pro ještě lepší dojem by přispěl SATA pevný disk, to by potom ale základní doporučená koncová cena zřejmě přesáhla současných 50 tisíc Kč bez DPH. Acer na své notebooky nabízí základní záruku 1 rok pro firmy a podnikatele a ze zákona potom 2 roky pro běžné uživatele nepodnikatele. V obou případech lze za příplatek záruku rozšířit až na 3 roky.

Klady a zápory:
+ výkon výpočetní i grafický
+ odvod tepla při běžné práci (až na touchpad)
+ mobilita při takovém výkonu (před rokem nemyslitelné)

- zahřívání touchpadu
- konstrukce by mohla být pevnější


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer TravelMate 8100 (8104WLMi)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8100 8104WLMi
  • Instalovaný procesor: Pentium M 760 2 GHz (533FSB, 2MB L2)
  • RAM: 1 GB DDR-II 533 (2x 512MB)
  • HDD (GB): 100 (Seagate Momentus 5400.2, ULTAR ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (HL-DT-ST DVDRAM GMA-4080N, SuperMulti)
  • LCD: TFT 15,4" širokoúhlý
  • LCD rozlišení: 1680x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon X700, 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000
  • Wiresess: WiFi 802.11 a/b/g, Buetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování do čtyř směrů
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 33 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x DVI, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital, 1x XD
  • Rozměry: 363 x 265,7 x 30,5 - 34,3mm
  • Hmotnost (kg): 2,86
Recenze

Diskuse