RECENZE: HP Compaq nx8220 - velký displej v lehkém balení

11. 8. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook středně velké kategorie s širokoúhlým displejem lze pořídit v doporučených koncových cenách od necelých 34 tisíc bez DPH. Vybaven je poslední generací sady Intel Centrino (Sonoma) a k tomu je přidána výkonná grafická karta od ATi. Vzhledem k rozměrům displeje, potažmo celého notebooku je jeho hmotnost 2.8 kg velice příznivá.

HP Compaq nx8220 - velký displej v lehkém balení

Vzhledově velmi podobný notebook již naším testem prošel (HP Compaq nw8240), proto bude vnější popis víceméně shodný. Viditelný rozdíl je v polohovacím zařízení, jiné je rozlišení displeje a také použité technologie (především procesor a grafická karta) jsou více či méně odlišné. Pojďme se tedy podívat, co HP Compaq nx8220 nabízí.

Základní popis
Již na první pohled působí přístroj elegantním a střídmým dojmem. Nikde žádné výstřední barvy a rušivé prvky. Celý notebook je vyveden v černé barvě, což mu rozhodně neubírá na přitažlivosti, ba naopak. Vše je podřízeno maximální přehlednosti a pohodlí uživatele. To platí i pro umístění nenápadných reproduktorů, které se táhnou podél levé a pravé strany klávesnice. Kryt a vůbec veškeré plastové části tvořící tělo na sebe těsně doléhají, a tak neuslyšíte zaskřípání ani při pevnějším sevření. Snad jedinou výtku, co se týče konstrukčního provedení, bych směřoval k šuplíku optické mechaniky. Při vkládání média je třeba jej zespodu přidržet, jinak má tendenci se nebezpečně prohýbat a vůbec působí velice „zranitelně“ (což je bohužel neduh i mnoha dalších konkurentů). U optické mechaniky ještě chvíli zůstanu. Trošku mi vadila absence indikační led diody přímo na těle mechaniky. Ta je totiž sloučena s diodou indikující činnost pevného disku. Může se to jevit jako banalita, ale např. při vložení vadného CD uživatel přesně neví, co se děje. Pracuje mechanika vůbec? Lze se přesvědčit jen přiložením ucha ke dvířkům. Jinak jsou diody umístěny přehledně a čitelně. Wi-Fi, power-ON, napájení, HDD (CD) na čelní levé straně jsou doprovázeny diodami nad klávesnicí oznamující aktivaci některého z tlačítek, kterému náleží.

Na zádi najdeme jen klasický D-sub pro připojení externího monitoru a hned vedle napájení. Na pravoboku (začínaje odzadu) najdeme rozhraní Multibay II (optická mechanika), dva USB 2.0 porty a konče jack zdířkami pro mikrofon a sluchátka (dříve testovaný model nw8240 má na pravoboku ještě sériový / COM port, u nx8220 je jen plastová záslepka). Umístění konektoru pro sluchátka je sympatické, jelikož takto kabel sluchátek nemůže překážet otevírání dvířek optické mechaniky, ovšem situace se mění, pokud chcete připojit externí reproduktory. Výčet zakončíme na levoboku, kde nás čeká (opět bráno odzadu) RJ-45 (LAN), RJ-11 (modem), S-video, IEEE 1394 (známé též jako Firewire), třetí USB 2.0 port a to vše zakončeno čtečkou Smart karet a PC card slotem (je vybaven výsuvnou záslepkou), který zaujímá místo hned nad ní. Zapomenout nelze ani na IR port, který je tak trochu ukrytý před zrakem na čelní zkosené hraně. Toto umístění je však (ač se na první pohled nemusí zdát) velice výhodné hlavně vzhledem k rušení, na které je infračervený paprsek velice citlivý. Ve výbavě mně osobně trochu chybí standardní PS/2 port pro připojení myši či klávesnice. Ano, oboje lze připojit přes USB, ale pokud nemáte HUB, hned je 1 nebo 2 ze 3 USB portů obsazen.

Víko notebooku je stabilně upevněno na dvou širokých kloubech a dovoluje vyklopení až pod úroveň klávesnice. Zajímavý prvek se nachází na víku pod displejem nalevo od loga HP. Jde o světelný senzor, který monitoruje intenzitu okolního světla a podle něj upravuje podsvícení obrazovky.

Se svými rozměry 356 x 254 x 35 mm a hmotností 2,8 kg (s baterií a vloženou Multibay jednotkou, 2,6 kg bez optické mechaniky s plastovou záslepkou) je stále velice dobře mobilní. Ovšem hlavně díky větší šířce dané velikostí LCD displeje se nevejde do každé brašny. Při případném nákupu brašny si tedy určitě notebook změřte nebo raději vezměte s sebou a zkoušejte. Přepravu notebooku zpříjemňuje i zdroj malých rozměrů cca 125 x 45 x 28 mm. HP Compaq nx8220 je tedy předurčen především na desky pracovních stolů, ale díky výše uvedeným parametrům jej lze poměrně snadno přepravovat (i denně) mezi domovem a prací/školou.

Klávesnice a ovládací prvky
Barva klávesnice jde ruku v ruce s barevným pojetím celého přístroje a má sytě černou barvu. Bílé popisky hlavních znaků a modré popisky pro Fn a doprovodné funkce nijak nenarušují estetický vzhled a na černém podkladu jsou dobře vidět (testovaný notebook byl předprodejním vzorkem, proto na fotkách viz níže nenajdete české popisky znaků, ale podle sdělení výrobce by měly notebooky prodávané v ČR obsahovat i české znaky a pravděpodobně také Enter vysoký přes dvě řady kláves; Enter vysoký jen jako jedna řada kláves se snadno při letmém pohledu splete s klávesou Shift). Notebook není zrovna drobeček a naštěstí tomu odpovídá i rozložení kláves, které dobře využívá nabízený prostor. Směrové šipky jsou odděleny od zbytku kláves a ani necvičené ruce se nestane, že by nechtěně přehmátla. Skupina šesti tlačítek (Insert, Home, End atp.) je umístěna opět více méně separátně, přičemž je dodrženo pořadí, jak jej známe z klasických klávesnic, a na jejich používání si velice rychle zvyknete. V pochvalném trendu mohu pokračovat i u funkčních kláves (F1-F12). Opět jsou umístěny ve svých „chlívečcích“ po čtyřech. Co se týče pozice kláves Fn a Ctrl, i zde se designéři HP drželi logičtějšího (dle mého soudu) rozvržení. Tedy Ctrl se nachází zcela vlevo a Fn hned vedle. Ovšem pokud by někomu toto rozvržení nevyhovovalo, lze si v BIOSu funkce kláves prohodit. Funkční klávesy pro Windows jsou taktéž na svém místě a pohodlně dosažitelné.

Nad klávesnicí se dále nachází sada speciálních tlačítek včetně tlačítka POWER, které je jako jediné vyvedeno ve stříbrné barvě. Následuje sada po sobě jdoucích (ano hádáte správně černých =) kláves. Reprezentovaná HP info button, který po stisku otevře váš browser na stránkách HP, dále tlačítko pro vypnutí/zapnutí Wi-Fi a Bluetooth následováno prezentačním tlačítkem. Nalevo je pak trojice buttonů pro ovládání systémové hlasitosti. V 90 % případů fungují správně, narazil jsem ovšem i na aplikace, které jejich funkci potlačily (některé hry).

Pokud se bavíme o ovládání, je třeba zmínit také touchpad. Ten má pod sebou klasickou dvojici tlačítek a na sobě na pravém boku graficky označenou plošku pro vertikální rolování v dokumentech.

Hlavní HW parametry
HP Compaq nx8220 je, stejně jako drtivá většina všech nově uváděných notebooků, postaven na poslední verzi platformy Centrino (Sonoma). Jeho základ tvoří čipová sada Intel 915PM (určená pro procesory Pentium M s 533MHz FSB a externí PCI-Express grafikou) + ICH6-M s podporou SATA a Intel High Definition Audio.

Tento notebook se prodává v různých konfiguracích, k nám do redakce však dorazil v jedné z nejvýkonnějších - s 2GHz procesorem Pentium M 760. Toto CPU disponuje jak velmi vysokým výkonem (v testech se pohybuje kolem hranice první desítky procesorů testovaných v redakci, zhruba odpovídá Pentiu 4 3.2GHz), tak současně i nízkou spotřebou. Výkon má na svědomí (krom dobré architektury jádra) také 2MB veliká L2 cache a 533 MHz sběrnice FSB, zatímco spotřebu (procesor má TDP 27W) příznivě ovlivňuje především technologie Enhanced Speedstep, která umožňuje procesoru za běhu měnit multiplikátor, a tím i jeho výslednou taktovací frekvenci od 6x (798 MHz) až po 15x (1995 MHz). S frekvencí úměrně klesá i voltáž procesoru, čímž jeho spotřeba při nízkém vytížení (např. psaní textu) klesne na cca 1/4.

Operační paměť notebooku je taktéž nadprůměrná - jedná se o rovný 1GB DDR2 SDRAM. Použity jsou 2 moduly značky Hyundai po 512 MB, pracující v režimu DualChannel - tedy s 128-bit datovou sběrnicí. Bohužel se jedná "jen" o pomalejší paměti, pracující na 400 MHz efektivně (100MHz QDR); to se však pozná pouze při paměťově velmi náročných operacích, jako jsou multimédia (použitelné maximum je DDR2-533). To jim však vůbec nevadilo k tomu, aby v testu přenesla 1357 MB/s, což momentálně činí nové 7. místo našeho žebříčku. Maximální kapacita RAM jsou tradiční 2 GB (2 sloty po 1 GB).

Pro ukládání a úschovu dat je testovaný Compaq nx8220 vybaven pevným diskem Fujitsu MHT2080AH s kapacitou 80 GB. Zde se již nejedná o žádné velké překvapení - disk je (bohužel) připojen starším rozhraním IDE (a nikoliv SATA), otáčí se rychlostí 5400 ot/min a disponuje 8MB bufferem. Velkým výkonům nenapomáhá ani fakt, že disponuje dvěma plotnami, a tudíž i nižší hustotou zápisu dat. V testech jsme mu naměřili podprůměrnou přenosovou rychlost 77.87 MB/s a přístupovou dobu 18.23 ms, která patří k průměru.

Dalším IDE zařízením (na stejném kanálu s diskem) je poměrně hojně používaná optická mechanika typu DVD+/-RW, MATSHITAUJ-822Da. Tato mechanika nepatří zrovna k nejrychlejším na trhu (přepis DVD-R/RW 2x, +R/RW 2.4x), avšak svou práci dobře zastane, a pokud ji nepotřebujete, můžete namísto ní do notebooku vložit "spořič hmotnosti" (plastový kryt) a ušetřit tak 200 g z hmotnosti notebooku - optická mechanika je totiž ve slotu MultiBay II.

Komunikovat můžete z notebooku taktéž na průměrné úrovni; ve výbavě naleznete 56kb/s modem, stále běžnější Gigabit Ethernet a starší bezdrátovou síťovou kartu ze setu Centrino, Intel PRO/Wireless 2200BG. Ve všech konfiguracích nabízených v ČR nalezneme také integrovaný modul Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Celá řada HP Compaq nx8220 je vybavena širokoúhlým 15.4" displejem s rozlišeními WXGA (1200x800) a nebo WSXGA+ (1680x1050); testovaný model disponoval lepší variantou, tedy s WSXGA+ rozlišením 1680x1050 bodů. Kvalita obrazu je na velmi vysoké úrovni a patří k tomu lepšímu, co se dnes na trhu nabízí.
O grafické výpočty se stará "externí" (ne integrovaná v čipsetu) PCI-Express karta ATI Mobility Radeon X600 s 64MB vlastní videopaměti. Jedná se o následovníka Mobility Radeonu 9700 a patří do střední třídy současných mobilních grafik. Její výkony v testech 3D Mark (3D Mark 2001: 12562 bodů, 3DM03: 3259 bodů, 3DM05: 937 bodů) ji řadí do první desítky notebooků měřených v redakci a notebook díky ní zvládá i současné náročnější hry. Výsledky by byly ještě o něco lepší, pokud by HP v notebooku dodávalo pro grafickou kartu 128 MB paměti. Běžné 2D použití (internet, dokumenty, video, foto a pod.) jsou samozřejmě zcela bezproblémové. Použití "externí" grafiky přitom ani neubralo u Compaq nx8220 na výdrži baterie, podstatně přitom zvýšilo jeho možnost obstát jak ve hrách a 3D multimédiích, tak i při práci v 3D prostředí nadcházejícího operačního systému MS Vista.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Notebook má po všech směrech vyhovující multimediální vybavení. V optické mechanice bez problémů přehrajete jakékoli DVD i audio CD. O zvuk se stará dvojice stereo reproduktorů. Samozřejmě od nich nesmíme čekat žádné zázraky. Nemají ani výšky, ani basy a při maximálním zesílení je zřetelně slyšet „plastové“ zkreslení, ale to se projevuje takřka u všech notebooků. Čtečka paměťových karet umožní na cestách rychlou zálohu dat z digitálních fotoaparátů a port FireWire zase rychlé nahrávání videa z DV kamer. Nechybí trojice speciálních tlačítek na ovládání hlasitosti plus jedno speciální prezentační, které po stisku dovoluje nadefinovat vlastnosti prezentace i s optimálním schématem napájení. Jak bylo zmíněno výše, nechybí ani výstup D-sub (připojení dalšího monitoru či projektoru) a konektory pro mikrofon a sluchátka.

Chlazení a provozní hluk
Vzduch pro chlazení je nasáván zespodu malým větráčkem a následně vypouštěn do okolí výdechem na levoboku přístroje. Především z tohoto důvodu je třeba notebook vždy pokládat na pevný podklad, aby se nebránilo proudění vzduchu. Během běžné práce je ventilátor téměř neslyšitelný. Při zátěži se otáčky zvýší, ale hluk je stále na velmi dobré úrovni. Nejvíce tepla se soustředí v levé a střední části klávesnice a také na touchpadu. Nejde však o žádné extrémní hodnoty, které by znepříjemňovaly práci. Zespodu je samozřejmě tepla více, ale jak už bylo naznačeno, práce na klíně se s tímto notebookem nedoporučuje.

Baterie
Hlavní Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4800 mAh vydržela v našem standardním* redakčním testu dodávat energii velmi slušné 4 hodiny a 9 minut. K notebooku lze připojit i druhou externí baterii s udanou kapacitu 4000 mAh, s níž jsme naměřili již velmi zajímavých 9h 3m. Připojení a odpojení baterií je vcelku pohodlné, takže není problém je kdykoliv vyměnit i na cestách.

Závěr
HP Compaq nx8220 je určen pro uživatele požadující velký širokoúhlý displej a slušnou dávku výkonu výpočetního i grafického. Díky rozměrům je určen spíše na desky pracovních stolů, ale s váhou 2,8 kg (2,6 kg bez optické mechaniky) jej lze ještě poměrně snadno denně převážet mezi prací/školou a domovem. Pokud budete potřebovat pracovat v "terénu" (mimo dosah elektrické sítě), lze připojením přídavné baterie dosáhnout kontinuální výdrže až 9 hodin. V ČR je momentálně notebook nabízen v několika konfiguracích, které se liší výkonem procesoru, velikostí operační paměti a pevného disku, rozlišením displeje a optickou mechanikou. Vždy je v notebooku obsažena grafická karta ATi Mobility Radeon X600 64 MB, WiFi 802.11 b/g, Gigabit LAN a Bluetooth modul. Doporučené koncové ceny momentálně začínají na sumě 33.980,- Kč bez DPH. Základní záruka činí 1 rok pro firmy a podnikatele a zákonné 2 roky pro fyzické osoby (nepodnikatele).

Klady a zápory:
+ malá tloušťka a hmotnost v poměru k výkonu
+ velký displej s vysokým rozlišením

- "jen" 64 MB pro grafickou kartu


Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie HP Compaq nx8220/nw8240

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx8220 (PG804EA#ABB)
  • Instalovaný procesor: Pentium M 760 2 GHz (Dothan, 533 FSB, 2MB L2)
  • Chipset: Mobile Intel 915PM Express Chipset
  • RAM (MB): 1024 DDR-2-400 (2x 512 MB modul)
  • HDD (GB): 80 (FUJITSU MHT2080AH PL, ATA-100, 5400 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA UJ-822Da )
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1680 x 1050
  • Video: ATI Mobility Radeon X600, 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací ploška
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 + 4000 mAh / 9 hod 03 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 356 x 254 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,8
Recenze

Diskuse