RECENZE: Asus A4 - variabilní DTR

6. 1. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Velký a robustní Asus A4 patří do kategorie notebooků "náhrada stolního PC" a podobně jako klasické PC dává při koupi více možností konfigurací než u notebooků bývá zvykem. Může být osazen výkonnými procesory Intel i AMD i výkonnou grafickou kartou Ati stejně tak jako cenově příznivějším procsorem Celeron D a integrovanou grafikou v čipsetu, což je případ testovaného kusu.

Asus A4 - variabilní DTR

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Základní popis
Konstrukce a velikost odpovídá kategorii modelu A4. Plastové tělo notebooku má rozměry 356 x 286 x 42 mm a váží cca 3,5 kg. Robustní konstrukce opravdu najde své místo především na pracovních stolech a transport notebooku se předpokládá spíše vyjímečně. Ovšem místo na stole si s ním uvolníte dříve než s klasickým PC, a konec konců u ve světle velkého PC je mobilita úžasná … a právě o to u notebooků z kategorie „náhrada stolního PC“ jde.

Rozložení prvků po obvodu notebooku je vcelku dobré. Vadilo mi jen umístění optické mechaniky na pravém boku, což koliduje pravákům při použití externí myši (drobný neduh, kterým trpí i mnoho konkurentů). Nopak ocenit lze umístení dvou USB portů po obou bocích notebooku (celkem tedy 4), což značně usnadňuje manipulaci s vícero externími zařízeními. Notebook obsahuje i dnes již neobvyklý LPT (paralelní) port.

Zajímavě je vyřešen přístup k „vnitřnostem“ notebooku. Po uvolnění několika šroubů se odklopí celý spodek notebooku, a jeho vybavení je tak pohodlně přístupné (viz. fotogalerie).

K notebooku je přibalena brašna s logem ASUS, USB optická myš, drivery a utility na CD, manuály.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice nijak zvlášť nevybočuje z průměru, a tak se s ní dám po malém zvykaní poměrně snadno pracovat. Vadilo mi jen umístění klávesy Fn vlevém dolním rohu, kde raději očekávám Ctrl (síla zvyku, a navíc Ctrl používám častěji, takže v rohu by se lépe nahmatávalo). Dále bych uvítal větší klávesu Enter přes dvě řady kláves. Nopak příjemné je prostorové odělní směrových kláves, Ins a Del vpravo nahoře a přítomnost obou Win kláves (Start dokonce 2x). Kontrast bílých i světle modrých (doprovodných pro Fn) popisek dobře kontrastuje s černým povrchem kláves.

Nad klávesnicí je čtveřice ovládacích tlačítek (power mode, blokace touchpadu, Wi-Fi) a velké kulaté tlačítko hlavního vypínače, které při zapnutém notebooku červeně svítí. Pod klávesnicí je touchpad (posunutý více doleva což usnadňuje práci pravákům) s dvojicí tlačítek. Na pravém okraji je graficky zvýrazněn protor, ve kterém se lze prstem pohodlně vertikálně posouvat v dokumentech. Kolem touchpadu je dostatek místa pro opření rukou. Pod touchpadem je multimediální panel (viz níže multimedia) a indikační diody.

Hlavní HW parametry
Asus A4L je krásnou ukázkou toho, že i v případě použití jiných než „značkových“ a „výběrových“ komponentů je možné dosáhnout nevídaně vysokých výkonů. Přestože skladba dílů vypadá, jako když „Pejsek s Kočičkou vařili dort“, notebook patří k nejvýkonnějším modelům testovaným v naší redakci a jeho výsledky při opakovaných měřeních vykazují pouze minimální rozdíly. To je skvělá vizitka pro levnou čipovou sadu SiS 661FX, která disponuje i dobrými předpoklady: zvládá všechny tipy stolních i mobilních procesorů Intel Pentium 4 se systémovou sběrnicí do 800MHz, operační paměť DDR-400 a AGP 8x grafický adaptér. Ne vždy se však „teoreticky nadupaný“ čipset předvedl v dobrém světle i v praxi.

Testovaný Asus A4 byl osazen nejslabším a nejlevnějším procesorem, který je u tohoto modelu v nabídce - stolním Intel Celeron D 335, odvozeným od Pentia 4 s novějším jádrem Prescott. Jeho frekvence činí ne malých 2.8GHz a velmi zajímavé jsou především frekvence FSB (533MHz oproti 400MHz u starších Celeronů) a velikosti vyrovnávacích pamětí - datová část L1 má totiž 16KB a L2 disponuje 256KB. V obou případech se jedná o dvojnásobek oproti předchozím modelům, což se také VELMI pozitivně odrazilo na jeho výkonech: v testu CPU jde totiž o šestý nejvýkonnější procesor našeho žebříčku a v testech multimediálních instrukcí MMX se jen těsně nedostal mezi desítku nejlepších! Vylepšeným Celeronem (D) se tedy Intel opět vrátil do hry v segmentu levných CPU.

Kromě Celeronu D jsou v nabídce také modely osazené mobilním Pentiem 4 s jádrem Northwood (2.8 - 3.2GHz, 515KB L2 cache a 533MHz FSB) či mobilním Pentiem 4 s novějším jádrem Prescott (3.06 a 3.2GHz, 1MB L2 cache a 533MHz FSB). S jinou čipovou sadou se do modelu A4 montují procesory AMD Athlon 64.

Operační paměť má v entry-modelu Asus A4L kapacitu pouze 256MB, což je pro náročnější používání notebooku již poměrně málo. Na druhou stranu je efektivní frekvence paměti sympatických 333MHz a jedná se o jeden modul, takže v notebooku je k disposici druhý slot pro případný upgrade (maximální kapacita činí 1GB). Velice zajímavé byly výkonnostní testy - v těch si totiž tandem paměť + čipová sada SiS 661FX vedly překvapivě dobře. Dokázaly totiž přenést 1292MB/s, což je šestá nejvyšší hodnota našich testů.

Pevný disk IC25N040ATMR04-0 od Hitachi disponuje všemi parametry ve spodní části spektra rozsahů: kapacitu má 40GB, rychlost otáčení (jak je u Hitachi „dobrým“ zvykem činí pouze 4200 ot/min a vyrovnávací buffer má necelé 2MB. Přes to všechno dokázal v našem benchmarku ve spojení s čipsetem poměrně zabodovat nadprůměrnou přenosovou rychlostí 87.7MB/s (překvapivé sedmé místo v žebříčku) a přístupovou dobou 17.98ms (druhá desítka v pořadí).

Práci s optickými disky DVD a CD zajišťuje mechanika Toshiba ODD-DVD SD-R6372 se schopností zápisu na disky DVD+/-RW i CD-R a -RW.

Komunikační schopnosti notebooku zajišťuje klasický modem a 100Mb/s síťová karta, to vše je doplněno ještě o interní bezdrátovou síťovou kartu Wi-Fi 802.11b (přenášející tedy data maximálně nižší rychlostí 11Mb/s).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Asus A4 je možné vybavit jak „normálními“ displeji (s poměrem stran 4:3), tak i širokoúhlou variantou (15 palců). Testovaný model disponoval širokoúhlým displejem s nativním rozlišením 1280 x 800 bodů. Víko je viditelně uzpůsobeno pro displeje s poměrem 4:3 a širokoúhla varianta je zde dle mého soudu spíše kvůli tomu, že je to dnes moderní. Raději bych zde viděl displej s rozlišením 1400 x 1050, který je rovněž uveden ve specifikaci konfigurací modelu A4. Kvalita obrazu je vcelku dobrá, jas kontrast i ostrost je v dané cenové kategorii vyhovující. Překvapil mě docela velký úhel viditelnosti při náklonu víka a i při pohledu z boku.

O výpočet obrazu se stará grafický adaptér SiS 661FX integrovaný v čipsetu. Disponuje dvěma vykreslovacími 256-bitovými jednotkami a taktovací frekvencí až 200MHz - parametry je tedy poněkud horší, než velmi rozšířené grafické jádro Intel 855GM. Navíc jako každé levné řešení, ani SiS 661 nedisponuje žádnou grafickou pamětí, takže si musí ubírat (z již tak dost malé) systémové paměti. Velikost sdílené RAM je nastavitelná v BIOSu a může nabývat hodnot 32, 64 a nebo poněkud absurdních 128MB. Dle předpokladů vypadají také výkony grafického systému v 3D výpočtech: 1588 bodů ve starším 3D Marku 2001 a 103 bodů v 3D Marku 03 jsou na půli cesty mezi integrovanými grafickými čipy Intelu (i852 a i855) a celkově patří k tomu nejhoršímu, co jsme v redakci testovali. Výkon v 2D je však dostatečný, takže pokud uživatel nebude chtít po notebooku provozování novějších her (na které stejně Asus A4 stavěn není), tak je to jedno. Grafika bezproblémů stačí na práci s dokumenty, internetem i pro sledování videa. Dražší variany modelu A4 mohou být vybaveny i podstatně výkonnější grafickou kartou ATi Mobility Radeon 9200 nebo 9700.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Model A4 se snaží nabídnout i jistou porci multimedií, a tak nabízí multimediální ovládací panel umístěný na pracovní ploše pod touchpadem. Talčítky na panelu lze ovládat přehrávání audia i videa. Hudební CD lze díky tomuto panelu ovládat i bez spuštěného počítače (OS, LCD, atp.), což šetří baterie a především podstatně snižuje dobu potřebnou pro spuštění hudby, tedy pokud zrovna nepotřebujeme, aby běžel celý počítač.

Notebook je vybaven čtyřmi reproduktory. Dva jsou nad klávesnicí (jsou hlavní, takže hrají při běžném stereo) a dva na čele notebooku. Audio projev je na poměry notebooků dobrý a bez rušivých efektů (drnčení atp.).

Chlazení a provozní hluk
Chlazení procesoru je vyřešeno důkladně. Mohutný chladící otvor je pod i nad (na pracovní ploše vlevo nad klávesnicí) chladčem procesoru a další otvor je na zadní straně notebooku. Chladicí otvoru jsou i po obou bocích notebooku (1x CPU, 1x chipset/VGA).

Při běžném provozu s dokumenty a internetem větráček běží zvolna, je slyšet, ale na přijatelné úrovni, občas na chvíli zrychlí, aby přichladil, a záhy zase zpomalí. Teplo je cítit nejvíce v pravé části pracovní plochy jak na klávesnici, tak pod klávesnicí, zatím stále na přijatelné úrovní. Zahřívá se i touchpad a jeho dvě tlačítka, která jsou sice hezká kovová, ale o to více je na nich teplo cítit, stále je to však snesitelné. Zahřívání povrchu je po zapnutí pozvolné a začne se více projevovat cca po 30ti minutách.

Při dlouhodobé výkonové zátěži (hry atp.) větráček CPU běží neustále na vyšší otáčky, hluk nasávaného vzduchu nad klávesnicí je znatelně vyšší až nepříjemný. Teplota se přesouvá i na levou polovinu pracovní plochy a na pravé polovině je cítit více, po jedné hodině zátěže je teplota na povrchu ustálená a stále na snesitelné úrovni (nepálí do rukou, ale mohla by být nižší). Tlačítka nad klávesnicí jsou výrazně teplá (naštěstí se nepoužívají časo).

Baterie
Baterie je ukryta pod velkým krytem (viz výše) a její výměna tak není snadnou záležitostí. U velkého notebooku, kde se převážně předpokládá práce v dosahu elektrické sítě, se prostě s výměnou baterie v terénu nepočítá. Udaná kapacita Li-Ion baterie 4800 mAh dokázala v našem standardním* testu udržet notebook v chodu po dobu 1 hod. a 29 min. Baterii lze opravdu chápat spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické sítě.

Závěr
Asus A4 je určen pro uživatele, kteří doma nebo i v kancelři potřebují občas uvolnit místo na stole nebo počítač přesunout do jiné místnosti. Pomocí přiložené brašny lze model A4 i občas transportovat na delší vzdálenost, ale s váhou 3.5 kg rozhodně není na každodenní nošení. Díky široké škále volitelných parametrů dokáže nabídnout jak základní výkon pro práci s dokumenty a internetem nebo sledování filmů a zpracování fotografií, tak dostatek výkonu pro náročné 3D hry (dražší konfigurace). Po vzhledové stránce je spíše průměrný. Nabízí jistou dávku multimediální výbavy (hlavně ovládání audio/video). V době uvedení recenze se doporučené koncové ceny pohybovaly v základní nejslabší sestavě kolem 26 tis. Kč bez DPH. Ve vyšších sestavách není problém překročit ani hranici 40 tisíc.

Klady a zápory:
+ variabilita konfigurací
+ 4x USB (2x po obou bocích)

- rozměry a hmotnost


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus A4

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus A4000L
  • Instalovaný procesor: Celeron D 335 2.8 GHz
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (Hitachy Travelstar 80GN, ATA-100, 4200 otáček, 2MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW (Toshiba ODD-DVD SD-R6372 )
  • LCD: TFT 15,4"
  • LCD rozlišení: 1280 x 800
  • Video: SiS 661FX Rev 01, do 128MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SiS 7012 Audio Device - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 1 hod 29 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, LPT, PCMCIA, IrDA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 356 x 286 x 42 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
Recenze

Diskuse