RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo Pro V8010 - čistokrevná Sonoma.

12. 5. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s 15 palcovým displejem nabízí nejnovější sadu Intel Centrino Sonoma včetně využití všech základních vymožeností (i DDR II paměti a SATA HDD, což ještě stále není pravidlem). Takovou sestavu lze přitom pořídit v cenách pod 40 tis Kč bez DPH. Příjemná je i hmotnost pod 3 kg.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V8010 - čistokrevná Sonoma.

Základní popis
Na plastovém těle notebooku převažuje černá barva. Víko notebooku je barvy stříbrné a pracovní ploše dominuje světle šedá klávesnice. Celkově na mě vzhled notebooku působil příjemně a vyváženě.

Po obvodu notebooku toho mnoho není, ale příjemně překvapí čtyři USB 2.0 porty, z nichž tři jsou na levém boku a jeden vzadu. Nalevo je také FireWire, S-video OUT, čtečka paměťových karet (MS, MMC, SD) a jeden PCMCIA slot. Na pravém boku je optická mechanika a audio vstup a výstup. Vzadu vedle USB portu jsou konektory modemu a LAN, výstup pro externí monitor a především rozšiřující (dokovací) konektor pro uživatele, kterým nestačí vyjmenovaná rozhraní. Vzadu je také otvor pro zámek Kensington. Na čele notebooku jsou dva reproduktory a uprostřed stále méně častý infra port.

Mobilita notebooku je na středně dobré úrovni. Rozměry 339 x 270 x 33 mm a hmotnost (udaná výrobcem) 2,7 kg umožní bez problému každý den přenášet notebook mezi domovem a prací/školou a občas jej vzít i na obchodní jednání. K mobilitě přispívá i příjemně malý zdroj cca 105 x 45 x 30 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Šedá klávesnice patří po ergonomické stránce k lepšímu průměru. Tmavé popisky jsou dobře viditelné za většiny světelných podmínek. Klávesnice je zřejmě určena pro ČR i SR trh, a tak obsahuje popisky obou jazyků. Některé klávesy na sobě proto mají až 5 znaků, což je občas nepřehledné. Enter je vysoký přes dvě řady kláves, šipky jsou samostatné a příjemně odsunuté pod úroveň spodní řady kláves. Home, End, PgUp a PgDn jsou na pravém okraji klávesnice ve sloupku nad sebou. Klávesnice má i obě Win klávesy. Ale je zde i několik věcí, které mi vadily. Vlevo dole je nejprve klávesa Fn a pak teprve Ctrl. Tradičně u této značky jsou klávesy levý Shift a CapsLock označeny jen protilehlými šipkami, takže občas jsem se zarazil při letmém pohledu. Ins a Dle jsou sice vpravo nahoře, ale úplně v rohu je nejprve klávesa Pause/Brake.

Pod klávesnicí je dostatek místa pro opření rukou. Touchpad je pro usnadnění práce pravákům posunut výrazně doleva. K touchpadu patří dvě neodmyslitelná tlačítka. Nad klávesnicí je hlavní vypínač a 3 indikační diody klávesnice. Ostatní indikační diody jsou na spodním okraji pracovní plochy notebooku viditelné shora i zepředu při zavřeném víku, ale symboly jsou jen na čele, takže pro jejich rozpoznání se musíte naklonit (naštěstí je k práci tak často nepotřebujete).

Hlavní HW parametry
Základem Amila Pro v8010 je mobilní čipová sada Intel 915GM "Alviso" s integrovaným grafickým jádrem. Tento čipset je součástí nejnovější verze sady Centrino a podporuje zajímavé technologie, jako PCI-Express, paměti DDR2, disky Serial-ATA a nebo 7+1 zvukovou kartu.

Dalším kamenem do sady Centrino (u testovaného notebooku) je procesor Pentium M 730 s frekvencí 1.6GHz. Jedná se o novější verzi jádra Dothan s 533 MHz FSB a ochrannou funkcí proti některým virům. Procesor při své nízké spotřebě disponuje také solidním výkonem (v celkovém žebříčku se umisťuje v druhé desítce), takže vystačí i na náročnější multimédia.
Operační paměť testované konfigurace má velmi sympatickou kapacitu 1GB a dokonce se jedná o paměť typu DDR2 pracující v režimu DualChannel na efektivní frekvenci 533MHz. Tomu odpovídá i vyšší naměřená hodnota přenesených dat, konkrétně 1323MB/s; jedná se dokonce o 6. nejlepší výsledek našich testů. Použity byly 2 kvalitní moduly značky Infineon.

Ostudu zkratce Pro v názvu notebooku neudělá ani pevný disk FUJITSU MHT2080BH. Ten totiž disponuje kapacitou 80GB a především je připojen pomocí rozhraní Serial-ATA 150. Jeho rychlost otáčení činí 5400 ot/min a buffer má 8MB. Díky tomu všemu dosáhl skvělých výsledků v našich testech - přenosová rychlost 92.22MB/s je dokonce nejlepší v redakci dosud naměřenou hodnotou! Průměrná přístupová doba 18.23ms patří k lepšímu průměru.

Velmi dobrá je také optická mechanika NEC DVD+/-RW ND-6500A typu DVD+/-RW DL. Umí totiž vypalovat na téměř všechna současná média (kromě velmi málo používaných DVD-RAM) a to velmi svižně - 8x na disky DVD+/-R, 4x na disky DVD+/-RW, 24x na CD-R(!) a 16x přepisuje CD-RW.

Komunikační periferie jsou na průměrné úrovni: 56kb modem, gigabitová síťová karta a starší Wi-Fi (b/g) ze sady Centrino. U notebooku této výbavy potěšil i integrovaný adaptér Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej je běžný 15" s XGA rozlišením (1024x768 bodů). Kvalita obrazu odpovídá lepšímu průměru. Jas, ostrost, kontrast i podsvícení a úhly pohledu jsou na dobré úrovni, která ani v této cenové kategorii rozhodně neudělá ostudu v porovnání s dražšími notebooky.

V grafické části se u Fujitsu-Siemens spolehli na v čipsetu integrované řešení Intel GMA 900 sdílející až 128 MB paměti. Tento grafický systém má velmi nízkou spotřebu, která se odráží na spotřebě celého notebooku; má ale také poměrně nízký 3D výkon, i když se jedná o jednu z nejvýkonnějších integrovaných grafických karet. V 3D Marku 2001 dosáhl 4742 bodů, v 3D Marku 03 potom 905 bodů. Zajímavé je, že systém zvládne i spuštění supernáročného 3D Marku 05, ve kterém dosáhl 230 bodů. Zde je vědět, jaký vliv má výkon pamětí RAM na výkon grafiky využívající sdílenou paměti: nedávno testovaný konkurent s jednokanálovou pamětí DDR-333 dosáhl pouze 3306 bodů v 3D Marku 2001 a 562 bodů v 3D Marku 03.

Na jakoukoliv běžnou práci (dokumenty a internet) a přehrávání videa dostačuje Amilo Pro V8010 bez potíží. Díky procesoru a paměti si bez problému zahrajete 2D hry i nenáročné 3D hry, ale na současné náročnější 3D stačí jen s nižšími detaily a rozlišením.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Notebook obsahuje základní multimediální výbavu. Reproduktory umístěné v čele notebooku poskytují průměrně dobrý audio projev bez rušivých efektů, drnčení okolních plastů atp. Hlasitost reproduktorů je dostatečná. Pro náročnější uživatele notebook obsahuje i výstup na externí reproduktory. Uživatele nekterých digitálních fotoaparátů potěší přítomnost čtečky paměťových karet (MS, MMC, SD).

Chlazení a provozní hluk
Při zapnuté funkci SpeedStep a běžné práci se notebook zlehka zahřívá vlevo na (paměti) a pod (HDD) klávesnicí a malinko na touchpadu. Při kontinuální zátěži (hry atp.) teplota stoupne na stejných místech, ale stále je na snesitelné úrovni. Větráček chlazení má vstup zespodu a výdech vzadu. Při běžné práci s funkcí SpeedStep je větráček převážně zticha, jen občas se rozběhne, aby odvedl přebytek tepla. Při zátěži běží chlazení stále na plný výkon, ale i tak je jeho hlasitost snesitelná.

Baterie
S udanou kapacitou 4800 mAh vydržela Li-Ion baterie v našem standardním* redakčním testu zásobovat notebook energií po dobu 3 hod a 28 minut. V případě potřeby lze baterii velmi snadno vyjmout a vyměnit za jinou. Baterie na sobě obsahuje i jednoduchý test nabití, jehož výsledek je zobrazen pomocí pěti diod integrovaných v baterii.

Závěr
Fujitsu Siemens Amilo Pro V8010 je určen pro uživatele požadující nejnovější mobilní technologie efektivní pro běžnou práci doma nebo v kanceláři. Nabízí nejnovější sadu Centrino včetně všech hlavních vymožeností jako je PCI Express grafika, DDR II pamětí a SATA pevný disk. Mobilita je na slušné úrovni připouštějící denní přenášení. Vzhledově nijak neoslní, ale působí solidně a vyrovnaně. V testované konfiguraci je nabízen dokonce za zajímavou doporučenou koncovou cenu 38.880,- Kč bez DPH. Pořídit lze dokonce i o 10 tisíc levnější konfiguraci, ale to znamená jisté úspory ve výbavě jako např. procesor Celeron M, "jen" polovička paměti (512 MB) a absence WiFi. Nabízena je dvouletá záruka i pro firmy.

Klady a zápory:
+ použití DDR II pamětí a SATA pevného disku
+ dobrý odvod tepla z pracovní plochy
+ 4 USB porty

- pro náročné 3D hry nedostatek výkonu


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Fujitsu Siemens Amilo Pro V8010

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo PRO V8010 (CRE-168100-002)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 730 1.6 GHz (FSB 533, 2MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR II 533 (2x 512 MB)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHT2080BH, SATA-150, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (NEC DVD+/-RW ND-6500A)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel Media Accelerator 900, do 128MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3 hod 28 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 339 x 270 x 33mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse