RECENZE: Fujitsu Siemens Lifebook C1320 - moderní technologie

13. 10. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Notebooky Fujitsu Siemens patřili vždy ke špičce na trhu, nyní se nám dostal do ruky zástupce řady LIFEBOOK C, která v sobě ukrývá všestranné počítače určené příležitostným i profesionálním uživatelům. V naší konfiguraci nabízí širokoúhlý displej, výkonný procesor Pentium M-740, duální vypalovačku DVD a jeho čipová sada vychází z nejnovější sady Intel Centrino (Sonoma). Notebook nabízí i SATA disk a DDR2 paměti, ale některé drobnosti by mohly být dotaženější.

Fujitsu Siemens Lifebook C1320 - moderní technologie

Základní popis
Nový Lifebook nám díky použitým displejům povyrostl a chlubí se rozměry 360 x 272 x 38 mm. Nejedná se tak o žádného drobečka, spíše naopak. Svou vahou ale dokáže překvapit, ustálila se přibližně na hodnotě 2,7 kg, což je pro jeho mobilitu velkým přínosem. Nad jeho vzhledem jsem osobně lámal hůl již při prvním spatření, přijde mi až moc plastový a laciný, ale uznávám, že je to věc vkusu. Používá kombinaci kovově šedého a černého plastu, klávesnice je světle šedá, pár drobností pak v imitaci leštěného hliníku. O eleganci bych raději nemluvil, někomu se ale vzhled tohoto notebooku zamlouvat může. Důležitější je ale konstrukční kvalita, která je na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže, plasty lícují jak mají a kloub víka drží displej pevně ve zvolené pozici. Ke spodní části přístroje je pak víko přichyceno pomocí jedné jednoduché záklopky, její kvalita je plně dostačující a svůj účel splní dokonale.

Na přední straně se nachází pouze otvor pro přívod vzduchu do těla přístroje, ostatní plocha zde zůstává zcela nevyužita (proč?!). Levý bok je již zajímavější, naleznete tu optickou mechaniku DVD±RW DL usazenou v modulární šachtě, která dovoluje snadnou výměnu za jinou mechaniku, případně pevný disk či přídavnou baterii (v nabídce je i modul pro šetření hmotnosti, tedy pouze jakási plastová záslepka). Vedle ní se pak nachází vývod chladící soustavy. Obě tyto drobnosti hrají do noty pravákům – mechanika nevadí při použití myši a ruku vám nebude ofukovat horký vzduch. Dále zde najdeme i audio vstup/výstup a posuvný spínač sloužící k ovládání WLAN adaptéru umě zakomponovaný do okénka IrDa portu (FIR).

Zadní strana Lifebooku je na porty vcelku bohatá. Začněme ale zdířkou pro zámek Kensington, další v pořadí je už zdířka síťové karty, bohužel bez jakýchkoli diod pro kontrolu toku dat, poté následuje dvojice portů COM, LPT a VGA výstup pro externí monitor. Tím ale výčet nekončí a k zadní straně přístroje můžete připojit i tři periferie do tří portů USB 2.0, jejichž rozmístění nepatří mezi nejzdařilejší, a telefonní kabel do zdířky analogového modemu. Nabídka portů pak pokračuje na pravé straně, kde je připravena zdířka pro napájení systému, výstup S-Video, další port USB 2.0, FireWire port a dvě zásuvky – jedna pro běžné PCMCIA karty a druhá PCI-Express. Obě jsou ale opět zaslepeny plastovými výlisky, což nepovažuji za praktické. Pod těmito sloty najdeme ještě čtečku paměťových karet SD/MMC.

Za zmínku stojí i možnost volby replikátoru portů, který se připojuje pomocí skrytého konektoru na spodní části přístroje. Jeho zakoupením rozšíříte tento Lifebook o další sadu portů, jmenovitě pak o: COM, LPT, VGA, LAN, DVI-D, audio vstup/výstup, 4 x USB 2.0 a PS/2. I replikátor portů používá zámek Kensington.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice Fujitsu Siemens je velmi často provedena ve světlé barvě, tento Lifebook není výjimkou a klávesnicový blok nese světle šedou barvu. Díky velikosti přístroje zbylo ale na klávesnici přehršle místa, klávesy jsou proto běžné velikosti a mají příjemný zdvih (cca 3 mm) i odpor, Enter i oba Shifty mají plnohodnotnou velikost.

Celý klávesnicový blok je spojitý a z jeho pravidelného obdélníkového tvaru vystupuje pouze podsunutý kurzorový kříž. V této skupince kláves jsou umístěny i klávesy pro jednoduchý pohyb v dokumentu PgUp, PgDn a přes Fn dostupné Home a End – co dodat více, než že je tohle řešení skutečně nepraktické. Navíc když kolem klávesnice je místa na rozdávání. Další výtku bych směřoval k popiskům, které jsou provedeny tmavě šedou barvou. Tento fakt sám o sobě není hodný kritiky, nelíbí se mi ale odlišení funkcí dostupných přes klávesu Fn pouhým zarámováním popisku rámečkem téže barvy, v mnoha případech ani toto pravidlo neplatí. Některé klávesy navíc obsahují i slovenské znaky, a pak už to začíná být opravdu nepřehledné.

Jako polohovací zařízení je použit touchpad s dvěma tlačítky a scrollovací klávesou. Jeho plocha je vyrobena z příjemného materiálu a práce s ním je bezproblémová. Tlačítka přiřazená k touchpadu jsou dostatečně velká. Touchpad s tlačítky je posunut více doleva pro snazší práci praváků.

Nad klávesnicí se pak nachází kromě mřížek reproduktorů i široký monochromatický LCD displej informující o stavu baterie, zapnutých zámcích klávesnice a činnosti optické mechaniky a HDD. Toto řešení je sice efektní, ale v horších světelných podmínkách zcela nepoužitelné. Vedle tohoto displeje je pak pětice kláves, které slouží pro ovládání hudebního CD nebo k rychlému spouštění přiřazených programů. Přepínání mezi těmito funkcemi zajišťuje jedno z nich, o aktuální funkci informuje zelená dioda svítící buď u nápisu Application nebo Player. Ostatními čtyřmi klávesami pak ovládáte přehrávač CD nebo spouštíte aplikace pro internet, email (dioda u této klávesy dokáže upozornit na příchozí zprávu) a další dva uživatelsky navolené programy. Ač tento panel svádí k domnění, že lze notebook používat k přehrávání CD i bez spuštěného systému, bohužel tomu tak není – klávesy jsou určené pouze k ovládání velice jednoduchého CD přehrávače, dokonce si nerozumí ani s Windows Media Playerem.

Hlavní HW parametry
Celý systém je postaven na motherboardu osazeném čipsetem Intel 915PM (Alviso), tedy patřícím do druhé generace mobilní technologie Intel Centrino. Poháněn je mobilním procesorem Pentium M 740 s jádrem Dothan taktovaným na 1733 MHz. Tento procesor využívá 2MB L2 cache paměti a podporuje technologii Enhanced Intel SpeedStep pro automatickou úpravu taktu dle potřeb aplikací = nižší spotřeba energie. Výkonnostně se jedná o současný průměr spadající do druhé desítky v redakci testovaných procesorů.

Paměťové sloty v notebooku jsou dva a oba jsou v testované konfiguraci osazeny po jednom 512 MB modulu, takže výsledná paměť je 1GB. Paměti jsou typu DDR2-533, operační paměť lze rozšířit až na 2GB (2x 1GB modul). Její přenosová rychlost patří s hodnotou 1340 MB/s k výborným výsledkům, se kterými se v noteboocích setkáme především od zavedení čipsetu Intel 915 a DDR2 pamětí.

Lifebook C1320D používá pevný disk Samsung, který disponuje kapacitou 60 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť má velikost nadstandardních 8 MB a tichý chod zajišťují fluidní ložiska, která zároveň snižují vibrace a prodlužují životnost. Disk je vybaven moderním rozhraním Serial-ATA (SATA). V testech se ale vůbec nepředvedl, jeho přenosová rychlost dosahovala hodnot 83-84 MB/s a jen chvílemi 86MB/s. Přístupová doba na 20,75 ms patří k horším hodnotaám i mezi PATA disky. Obě hodnoty jsou oproti mému očekávání, avšak i objektivně vzhledem k papírovým kvalitám disku, silně podprůměrné, i když si toho u běžné práce ani moc nevšimnete.

Optickou mechaniku dodala firma Matshita, jedná se o duální vypalovací mechaniku DVD, která dokáže číst i zapisovat na všechny myslitelné formáty. Její zajímavost spočívá v uzpůsobení modulární šachtě, v konfiguraci lze samozřejmě zvolit i jednodušší optiku. Ke škodě je, že FSC nemá zahrnuty optické mechaniky v ceně notebooku a je třeba je přikoupit/doplatit zvlášť.

Pro komunikaci s okolím se v základu můžete spolehnout na běžnou síťovou kartu (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet) a analogový modem 56kb/s. Pokud nemáte volitelné Bluetooth, poslouží IrDa FIR port. Pro bezdrátové spojení poslouží v tzv. Centrino notebooku samozřejmě integrovaný WiFi modul, zde standardu 802.11 b/g (Intel PRO/Wireless 2200BG Network Adapter).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej je silnou stránkou tohoto modelu, jedná se o širokoúhlý aktivní LCD (TFT) s úhlopříčkou 15,4“ a poměrem stran 16:10. Jeho maximální rozlišení je 1280 x 800 obrazových bodů, v nabídce si lze zvolit i klasické patnáctipalcové provedení. V obou případech je ale víko notebooku pro použité displeje velké, proto u námi testovaného produktu zbývá hodně místa pod i nad displejem, při použití běžného formátu budete mít nehezké volné plochy zas po stranách.

O grafický výkon se stará videoadaptér Intel GMA900, který používá až 128 MB sdílené operační paměti RAM. Jeho výsledky v testech nejsou tradičně nikterak zázračné, však posuďte sami - v 3D Marku 2001 dosáhla bodového ohodnocení 4858 bodů, verze 2003 ukázala 965 bodů a 2005 pak chabých 260 bodů. Její výkony dostačují na základní práci s počítačem (dokumenty, internet), úpravu digitálních fotografií či sledování videa. Do náročných 3D her bych se raději ani nepouštěl, i jiné 3D náročné aplikace bych přenechal výkonnějším grafickým čipům.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální výbava tohoto Lifebooku začíná u vestavěných reproduktorů, které svou kvalitou nijak neoslní. Jak se dalo očekávat, hloubky opět dostaly dovolenou a výšky si o ni naopak říkají – při vyšších hlasitostech vám zvuk linoucí se z těchto reproduktorů doslova trhá uši. Pro běžné použití je jejich kvalita ale naprosto dostačují a jedná se spíše o přednes průměrný než podprůměrný.

Mezi multimedia se bezesporu sluší uvést i panel nad klávesnicí sloužící k rychlé obsluze CD přehrávače. Abych se ale neopakoval, o jeho použitelnosti jsem psal již výše, raději se podívejme na další výčet – čtečka paměťových karet SD/MMC (proč jen tyto formáty?), port FireWire pro připojení digitální kamery, čtyři rychlé porty USB 2.0, S-Video výstup na televizor, duální vypalovací mechanika DVD a audio vstup/výstup na levé straně přístroje.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení je u modelu C1320 řešeno pomocí několika mřížek pro přívod vzduchu na spodní části notebooku a vpředu uprostřed (přívod chlazení k pevnému disku), vývod větráku je pak na pravé straně přístroje. Při běžné práci se ozve větráček pouze v případě, je-li místnost vytopena a teplotní čidlo uváží za vhodné systém ochladit. Jeho hlasitost je přitom na velmi nízké úrovni, více než jej uslyšíte spíše specifické chroupání pevného disku. Tělo přístroje navíc zůstává chladné, pouze ve spodní části jsou citelné hřejivější oblasti.

Při dlouhodobé zátěži se naopak větráček nezastaví vůbec, ale jeho hlasitost je stále na velmi nízké úrovni. Tělo Lifebooku pak doznává citelnějšího oteplení především v okolí výdechu horkého vzduchu. Vespod pak přesně uprostřed, což dokazuje i pro Fujitsu Siemens specifická maličkost, jakou jsou plochy polepené pravou broušenou kůží – ta má za úkol zmírnit vyzařované teplo, což se i s úspěchem daří. Pracovní plocha se po delším zátěžovém použití zlehka prohřeje na klávesnici a touchpadu, pod nímž je umístěn pevný disk. Celkově je notebook také díky svým rozměrům velmi dobře řešen po stránce odvodu tepla, které tak uživatele nikterak neobtěžuje.

Příslušenství
Lifebook C1320D se dodává s operačním systémem Windows XP Professional, zvolit lze i úspornější variantu Home. V základním balení pak dostanete i software Adobe Acrobat Reader, Nero Burning ROM, Panel aplikací a CD přehrávač, Odyssey client, Intervideo WinDVD 5, Broadcom BTW, Disk CD s ovladači a nástroji včetně antivirového softwaru F-Secure a Elektronickou uživatelskou příručku Easy Guide.

Baterie
Fujitsu Siemens Lifebook C používá standardně šestičlánkovou baterii typu Li-Ion o nadprůměrně veliké kapacitě 5200 mAh a jmenovitém napětí 10,8 V. Díky kapacitě baterie vydržel v našem standardním* redakčním testu notebook pracovat po dobu přesně 4 hodin a 1 minuty. Provozní dobu bez elektrické sítě lze prodloužit dokoupením přídavné baterie, kterou lze vložit na místo optické mechaniky (ta se v tu chvíli bohužel stává nepoužitelnou).

Závěr
Fujitsu Siemens Lifebook C1320 je koncipován především jako kancelářský notebook pro běžnou práci s dokumenty a internetem. Díky velkému širokoůhlému displeji jej lze označit i jako multimediální notebook, ale s několika omezeními, která tu vzhledem ke koncové ceně cca 40.000 Kč bez DPH nemají co pohledávat. V nabídce konfigurací si lze z tohoto modelu vytvořit jak velmi výkonný notebook, tak stroj zcela dostačující pro běžné kancelářské aplikace (s procesorem Celeron M) i za nižší cenu. Pochvalu si zaslouží Lifebook C 1320 za kvalitní konstrukční zpracování a použití nových technologií jako je SATA disk (ač jeho výkony nejsou zrovna přesvědčivé ) a DDR2 pamětí.

Klady a zápory:
+ odvod tepla z pracovní plochy a tichý chod
+ využito rozhrani SATA a paměti DDR2
+ velký displej přitom stále příznivá hmotnost

- optická mechanika za příplatek
- Home a End dostupné přes klávesu Fn

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Fujitsu Siemens Lifebook C1320

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:33:44 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Microsoft představil nový způsob legalizace Windows:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Microsoft představil nový způsob legalizace Windows:
  • <P>Dosavadní způsob legalizace pomocí OEM balení se speciální samolepkou končí doprodáním zásob. K 1. 4. 2007 proto Microsoft představil nový způsob, jak systém legalizovat.</P>:
  • <P>Nyní si tedy budete moci zakoupit u autorizovaných partnerů Microsoftu tzv. legalizační sadu. Ta bude obsahovat smlouvu EULA, instalační CD a certifikát pravosti. Sada se bude prodávat ve variantě pro jeden, nebo deset počítačů. Microsoft také doporučuje reinstalací operačního systému z nového média. Pro nové počítače však bude, dle společnosti, stále nejvýhodnější zakoupení OEM verze.</P>:
  • <P>Legalizace se týká prozatím Windows XP, Windows Vista si musíte koupit v OEM verzi s novým počítačem(notebookem), případně &#8222;krabicovou&#8220; verzi.</P>:
  • <P>Zdroj: TZ Microsoft</P>
  • <P>:
  • Stanislav Kepák:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse