RECENZE: Fujitsu Siemens Computers Amilo Pro V 2010 - základ s WiFi.

24. 2. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velký notebook s 15-ti palcovým displejem v sobě ukrývá mobilní procesor Intel Celeron M. V cenách od necelých 20-ti tisíc Kč bez DPH získáte také 4 USB porty. S WiFi modulem a konektory LAN + modemem jsou to hlavní součásti, které by měly stačit běžnému uživateli k práci i občasnému rozptýlení.

Fujitsu Siemens Computers Amilo Pro V 2010 - základ s WiFi.

Základní popis
I když se jedná o notebook z levné cenové kategorie, vzhled jeho plastového těla je poměrně slušivý a řekl bych, že o třídu dále než jiné levné OEM notebooky prodávané pod hlavičkami méně zvučných značek. Převažuje černá barva, víko notebooku je barvy stříbrné a na procovní ploše "svítí" světle šedá klávesnice. Celkově na mě vzhled notebooku působil příjemně a vyváženě.

Po obvodu notebooku toho mnoho není, ale příjemně překvapí čtyři USB 2.0 porty, z nichž dva jsou na levém boku a dva vzadu. Nalevo je ještě PCMCIA slot a LAN přípojka. Na pravém boku je optická mechanika a audio výstup. Vstup pro mikrofon je vzadu vedle konektoru pro modem, S-video výstupu a VGA konektoru pro externí monitor.

Mobilita notebooku odpovídá jeho velikosti 328 x 275 x 40 mm a hmotnosti (udané výrobcem) 2,9 kg. Určen je na desky pracovních stolů s tím, že není problém jej každý den přenášet mezi domovem a prací nebo školou. Mobilitě přispívá i příjemně malý zdroj cca 105 x 45 x 30 mm. Na kabelu zdroje je i páska se suchým zipem, který usnadňuje zabalení kabelů do brašny a zabraňuje jejich nechtěnému propletení.

Klávesnice a ovládací prvky
Šedá klávesnice patří po ergonomické stránce k současnému průměru. Tmavé popisky jsou dobře viditelné za většiny světelných podmínek. Klávesnice je zřejmě určena pro ČR i SR trh, takže obsahuje popisky obou jazyků. Některé klávesy na sobě proto mají až 5 znaků stejné barvy, a to je občas nepřehledné. Klávesa Fn a doprovodné znaky jsou popsány světle modře. Enter je vysoký přes dvě řady kláves, ale mohl by být širší. Klávesy Ins a Del jsou netradičně vpravo dole vedle šipek, ale po čase si na to lze zvyknout. Šipky jsou samostatné a příjemně odsunuté pod úroveň spodní řady kláves. Home, End, PgUp a PgDn jsou na pravém okraji klávesnice ve sloupku nad sebou. Vlevo dole je nejprve Ctrl a pak teprve Fn, takže nenastával problém s přehmatem. Klávesnice má i obě Win klávesy. Tradičně u této značky jsou klávesy levý Shift a CapsLock označeny jen protilehlými šipkami, takže občas jsem se zarazil při letmím pohledu. Obě jmenované klávesy zde naštěsti mají odlišnou velikost, což po čase orientaci urychluje.

Pod klávesnicí je dostatek místa pro opření rukou. Touchpad je pro usnadnění práce pravákům posunut mírně doleva. Touchpad je označen dvěma šipkami, které jasně označují prostor pro horizontální rolování v dokumentech. K touchpadu patří také dvě tlačítka. Nad klávesnicí jsou 3 tlačítka rychlé aktovace (WiFi, internetový prohlížeč a e-mail program). Hlavní vypínač je vpravo nad klávesnicí. Všechny indikační diody jsou na levém spodním okraji pracovní plochy notebooku, takže si je při práci uživatel zakrývá rukou (neduh i mnoha dalších konkurentů).

Hlavní HW parametry
Amilo je vybaveno zajímavou kombinací levných komponent; kromě použití lowendového procesoru Intel Celeron M se u Fujitsu snažili ušetřit kde se dalo a základem systému není kvalitní čipset od Intelu, ale netradiční VIA PM880. Jedná se sice o čipovou sadu primárně určenou pro stolní procesory Pentium 4, avšak i s mobilním Celeronem M si zjevně poradí. Čipset obsahuje integrované grafické jádro (viz níže), dvoukanálový paměťový řadič DDR-400 (!) a podporuje dokonce disky Serial-ATA (které však v levném notebooku pochopitelně nenajdeme).

Testovaný model byl vybaven procesorem Celeron M s frekvencí 1.5GHz. Toto CPU s velmi dobrým poměrem cena/výkon je odvozeno od Pentium M se starším jádrem Banias; oproti svému plnohodnotnému kolegovi má menší paměť L2 cache (512KB oproti 1MB) a také mu chybí podpora technologie Enhanced SpeedStep pro snížení frekvence při nízkém vytížení procesoru - běží tedy neustále na plný výkon. Po výkonnostní stránce je Celeron M plně srovnatelný s drahým plnohodnotným Pentiem M; dle redakčních testů se jedná o procesor z druhé desítky našich výkonnostních žebříčku.

Levnému notebooku odpovídá také výbava operační paměti - ta má kapacitu 256MB (maximum jsou 2GB), což je na dnešní dobu opravdu minimum pro nenáročnou práci; navíc si část paměti pro sebe přivlastní i integrovaná grafická karta. Přestože paměť běží na efektivní frekvenci 333MHz a je použit značkový modul Samsung, jsou výsledky našich výkonnostních testů bídné, a navíc při opakovaných měřeních různé - jako u všech notebooků s čipsety VIA. Přenosovou rychlost jsme totiž naměřili od 667 do 751MB/s; i v nejlepším případě se však jedná o mírně podprůměrnou hodnotu (srovnatelné stolní čipsety Intelu dosahují v jednokanálovém zapojení téměř dvojnásobných hodnot). Při běžné práci to však není nikterak postřehnutelné a na náročná multimédia notebook stavěn není, takže to nevadí.

Na další lowendový zádrhel narážíme hned v zápětí, při pohledu na pevný disk. Jím je levný 2.5" disk Seagate Momentus 42 (model ST94019A) s kapacitou 40GB. Disk se točí rychlostí 4200 ot/min a disponuje 2MB bufferem - v obou případech se jedná o nejhorší současné parametry. Jelikož to bylo poprvé, co se k nám do redakce dostal mobilní disk Seagate, byli jsme zvědaví na jeho výkon. Disk velmi mile překvapil skvělou přístupovou dobou 16.38 ms, v tomto ohledu dokonce obsadil třetí příčku mezi doposud testovanými disky; přenosovou rychlost jsme však naměřili pouze 37.47MB/s, což by znamenalo jednu z posledních příček žebříčku (průměrná hodnota se pohybuje kolem 85 MB/s, disky pod 80 MB/s jsou již pomalé). Při důkladnější analýze jsme zjistili, že disk při diagnostice hlásil i velmi neobvyklé hodnoty výsledků kontrol (např Raw Read Error Rate), možné je, že takové výsledky byly zapříčiněny i chipsetem, to jsem bohužel při krátkém testu nestihli ověřit jiným diskem. Při běžné práci se subjektivně práce s diskem jevila malinko pomalejší, ale ne tak, aby to zaměření tohoto notebooku výrazně vadilo.

Pro práci s optickými disky je Amilo vybaveno standardní combo mechanikou QSI CD-RW/DVD-ROM SBW242B, která umí číst disky DVD a zapisovat/přepisovat CD-R/CD-RW.

Síťová výbava je běžná. Obsahuje současný standard v neznačkovém provedení. Amilo disponuje 56kb softwarovým modemem, 10/100Mb/s síťovou kartou VIA a dokonce i Wi-Fi modulem 802.11 b/g Ralink Technology RT2500.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej představuje běžný standard s úhlopříčkou 15" a rozlišením XGA (1024x768). Jeho obraz je dobrý a odpovídá průměru v této třídě notebooku.

Jak již bylo zmíněno, grafická karta je integrovaná v northbridge čipsetu. Je jí VIA/S3 UniChromeII, jejíž kořeny sahají až do devadesátých let. Výkon integrovaného 200 MHz čipu využívajícího sdílenou paměť tomu odpovídá: ve starším benchmarku 3D Mark 2001 jsme naměřili 1510 bodů, v 3D Mark 03 potom 90 bodů. V obou případech se jedná o jeden z nejhorších výsledků v našich testech; výkon je srovnatelný se starším integrovaným řešením Intel 852GM, na které stále můžeme narazit v levnějších Centrino noteboocích.

Lepší 3D Hry si na Amilu nezahrajete, ale na práci ve 2D je výkon grafiky plně dostačující; na běžnou práci (s textem, obrázky a podobně) tedy bez problémů stačí. Velikost sdílené paměti lze nastavit v BIOSu (16/32/64 MB), pro práci bohatě postačuje 16 MB.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Notebook obsahuje základní multimediální výbavu. Reproduktory umístěné v dolní části víka notebooku poskytují průměrně dobrý audio projev bez rušivých efektů drnčení okolních plastů atp. Hlasitost reproduktorů není výrazná, ale pro potřebu poslechu uživatele dostačují. Notebook obsahuje i vstup pro externí mikrofona a výstup na externí reproduktory.

Chlazení a provozní hluk
Hlavní vstup chlazení (procesoru) je na levém boku notebooku a jeho výstup vzadu. Další průduchy pro chlazení jsou zespodu v oblastipamětí a na čele notebooku před pevným diskem. Větráček chlazení se při běžné práci (zpracování dokumentů, internet atp.) střídavě točí a je zticha v cca 2-3 minutových intervalech. Když se větráček roztočí, je zřetelně slyšet. Při výkonovém zatížení (3D grafika, hry atp.) pracuje větráček neustále, a je-li třeba chladit výrazněji, zvednou se i otáčky a hlučnost notebooku může být až nepříjemná. Odvod tepla je propracován dobře. Na pracovná ploše se teplo téměř neprojevuje. Trochu se zahřivá jen touchpad (pod ním je umístěn pevný disk) a plocha nalevo od něj. Výrazně je teplo cítit zespody uprostřed notebooku (oblast pamětí).

Baterie
S udanou kapacitou 2200 mAh vydržela Li-Ion baterie v našem standardním* redakčním testu zásobovat notebook energií po dobu 1 hodiny a 46 minut. Baterii lze tedy chápat spáše jako nouzové řešní a jako záložní zdroj energie při výpadku elktrické sítě. I baterie tedy naznačuje způsob využití, k jakému je notebook předurčen (možnost denního přenášení mezi domovem a prací/školou, práce na stole v dosahu elektrické sítě). V případě potřeby lze baterii velmi snadno vyjmout a vyměnit za jinou.

BIOS
V BIOSu lze mimo běžných možností (či spíše běžného "ořezání" notebookových BIOSů) nastavit ochranu před zápisem do BOOT sektoru pevného disku a dále velikost operační paměti přidělené pro grafiku (16/32/64 MB, pro práci s dokumenty a internetem zcela postači 16MB).

Závěr
Notebook je určen pro nenáročné uživatele hledící více na cenu než výkon a výbavu. Přesto nabídne dostatek síly pro běžné zpracování dokumentů, internet a e-maily i pro zpracování fotek z digitálního fotoaparátu nebo sledování videa. Čtyři USB 2.0 porty pak umožní připojit většinu myslitelných periferií. Rozměry a hmotnost umožní i denní přenášení mezi domovem a prací nebo školou. Slabá baterie vyžaduje práci spíše v dosahu elektrické síte. Doporučená koncová cena za nejnižší referenční konfiguraci s OS LINUX byla v době recenze posazena pod hranici 20-ti tisíc Kč bez DPH. S Windows XP Pro se pak přehoupne až na částku 23.880,- bez DPH, ale díky nim je tento notebook lépe využitelný i velkých firmách vyžadujících centrální správu počítačů.

Klady a zápory:
+ WiFI v ceně
+ 4 USB porty
+ dobrý odvod tepla z pracovní plochy

- slabá baterie
- hlučnější větráček, i když snesitelný


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Fujitsu Siemens Computers Amilo Pro V 2010

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Coputers Amilo Pro V2010
  • Instalovaný procesor: Celeron M 340 1.5 GHz (Banis, 512kB L2)
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (Seagate Momentus 42, ATA-100, 4200 otáček, 2MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (QSI CD-RW/DVD-ROM SBW242B)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: VIA/S3 UniChromeII, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2200 mAh / 1 hod 46 min
  • Rozhraní: 4x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry (mm): 328 x 275 x 40
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse