RECENZE: HP Compaq nx6110 - Sonoma a Celeron M

3. 3. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nový čpset pro nové Centrino dokáže obsluhovat i notebooky s procesorem Celeron M. HP Compaq nx6110 je první takovou kombinací, která se dostala do naší redakce k testu. S tímto modelem se naskytla možnost otestovat také novou integrovanu grafiku od Intelu. HP to vše zabalilo do zcela nového notebooku s elegantním designem. (od 22tis Kč)

HP Compaq nx6110 - Sonoma a Celeron M

(NOTEBOOK.cz opět jako první redakce v ČR uvádí recenzi nového modelu notebooku.)

Základní popis
Vzhled a konstrukce modelu Compaq nx9110 je zcela nová. Na první pohled je vidět, že designu u HP věnovali pozornost. Tmavé barvy vypadají dobře a elegantně. Tělo notebooku je vyrobeno z tvrzeného AB plastu a konstrukce se jeví jako dostatečně pevná.

Rozložení prvků po obvodu notebooku nikterak nevybočuje z průměru. Velmi příjemné jsou bílé symboly konektorů nakreslené na pracovní ploše, takže potřebný otvor díky nim snadno nahmatáte a připojíte potřebné zařízení. Na pravém boku je optická mechanika a 2 audio konektory (IN/OUT). Vše ostatní je vlevo (PCMCAI, FireWire, LAN, modem, externí monitor, 2x USB 2.0). PCMCIA slot je aktivní jen jeden (kvůli ceně), i když se notebook tváři, jako by byly sloty dva. Vzadu je jen napájecí konektor a otvor pro Kensingtonský zámek. Zepředu je žebrování s malými průduchy pro chlazení.

Notebook se diky 15-ti palcovému displeji blíží středně velkým notebooků, ale ve skutečnosti je poměrně tenký (celkové rozměry 328 x 267 x 30 mm) a i výrobcem udaná hmotnost 2,7 kg je velmi přijatelná. Jednoznačně jej lze bez problému denně přenášet mezi domovem a zaměstnáním/školou a dokážu si s ním představit i časté nošení na pracovní schůzky. Mobilitě přispívá i malý zdroj (cca 103 x 45 x 28 mm).

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je u HP řešena tradičně tak, aby se co nevjvíce blížila velké PC klávesnici. Díky tomu má uživatel minimální problémy při střídavém používní "velké" a notebookové klávesnice. Nejviditelnější je umístění šestice kláves Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn v pravém horním rohu v podobném seskupení jako u externích klávesnic. Příjemné je i rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech. Kurzorové šipky jsou samostatné prostorově oddělené vpravo dole. Notebooková klávesa Fn je druhá zleva; první je Ctrl, takže se to neplete. Jediné, co mi vadilo, je Enter vysoký jen přes jeden řádek. Backspace i oba Shifty jsou dostatečně velké. Notebook obsahuje i obě Win klvesy. Bílé popisky hlavních zanků (české zanky na fotkách nejsou, protože notebook byl předprodejní vzorek, prodávané kusy je mít budou) i světle modré pro Fn a doprovodné funkce jsou na černých klávesách dobře viditelné.

Touchpad pod klávesnicí je pro lepší práci praváků posunut více deleva. Dvě tlačítka pod touchpadem jsou potažena jemným měkkým plastem. Na touchpadu je graficky znázorněna plocha pro vertikální rolování v dokumentech. V levo dole na rohu pracovní plochy a čela notebooku jsou indikační diody (WiFi, napájení, dobíjení, HDD), takže si je při práci většinou uživatel zakrývá rukou. Indikační diody Caps a Num Lock jsou nahoře nad klávesnicí, výhledu na ně tedy nic nebrání. Na klávesnici je i hlavní vypínač (s indikační diodou chodu notebooku) a tlačítko pro aktivaci WiFi (pokud je WiFi aktivní, svítí na tlačítku modře malá dioda).

Hlavní HW parametry
S novým HP se k nám do redakce dostává zajímavá varianta "lowendového Centrina". Notebook je totiž založen na zbrusu nové čipové sadě Intel 910GML, která je speciálně určená pro procesory Intel Celeron M. Jak již její název vypovídá, tak se jedná o uměle ořezanou variantu Intel 915M známou z notebooků s novou sadou Centrino (Sonoma). Oproti své plnohodnotné sestře Intel 910 nepodporuje 533MHz systémovou sběrnici (je přeci určena pro Celeron M, který jí nepotřebuje) a 533MHz DDR2 paměti. I přesto však přináší do nejnižšího segmentu zajímavé technologie, jako jsou rychlá periferní sběrnice PCI-Express, Serial-ATA disky, dvoukanálový řadič pamětí typu DDR2 a nebo relativně výkonné integrované grafické jádro Intel GMA-900. V dražších variantách může být HP nx6110 vybaven i čipsetem Intel 915 a procesorem Pentium M.

S čipovou sadou si notuje procesor Celeron M s taktem 1.4 GHz a jádrem Dothan. Díky tomu disponuje 1MB velikou pamětí L2, což je momentálne u lowendu pozitivní unikát. Jeho systémová sběrnice je taktována na standardních 400 MHz - to je sice méně než u současných nových verzí Pentia M (533MHz), avšak je to identická frekvence, na které až donedávna pracovaly všechny starší Pentia M. Od těch tedy Celeron M (kromě frekvence) dělí především absence technologie Enhanced SpeedStep, takže neumí změnit svojí pracovní frekvenci a pracuje neustále na maximum. Výkon nového Celeronu M navlas přesně odpovídá obdobně taktovaným procesorům Pentium M a jedná se o průměrný procesor, který s přehledem stačí na drtivou většinu nároků běžného použití. Komu by Celeron M nestačil, tak může pořídit HP nx6110 i s procesory Pentium M; cenový rozdíl je cca 8 tis Kč bez DPH.

Operační paměť RAM má v entry-levelu kapacitu 256MB. Použit je jediný modul o frekvenci 333MHz, tedy typu DDR (nikoliv DDR2, DDR je levnější). Pro upgrade je k disposici ještě jeden volný slot, maximální velikost RAM činí 2GB. Jelikož si o nějakou část z již tak dost malé paměti řekne integrovaná grafika, tak je případné rozšíření na místě. V testech výkonu dokázala paměť přenést 978MB/s, což je nadprůměrná hodnota - je tedy vidět, že i ze standardních pamětí jdou vymáčknout slušné výkony pomocí kvalitní čipové sady.

Pro ukládání dat zvolili u HP poněkud netradičně disk značky Toshiba, konkrétně MK4026GAX s kapacitou 40GB. Tento disk s rozhraním IDE disponuje sice základní kapacitou, vynahrazuje si to však na výkonnostních parametrech: 5400 ot/min rozhodně není standardní a vyrovnávací paměť má kapacitu 16MB (!), což je opravdový unikát. Přes to byly výkonnostní hodnoty pouze průměrné, naměřili jsme mu totiž přenosovou rychlost 81.35MB/s a přístupovou dobu 17.75ms.

Notebook je standardně vybaven combo (DVD/CD-RW) mechanikou HL-DT-ST RW/DVD GCC-4243N. Ta tedy umí číst disky DVD, zápis a přepis zvládá pouze u CD. DVD vypalovačkou je vybaven nejvyšší model nx6110, který je samozřejmě dražší než testovaná konfigurace.

Příjemné je, že ani v nejlevnějším modelu nechybí (vedle standardního modemu a 10/100Mb/s síťové karty) bezdrátová síťová karta. Tou je konkrétně Broadcom 802.11g Wireless NIC; proč ne tolik používaná Intel PRO/Wireless? Odpověď je jednoduchá: kvůli levnému procesoru Celeron M není tento notebook certifikován jako "Centrino" a u HP by tedy nedostali slevu na nákup těchto tří komponent (čipset + procesor + Wi-Fi karta), tak použili levnější řešení od konkurence.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Jak lze v této cenové kategorii očekávat, displej je 15" se standardním rozlišením XGA (1024x768 bodů, poměr stran 4:3). Obrazové parametry (jas, kontrast, viditelnost z úhlů) subjektivně nikterak nevybočují z lepšího průměru. Konstruktéři se při vývoji notebooku snažili omezit odření LCD o klávesnici (může vzniknout při častém nošení) a tak vymysleli 2 malé gumové opěry umístěné pod klávesnicí. Dle mého soudu je to spíše kontraproduktivní řešení. Pokud se gumičkách uchytí hrubá nečistota, mohou teoreticky samy opěry pomoci k odření LCD.

Přestože se o výpočet obrazu stará levné integrované řešení, od kterého nelze očekávat žádné zázraky v současných 3D hrách, je možné si i méně náročné 3D hry na HP nx6110 zahrát. V čipsetu je totiž integrovaný čip Intel GMA 900, který patří k tomu nejlepšímu na poli integrované grafiky (podporuje dokonce standard DirectX 9); díky pomalejšímu procesoru a pomalejší variantě čipsetu dosahuje sice v testech poněkud skromnějšího skóre než v dražších noteboocích (konkrétně 3306 bodů v 3D Marku 2001 a 562 v 3D Mark 03), i tak však na starší 3D hry ve skromnějším rozlišení stačí. Tolik k grafickému výkonu, ale tento notebook není určen pro herní fanoušky, nicméně potěší fakt, že ve chvílích volna dokáže "vystrčit růžky". Pro jakékoliv jiné 2D využití (běžnou práci s textem, internetem a nebo přehrávání videa či zpracování fotek z digitálního fotoaparátu) karta stačí s naprostým přehledem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Interní reproduktory jsou umístěny pod pod opěrkami pro ruce pod klávesnicí. Zvukpový projev je čistý a dostatečně hlaasitý. Ovládání hlasitosti je možné jen prostřednictvím programů. Pro nahrávání zvuku je třeba připojit externí mikrofon. Notebook obashuje samozřejmě i výstup na externí reproduktory. I když je jinak nx6110 na konektrory skromný. FireWire rozhraní vhodné i pro připojení DV video kamery obsahuje také. Přehrávání DVD videa je plynulé i při chodu na baterie.

Chlazení a provozní hluk
Sání vzduchu pro chlazení procesoru je umístěno zespodu, takže je třeba si dávat pozor při práci na klíně, aby nedošlo k jeho zakrytí. Výdech ohřátého vzduchu je na pravém boku. Odvod tepla z těla notebooku je na vysoké úrovni. Na povrchu pracovní plochy není při běžné práci teplo téměř vůbec cítit. Minimální rozdíly jsou cítit jen vpravo na klávesnici nad větráčkem. Ten pracuje téměř neustále, ale relativně tiše. Více se větráček roztočí při delším soustavném zatížení procesoru (hry atp.), ale i tak je jeho projev snesitelný a zvuk z reproduktorů jej snadno překryje.

Baterie
Notebook je vybaven procesorem Celeron M, který sice neobsahuje technologii SpeedStep pro přepínání frekvencí, ale i tak vydržel v našem standardním* testu pracovat déle než většina notebooků se stejným čipsetem (z nové sady Centrino - Sonoma) a procesorem Pentium M. Je pravda, že u konkurentů byly osazeny výkonnější grafické karty, ale to nemění nic na tom, že HP Compaq nx6110 je v tomto ohledu překonal. S Li-Ion baterií o udané kapacitě 4400 mAh vydržel HP pracovat 2 hodiny a 51 minut. Připojit lze navíc i druhou externí baterii s kapacitou 4000 mAh. Se dvěma bateriemi vydržel notebook pracovat 6 hodin a 23 minut.

Závěr
HP Compaq nx6110 je předurčen pro uživatele nenáročné na nejvyšší výkon, ale zato nabízí slušnou mobilitu za slušnou cenu. Své uplatnění nalezne doma i v kanceláři/škole. Díky rozměrům a hmotnosti jej lze i často nosit na obchodní schůzky, kde nabídne i reprezentativní vzhled. Díky instalovaným Windows XP Professional jej lze nasadit i ve velkých firmách s potřebou centrální správy počítačů. V běžném prodeji by se měl notebook objevit v druhé polovině března. Doporučená koncová cena za zákaldní model bez Windows buze začínat na 21.980,- Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ mobilita i s 15" displejem
+ reprezentativní vzhled
+ výdrž na baterie, možnost i dvou baterií
+ pevná konstrukce

- neustále běžící větráček
- nevyužitý potenciál čipsetu (mohly by být DDR II paměti a SATA pevný disk, ale kvůli ceně nejsou)


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nx6110

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx6110 (PT600AA)
  • Instalovaný procesor: Celeron M 360 1.4 GHz (Dothan, 1MB L2)
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (TOSHIBA MK4026GAX, ATA-100, 5400 otáček, 16MB buffer)
  • DVD: DVD/CD-RW (HL-DT-ST RW/DVD GCC-4243N)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel 82915GMx Graphics Controller, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 51 min (s druhou externi baterii 4000 mAh > 6:23)
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, PCMCIA, externí monitor, 2x audio, FireWire,
  • Rozměry: 328 x 267 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse